Biblioteka sieciowa w C++

5

Hej. Napisałem łatwą w użyciu bibliotekę sieciową w C++. Na razie wsprarcie tylko pod linux (wsparcie pod windows jest planowane).
Bibliotekę będę używał głównie do własnych narzędzi adhoc, planuję też napisać "nad nią" serwer http. sprawdzić wydajność.
Dajcie znać co myślicie o kodzie / projekcie. Link do repo: https://github.com/lukascode/socket-nano.

3

W przykładzie jest jawnie użyty operator new: new HttpRequestHandler!
We współczesnym C++ jest to niezalecane.

Funkcjonalność HTTP, w której trzeba podać w całości nagłówki i body nie jest zbyt poręczna.

Tyle patrząc tylko na stronę główną. Do środka może jeszcze zajrzę.

1

Przeglądnąłem na szybko.
IMHO słabo, że nie uzyłeś poll/epoll/select tylko bazujesz na callach blokujących. Fajnie by też było dołożyć obsługę wielu procesów, a nie tylko wątków.

0
alagner napisał(a):

Przeglądnąłem na szybko.
IMHO słabo, że nie uzyłeś poll/epoll/select tylko bazujesz na callach blokujących. Fajnie by też było dołożyć obsługę wielu procesów, a nie tylko wątków.

Na razie bazuje na callach blokujących. Łatwiej przerzucić odpowiedzialność obsługi połączenia na użytkownika biblioteki, który zaimplementuje TcpConnectionHandler
i obsluga zostanie wystartowana w nowym wątku z puli. Do czego miałaby służyć obsługa wielu procesów?

0

Z tymi procesami jest trochę kwestia przyjętej konwencji i tego co Ci wyjdzie z pomiarów. Na linuxie imho wieloprocesowość jest łatwiejsza w utrzymywaniu, bo operujesz jednak na osobnych przestrzeniach adresowych i nie ryzykujesz, że weźmiesz nie swój zasób, bo współdzielone jest tylko to, co explicite takim uczynisz. Aczkolwiek może to mój osobisty przechył po latach programowania w C.
Do poczytania https://elinux.org/images/1/1c/Ben-Yossef-GoodBadUgly.pdf

0

@alagner wydaje mi się, że wsparcie dla wątków jest wystarczające, czy jest jakaś biblioteka sieciowa, która daje wsparcie procesów?

0

Jakieś rady co można by było ulepszyć?

1

Tak pobieżnie. Nie używaj surowych wskaźników, używaj deklaracji zapowiadających, dla typów integralnych masz do dyspozycji aliasy, np std::atomic_bool. Twój thread pool jest, hmm, taki sobie. Użyj może na początku jakiejś zgrabnej implementacji, np CTPL.

0

Twój thread pool jest, hmm, taki sobie. Użyj może na początku jakiejś zgrabnej implementacji, np CTPL.

No nwm ja przynajmniej mam jakieś testy swojego, chyba zostane przy swoim.

0

Zmieniłem surowe pointery na smart. Wygląda to dużo lepiej. Jeszcze jakieś rady / sugestie?
Czy powinienem wrzucić bibliotekę w przestrzeń nazw? Czy nazewnictwo jest ok?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0