Wiedza z programowania

0

Cześć wszystkim !!!
Jestem studentem 3 roku inż biomedycznej i mam problem z ocenieniem mojej wiedzy programistycznej w celu podjęcia pracy(boję się odrzucenia).Opanowałem podstawy C# oraz SQL ( jestem w trakcie pisania aplikacji do zarządzania szpitalem w winforms - rejestracja , organizacja , rozliczenia i zaopatrzenia całego kompleksu szpitalnego) .Dodatkowo potrafię wykonywać projekty oparce o platformę arduino której równierz używam w moim projekcie do wysyłania powiadomień sms. Posiadam dobrą wiedze z Matlab( tworzę projekt sieci CNN w celu wykrywania schorzeń serca). Czy obecnie jestem osobą coś wartą na rynku pracy oraz jakie technologie polecacie poznać w celu dalszego samorozwoju, wiem że temat trochę błachy ale wkoncu przydało by się zastanowić nad tym co sie potrafi a co nie :).

https://pastebin.com/WYx52adb rejestracja pacjenta
https://pastebin.com/VTDaVTLU zapisanie pacjenta do lekarza z powiadomieniem mailingowym

3

Załóż Githuba i naucz się Gita

0

Moje repo bez kodu arduino
https://github.com/tomacie861/Szpital1

2

Takie pierwsze rzeczy, które rzuciły mi się w oczy:

  1. Tak jak już w komentarzu napisałem, dodaj jakiś standardowy template .gitignore dla projektów C# w VS.
  2. https://github.com/tomacie861/Szpital1/blob/master/WindowsFormsApp1/Pacjent.cs#L43 - tutaj zamiast posiadać protected string imie; i później public string Imie { get => imie; set => imie = value; } użyj public int Imie{ get; private set; }
  3. https://github.com/tomacie861/Szpital1/blob/master/WindowsFormsApp1/PobytWSzpitalu.cs#L21 - nie lepiej byłoby zrobić niektóre pola opcjonalnymi? :)
  4. https://github.com/tomacie861/Szpital1/blob/master/WindowsFormsApp1/PobytWSzpitalu.cs#L9 - jakoś nie pasuje mi tutaj zupełnie dziedziczenie i mam wrażenie, że jest robione na siłę. Nie lepiej pobyt w szpitalu linkować po prostu z ID pacjenta i przy wyciąganiu złączać?
  5. https://github.com/tomacie861/Szpital1/blob/master/WindowsFormsApp1/Zaloguj.cs#L21 - co to za odstępy :D
  6. https://github.com/tomacie861/Szpital1/blob/master/WindowsFormsApp1/rPatient.cs#L33 - takie rzeczy jak konfigurację do bazy danych zaszyłbym chociażby w resource'ach niż na sztywno trzymał to w kodzie.
  7. https://github.com/tomacie861/Szpital1/blob/master/WindowsFormsApp1/Menu.cs#L19 - polecam interpolację stringów
  8. https://github.com/tomacie861/Szpital1/blob/master/WindowsFormsApp1/PacjentWydatki.cs#L13 - używaj właściwości zamiast publicznych pól, a najlepiej właściwości z prywatnymi setterami, aby zapobiec możliwości zmiany właściwości obiektów z zewnątrz (patrz punkt 1).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1