Rozmieszczenie div-ów

0

Witam. Niedawno rozpocząłem naukę HTML5+CSS3 Jestem na etapie tworzenia strony opartej na divach. Chciałbym abyście mi doradzili co można poprawić w tym kodzie i co zrobiłem źle...

Pozdrawiam :)

html

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
	<link rel="stylesheet" type="text/css" href="css/style.css">
  <title>ustawianie div</title>
</head>
<body>

	<div id="container">

		<div id="logo">LOGO</div>
		<div id="nav">NAV</div>
		<div id="manu">

			<div id="manu1">
				Home<br>
				About us<br>
				News<br>
				contact<br>
				link's<br>
		

			</div>

			<div id="manu2">latest news

			<ul>
				<li>link</li>
				<li>link</li>
				<li>link</li>
				<li>link</li>
			</ul>







			</div>

		</div>


		<div id="content">

			<h1>Welcome</h1>
			<p>Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod
		tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam,
		quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo
		consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse
		cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non
		proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.</p></div>


	</div>


	
		
</body>
</html>

body
{
	background-color: white;

}
#container
{
	border: solid;
	background-color: white;
	margin: 0 auto;
	width: 750px;
	height: 500px;
	padding-top: 10px;
}
#logo
{
	border: solid;
	margin: 0 auto;
	text-align: center;
	width: 730px;
	height: 100px;

}
#content
{
	border: solid;
	float: left;
	width:500px;
	margin: 15px;

}
#nav
{
	text-align: left;
	margin: 0 auto;
	border: solid;
	margin-top:10px;
	width: 730px;

}
#manu
{
	float: left;
	border: solid;
	margin-top: 15px;
	margin-left: 15px;
	width: 150px;
	
}
#manu1
{
	border: solid;
	margin:  10px;
	text-align: left;
	
}

#manu2
{
	border: solid;
	margin:  10px;
}



1

Na pewno nadużywasz id możesz w to miejsce class i section.

0
czysteskarpety napisał(a):

Na pewno nadużywasz id możesz w to miejsce class i section.

Możesz rozwinąć? Dlaczego nie mogę ich nadużywać? Skoro wszystko jest rozmieszczone poprawnie?

EDIT: Ok już rozumiem.

2

Dodawanie pojemników zawierających całą treść strony <div id="container"> jest zbędne. Możesz wykorzystać elementy HTML i BODY, i ostylować je sobie tak, żeby ci się strona centrowała, miała ramki, wymiary itp.

Zamiast:
<div id="logo"><div id="nav">
możesz użyć
<nav><header>
https://www.w3schools.com/html/html5_new_elements.asp

Zamiast
<div id="manu1">,
możesz dać po prostu
<div>
i stylować to jako #manu > DIV:first-child, ew. też :last-child, :nth-child(x).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1