Od strony technicznej.

3

W zasadzie się to chyba tu nie nadaje bo bardziej mi zależy na tym jak ludzie odbiorą ten projekt. Z założenia miał być prosty (jak każdy) ale dobra portal z dodawaniem ogłoszeń. Podejrzewam że jest kilka baboli, błędów itd. Ale jak to programista zawsze wie co gdzie wpisać więc nie zorbie niczego co zrobiłby użytkownik. Dlatego Jeżeli ktoś chce to może pododawać ogłoszenia motoryzacyjne

http://moto-handel.pl

Sporo funkcji nie działa jak na przykład z promocji ogłoszeń dopiero działa podbicie (reszta się właśnie robi)
Dla zainteresowanych loginy i hasło. Hasła nie da się zmienić z wiadomych przyczyn :D

Loginy można wybrać dowolny:
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]

hasło wszędzie to: q

Jezeli komuś uda się dodać ogłoszenie i przejdzie do płatności proszę wybrać PRZELEWY24
Następnie po wybraniu dowolnego BANKU zostaniecie poproszeni o login i haslo
Login: sandbox
haslo: sandbox
i zaakceptujcie ogloszenie. powinno byc widoczne na liscie . i w wyszukiwarce

Jesli ktos chce sie zareejstrowac to persze bardzo. nie wiem tylko czy maile juz dochodza bo IP bylo na black list

0

Fajnie, w czym backend?

Trochę navi dziwnie miga przy przewijaniu daj sticky.

2

http://moto-handel.pl/ajax/upload-single-file

DB_CONNECTION	
"mysql"
DB_HOST	
"127.0.0.1"
DB_PORT	
"3306"
DB_DATABASE	
"tmc"
DB_USERNAME	
"tmc"
DB_PASSWORD	
"p4ssw0rd"
0

Przynajmniej już wiemy, że Larwa :)

1

Laravel 5.7

1

Wizualnie ładne, ale.. nie tak działają serwisy ogłoszeniowe. Tam każdy kawałek miejsca jest cenny, trzeba zmieścić jak najwięcej treści na stronie. A tutaj masz dużo wolnego miejsca, ładny, czysty i przejrzysty układ, ale bardziej pasujący do strony firmowej albo bloga, a nie do portalu z ogłoszeniami.

0

Dobrze powiedziane. Mysle ze to jest kwestia dzialania juz uruchomionego serwisu. Robie minimalna wartosc z ktora chce wystartowac i z pewnoscia sie to jeszcze zmieni. Przegladalem i analizowalem kilka stron i srednio na ekranie 16 cali wydawalo mi sie ze bylo wszystko zapelnione

Porownywalem do
https://gratka.pl/motoryzacja/osobowe
https://www.otomoto.pl/

u mnie na glownej jest na przyklad 11 ogloszen plus przewijanie paska na otomoto jest 10
Chociaz nie bilem sie na ilosci ogloszen :D tak mi wyszlo.

0

Chciałem się zarejestrować, ale mail nie doszedł. Chciałem dodać ogłoszenie, ale upload zdjęć nie działa.
Cennik pakietów już rozpisany, ale podstawowe funkcjonalności nie działają :)

Z nietechnicznych uwag to brakuje koloru granatowego w podstawowych oraz skrzynia manualna lepiej brzmi niż ręczna. Po zalogowaniu się opcja Wyszukaj zniknęła, co jest trochę nieintuicyjne.

Jeśli nie chodzi Ci tylko u uwagi techniczne, a dotyczące samego projektu/pomysłu to daj znać, bo nie wiem czy to jest miejsce na rozpisywanie się tutaj na ten temat.

1

Ogólnie estetycznie to wygląda.

Dodałabym możliwość zmiany (i zapisania w ciastkach/koncie) sposobu prezentacji danych na stronie głównej z kafli na widok listy. Zwłaszcza, że te poprzeczne slajdery nie informują nawet ile właściwie mają podstron, a poza tym szlag mnie trafia, jak na jakiejś stronie muszę kilka razy kliknąć, żeby zobaczyć jakąś zawartość. Efekt jest taki, że wtedy takiej ukrytej treści zwykle po prostu... w ogóle nie oglądam.

Odnośnie wyglądu listy wyników w dziale wyszukiwania: wiem, że teraz jest inna moda, ale co złego jest w normalnej tabeli z nagłówkami, którą to tabelę można sobie sortować, klikając w te nagłówki? W obecnym układzie marnujesz zwyczajnie miejsce i przy każdej pozycji powielasz teksty (MarkaRodzaj paliwa: Skrzynia biegów: Kolor:). Zdjęcia też mogłyby być mniejsze, ew. mogłaby być możliwość wyboru, czy chcesz takie wielgachne. Dla małych ekranów można zastosować inny widok.

0

Dziekuje za cenne uwagi.

@kkojot:
maile - do zrobienia bo IP jest na czarnej liscie i mam zwrotke ze nie dochodzi. Bede na nowym serwerze produkcyjnym to skonfiguruje co i jak. Aktywoalem wszystkie nowe konta wiec pewnie twoje tez tam jest mam nadzieje.
upload - zdjecia ida na serwer google ale mam limit jakis zeby wgrac na serwer sprawdze logi zaraz i zobacze czy to blad aplikacji czy limit co to sie stalo u mnie przechodzily bo ustawilem chyba na 10 mega zdj ale sprawdze
Cennik pakietow - rozpisany ale dopiero po zalogowaniu go widac w dziale (dostepne) musze go przeniesc aby byl widoczny zanim ktos zalozy konto.
Skrzynia maualna - zaraz to zmienie masz racje brzmi znacznei lepiej.
opcja wyszukaj - chyba pozbede sie jej z menu w ogole. Skoro na glownej stronie jest wyszukiwarka a nizej wyszukiwanie zawansowane to jest to samo co wyszukaj.
A co to za kolor granatowy w podstawowych ? co masz na mysli ? Jesli masz inne uwagi to jak najbardziej prsze mozesz tu pisac czy na pw. Bylo by fajnie podyskutowac. Jestem otwarty na wszelkie sugestie

@Freja Draco:
kafle i lista - jest w wynikach wyszukiwania opcja zmiany widoku -kafelki i lista) nie jest ona aktywna ale bedzie. obok opcji sortowania.
jest eszcze opcja widoku listy po prawej stronie lub po lewej ze to menu wyszukiwania co jest teraz na gorze moze byc po lewej stronie. Jak na allegro jest czy na innych portaalch. Jesli chodziło o strone główną to w zalozeniu jest tak ze oferta dnia i oferty wyroznione sa wybierane losowo. bo sa to opcje platne. slider dalem dodatkowo chociaz w pierwszym zalozeniu mialby byc tylko 3 oferty dnia bez przewijania. Zdaje sobie sprawe ze malo kto przewija dlatego w opisie pakietu oferty dnia jest powiedziane ze sa wybierane losowo.
Slajder nizej to samo z wyroznionymi ogloszeniami. chyba max 18 dalem na pasek.

wyniki wyszukiwania - Zazwyczaj jest ta ze jak zrobisz dla jednego to inny chcialby jeszcze inaczej wiadomo. Trzeba wypracowac jakis kompromis. Poniewaz skupilem sie na minimu wartosci chce ruszyc z czymkolwiek by potem to poprawic. Ale ze wlasnei poprosilem Was o pomoc to w wolnej chwili zajem się tym i sprawdze rozne opcje. Jesli moglbym prosic bo ciekawi mnie twoja wizja tej tabelki z wyszukiwaniem. Jak by to mialo wygladac co miales na mysli ? Moge dodac tam widok litsa, kafelki, mini lista.

0
masterO napisał(a):

Jesli moglbym prosic bo ciekawi mnie twoja wizja tej tabelki z wyszukiwaniem. Jak by to mialo wygladac co miales na mysli ?

Proszę (parser forum psuje link, więc wklejam tak):

https://pl.wikipedia.org/wiki/Pa%C5%84stwa_%C5%9Bwiata#Pa%C5%84stwa_%C5%9Bwiata

Jak dla mnie klasyczne optimum czytelności i funkcjonalności.
Brak marnowanej przestrzeni, jednym kliknięciem sortujesz sobie jak chcesz, wartości parametrów są zgrupowane w jednej kolumnie, jedne pod drugimi, więc łatwo je ze sobą porównywać porównywać.

Ten wikipediowy widok można by ew. uzupełnić o:

  • nagłówek kolumn w stylu sticky,
  • kolorowanie nieparzystych wierszy.
  • osobny (kaflowaty) widok dla małych ekranów i/lub możliwość ręcznej zmiany widoku.
0

@Freja Draco: Nie myślałem o takiej tabelce co prawda jest tabelka na moto gratka ale troche wieksza. Zalezy jak ludzie dzis kupuja. Jesli nowy samochod to zapewne kupuja wzrokiem jesli uzywany to chyba raczej wiedza jaki ich inteersuje i moze faktycznie ten spoosb byly dla nich lepszy. Moze jako opcje dodam jeden z takich widokow ustawiony w cookies (lista duza, lista mala, kafelki) i sprawdzanie ktory widok jest najczesciej wybierany. Wtedy taki tez moglby byc domyslnym.

Sortowanie tabeli mozna wykonac na dwa spoosby albo na froncie gdzie sortujemy tylko to co widzimy i nie licza sie inne podstrony albo na backendzie gdzie za kazdym razem po kliknieciu w naglowek sortujemy wszystko. Co zoczywistach wzgledow sprawia ze drugi spoosb jest w tym przypakdu chyba odpowiedniejszy.

Muse jeszcze sprawdzic na malych urzadzeniach jak prezentuja sie wyniki no bo fakt wtedy lepiej dac malutkie zdj zeby nie trzeba bylo az tyle palce przewijac listy. Zaraz dodam do zadan kolejne punkty. Dzieki wielie

0

Dodalem zmieny do listy i sprawdzilem logi z dodania zdj
[2019-02-24 1007] local.ERROR: The file "DSC06296.JPG" exceeds your upload_max_filesize ini directive (limit is 2048 KiB). The file "DSC06296.JPG" exceeds your upload_max_filesize ini directive (limit is 2048 KiB). UploadedFile.php:224)
Zapomnialem zwiekszyc rozmiaru na serwerze zwiekszony mam tylko lokalnie. zaraz to naprawie.

DOBRA zmienione na 6Mega

0
masterO napisał(a):

A co to za kolor granatowy w podstawowych ? co masz na mysli ? Jesli masz inne uwagi to jak najbardziej prsze mozesz tu pisac czy na pw. Bylo by fajnie podyskutowac. Jestem otwarty na wszelkie sugestie

Chciałem dodać ogłoszenie z granatowym samochodem. Musiałem zaznaczyć inny kolor i wpisać go ręcznie. Granatowy to popularny kolor, dodaj go do listy rozwijanej.
Konto aktywowane, mogę się zalogować do siebie.

A więc hmm, żeby portal się rozkręcił dodający i szukający ogłoszenia musi czuć w tym interes. Żeby zarobił, dodający musi za to zapłacić :) Parę razy sprzedawałem samochód, parę razy kupowałem, więc opiszę Ci jak to z mojej strony wygląda.

W tamtym roku szukaliśmy Mazdy 6 powyżej 2012 roku. Szukałem na olx i otomoto. Allegro i gratki już mi się nie chciało przeglądać. Zapisałem sobie na pulpicie linki filtrujące samochody, które mnie interesują. U Ciebie też tak działa więc ok. Co ciekawe na olxie codziennie dochodziło około 6 ogłoszeń spełniających kryteria. Najlepsze były od pierwszych właścicieli w Polsce. Stwierdziłem, że fajnie byłoby oglądać takie ogłoszenie z kilkuletnimi samochodami, które były kupione i serwisowane w Polsce. Na wszelkich portalach nadużywają tego -> sprowadzę samochód po X osobach z Niemiec i zarejestruję go jako pierwszy w Polsce -> podam wszystkim, że jestem pierwszym właścicielem. Gdyby Twój portal filtrował i moderował (!) takie ogłoszenia, to pewnie bym go regularnie odwiedzał.

Sprzedając samochód wystawiłem go tylko na olxie. Miałem opcję dodatkowo płatną, żeby ogłoszenie trafiło na otomoto. Fajnie, że dodając raz mogę dodać w dwóch miejscach. Nie wiem czy mają jakieś publiczne API do tego i mógłbyś to spiąć z nimi. Sprawdź. Jeśli dodając u Ciebie mógłbym automatycznie dodać na OLX i otomoto, to pewnie bym z tego skorzystał.

5 lat temu kupiłem stare BMW. Gość zrobił nim 75 tys km w ciągu 1,5 roku. Po podpisaniu umowy wraz z kluczykami dodał mi jeszcze pliczek faktur na samochód i książkę serwisową - nie z ASO, taką co sam prowadził i zapisywał wszystkie naprawy itp, a faktury to potwierdzały. W domu sobie poczytałem, widziałem co było robione. Fajne. Ten samochód warty jest teraz z 10 tys zł. W tamtym roku wpakowałem w niego 4k zł, nowe zawieszenie lemfoldera, 4 tarcze + klocki textara, jakiś zaworek za 600 zł z ASO BMW. Nie zwróci mi się to. Gdyby jednak był portal, że prowadziłbym sobie taką książkę serwisową i portal by dokładnie pamiętał co kiedy dodałem, a następnie umożliwiał wystawienie na sprzedaż (dodanie ogłoszenia) takiego samochodu z historią, pewnie bym skorzystał. Lepiej jest kupić samochód znając jego historię napraw niż super-glancuś od handlarza. Może w tę stronę warto pójść?

Z 10 lat temu wystawiałem samochód na allegro -> otomoto i tablica.pl (aktualne olx). Tablica.pl była za darmo. Rozrosła się, teraz czeszą kasę za ogłoszenia (choć w nie wszystkich kategoriach). Myślę, że najpierw rozkręć za darmo (wiem, ciężko, ew. jakies reklamy? promowanie ogłoszeń?), potem pobieraj za ogłoszenie.

0

Wow, to się nazywa wyzwanie. Już na starcie dałeś mi kilka pomysłów.

  1. Zrobić skrócone linki z generatorem QR. Jeśli masz wynik wyszukiwania lub ogłsozenia mozna będzie wygenerować skrót do tego np domena pl/AX65 w modal boxie a wyzej zrobie kod QR gdyby ktos chcial otworzyc to na telefonie.

  2. Kolor już dodałem na lokalu dobry pomysł.

  3. Z tym filtorwaniem i moderowaniem ogłoszeń nie zrozumiałem c masz na myśli. Czyli ze jak wyszukujesz to ma byc pole data pierwszej rejesracji i czy sprowadzony czy mógłbyś mi troche to rozjaśnić na przykładzie proszę ?

  4. otomoto i olx to ten sam wlasciciel wiec tak maja api i z miejsca mozesz za doplata wystawic tu i tu. Gdybym ja chciał to musialbym zaplacic za full ogloszenie pewnie a stawki maja kosmiczne. Wiec na bank ta opcja odpada. Nie wiem tylko jak z opcja allegro sie musze dowiedziec.

  5. Jezeli chodzi o ksiazeczke serwisowa to musze dodac w profilu zakladke TWOJE POJAZDY - tam bedzie mozna ddoac pojazd i dopisywac historie. i ewentualnie z miejsca go wystawic na sprzedaz. Hmmm calkiem dobra mysl. Dodalem to do wydania drugiego. bo jednak troszke pracy przy tym jest.

  6. plany marketingowe mam. N apoczatek mysle o ogloszeniach za 1 pln plus mam funkcje ze generuje kody na damowe pakiety. To chce z tego skorzystac. Plus dzialania marketingowe ale to opisze w mikroblogu

Troche tego sie uzbiera ale fakt to sa przyklady z zycia wziete wiec godne uwagii.

Bardzo Dziekuje

0

Z tym filtrowaniem widzę, że poprawili. Mogę sobie zaznaczyć na otomoto: kraj pochodzenia Polska, pierwszy właściciel TAK. Więc spoko, o to mi chodzi. U Ciebie też takie filtry powinny być.

Jasne że dodanie do olx i otomoto płatne, ale niech płaci to klient. Czyli, chcę dodać ogłoszenie tylko u CIebie to płacę 1 zł, z otomoto 30 zł, ze wszystkim 50 zł. Może są jeszcze inne portale, które udostępniają API do tego?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1