Devchange - nowy job board dla IT

1

Cześć 🤓

**Wystartowaliśmy z devchange.com - job boardem dla IT. **

Z puntu widzenia kandydata, portal pozwala m.in. na przegląd ofert, na które już aplikowaliśmy.

Za całym pomysłem i wizją stoją wyłącznie programiści, w tym ja 😉
Aplikacja została napisana w React i Java.

Dopiero zaczynamy, ale mamy wiele pomysłów jak rozwinąć Devchange. Chcemy być czymś więcej niż tylko miejscem z ofertami pracy.
Przede wszystkim ważna jest dla nas Wasza opinia.
Będę wdzięczny za feedback oraz sugestie, co zmienić/poprawić czy też dodać.

3

Wyglada jak milion innych takich samych portali. A post wyglada jak spam xD

0
komuher napisał(a):

Wyglada jak milion innych takich samych portali. A post wyglada jak spam xD

Dziękuję za opinię. Czy masz jakieś konkretne pomysły co warto dodać, a czego nie ma na żadnym ze znanych Ci innych job boardów dla IT?

Natomiast jeżeli prośbę o feedback odnośnie portalu dla programistów na **forum dla programistów ** w kategorii "Oceny i recenzje" uważasz za SPAM to mamy trochę inne definicje tego czym jest SPAM 😉

Pozdrawiam

0

jakieś konkretne pomysły co warto dodać, a czego nie ma na żadnym ze znanych Ci innych job boardów dla IT?

W życiu nie korzystałem z żadnego job boarda dla IT i trudno mi sobie wyobrazić po co takie coś w ogóle istnieje.

1

U mnie w pracy ta strona jest odcięta i dostaję info, że jest sklasyfikowana jako malware. W sumie podobnie jak Gmail...
Ale inne portale pracowe działają.
Może serwer albo domena mają złą reputację?
Albo słowo devchange jest oznaczone jako niebezpieczne, bo chyba pod procesem z dokładnie taką nazwą się trojan chował.

4

Rozumiem początek. Tylko 2 oferty pracy w Warszawie bo wiadomo, początki bywają trudne.
Ale... Albo od początku oferty z " Undisclosed salary " lecą do kosza albo to będzie kolejny, ...nasty portal z wszystkimi ogłoszeniami jaki uda się złapać.

Albo Undisclosed salary albo pewien minimalny poziom poniżej którego nie chodzicie.
Po drugie wśród ofert widełki 100% to bardziej norma niż wyjątek. Widełki na B2B, dolna granica na poziomie wykładacza towaru w Lidlu, górna szybuje w chmurach.

Trzy
Znalazłem Senior FrontEnd Dew od 12000 do 14000 w Katowicach.
Chciałem się dowiedzieć coś więcej. ;)
Jedyna konkretna informacja, nie licząc danych adresowych, to:
26 days ago
You will be redirected to external form. Press the button below to proceed.

0
mar-ek1 napisał(a):

U mnie w pracy ta strona jest odcięta i dostaję info, że jest sklasyfikowana jako malware. W sumie podobnie jak Gmail...
Ale inne portale pracowe działają.
Może serwer albo domena mają złą reputację?
Albo słowo devchange jest oznaczone jako niebezpieczne, bo chyba pod procesem z dokładnie taką nazwą się trojan chował.

Pewnie pracodawca boi się, że znajdziesz u nas ciekawą ofertę 😉 A tak na poważnie - dziękuję za informację, sprawdzimy to :)

0
Shalom napisał(a):

jakieś konkretne pomysły co warto dodać, a czego nie ma na żadnym ze znanych Ci innych job boardów dla IT?

W życiu nie korzystałem z żadnego job boarda dla IT i trudno mi sobie wyobrazić po co takie coś w ogóle istnieje.

Tutaj myślę, że to dużo zależy od indywidualnego podejścia do tematu każdej osoby. Część ma jakieś z góry upatrzone firmy np. Google i będzie szukało ofert pracy tylko bezpośrednio na stronie danej firmy. Natomiast wielu programistów nie jest ściśle ukierunkowana na konkretne firmy, więc miejsce gdzie jest wiele różnych ofert, które można szybko przefiltrować pod kątem technologii, zarobków i lokalizacji sprawdza się całkiem dobrze.

0
BraVolt napisał(a):

Rozumiem początek. Tylko 2 oferty pracy w Warszawie bo wiadomo, początki bywają trudne.
Ale... Albo od początku oferty z " Undisclosed salary " lecą do kosza albo to będzie kolejny, ...nasty portal z wszystkimi ogłoszeniami jaki uda się złapać.

Powiem szczerze, że zastanawiamy się czy nie postawić w 100% na oferty wyłącznie z widełkami.

Albo Undisclosed salary albo pewien minimalny poziom poniżej którego nie chodzicie.
Po drugie wśród ofert widełki 100% to bardziej norma niż wyjątek. Widełki na B2B, dolna granica na poziomie wykładacza towaru w Lidlu, górna szybuje w chmurach.

Zasada przy dodawaniu oferty jest taka, iż górna granica może być maksymalnie 2 razy większa niż dolna, aby zapobiec za dużym przedziałom widełek.

Trzy
Znalazłem Senior FrontEnd Dew od 12000 do 14000 w Katowicach.
Chciałem się dowiedzieć coś więcej. ;)
Jedyna konkretna informacja, nie licząc danych adresowych, to:
26 days ago
You will be redirected to external form. Press the button below to proceed.

Tak, pełna informacja oraz formularz do aplikacji w przypadku tej oferty znajduje się w linku na który zostaje się po przekierowaniu poprzez kliknięcie w przycisk. Ale jak widać tych kilka podstawowych informacji wystarczy żeby zainteresować ofertą :)

Bardzo dziękuję za feedback - weźmiemy go pod uwagę!

2

Od siebie dodam coś, co według mnie jest bardzo nieintuicyjne - kiedy wybieram wypłatę większą niż 15k to oferta z widełkami 14k-20k jest filtrowana i jej nie widać.

0
wartek01 napisał(a):

kiedy wybieram wypłatę większą niż 15k to oferta z widełkami 14k-20k jest filtrowana i jej nie widać.

W końcu pierwszy portal z ogłoszeniami który prawidłowo filtruje widełki. :)

*od 5k do 20k nie łapią się na #programista20k *

1

Zadam informację biznesową, bo sam też z tego typu serwisów nie korzystam, a zatem, będę obiektywny.

Czym się to różni od nofluffjobs, justjoinit, jobsforgeeks, crossweb oraz bulldogjob (mogłem o którymś zapomnieć)? Ale tak konkretnie, bez ściemy, bez pitolenia: w czym to jest lepsze? Już nie chodzi mi o treści dodatkowe typu blogo-pudelki, których bulldogjob czy justjoin mają pełno i które im ruch robią, tylko prosto z mostu: co jest lepszego u Was, czego nie ma u nich? Lepsze oferty pracy? Więcej ofert pracy? Lepszy UI?

1
TurkucPodjadek napisał(a):

Zadam informację biznesową, bo sam też z tego typu serwisów nie korzystam, a zatem, będę obiektywny.

Czym się to różni od nofluffjobs, justjoinit, jobsforgeeks, crossweb oraz bulldogjob (mogłem o którymś zapomnieć)? Ale tak konkretnie, bez ściemy, bez pitolenia: w czym to jest lepsze? Już nie chodzi mi o treści dodatkowe typu blogo-pudelki, których bulldogjob czy justjoin mają pełno i które im ruch robią, tylko prosto z mostu: co jest lepszego u Was, czego nie ma u nich? Lepsze oferty pracy? Więcej ofert pracy? Lepszy UI?

Jest możliwość śledzenia na które oferty się juz aplikowało (oraz dokładnie jakie informacje podało się w formularzu aplikacyjnym. Uważam, jest UX jest bardzo dobry - przejrzysty i intuicyjny, ale to zawsze element który każdy trochę inaczej oceni.

Co do dalszego rozwoju portalu to m.in dlatego się tutaj odezwałem żeby dowiedzieć się jakie są potrzeby społeczności :)
Czy masz jakieś konkretne propozycje, pomysły co do funkcji, które by były dla Ciebie użyteczne (niekoniecznie związane ściśle z ofertami pracy)?

0
BraVolt napisał(a):
wartek01 napisał(a):

kiedy wybieram wypłatę większą niż 15k to oferta z widełkami 14k-20k jest filtrowana i jej nie widać.

W końcu pierwszy portal z ogłoszeniami który prawidłowo filtruje widełki. :)

*od 5k do 20k nie łapią się na #programista20k *

To też nie jest dla mnie zero-jedynkowe co jest lepsze. Natomiast podejrzewam, że w momencie kiedy ofert jest naprawdę dużo to przy podejściu mniej restrykcyjnym wypluwało by za dużo ofert. Oprócz tego obecne podejście promuje zachowanie, aby podawać mniej rozciągnięte widełki.

0

Jak na moje, to mapa za wolno lata.
No i nie ma C++ (chyba, że mergujecie go z C :))

0

Na tym etapie to ciężko coś powiedzieć, bo za mało ofert, żeby to było przydatne.

Z uwag technicznych - to zoom na mapę zbyt wolno idzie (kilka sekund). To powinno być bardziej naturalnie wtopione w interakcję.

A poza tym widzę, że robienie portali z ofertami dla programistów stało się modne. Czyli kolejny znak, że zawód programisty osiągnął poziom "meta". Czyli, że wokół programowania zaczyna rodzić się cały biznes poboczny - mamy bootcampy, szkolenia, kursy, książki, nawet naklejki na laptopy czy programistyczne t-shirty - a także mamy teraz wysyp portali ofertowych specjalnie dla programistów.

Potem pewnie będą jakieś serwisy randkowe dla programistów powstawać.

0
LukeJL napisał(a):

Potem pewnie będą jakieś serwisy randkowe dla programistów powstawać.

To może być strzał w 10

0

Nie wiem co miałoby mnie zachęcić do używania tej strony. To że można śledzić gdzie się zaaplikowało to nie jest jakaś wielka innowacja dla której miałbym to przeglądać. Coraz więcej tych stron z ogłoszeniami się pojawia w internecie. Nie możecie napisać jakiejś strony która będzie agregowała te wszystkie oferty i będzie można z jej poziomu aplikować? Chyba nic innego mnie nie zachęci do korzystania z nowego produktu małego polskiego zespołu programistów.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1