Ocena portfolio

Odpowiedz Nowy wątek
2019-03-04 14:05
2

Witam, proszę o ocenę portfolio. Projekty jeszcze nie są dopasowane do urządzeń mobilnych, więc radzę sprawdzać na komputerze.
http://martakaszuba.cba.pl/
Programowanie zaczęłam w tej kolejności: PHP, Javascript, HTML, CSS i z CSS jeszcze nie wszystko umiem. Mam pytanie dlaczego w 90% prac na rynku jest wymagana znajomość React, Angular, Vue itd ? Zaczęłam React, zrobiłam projekt, ale trwało to cały dzień podczas gdy w samym javascript zrobiłabym to w pół godziny i nie mam motywacji ani chęci, żeby się tego uczyć bo nie widzę zastosowania. Dlaczego te frameworki mają być ułatwieniem ? dla mnie są utrudnieniem i nie mam pojęcia do czego służą oprócz komplikowania życia.

Pozostało 580 znaków

2019-03-05 14:52
7
marta589 napisał(a):

ja już odpowiedź rzeczową jedną otrzymałam od albundy a za resztę to dziękuje niczego nowego się nie dowiedziałam można zamknąć wątek

  • Obraziłaś się?
  • Nie!
  • To o co chodzi?
  • Domyśl się!

:D


Proza życia... - Kot Sylwester 2019-03-05 14:56

Pozostało 580 znaków

2019-03-05 15:00
4

za resztę to dziękuje niczego nowego się nie dowiedziałam

Jeśli się niczego nie dowiedziałaś to jedynie dlatego, że nie chcesz skorzystać z otrzymanych porad. Uważasz, że już wiesz bardzo wiele, ale jak Ci @czysteskarpety wskazał błąd, to strzeliłaś wręcz słownikowego focha.

Jakbyś nie zrozumiała o co chodzi - tak, jak napisał @Kot Sylwester, tag <script> został u Ciebie źle umieszczony. Masz go po </body>, co jest błędem. Do poczytania - https://www.w3schools.com/js/js_whereto.asp - "Scripts can be placed in the <body>, or in the <head> section of an HTML page, or in both.". Trochę się to kłóci z deklaracjami, jakie składasz, że od 2 lat się uczysz i jesteś prawie na profesjonalnym poziomie.

Pamiętam moją nauczycielkę chemii z liceum. Miała taką zasadę, że jeśli ktoś się pomyli z symbolem jakiegoś pierwiastka, to automatycznie następuje koniec odpytywania, a pacjent siada z pałą, niezależnie od tego, co wcześniej udało mu się powiedzieć. Zapytałem kiedyś, czy to nie jest zbyt surowe, na co mi odpowiedziała, że symbole pierwiastków w chemii to taka totalna podstawa, więc jeśli się ktoś w tym myli, to znaczy, że nie ogarnia tematu. Wyobraź sobie matematyka, któremu się czasem myli 6 z 9 - to podobny kaliber. W każdym razie - Twoje wpisanie <script> w miejscy, gdzie nie powinno go być, jest właśnie tego samego typu błędem. Oczywiście- może się przydarzyć osobie uczącej się, ale trochę nie pasuje to do Twojego przekonania o swoim profesjonalizmie i posiadanej wiedzy. A jak Ci ktoś na to zwróci uwagę, to zamiast podziękować i docenić, że masz możliwość nauczenia się czegoś/poprawienia, Ty się oburzasz i przy okazji obrażasz innych użytkowników. Słabe to trochę :(


That game of life is hard to play
I'm gonna lose it anyway
The losing card I'll someday lay
So this is all I have to say
edytowany 1x, ostatnio: cerrato, 2019-03-05 15:01
ja zetknąłem się z taką opinią by dawać js na koniec po to by główna zawartość się ładowała szybciej. W sensie, jak masz stronę z jsowym lukrem i mnóstwem informacji których potrzebujesz to wolałbyś chyba najpierw zobaczyć informacje a nie efekty - Cogito 2019-03-11 16:46
Ale czym innym jest umieszczenie JS na końcu sekcji <BODY> a czym innym wywalenie tego za </BODY>. Poza tym w chwili obecnej, przy aktualnych łączach oraz komputerach, kilka MB danych nie jest problemem, ale za to często tyle treści oraz formatowania na stronie działa w oparciu o JS, że bez tego strona jest albo totalnie nieczytelna, albo nawet może nie posiadać części treści. To dawanie JS na koniec miało sens dobre kilka lat temu. - cerrato 2019-03-18 09:25
Uroki uczenia sie z internetu. Masz duzo wiedzy ale nie zawsze aktualnej - Cogito 2019-03-18 13:26
A możesz coś konkretniej napisać? Z którym fragmentem się nie zgadzasz? - cerrato 2019-03-18 14:02
Chodzi mi generalnie o to że w internecie jest multum informacji i porad ale nie zawsze są one aktualne. Przyznaję Ci racje i tyle. Parę lat temu to faktycznie mogło być dobrym rozwiązaniem, dziś niekoniecznie. Chyba ze żyjesz w bacówce i masz internet na telefonie 2G - Cogito 2019-03-18 14:04
OK, rozumiem. Myślałem, że Twoja uwaga była do mnie i uważasz, że bredzę - dlatego chciałem się dowiedzieć, co konkretnie Ci się nie podoba ;) Ale teraz już wszystko OK, rozumiem co miałeś na myśli :) - cerrato 2019-03-18 14:06

Pozostało 580 znaków

2019-03-05 15:08
0

Idę dokańczać niedokończony quiz i memory które nie dość, że nie działa to pościągałam to wszystko z tutorali u jakiegoś Zelenta. Pozdrawiam serdecznie :)

Pozostało 580 znaków

2019-03-05 15:25
6

Dajesz niedokończone portfolio z kuriozalnymi błędami na największe forum programistyczne w Polsce i oczekujesz oklasków? no ludzie, dostałaś rzeczowe punkty do poprawy i tyle, żyj z tym, albo pisz na interia/technologie...

title


czemu usunęła portfolio? - Krzysztof Baliński 2019-03-09 13:57
nie mam pojęcia - czysteskarpety 2019-03-09 16:01

Pozostało 580 znaków

2019-03-05 15:26
2

Na plus Ci się poczytuje, że to jest lekkie. Bo widuję tu ostatnio pełno stron, na których ludzie ładują 1+MB bibliotek, żeby wyświetlić "Jezdem webmasterę".

Się czepię:

  • Styli osadzonych wewnątrz dokumentu.
  • Braku responsywności.
  • Kafli (które miałyby jeszcze jakieś uzasadnienie, gdyby strona była repsonsywna). Osobiście uważam układ tabelaryczny za wygodniejszy w czytaniu.

Ciężko żeby ktoś wrzucił powyżej 1MB bibliotek. Średnio koło 15 by musiało ich być. Jeszcze się z takim czymś nie spotkałem :D - MasterOf 2019-03-11 13:56
@MasterOf: Proszę bardzo: http://strony-www24.pl 16 plików JS = 1.8 MB + 12 plików CSS = 0.55 MB. Chyba się nawet tutaj reklamowali. - Freja Draco 2019-03-11 17:02

Pozostało 580 znaków

2019-03-11 13:50
4
marta589 napisał(a):

Co do samego portfolio, jest nijakie, nie widać w tym Ciebie. Popracuj nad oprawą graficzną i estetyką strony, w końcu chcesz być frontendowcem. Strona musi być ładna i przyciągać uwagę.

Projekty, nie widać w tym (prawie) dwuletniego doświadczenia, bardziej przelecenie kilku(nastu) godzin Zelenta plus jakiś miesiąc dodatkowej pracy. Nie chcę Cię obrażać, po prostu wszystkie Twoje prace wyglądają na niedokończone :)

co byś chciał dokończyć w quizie, memory czy sudoku ?
księgarni całej z php czy bazą danych tez nie będę robić co mam tam dokończyć ?

w mechanice działania: NIC - działa
w wyglądzie: Większość - jest (było, dopóki nie strzeliłaś focha) brzydkie i puste. Na miłość boską, takie gierki się robi jak się człowiek zaczyna uczyć a nie po DWÓCH latach programowania. Jak chcesz je pokazywać to niech będą w nich jakieś fajerwerki, niech to wygląda lepiej.

Oczekiwałaś oceny swojej pracy, która była nijaka i tak Ci też większość ludzi tutaj odpowiedziała. Dostałaś wskazówki co możesz poprawić, nad czym popracować a Ty się obraziłaś :D W pracy też tak się zachowasz?

edytowany 2x, ostatnio: BeYourself20, 2019-03-11 13:54

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0