Ocena strony z dokumentacją

1

Jest ktoś chętny do oceny strony z dokumentacją? Tylko wygląd (i jeśli ktoś chce to treść).

Adres: https://t-regx.com

Najbardziej jestem waszej opinii nt sekcji "Compare", i tej tabelki, bo nie wiem czy wygląda na scam, czy jak na sensowne zestawienie.

0

Jako ex mazacz internetow stwierdzam, ze bardzo ladny projekt. Czysty, czytelny i nie przeladowany. Kolory nie wala po oczach. A patrze z telefonu wiec na wersje mobilna.
Bardzo fajny przyklad strony projektu. A co z ta tabelka nie tak? Ja tam widze zestawienie :P

1

Dwa pytania:

  1. Czy ta strona to Twoje dzieło, czy chcesz, żebyśmy się wypowiedzieli odnośnie czegoś, co znalazłeś w necie i nie wiesz, co o tym sądzić?
  2. Odnośnie tabelki Compare - chodzi Ci o opinię dot. wyglądu, czy raczej treści/zawartości? Niby piszesz o wyglądzie, ale słowo scam sugeruje, że jednak treść też ma dla Ciebie znaczenie.
1
cerrato napisał(a):

Dwa pytania:

  1. Czy ta strona to Twoje dzieło, czy chcesz, żebyśmy się wypowiedzieli odnośnie czegoś, co znalazłeś w necie i nie wiesz, co o tym sądzić?
  2. Odnośnie tabelki Compare - chodzi Ci o opinię dot. wyglądu, czy raczej treści/zawartości? Niby piszesz o wyglądzie, ale słowo scam sugeruje, że jednak treść też ma dla Ciebie znaczenie.
  1. Framework do dokumentacji to docusuarus, ma wiele fajnych bajerów jak server-side-rendering, robienie dokumentacji z plików *.md, ale akurat wygląd pierwszej strony oraz cała treść, jak również sekcje z komentarzami jest moja (możesz prześledzić moją pracę nad nim na githubie).

  2. Chodziło mi o obie te rzeczy. Po prostu jakie wrażenie sprawia strona i tabelka.

@cerrato skoro już masz odp na drugie pytanie, to jaka jest Twoja opinia? :)

0
Hispano-Suiza napisał(a):

Jako ex mazacz internetow stwierdzam, ze bardzo ladny projekt. Czysty, czytelny i nie przeladowany. Kolory nie wala po oczach. A patrze z telefonu wiec na wersje mobilna.
Bardzo fajny przyklad strony projektu. A co z ta tabelka nie tak? Ja tam widze zestawienie :P

Wypowiesz się nt wersji na desktop?

1

(możesz prześledzić moją pracę nad nim na githubie)

Nie mam zamiaru, nie chcę Cię sprawdzać ani nie chcę, żeby wyszło, że Ci nie wierzę. Po prostu nie do końca zrozumiałem, dlaczego pytasz o tą stronę. Ale teraz wszystko jest jasne :)

Co do warstwy wizualnej - bardzo OK. Przejrzysta, nie przeładowana, prosta ale nie prostacka. Bardzo mi się podoba meksykański dinozaur :D

Jedna rzecz mi się od razu rzuciła w oczy. Ty (jak współtwórca) wiesz, co to za biblioteka, ale ja (czyli osoba, która nie ma o projekcie zielonego pojęcia) wchodzę i widzę T-Regx Powerful Regular Expressions library. Brakuje bardzo ważnej informacji - gdzie można tą bibliotekę wykorzystać, w jakim języku/środowisku. Nie wiem, czy to jest uniwersalne dla wielu języków, czy może tylko do Javy/PHP/C#/JS/czegokolwiek innego. Oczywiście, grzebiąc dalej na stronie można się tego dowiedzieć, ale wydaje mi się, że ta informacja powinna być na samym początku.

Odnośnie tabelki compare - zasadniczo (w mojej ocenie) za wiele ona nie wnosi. Po jej przeczytaniu nie czuję się zachęcony do skorzystania. Z tego co zrozumiałem, to chyba jedyną różnicą jest to, że zamiast errora wywala exception. Trochę to mało. Na stronie głównej chwalicie się Performance Consistency Reliability, ale w tabelce za wiele o tym nie ma. Powinieneś zachęcić ludzi czymś więcej, niż możliwością otrzymania wyjątku ;) Powinny być jakieś konkretne dane - np. porównanie prędkości waszej biblioteki z rozwiązaniem konkurencji, ewentualnie z "gołym" PHP. Możesz też zachęcać dając przykład/pokazując, że coś, co "normalnie" zajmuje 20 linii, u Was mieści się w 2.

Od strony wizualnej - tabelka jest poprawna, ale dałbym co drugi wiersz z lekko ciemniejszym tłem. Po pierwsze - wygląda to ładniej, a po drugie (zwłaszcza w przypadku bardziej złożonych tabel) ułatwia to połapanie się i odczytanie zawartych informacji.

Podsumowując - strona Ok, w szkolnej skali takie mocne 4. Ale nie czuję się zachęcony do skorzystania, za bardzo nie wiem, co mogę zyskać dzięki Twojemu rozwiązaniu. Rzuciłem okiem na blog, ale tam również jakoś nie znalazłem niczego konkretnego Wszyscy twórcy frameworków/bibliotek bombardują oglądających informacjami, dlaczego akurat ich rozwiązanie jest najlepsze, najszybsze, najprostsze, najbezpieczniejsze albo z innego powodu dlaczego warto z niego skorzystać. A u Ciebie jakoś tak skromnie ;)

1
TomRiddle napisał(a):

Wypowiesz się nt wersji na desktop?

Własnie siadłem więc zerkam i kilka uwag ode mnie.

  • Fajny pomysł z gifami ale są zdecydowanie za małe. Bardzo dobrym przykładem byłaby tu strona - https://www.jetbrains.com/phpstorm/whatsnew/
  • Odnośnie gifów jeszcze jedno - Skoro siedzą na jasnym tle to nagrałbym je na jasnej skórce. Znowu odniosę się do linku powyżej. Według mnie lepiej to współgra.
  • Idea z obrazkiem w tle + ale przyciemniłbym delikatnie całość. Lepiej wygląda background w footerze niż te wyżej. Myślę, że to kwestia przyciemnienia.
  • Na stronie z dokumentacją wjechał Ci Disqus na samym dole footera ;-)
  • Na stronie z postem również
  • Tabelka nadal w porządku
  • Dodałem sobie do .fixedHeaderContainer - box-shadow: 0px 2px 16px #e6e6e6. Taki mój fetysz :P

Ogólnie bardzo spoko projekt. Jak już wspominałem czytelny i nie przeładowany jak to czasami bywa. A powyższe uwagi to moje osobiste odczucia więc nie trzeba się nimi sugerować :-)

Jedna rzecz mi się od razu rzuciła w oczy. Ty (jak współtwórca) wiesz, co to za biblioteka, ale ja (czyli osoba, która nie ma o projekcie zielonego pojęcia) wchodzę i widzę T-Regx Powerful Regular Expressions library. Brakuje bardzo ważnej informacji - gdzie można tą bibliotekę wykorzystać, w jakim języku/środowisku. Nie wiem, czy to jest uniwersalne dla wielu języków, czy może tylko do Javy/PHP/C#/JS/czegokolwiek innego.

Nie zgadzam się. W sekcji Installation masz wyszczególnione wszystko co potrzeba.

Od strony wizualnej - tabelka jest poprawna, ale dałbym co drugi wiersz z lekko ciemniejszym tłem. Po pierwsze - wygląda to ładniej, a po drugie (zwłaszcza w przypadku bardziej złożonych tabel) ułatwia to połapanie się i odczytanie zawartych informacji.

Wszystko jest kwestią monitora. Dla mnie osobiście wystarczająco się wyróżnia. Nie zmieniałbym na ciemniejsze.

1

Projekt fajny, widać, że robiła osoba co kuma, bo jest szybko i prosto.
Co można poprawić to obrazki:
https://t-regx.com/img/scroll.background.png
https://t-regx.com/img/footer.background.png
spokojnie można z nich ściągnąć z dwa mega mniej, co jeszcze przyspieszy stronę.
W załączniku masz po przeróbce na jpg

0
Hispano-Suiza napisał(a):
  • Na stronie z dokumentacją wjechał Ci Disqus na samym dole footera ;-)
  • Na stronie z postem również
  • Tabelka nadal w porządku

Ona specjalnie ma być w footerze :) - przypadkiem wygląda normalnie i się nie rozjechała? :D

Plan jest taki że komentarze Disqus w footerze są nt projektu/strony w ogóle, ale w niektórych działach (/help, /comparison) są komentarze tylko pod tę stronę.

  • Dodałem sobie do .fixedHeaderContainer - tt. Taki mój fetysz :P

Racja, nie pomyslałem o tym. Dołącze coś takiego na odpowiednim scorllu.

0
czysteskarpety napisał(a):

Projekt fajny, widać, że robiła osoba co kuma, bo jest szybko i prosto.
Co można poprawić to obrazki:
https://t-regx.com/img/scroll.background.png
https://t-regx.com/img/footer.background.png
spokojnie można z nich ściągnąć z dwa mega mniej, co jeszcze przyspieszy stronę.
W załączniku masz po przeróbce na jpg

Miałem to już w planie od jakiegoś czasu, dzięki :)

0

Ona specjalnie ma być w footerze :) - przypadkiem wygląda normalnie i się nie rozjechała?

No mi się to nie kompiluje w takim wydaniu :D

0
Hispano-Suiza napisał(a):

Ona specjalnie ma być w footerze :) - przypadkiem wygląda normalnie i się nie rozjechała?

No mi się to nie kompiluje w takim wydaniu :D

oraz

cerrato napisał(a):

Też tego nie czaję, wygląda bardziej jakby przypadkowo spadło poniżej strony

To macie jakiś pomysł gdzie mogę ją dać, tak żeby było widać że na niektórych stronach komentarze są globalne, a na innych są per-strona?

0
cerrato napisał(a):

Brakuje bardzo ważnej informacji - gdzie można tą bibliotekę wykorzystać, w jakim języku/środowisku. Nie wiem, czy to jest uniwersalne dla wielu języków, czy może tylko do Javy/PHP/C#/JS/czegokolwiek innego. Oczywiście, grzebiąc dalej na stronie można się tego dowiedzieć, ale wydaje mi się, że ta informacja powinna być na samym początku.

Mogę Cię o coś poprosić? Na stronie głównej jest przycisk "Why use T-Regx". Czy w tym artykule są informacje które, gdyby były na głównej, zachęciłyby Cię? Pytam odnośnie do tego co napisałeś.

1
TomRiddle napisał(a):

To macie jakiś pomysł gdzie mogę ją dać, tak żeby było widać że na niektórych stronach komentarze są globalne, a na innych są per-strona?

Macie. Jednej rzeczy bym się osobiście pozbył ze strony. Disqus'a ze strony dokumentacji. Na wszelkie Issues masz repo na girhub ;-) Nie przyzwyczajaj ludzi do braku wysiłku bo zaśmiecą komenty wpisami bez sensu. Albo z sensem ale to nie będzie dobre miejsce IMHO.

Tak bym to widział. Na pozostałych podstronach oczywiście. Tutaj moim zdaniem zbędne. Ale już maznąłem na dokumentacji to niech będzie jako example :-)

A swoją poprawkę uzasadniam tym, że jak będziesz mieć tam powiedzmy 200 komentarzy i do tego rozwiniętych to ten footer będzie mieć 20 metrów scrollowania w dół. Na tle z obrazkiem. Wtedy strona z dokumentacją będzie reż rozjechana strasznie.

1

Odnośnie podstrony Why use T-Regx - rzuciłem okiem, teraz już wiem coś więcej ;)

Pierwsza sprawa - moim zdaniem jest to źle przemyślane. Najpierw przez kilka ekranów czytam, dlaczego regexy w PHP są złe. OK, jest to jakoś uzasadnione, ale raczej powinno być inaczej poukładane. Nie dłuuuuga litania, jakie to PHP jest złe, a potem opis Twojego rozwiązania, ale konkretne przykłady. Coś złego/nieintuicyjnego w PHP i od razu odbicie piłeczki/kontra w postaci alternatywy w dinozaurzym skrypcie ;)

Przykładowo:

W PHP masz:
preg_replace('/Bob/', 'Robert', 'Bob likes apples');

a u nas jest prościej:
pattern('Bob')->replace('Bob likes applees')->first()->with('Robert');

Trochę siłowy jest argument o tym, że preg_replace jest mało intuicyjny. Owszem, jak ktoś nie ma z tym styczności, to może się nie domyślić, który parametr za co odpowiada, **ALE ** po pierwsze - jak ktoś używa regexów i nie jest idiotą, to po paru razach zapamięta, po drugie - znalezienie tego w necie nie jest problemem, a po trzecie - wychodząc z takiego założenia możnaby większość funkcji/operacji wykonywanych w większości języków obalić :P whoever looks at the code has to remember (or to look up) what those optional values are and in which order - to jest oczywiste, na tym polega doświadczenie i biegłość w danej dziedzinie. Tak samo jak np. magazynier z 10 letnim stażem jest w stanie po kodzie kreskowym stwierdzić, czym jest dana rzecz :D

PREG_CAPTURE_OFFSET is a night mare - raczej powinno być to pisane razem (no chyba, że zgodnie z tłumaczem Google chodziło Ci o nocną klacz, ale podejrzewam, że nie do końca to miałeś na myśli ;) )

Ale żebyśmy się rozumieli - ja ogólnie popieram to, co zrobiliście i doceniam, ile pracy w to zostało włożone. Tylko mam wrażenie, że jakoś nie macie pomysłu, jak to zareklamować i jak zachęcić użytkownika do skorzystania. Na rynku jest pełno różnego typu bibliotek/skryptów/frameworków, więc liczenie na to, że użytkownik będzie poświęcał swój czas i szukał tego, czy dana biblioteka się dla niego nadaje, czy jest przydatna, czy jest przeznaczona dla stosowanego przez niego języka itp. jest trochę słabe. To Ty musisz go zachęcić i to od pierwszej strony. Powinno być tak, że wchodzi i od razu dostaje info, że to jest do wykorzystania w PHP. Na głównej powinny być 2-3 przykłady, które bezdyskusyjnie pokażą plusy Twojego rozwiązania (chociażby coś w stylu ramki we wcześniejszej części tego posta). Im dłużej będzie musiał szukać potrzebnych informacji lub/oraz powodu, dla którego miałby chcieć z tego skorzystać, tym większe szanse, że zamknie stronę i już tam nie wróci. Zresztą nie dotyczy to jedynie Twojego projektu, ale ogólnie całego marketingu internetowego. Najgorsze co można zrobić to znudzić lub zniechęcić osobę odwiedzającą stronę.

0
cerrato napisał(a):

Bardzo mi się podoba meksykański dinozaur :D

A co powiesz, na tego który teraz jest? :D https://t-regx.com Być może musisz załadować bez cache'a

0

Też jest fajny. Tamten był bardziej z jajem, ten nowy bardziej pasuje do kolorystyki całości. W temacie kolorystyki i stylu - jakoś zupełnie mi te czarne deski w tle nie pasują. Mamy niebieski komks do którego dołożone są te realistyczne deski.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1