JSB - zadanie/apka do prościutkich operacji, własciwie trening MVC i programowania obiektowego

0

Cześć,

Miałbym prośbę o przyjrzenie się kodowi w tym repo
https://github.com/Kiszuriwalilibori/JSBN

To moje pierwsze podejście do programowania obiektowego i do MVC. Nic wielkiego, właściwie wariacja na temat jednego zadania, jeżeli odpalicie stronę tego projektu wszystko będziecie wiedzieć - nie wymaga tłumaczenia, a działa tak jak powinna (choć to może niekiedy odrobinę zaskakująco - wyczyść czyści same filtry ale nie powoduje odświeżenia danych). Niemniej zależałoby mi na opinii na tema samego kodu własnie. Kiedyś zrobiłem ten projekt w stylu 'radosnym' teraz chciałem zrobić to trochę bardziej poprawnie.
Strona zrobiona i najlepiej sprawdzona w FF. Tu i ówdzie zostawiłem trochę notatek.

1

Tak na szybko

//= =========== tu zaczyna się funkcja a kończą klasy===============

  1. No nie, to ma mówić struktura projektu nie komentarze, nie jestem pewny co tam masz, ale jakis webpack czy inny build system by się przydał
  2. Od razu warto zainwesować w TS, życie to nie gra, że 'najpierw nauczę się js, potem ts', a js się nie nadaje do dłuższego kodu
  3. Jakieś globalfunctions które powinny być w klasie User?, no ale na pewno nie w globalfunctions
  4. Składanie html w ten sposób?
  .concat(functionObj.getSurname(bookObject.author), "</p>\n <p itemprop ='datePublished'><span>Release Date:</span> ")
     .concat(bookObject.releaseDate, "</p>\n  <p itemprop = 'numberOfPages'><span>Pages:</span> ")
     .concat(bookObject.pages, "</p>\n <p itemprop ='discussionUrl'><span>Link:</span> <a href = ")
     .concat(bookObject.link, '>shop</a></p>\n  </div>\n </div>\n    \n    \n  ');

Już lepiej stworzyć chyba new Document() czy jak to tam było i kolejne nody dospawać obiektowym api
5. Ten kontroler nie ma sensu, sam sobie wszystko wie i tworzy, nietestowalny

Spróbuj napisać kod tak, żeby każdą akcję kontrolera dało się odpalić w izolowanym środowisku bez mockowania całej aplikacji

PEACE

0
  1. Pełna zgoda
  2. Też zgoda, TS jednak czeka w kolejce. Nie ogarnę wszystkiego naraz mimo szczerych chęci, z drugiej strony, gdybym to wiedził rok temu pewnie bym tak zrobił.
  3. Właściwie, o co chodzi? O to, że taki sposób deklarowani funkcji w zamyśle globalnych jest niewłaściwy? Należałoby stworzyć klasę User zwracającą takie metody czy jak? Rozwiń, bo naprawdę niezupełnie ogarniam.
  4. Hmm właściwie wiem, że to nie najbardziej elegancki zapis. Ten kod to globalna przeróbka poprzedniej wersji pisanej od A do Z radośnie, bez specjalnego ładu i kładu, tam wszystko było globalne. Właściwie mam nawet w tym kodzie klasę do tworzenia węzłów ale wykorzystuję ją gdzie indziej. To jest do zrobienia, pytanie również, czy to poważny mankament? W końcu innerHTML to legalna instrukcja.
    5 I tutaj przyznam szczerze, nie bardzo wiem o co chodzi. Nim napisałem ten kod coś tam przeczytałem o MVC i zdawało mi się, że taka właśnie jest funkcja kontrolera i że tak to właśnie powinno wyglądać :( Testowanie przede mną to nawet nie wiem jak miałbym to wziąć pod uwagę.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1