Poproszę o code-review strony portfolio.

1

Dobrze jest, może dałbym te same fonty z tekstu do navi, bo trochę się gryzą i wyrównał paddingi/przerwy pomiędzy sekcjami, wydajnościowo ok, tam widzę ciśniesz js i vue więc tak trzymaj byle do przodu ;)

1

Z wyłączonymi ciasteczkami sekcję "Kontakt" mam pustą – nie wyświetlają się żadne linki (jedynie widać, że to linki, najeżdżając kursorem). Z włączonymi jest w porządku.

PS. No code review to nie jest, ale myślę, że chodzi Ci o ogólną ocenę też. ;)

0

O kurcze dziwnie bo to zwykła animacja jak w poprzednich sekcjach.

1

Moim zdaniem to kwestia tego, że nie ładują się ikonki z zewnętrznego źródła. Użyłeś chyba tego https://fontawesome.com/? Gdy otwieram tę stronę z ikonkami, ale nie zaakceptuję ciastek, to cała jest pusta. :)

2

Na starcie za wrzucenie node_modules powinieneś dostać perm ban na github + temp ban na podjęcie pracy przez 2 lata.

2

Tam też gdzieś widziałem .vscode
W technikum jest, nauczy się jeszcze, większe babole i u studentów widziałem.

0

Z tym node_modules i vscode to jest tak , że jak nie dodam tego w pierwszym commicie do gitignore to później nie chcę się "usunąć" coś czytałem o usuwaniu z cache'u. Będę chyba musiał to zrobić.

0
Raloseq napisał(a):

Z tym node_modules i vscode to jest tak , że jak nie dodam tego w pierwszym commicie do gitignore to później nie chcę się "usunąć" coś czytałem o usuwaniu z cache'u. Będę chyba musiał to zrobić.

Zawsze mogło być gorzej. Zawsze mogłeś zrobić dropa na bazie. Albo wyrwać hasła z systemu Twojego pracodawcy, zobaczyć ile bierze za projekty, które robisz, zerknąć na swoją pensję, a następnie się zwolnić.
#pdk

1

@Raloseq: Na komórce twoim programistom. ustawia się do lewej, a chyba chciałeś by było wycentrowanie. W kontaktach nic nie ma. Przenosi do LinkedIn, ale powinna być ikonka albo cokolwiek co informuje gdzie mnie będzie przenosić.

0

ja to zanim za programowanie bym się brał, to nauczyłbym się porządnie ortografii języka polskiego :)

0

Napisałeś, że stosujesz Babela i Webapcka w swoich projektach. Potrafisz sam konfigurować te narzędzia? Większosc osób uzywa Create-React-App albo odpowiedników w innych frameworkach. To nie jest znajomość Webacka.

1

Win 7 PRO PL + Chrome v73 (64-bit)

screenshot-20190411131829.png

0

A adres URL strony jest ostateczny czy się jeszcze zmieni?

1

Nie ma czegoś takiego jak schemantyka, jest semantyka. Popraw błędy ortograficzne, przecinki i spacje, wtedy będzie ok

0

Poprawiłem błędy , wywaliłem node_modules. Tylko ubolewam nad tym , że większość skupiła się na wyglądzie , a nawet nie zauważyliście , że źle zrobiłem cały projekt metodyką BEM(coś źle załapałem na początku i jakoś tak poszło :()

1

Koniecznie zmień twoim na Twoim. Poza tym fajna.

1

Postanowiłem znaleźć troszkę czasu i spróbować ocenić repozytorium.


Co się wyróżnia na plus

Repozytorium

  • Opisanie w README technologii, z jakich korzystałeś (tak, czasem spotykam README bez tego).

Plik index.html

  • <meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1.0"> (choć sam nadal nie wiem, co ta linijka zmienia w wyświetlaniu ;) ).

Co należy poprawić teraz

Repozytorium

  • Ogólna treść README. Plus za rzecz najważniejszą dla recenzenta, ale minus za brak każdej pozostałej rzeczy, która powinna znaleźć się w README. Jeśli chodzi o konkrety, zobacz na przykład: https://gist.github.com/PurpleBooth/109311bb0361f32d87a2 Pewnie jest wiele innych szablonów, poszukaj. Nie wszystkie rzeczy muszą być w każdym README, ale każde powinno umożliwiać rozeznanie się w projekcie osobie doświadczonej (mniej lub bardziej) jeszcze przed spojrzeniem na kod.
  • Brak opisu repozytorium. Opis dodaje się w miejscu, gdzie teraz jest tekst "No description, website, or topics provided" (zaraz nad liczbą commitów).
  • Brak linku do strony WWW. Link dodaje się zaraz za opisem repozytorium.

Plik index.html

  • <!-- STYLES -->, <!-- FONT AWESOME -->, <!-- GOOGLE FONTS --> – uważam, że niepotrzebne. Pozostałe komentarze mogą być – ułatwiają zorientowanie się w kodzie.
  • Myślę, że element <nav> semantycznie powinien być potomkiem elementu <header>.
  • "(...) zgodny ze semantyką.Wykorzystuję (...)" – brak spacji po kropce.
  • "Wykorzystuję nowe znaczniki HTML5." – lepiej: "Wykorzystuję HTML5".
  • "(...) używam flexbox'a (...)" – bez apostrofu. Ja bym nawet napisał: "używam: [i od nowej linijki] - Flexbox [itd.]".
  • "Stosuje zasadę DRY" – "ę" na końcu.
  • "Stosuje zasadę DRY oraz korzystam z metodyki BEM w celu łatwiejszego poruszania się oraz rozumienia poszczególnych części kodu." – marketingowo: zbyt długie zdanie.
  • "Cały czas szlifuję swoje umiejętności w JavaScript, znam składnię oraz ES6 potrafię korzystać z konsoli w celu znalezienia błędu." – marketingowo: zbyt długie zdanie.
  • "Potrafię korzystać z Bootstrapa jest to poparte stronami w, których korzystałem z tej technologii." – kropka po "Boostrapa" i "jest" wielką literą. Przecinek w złym miejscu.
  • "Coraz lepiej zagłębiam się w świat Git'a." – "Gita", albo: "system kontroli wersji Git".
  • "Nie jest mi obce pojęcie branch,merge itp." – "nie są mi obce pojęcia branch, merge oraz [tu dodaj jakieś trzecie, ważne pojęcie w Gicie – człon «itd.» nie wygląda najlepiej]". Poza tym brak spacji.
  • "W swoich projektach korzystam z webpacka do spakowania plików, npm do korzystania z gotowych paczek przydatnych w projektach oraz babela do zrozumienia nowszego kodu przez starsze przeglądarki." – marketingowo: zbyt długie zdanie. Poza tym dodaj przyimek "z" przed "npm" oraz "babela".
  • "Tych technologii uczyłem się w technikum informatycznym. Nie zagłębiałem się w nie, znam tylko podstawy." – dobrze, że wspominasz o tym, ale dodaj nazwy technologii, na wypadek gdyby u kogoś ikony się nie wyświetliły.
  • "Zaczynam przygodę z vue (...)" – "Vue" wielką literą.
  • "Technologie: RWD,Bootstrap,CSS3,HTML5.", a także "Technologie: RWD,SASS,HTML5,JavaScript,BEM.", a także "Technologie:
    HTML5,SASS,RWD,Bootstrap,JavaScript." – brak spacji.
  • Co robią te poniższe puste elementy?
<span></span>
<span></span>
<span></span>
  • Czemu wykorzystujesz atrybut id, skoro korzystasz z BEM?
  • Zbędny znacznik </body> pod koniec pliku.

Co można poprawić w przyszłości, jeśli będziesz ten projekt nadal rozwijać (rzeczy opcjonalne)

Repozytorium

  • Dodawanie issues w miarę rozwoju projektu. Czyli – dokumentacja rozwoju projektu ("developmentu").
  • Dodawanie innych gałęzi – ale tylko, jeśli uznasz, że tego wymaga dana funkcjonalność w projekcie lub przyjęta metodyka.
  • Możesz zaszaleć i dodać jedno czy dwa release. ;) Ale uwaga: jeśli już, to żeby to miało ręce i nogi. Można m.in. zastosować Semantic Versioning.
  • Dodanie szczegółowej dokumentacji (w README lub na wiki projektu). Konkretne metodyki, ciekawsze rozwiązania czy problemy w projekcie itp.

Ogólne funkcjonalności

  • Dodanie API – mam na myśli: głównie po to, żeby pokazać, że umiesz je pisać. :)

Czego nie jestem pewien

Plik index.html

  • <title>Portfolio Rafał Brzeziński</title> – niegramatycznie brzmi. No, ale może lepsza jest taka wersja dla SEO strony.
  • "<p>twoim developerem.</p>" – może: "twoim (albo nawet napisane wielką literą, jak zasugerował @Julian_) web developerem".
  • "Napotkane problemy przeze mnie lubię rozwiązywać." – czemu taki szyk zdania? Jest nienaturalny (co nie znaczy, że zły).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1