Ocena strony kolejki wąskotorowej

2

Z góry zaznaczam - nie mam z tą stroną nic wspólnego, po prostu szukałem pomysłu na weekend z dzieciakami i trafiłem na http://sredzkakolejpowiatowa.pl/

Jestem ciekawy, co Wy (a w szczególności osoby siedzące typowo w webdev) mają o niej do powiedzenia, zarówno w aspekcie wizualnym, jak i technicznym.

@czysteskarpety, @MasterOf, @Freja Draco, @mr_jaro, @LukeJL, @fasadin, @V-2, @karpov, @Silv, @TomRiddle, @Kokoniłaj, @grski - zachęcam Was do wypowiedzenia się :)

1

Za duży rozmiar zdjęć przy takiej ich ilości. Modal źle wygląda.Ten pionowy czarny pasek jako animacja zupełnie nie pasuje. Brak tu jakiejś harmonii jeżeli chodzi o kolory i układ.

2

Tak jak nie lubię 'nowoczesnego stylu' stron, tak tu od razu po wejsciu dostaje 3 duże guziki z ważnymi informacjami. I to jest fajne. Może jest chaotycznie, ale ważne informacje bardzo łatwo znaleźć 

3

strona wygląda typowo jak portfolio juniora.
Czyli nie dość, że oklepany design, to jeszcze słabo zrealizowany.

Te ikonki rozkład jazdy, ceny biletów, poradnik podróżnego jakoś tak strasznie brutalnie wjeżdżają. (ogólne odczucie. Jakby wniknąć to przypuszczam, że "brutalnie" by się tłumaczyło technicznie na to, że jest za duże opóźnienie a za małe duration). Swoją drogą dziwne, że w tym miejscu w ogóle developer postanowił dawać jakąkolwiek animacje. Co on - doczytuje te ikonki w locie przez AJAX, że ich nie może od razu pokazać?

Przewijamy dalej i zdjęcia w ogóle jakoś wchodzą po momencie. Irytujące jest to. Na dodatek nie ma to jakiegoś uzasadnienia - bo na niektórych serwisach są takie animacje dlatego, że zdjęcia są doczytywane - i to ma uzasadnienie, że musi się wczytać. A tutaj przewijam w przód w tył i ciągle widzę najpierw szare tło, a potem dopiero obrazek wchodzi. Kolejne zdjęcia tak samo. Dopiero te ostatnie zdjęcia jakoś szybciej wchodzą. (to też pokazuje niekonsekwencje, że strona była robiona na kolanie, jeśli każdy element działa inaczej).

Otwieram szufladę menu i to już w ogóle porażka. Strasznie długo wjeżdża. Widać, że ktoś nie testował tej animacji dobrze i nie próbował sam korzystać z tego menu. To mnie nawiasem irytuje, wszyscy dodają animacje, bo to modne, ale nikt nie myśli, że za dużo tych animacji, albo czy dobry timing. Więc czasem lepiej jest nie dawać w ogóle animacji. Ta strona lepiej by wyglądała, gdyby wyłączyć wszystkie animacje. Oldschoolowo, ale przynajmniej nie gadżeciarsko.

Więc strona zakodowana bardzo amatorsko.

Czy są plusy? Owszem, można na niej pooglądać zdjecia pociągów :)

edit:
teraz w stopce patrzę, że strona była robiona przez duet - designerkę i kodera. Takie było moje przypuszczenie zresztą, że strona powstała tak, że coś było zaprojektowane przez kogoś, kto ma chociaż minimalne wyczucie graficzne (zauważmy, że tam są ikonki, które wyglądają na customowe - chociaż niekoniecznie, bo takie ikonki można sobie ściągnąć często za darmo), natomiast zakodowane już przez kogoś, kto tego wyczucia nie ma.

2

Wygląda jak typowa strona obiektu turystycznego, ze wszystkimi ich mankamentami :)

4

Strona jak strona, wszystkim podobać się nie będzie, jak na wordpressa nie jest źle, obrazki warto skontrolować, niektóre mają po 1,4-1,6MB co sprawia, że ładuje się 8,5MB, być może galeria na głównej to też nie jest najlepszy pomysł.
Warto włączyć cache (Expires Headers), co przyspieszy ładowanie.
Jest też dosyć spore opóźnienie na serwerze 0,6-1,4 sekundy, warto skontrolować czy to wina ovh.

1

@cerrato: nie, czekaj, wolałbym nie oceniać publicznie strony osoby trzeciej, która nie wie o tym, że będzie ona oceniana. A w każdym razie nie zgodziła się na to.

Ale dzięki za wzmiankę. :)

7

A mnie się podoba. Tak po prostu. Tylko ciężka trochę, bo zdjęć dużo. Ale ładna.

4

Jest pomyślana głównie pod mobile, ale w sumie wygląda znośnie.
Natomiast to kilka MB zdjęć na dzień dobry to przegięcie.

1

Z góry zaznaczam - nie mam z tą stroną nic wspólnego

no tak tak :D Pewnie ktoś chciał abyś ocenił mu stronkę, a ty powiedziałeś, że znasz największych hejterów w necie :D

Generalnie wygląda ok, ale elementy wydają się być zbyt duże (chociaż to może być na + w zależności od targetu)

0

@LukeJL, @WeiXiao - muszę Was zmartwić Panowie, nie mam ze stroną kolejki nic wspólnego. Po prostu (teraz pewnie podpadnę, bo trochę po niej zostało pojechane) trafiłem na nią i mi się dość mocno spodobała. I byłem ciekawy, czy naprawdę jest taka fajna, czy to moje subiektywne odczucie. Dlatego założyłem niniejszy wątek.

2

Z animacjami przedawkowali. W szczególności nie powinny się one, moim zdaniem, uruchamiać wielokrotnie. Niechby jeszcze te elementy pływały po pierwszym wejściu na stronę. Ale one ruszają się za każdym razem, bez przeładowania: nawet jeśli tylko przewinę w górę, a potem znów w dół.

"Pokaż dojazd z mojej lokalizacji" mi nie działa (Firefox, Win 10). Po wpisaniu ręcznym działa, ale wytyczona trasa jest zupełnie bezużyteczna. Nie można otworzyć jej sobie w Mapsach, przełączyć między transportem samochodowym a np. kolejowym, etc. Chyba, że jest na to jakiś tajny sposób. Ale to na jedno wychodzi, jeżeli nie jest oczywisty.

Legenda na "Rozkładzie jazdy" jest nadmiernie gadatliwa ("w dni oznaczone zielonym tłem uruchamiane są trzy pary pociągów między Środą i Zaniemyślem (odjazdy ze Środy o 10:00, 14:00 i 18:00, z Zaniemyśla o 12:00, 16:00 i 19:15)") i niepotrzebnie oddalona od samego rozkładu. Domyślam się, że gdyby autorzy mieli za zadanie opisać jakiś wykres, to w jego legendzie czytalibyśmy gawędziarskie wprowadzenia: "słupki o niebieskim wypełnieniu reprezentują swoją wysokością wartość sprzedaży kwartalnej...", itd. ;)

Ogólnie - strona estetyczna, ale cierpi na lekki przerost formy nad treścią. Zamiast niektórych bajerów można było poprawić funkcjonalność.

2

@V-2: zgadza się, u mnie też (FF na Win10 - ciekawy zbieg okoliczności) nawigowanie z "mojej lokalizacji" nie działało. Może to jest jakoś przeznaczone do odpalania na komórce, nie wiem, ale jeśli tak, to powinien być jakiś stosowny komentarz, albo w ogóle ukrycie tego na desktopie.

A co do "przegadania" - pamiętaj, że to jest strona "dla społeczeństwa", więc trzeba pisać w sposób zrozumiały dla wszystkich. Ty, ja i wiele innych osób by załapało o co chodzi w wersji skróconej, ale pociągiem także będzie chciała pojechać babcia z wnuczkiem, pracownik fabryki szamponów czy zagorzały miłośnik disco-polo. Oni też muszą zrozumieć przekaz, stąd (tak przynajmniej mi się wydaje) trochę nadmiarowych informacji.

Natomiast zauważyłem jeden poważny brak - nie ma podanego adresu dworca (albo jeśli jest, to w bardzo nieintuicyjnym miejscu). Jadąc tam chciałem wklepać sobie adres do nawigacji w telefonie, ale nie byłem w stanie go znaleźć (go - adresu, nie telefonu ;)). W końcu odpaliłem na kompie nawigację osadzoną na stronie, potem kilka razy powiększyłem i adres docelowy odczytałem z pinezki punktu docelowego. Niby drobiazg, ale bardzo wkurzający i marnujący dobre 5 minut.

3
cerrato napisał(a):

A co do "przegadania" - pamiętaj, że to jest strona "dla społeczeństwa", więc trzeba pisać w sposób zrozumiały dla wszystkich.

Czyli na przykład taki, jak na tabliczkach rozkładów jazdy na przystanku? :)

Bo tam jakoś nigdy nie widziałem informacji np.: "godziny kursów, przy których widnieje gwiazdka, należy uważać za nieaktualne, jeśli data bieżąca przypada na niedzielę lub święto państwowe".

Widziałem tylko coś w stylu "* nie kursuje w niedzielę i święta".

Który przypis będzie łatwiej zrozumiały dla babci z wnuczkiem czy pracownika fabryki? :)

Przeświadczenie, że "obszerniej = bardziej zrozumiale" to jeden z najbardziej szkodliwych mitów, w jakie wierzą (kiepscy) projektanci interfejsów.

2

Czyli np. taki, jak na tabliczkach rozkładów jazdy na przystanku?

https://natemat.pl/45631,analfabeci-prawie-polowa-polakow-nie-rozumie-ulotek-lekow-ani-mapki-pogody
https://portal.librus.pl/rodzina/artykuly/nie-rozumiemy-instrukcji-ulotek-i-umow-czy-w-polsce-odradza-sie-analfabetyzm
https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/klasykipolityki/1760878,2,kraina-analfabetow.read

Zgodnie z badaniami, kilkadziesiąt procent (wiadomo, że konkretna ilość może się wahać, ale skala poraża) ludzi nie rozumie takich, względnie prostych, tekstów, jak właśnie rozkład jazdy, ulotka dołączona do produktu czy informacje o pogodzie. Dlatego podtrzymuję to, o czym pisałem - strona ma być zrozumiała dla wszystkich. Ameby także chcą w weekend zabrać dzieci na przejażdżkę ciuchcią, więc nie zabierajmy im takiej możliwości ;)

0
cerrato napisał(a):

Dlatego podtrzymuję to, o czym pisałem - strona ma być zrozumiała dla wszystkich.

A ja podtrzymuję to, o czym ja pisałem - a ze zrozumieniem czego nie poradziło sobie (w tej chwili) 100% mi odpowiadających ;)

Właśnie dlatego, że strona ma być zrozumiała dla wszystkich, nie powinno się jej zalewać nadmiarowym tekstem, który nie wnosi żadnych dodatkowych informacji, a tylko dezorientuje czytelnika.

0

Ale to, że nadmiarowy tekst jest zły, to jest Twoja opinia, piszesz to ze swojej perspektywy.
Pamiętaj, że Grażynka z kasy w Żabce może inaczej na temat spojrzeć, dla niej coś innego (co Twoim zdaniem jest przegadane) może być bardziej czytelne.

Czy nigdy nie tłumaczyłeś komuś 50+ i do tego totalnie nietechnicznemu, w jaki sposób coś się robi na kompie? Gadając między sobą możemy powiedzieć coś w stylu "zrób screena, wrzuć na pulpit a potem przez FTP przerzuć do public_html i daj maila do mnie i CC do Szymona, że update poszedł". Ale jakbyś tak powiedział komuś, kto nie ma pojęcia o kompach, to będzie panika. Takim ludziom trzeba nieraz tłumaczyć jak dziecku w stylu "weź kliknij tam prawym klawiszem myszki, pojawi się takie menu, wybierz właściwości i wciśnij lewy klawisz myszy. Potem pojawi się nowe okienko, w którym ....". Myślę, że podobnie jest z innymi informacjami - to, co dla Ciebie jest nadmiernym rozwlekaniem, dla osób mniej ogarniętych/zdolnych, taka nadmiarowa informacja może być czymś, co zadecyduje o tym, że jednak załapie, jak się czyta ten rozkład.

1

Wizualnie strona jest ładna, świetne zdjęcia parowozów i składów. Łatwość znalezienia informacji też całkiem w porządku (poza tymi nieszczęsnymi adresami dworców), jednak responsywność pozostawia do życzenia, a i przeładowanie animacjami nie pomaga. PC desktopowy, firefox 67.0.4 (64 bity)
Podsumowując, na 1-5 dałbym 3++ do 4-

1

Mi sie podoba. Jest wszystko co powinna zawierać taka strona. W 5 sekund znalazłem gdzie to jest, jaka jest cena biletów i godziny. Jeszcze był czas żeby fotki pooglądać :)
O opinie chyba trzeba by zapytać użytkowników a nie devów ;)

1

Pamiętam, jak raz znajomy pokazał mi stronę jakiegoś gospodarstwa agroturystycznego. Wyglądała koszmarnie, zrobiona chyba we Frontpage'u, oparta na ramkach, menu po lewej stronie. A znajomy (nie związany z IT), mówi że dla niego jest to idealna strona, bo wszystko jasno pokazane co i jak, wszystkie informacje dostępne szybko i przejrzyście ;-)

0
cerrato napisał(a):

Ale to, że nadmiarowy tekst jest zły, to jest Twoja opinia, piszesz to ze swojej perspektywy.

Zwykle bywa. Przykładowo Google Adsense co jakiś czas przysyła mi raport z informacją o jakimś naruszeniu warunków usługi przez którą ze stron. Raport zawiera z kilobajt tekstu i pięć linków. Co ja się zawsze naszukam, który z nich prowadzi do listy naruszeń.

3

najpierw odpowiem pozniej przeczytam odpowiedzi i zedytuje moj post

  1. Laduje sie wszystko naraz, przez co wchodzisz w strone i... czekasz... i ona Ci sie zmienia
  2. Strona wydaje sie ciezka (bez zagladania do konsoli). Slabo sie laduje i slabo sie po niej przewija

screenshot-20190716153536.png
czy taki ma byc design ze wchodzi na obrazek? Wyglada jak bug
4) ladowanie strony to istna masakra :D
5) Nadal twierdze ze wyglada jak bug (wersja mobilna)
screenshot-20190716153930.png
6) dziwne justowanie
screenshot-20190716154002.png
7) Nie mozesz po prostu zrobic Używamy plików cookies w celu zapewnienia funkcjonalności strony oraz zbierania statystyk odwiedzin wyłącznie na własny użytek. to nie jest zgodne z RODO
8) wspomnialem ze strona na prawde jest slamazarna?

Plusy:
fajnie wykolumnowana strona,
fajne aminacje
fajny design

Ogolnie strona fajna, zapewne wiekszosci ludzi oprocz tej dziwnej czarnej belki i dziwnego hamburgera menu sie bardzo spodoba

7/10 glownie ujete punkty za ta slamaraznosc

EDIT

widze ze Ty nie robiles, wiec w sumie spoko, ale wiecej tam nie bede wchodzil

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1