Moja strona wizytówka

0

Cześć,

Niedługo chciałbym wystartować z tworzeniem stron na zlecenie, więc stworzyłem sobie taką wizytówkę, proszę o ocenę i ewentualne uwagi dotyczące mojej strony.

https://majkidesign.pl/

1

Nie wiem czemu, ale smooth-scroll nie działa u mnie na firefox, na chrome działa, ale w obu wyskakuje w konsoli "firebase coś tam", warto sprawdzić.
Po naciśnięciu "zgoda" ciastka, przeładowuje się stronka.
Strona z video zajmuje prawie 20MB, może warto skompresować bądź wrzucić na zewnętrzny serwer?
Na mobile sekcje po naciśnięciu navi krzywo się ustawiają (obcina tytuły sekcji) sprawdź w chrome rozdziałki mobilne.
Formularz taki se, on w ogóle działa czy tylko front? textarea przydałby się o jeden row większy.
Szkoda stosować jQuery w sumie do niczego konkretnego, może coś w vanilla js?

Ogólnie źle nie jest, ale do popracowania jeszcze.

2

Plus za niewielki baner o ciastkach. :) Aczkolwiek ja bym zwiększył rozmiar ikonki zamykania (X).

Plus za brak widocznych różnic w przeglądaniu z ciastkami i bez ciastek.

Tworzę atrakcyjne, nieszablonowe, eleganckie i estetyczne strony

Teoretycznie brzmi dobrze, psychologicznie, ale czy ja wiem, czy to zdanie się spodoba klientom?

Mój klient może być pewny, że jego strona będzie użyteczna, a on sam otrzyma wszelkie wskazówki, jak ją samodzielnie obsługiwać.

Wolałbym bezpośredni zwrot do adresata.

Napisz Czego Potrzebujesz

Dałbym przecinek przed "Czego".

strony internetowe 2019

(Napis ustawiony pionowo) Nie wygląda źle, ale czy ktokolwiek go przeczyta?

Chciałbym się dobrze kojarzyć klientom, aby ci po skończonym zleceniu, z zadowoleniem mogli polecić mnie swoim znajomym.

Nie jestem przekonany, czy to brzmi dobrze.

Nie ma animacji przejścia pomiędzy sekcjami strony, więc miałem wrażenie, że otwierają się nowe strony. No, ale może tak ma być.

A tak ogólnie – strona mi się podoba. :)

PS. Aha – czy ciemne tło w, ee... "landing section" jest zamierzone?

PS2. Przy mniejszej szerokości strony przycisk (link) przewijania do góry .scrollToTop jest schowany (trochę lub całkiem przy rozmiarze mobilnym) pod pasek z informacją o ciastkach. Może można by go tak zrobić, by nie był zawinięty, tylko zawsze na samej górze tego paska?

PS3. A może jakąś inną czcionkę można dać w nagłówku (to się chyba jakoś inaczej nazywa w marketingu), tj. "Moją Pasją
Jest Tworzenie".

PS4. Przy szerokości strony 300px Twój adres e-mail wychodzi poza obręb obszaru viewport – a przy tym nie tworzy się żaden pasek przewijania, przynajmniej u mnie na Firefoksie 66 na Linuksa.

PS5. Logo strony prowadzi do adresu https://majkidesign.pl/#header. Może lepiej bez tej części #header, czy tak ma być?

PS6. Plus za wyjeżdżające podkreślenie w linkach menu głównego.

PS7.

Dzięki WordPressowi można szybko i łatwo dodawać treści do strony a zarządzanie nią jest banalnie proste i intuicyjne.

Brak przecinka przed "a". Mnie słowo "banalnie" nie kojarzy się najlepiej, ale może innym nie, nie wiem.

PS8.

System Zarządzania Treścią-

Brak spacji przed "-".

W związku z tym, czas wykonania zlecenia

Teoretycznie przecinka być nie powinno – vide https://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/przecinek-po-czlonie-inicjalnym;12475.html – niemniej mnie osobiście on tak nie razi (mam chyba zboczenie z języka angielskiego).

0
czysteskarpety napisał(a):

Nie wiem czemu, ale smooth-scroll nie działa u mnie na firefox, na chrome działa, ale w obu wyskakuje w konsoli "firebase coś tam", warto sprawdzić.
Po naciśnięciu "zgoda" ciastka, przeładowuje się stronka.
Strona z video zajmuje prawie 20MB, może warto skompresować bądź wrzucić na zewnętrzny serwer?
Na mobile sekcje po naciśnięciu navi krzywo się ustawiają (obcina tytuły sekcji) sprawdź w chrome rozdziałki mobilne.
Formularz taki se, on w ogóle działa czy tylko front? textarea przydałby się o jeden row większy.
Szkoda stosować jQuery w sumie do niczego konkretnego, może coś w vanilla js?

Ogólnie źle nie jest, ale do popracowania jeszcze.

Oj to nie wiem z czego to może wynikać u mnie na Firefox działa(popatrzę jeszcze na to), a co do firebase to się łączy z pytaniem o formularz, tak działa właśnie na tym firebase, robiłem go na podstawie tego poradnika dzięki za opinię.

0
Silv napisał(a):

Plus za niewielki baner o ciastkach. :) Aczkolwiek ja bym zwiększył rozmiar ikonki zamykania (X).

Plus za brak widocznych różnic w przeglądaniu z ciastkami i bez ciastek.

Tworzę atrakcyjne, nieszablonowe, eleganckie i estetyczne strony

Teoretycznie brzmi dobrze, psychologicznie, ale czy ja wiem, czy to zdanie się spodoba klientom?

Mój klient może być pewny, że jego strona będzie użyteczna, a on sam otrzyma wszelkie wskazówki, jak ją samodzielnie obsługiwać.

Wolałbym bezpośredni zwrot do adresata.

Napisz Czego Potrzebujesz

Dałbym przecinek przed "Czego".

strony internetowe 2019

(Napis ustawiony pionowo) Nie wygląda źle, ale czy ktokolwiek go przeczyta?

Chciałbym się dobrze kojarzyć klientom, aby ci po skończonym zleceniu, z zadowoleniem mogli polecić mnie swoim znajomym.

Nie jestem przekonany, czy to brzmi dobrze.

Nie ma animacji przejścia pomiędzy sekcjami strony, więc miałem wrażenie, że otwierają się nowe strony. No, ale może tak ma być.

A tak ogólnie – strona mi się podoba. :)

PS. Aha – czy ciemne tło w, ee... "landing section" jest zamierzone?

PS2. Przy mniejszej szerokości strony przycisk (link) przewijania do góry .scrollToTop jest schowany (trochę lub całkiem przy rozmiarze mobilnym) pod pasek z informacją o ciastkach. Może można by go tak zrobić, by nie był zawinięty, tylko zawsze na samej górze tego paska?

PS3. A może jakąś inną czcionkę można dać w nagłówku (to się chyba jakoś inaczej nazywa w marketingu), tj. "Moją Pasją
Jest Tworzenie".

PS4. Przy szerokości strony 300px Twój adres e-mail wychodzi poza obręb obszaru viewport – a przy tym nie tworzy się żaden pasek przewijania, przynajmniej u mnie na Firefoksie 66 na Linuksa.

PS5. Logo strony prowadzi do adresu https://majkidesign.pl/#header. Może lepiej bez tej części #header, czy tak ma być?

PS6. Plus za wyjeżdżające podkreślenie w linkach menu głównego.

PS7.

Dzięki WordPressowi można szybko i łatwo dodawać treści do strony a zarządzanie nią jest banalnie proste i intuicyjne.

Brak przecinka przed "a". Mnie słowo "banalnie" nie kojarzy się najlepiej, ale może innym nie, nie wiem.

PS8.

System Zarządzania Treścią-

Brak spacji przed "-".

W związku z tym, czas wykonania zlecenia

Teoretycznie przecinka być nie powinno – vide https://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/przecinek-po-czlonie-inicjalnym;12475.html – niemniej mnie osobiście on tak nie razi (mam chyba zboczenie z języka angielskiego).

Coś mi ta animacja muli bo u mnie działa ale to już drugi komentarz który twierdzi, że nie. Zdaje mi się, że korzystałem z tego https://cdnjs.com/libraries/smooth-scroll , jeśli miałby Pan na to jakieś rozwiązanie to byłbym wdzięczny.

  1. Jeśli chodzi Panu o to czy celowo dałem ciemne tło na video i na obrazek w wersji mobilnej to tak, żeby lepiej białe napisy było widać.
  2. Zdaje się, że już na to zaradziłem (na nieprawidłowości w wersji mobilnej, napis na dole był za duży i rozciągał stronę :D)
  3. Niezłe, pomyślę nad inną czcionką
  4. Co do tych linków to tak nie ma być, jeszcze poszukam jak temu zaradzić, jak Pan zna sposób to też chętnie przeczytam.

Dzięki za komentarz :D

0

aha a propoS tych ciastek to ja się kompletnie nie znam na php więc zrobiłem z poradnika też bym wolał aby strona się nie przeładowywała.

0
Majkel_78 napisał(a):

Coś mi ta animacja muli bo u mnie działa ale to już drugi komentarz który twierdzi, że nie. Zdaje mi się, że korzystałem z tego https://cdnjs.com/libraries/smooth-scroll , jeśli miałby Pan na to jakieś rozwiązanie to byłbym wdzięczny.

Ciekawa sprawa, bo obecnie u mnie już działa (a przeglądarki nie aktualizowałem w międzyczasie).

  1. Jeśli chodzi Panu o to czy celowo dałem ciemne tło na video i na obrazek w wersji mobilnej to tak, żeby lepiej białe napisy było widać.

Nie "Panu". Ciemne tło na wizytkówkę (stronę czy inną aplikację) nie jest złe samo w sobie, ale ja osobiście jakoś nie mam do niego przekonania.

  1. Zdaje się, że już na to zaradziłem (na nieprawidłowości w wersji mobilnej, napis na dole był za duży i rozciągał stronę :D)

Jest gitara, już nie wychodzi poza viewport.

  1. Co do tych linków to tak nie ma być, jeszcze poszukam jak temu zaradzić, jak Pan zna sposób to też chętnie przeczytam.

Chodzi Ci o #header? A w czym strona jest napisana? Nie możesz edytować tego ręcznie w którymś pliku (niekoniecznie w HTML)?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1