Nowy klient do gita na Windows

4

Witam,

Klient do gita, GitAtomic, napisany w całości przeze mnie, wykorzystana technologia: MFC.

Zapraszam do pobierania, zgłaszania bugów, sugestii, ocen.

https://marketplace.visualstudio.com/items?itemName=GitAtomic.GitAtomic

Pozdrawiam
Artur

0

czemu wszystkie aplikacje sa -est i most-? :D

0
stivens napisał(a):

czemu wszystkie aplikacje sa -est i most-? :D

W tym wypadku, to właśnie prawda.
Ściągnij, wypróbuj na największym repo jakie masz, porównaj z klientem jakiego używasz do tej pory.
Sprawdź jaki leciutki jest GitAtomic w porównaniu z innymi klientami, etc ;)
I oczywiście oceń! ;)

0

@Artur77: nie używam Windy więc nie sprawdzę, ale sądzę, że mojego klienta nie przebije.

0
hauleth napisał(a):

@Artur77: nie używam Windy więc nie sprawdzę, ale sądzę, że mojego klienta nie przebije.

Jeśli nie spróbujesz to się nie przekonasz...;)
Plus, jeśli nie używasz Windowsa, GitAtomic jest na Windowsa więc...:)

1

Nie skorzystam bo i nie mam systemu aczkolwiek po screenach patrząc muszę powiedzieć, że nie chciałbym z niego skorzystać. GUI jest orkopne. Mamy 2018 rok, a ludzie i firmy nadal wypuszczają takie coś... Mimo wszystko powodzenia ;-)

1

Mi tam się podoba, ale raczej nie skorzystam bo nie mam Windowsa, korzystam prawie zawsze z command line albo magit (emacs). Bardziej fajne jako projekt do nauki niż użyteczne narzędzie (przeszedłeś cały proces wypuszczenia apki od początku do końca co jest bardzo przydatne).

0

gitk jest dużo bardziej brzydkie, a czasami używam bo jest szybkie (szczególnie jak się czegoś szuka).
Niestety też jestem Windows'owo upośledzony, więc nie sprawdzę jak to działa.

0
krwq napisał(a):

Mi tam się podoba, ale raczej nie skorzystam bo nie mam Windowsa, korzystam prawie zawsze z command line albo magit (emacs). Bardziej fajne jako projekt do nauki niż użyteczne narzędzie (przeszedłeś cały proces wypuszczenia apki od początku do końca co jest bardzo przydatne).

Hej, dzięki za komentarz cieszę się, że GitAtomic Ci się podoba! ;)

Ja też bardzo często używam terminala to podstawowych operacji, ale so operacje przy których GitAtomic naprawdę lśni, jedną z nich jest tzw. staging. W GitAtomic masz pełną kontrolę nad tym co chcesz skomitować, czyli którą linię, który hunk itd. ale to nie wszyskto. GitAtomic pozwala Ci na dużo więcej, możesz robić staging wielu lini z różnych hunków na raz a tego po prostu nie zrobisz z terminala (mam na myśli nie zrobisz stage'a kilku lini (ale nie wszystkich tylko wybranych) z różnych hunków(ale nie wszystkinch tylko wybranych) na raz).
Polecam obejrzenie video, które wyjaśnia o czym mówię:

Nawiasem mówiąc GitAtomic był właśnie napisany z myślą o ludziach, którzy używają nie tylko GUI ale także terminala, który w GitAtomic jest w pełni zintegrowany z GUI.
Polecam obejrzenie tutoriali, które to opisują na konkretnych przykładach.

Jeszcze raz, dzięki za komentarz.

Pozdrawiam

Artur

5

Cześć !

Powiem, że projekt jest bardzo fajny. Bardzo mi się podoba styl aplikacji, kolorystyka, oraz te klasyczne wzornictwo i ikony. Troszkę styl UWP mi nie podchodzi, ale tutaj jest minimalne. Używałem SourceTrere, ale przy sporych repo nie dało się go używać (ok 60GB kodu, kilka set projektów). Potem używałem git gui, ale brakowało wielu funkcji. Przerzuciłem się na GitExtension i nie znalazłem do tej pory nic innego. Biorąc pod uwagę, wzornictwo, wbudowaną konsole i dokowalne panele jak w VS i to, że to polski produkt, chciałem zacząć używać, a może kupić licencje. Niestety produkt jest jeszcze niedorobiony. Nie chce nadmiernie krytykować, ale proszę przyjmij konstruktywną krytykę.

1 Jak zmieniasz rozmiar paneli, to czasami znikają ikony i ich nie widać.
2 W oknie ustawień jak nie masz pełnego ekranu, to masz scrolle i nie wiadomo dlaczego - powinno się wszystko poprzesuwać, a na pewno przyciski po prawej.
3 Podczas resizu i scrollowania, odrysowywane są kontrolki i raz, że miga, a dwa zaczyna tak zmulać i się zacinać, że masakra. Widać, to jak zaczyna chodzić, gdy nie ma kontrolek na ekranie a jak gdy są - słabe to w kontekście, że na stronie piszesz, że to lekki klient.
4 Czasami zaczyna migać belka na pasku start gdy jest zminimalizowany a przy maksymalizacji miga przez chwilę okno cmd.

Pewnie znajdę tego więcej. Fajnie jakbys to naprawił. Btw - strona i styl też mi sie bardzo podoba, ale program trzeba dopracować.

gitatomic.gif

0

Hej,
Bardzo dziękuję za info i oczywiście cieszę się, że Ci się podoba.
BTW, to jest dokładnie feedback jakiego oczekuję od użytkowników!
Jeśli zaś chodzi o punkty które wymieniłeś:

  1. Już zrobiona i będzie dostęna w następnym releasie (w przeciągu 1 - 1.5 mies)
  2. Jak najbardziej się z Tobą zgadzam. Będzie naprawione "next release" właśnie dlatego że zgłosiłeś.
  3. Tak, zgadzam się, na pewno to poprawię ale nie mogę obiecać że będzie gotowe w "next release"
  4. Jak 3.

GitAtomic ma issue tracker:

https://github.com/gitatomic/atomic_public

Prośba o zgłaszanie kolejnych, właśnie tam, co strasznie ułatwi mi życie z oczywistych powodów ;)

Pozdrawiam

Artur

P.S.
Im więcej krytyki tym lepszy GitAtomic, także wal śmiało z czymkolwiek!

0

Chciałem przetestować program na bardzo dużym repo. Nie chce go instalować wiec chciałem ściągnąć wersje portable. Jest ona dziwna - taka wersja powinna być spakowana do jednego exe a nie do serii exe i dll. Widzę liba sendrpt.dll - czy masz w programie telemetrie? Generalnie składowanie danych na dropbox nie budzi zaufania. W kontakcie nie ma danych firmy, paczka nie ze sklepu tylko z drops. Chyba troszkę na razie boje się to testować na źródłach które nie są open source.

0

Cześć,

  1. Nie ma w programie telemetrii, sendrpt.dll służy do zrzucania i przesłania do mnie dumpa w momencie jak program się skraszuje i jest to standardowy, stosowany przez bardzo wiele firm soft, i co najważniejsze Ty będziesz musiał to przesłanie zaakceptować.
  2. Portable nie znaczy, że apka jest spakowana do jednego exe. Portable znaczy, że nie musisz programu zainstalować tylko rozpakowujesz w dowolne miejsce i odpalasz.
  3. Dropbox jak OneDrive i inne, to standardowe i reputowane miejsce na tzw file hosting/sharing.
  4. Jeśli chodzi o dane firmy to jako takiej firmy na razie nie ma. Jest Artur Czajkowski (ja) twórca tego projektu ;). Jak dasz prawym przyciskiem na exe GitAtomica to w szczgółach będzie widać moje dane ;)
  5. Nie do końca wiem o czym mówisz kiedy piszesz: "paczka nie ze sklepu tylko z drops", jeśli mógłbyś to sklaryfikować byłoby fajnie i ja mógłbym się do tego odnieść.

Daj znać w razie jakichkolwiek pytań.

Pozdrawiam Artur

1

1 A co taki stop zawiera?? Binarne stany kontrolek gdzie są nazwy plików lub kod i jego struktura aktualnie załadowana do kontrolki?
2 Niemniej w jednym exe jest wygodniejsze i bezpieczniejsze - poczytaj o costura. To kosmetyka ale jednak.
3 Dropbox i OneDrive weryfikują co udostępniają czy wrzucają co user chce?
4 Nie masz firmy a już masz cennik licencji ;) Wybacz - co innego instalować aplikacje z renoma od firmy co jest długo na rynku a co innego od randoma. Tam gdzie podałeś to są jakieś informacje ale to nie dane - nie ma podpisu certyfikatem kwalifikowanym potwierdzającym ze Ty to Ty. Mogę przygotować taki sam exe.
5 W przypadku braku renomy firmy i zaufania do strony jak i braku podpisu - nie wiem co ściągam. Jakby apka była w Windows Story to wiem że ktoś zrobił review aplikacji i minimalny audyt i testy. Niestety albo zdobywał markę/serwer/podpis albo wystawiasz w sklepie który ręczy za Ciebie (Windows Store/steam/Google play/app Store....). Inaczej nie będziesz poważnie traktowany poza hobbystami i januszsoftami co zlewają bezpieczeństwo.

Nie marudzę - to dobre rady a może i spaczenie przy pracy w sektorze bankowym.

0

GitAtomic jest w Visual Studio MarketPlace. Zeby się tam dostać musiał przejść veryfikacje przeprowadzone przez Microsoft.
Nie wszystkie applikacje mogą być w Windows Store, który ma bardzo specyficzne wymagania, jednym z nich jest na przykład, że applikacja w Windows Store, nie może wywoływać pewnych Winapi, jednym z nich jest CreateProcess. Zarówno SourceTree jak i Tortoise jak też i inne klienty do gita właśnie tej funkcjonalności używają i z racji tego nie będą nigdy w Windows Store.
Jeśli zaś chodzi o Portable w jednym exe to polega to na tej samej zasadzie jak tworzenie archiwum samorozpakowywalnego. Niby masz exe ale tak naprawdę to tylko kontener dla tego co jest w środku.

Pozdrawiam
Artur

0

Visual Studio MarketPlace pozwala na hostowanie niepodpisanych plików na zewnętrznym serwerze? Liczą chociaż sumy tego co tam jest z tym co robili review?

0

Nie wiem jakich procedur używają, wiem że GitAtomic przeszedł pomyślnie ich weryfikację, inaczej nie byłby dopuszczony na Visual Studio Marketplace.

0

Natomiast jeśli chodzi o kwestię podpisania binarki, to oczywiście wersja finalna będzie podpisana.

Pozdrawiam

0

A to ciekawe. Można by zbudować markę aplikacji, ludzie by to ściągali a potem wydaj wersje z robakiem. Tez nie wiem jakie tam są procedury utrzymania bezpieczeństwa ale nie brzmi ciekawie. Ciebie o nic nie podejrzewam ale możesz ulecz nawet ofiara ataku - ktoś podmieni plik w locie i bez podpisu się nikt nie kapnie. No nic nie draże - pomysł nad podpisami i publikacją sum kontrolnych. Sprawdze program na jakiś źródłach OŚ w weekend. Powodzenia!

0

Tak jak napisałem wcześniej wersja RTM będzie podpisana. Na razie jesteśmy w fazie Beta 2.

Pozdrawiam.

0

Nie ma wersji na Linuksa? Jedynego systemu z wielkiej trójki, który ma słabe klienty SVN/Git? (pomijając GitKraken).

0
vpiotr napisał(a):

Nie ma wersji na Linuksa? Jedynego systemu z wielkiej trójki, który ma słabe klienty SVN/Git? (pomijając GitKraken).

Z biznesowego punktu widzenia jesli chce na tym zarabiac to strzal w stope. Konkurencja na Windows, Mac vs pustka na Linux.

2

Wygląda ciekawie, jakby lepsza wersja GitExtensions z ulepszonym interfejsem, ale nie daje się zainstalować:

$ cinst gitatomic
Chocolatey v0.10.11
Installing the following packages:
gitatomic
By installing you accept licenses for the packages.
gitatomic not installed. The package was not found with the source(s) listed.
0

@somekind
Witam,
Ciesze sie, ze Ci sie podoba.
Instalator jak i tez portable mozesz sciagnac z naszej strony:

https://gitatomic.bitbucket.io/index.html

Zostaniesz przekierowany na strone, z ktorej mozesz pobrac instalator lub portable. Sugeruje instalator, w tym celu kliknij na przycisk Installer. Po tym jak sciagniesz instalator u siebie na dysk po prostu "double click" na niego i powinno Ci zainstalowac GitAtomic i stworzyc skrot na pulpicie.

W razie jakichkolwiek pytan pytaj albo tu, albo na [email protected]

Pozdrawiam
Artur

4

Jak na razie robisz wszystko, aby ludzi zniechęcić:

  • nie da się zainstalować przez Chocolatey;
  • ściąganie z dropboxa;
  • po uruchomieniu instalatora antywirus windowsowy krzyczy;
  • potem potwierdzenie uruchomienia softu od nieznanego wydawcy;
  • a na koniec:
    screenshot-20180722120825.png
0

Czesc,

  1. Jesli chodzi o Chocolatey, to jak najbardziej zaimplementuje taka forme instalacji GitAtomic. Powod dla, ktorego nie jest to zaimplementowane jest taki, ze jak do tej pory nikt nie zglosil problemow z tym ze trzeba zainstalowac poprzez instalatora. To przeciez standardowa forma instalacji apek na Windowsie? Ale tak jak wspomnialem, wydaje mi sie to dobrym pomyslem i raczej nie bedzie problemow zeby taka forme instalacji umozliwic

  2. Dropbox - co bys proponowal? Pytam powaznie, interesuje mnie jakie potencjalni uzytkownicy maja preferencje.

3-4: Wydaje mi sie ze antivir Ci krzyczy bo exec nie jest cyfrowo podpisany. Tak jak juz wspomnialem w dyskusji z @somedev, finalowa wersja produktu oczywiscie bedzie podpisana, ale na razie jestesmy w fazie Beta 2.

  1. Restart: Instalator instaluje Microsoft Visual C++ Redistributable Package (VCRedist.exe), jesli Twoj system (bo to Twoj system decyduje czy wymagany jest restart po instalacji MSVC redistributable) decyduje, ze potrzebny jest restart, to potrzebny jest restart. Domyslnie intalator GitAtomic ustawiony jest tak zeby restart nie byl wymagany.

Pozdrawiam
Artur

2
Artur77 napisał(a):
  1. Dropbox - co bys proponowal? Pytam powaznie, interesuje mnie jakie potencjalni uzytkownicy maja preferencje.

Jak chcesz prezentować się poważnie to wynajmij hosting, kup domenę i postaw sobie stronkę – pierwszy rok wynajmu będzie tani, a jak biznes nie wypali to przecież nie musisz przedłużać umów. Postaw jakąkolwiek stronkę, byle własną – lepsza nawet statyczna stronka w gołym HTML, niż żadna.

Klient ma wejść na stronkę i pobrać instalator klikjąc w przycisk downlaod, a nie szwędać się po internetach w poszukiwaniu binarek.

3-4: Wydaje mi sie ze antivir Ci krzyczy bo exec nie jest cyfrowo podpisany.

Brak podpisu cyfrowego wkurza Windows Defendera, natomiast antywirusy mogą widzieć inny problem. Sprawdzałeś pliki np. na VirusTotal? Sprawdź, bo może faktycznie jest jakiś problem.

Domyslnie intalator GitAtomic ustawiony jest tak zeby restart nie byl wymagany.

Jeśli restart systemu nie jest wymagany, to okienko z prośbą o niego jest niemile widziane.

0
  1. Jesli chodzi o strone GitAtomic to jest ona dostepna pod:

https://gitatomic.bitbucket.io/index.html

Jak sie na nia wejdzie to tak jak wspomniales so przyciski do pobrania, wiec nie trzeba sie szwendac po internecie zeby pobrac GitAtomic.

  1. Oczywiscie ze GitAtomic zostal przed wypuszczeniem sprawdzony pod katem virusow itp. GitAtomic jest zaakceptowany przez Visual Studio MarketPlace. Zeby sie tam dostac musial przejsc ich testy.

  2. Defaultowo nie musisz restartowac systemu po instalacji GitAtomic - tak jest ustawione w instalatorze. To Twoj Windows zdecyduje (na co ja nie mam wplywu) ze restart z jakichs powodow jest niezbedny, ale tak jak juz wspomnialem, defaultowo nie ma wymagan przez instalator zeby robic restart i to Twoj Windows zdecyduje czy Ci to okienko pokazac.

3
Artur77 napisał(a):
  1. Jesli chodzi o Chocolatey, to jak najbardziej zaimplementuje taka forme instalacji GitAtomic. Powod dla, ktorego nie jest to zaimplementowane jest taki, ze jak do tej pory nikt nie zglosil problemow z tym ze trzeba zainstalowac poprzez instalatora. To przeciez standardowa forma instalacji apek na Windowsie?

No dla młodzieży, sekretarek i emerytów pewnie tak, ale programiści nie mają tyle czasu co tamte grupy. Ja od wielu lat nie używam instalatorów graficznych, i generalnie patrząc na ilość narzędzi programistycznych zebranych w Chocolatey, raczej nie jestem w tym odosobniony.

  1. Dropbox - co bys proponowal? Pytam powaznie, interesuje mnie jakie potencjalni uzytkownicy maja preferencje.

Skoro już muszę kliknąć, to niech się po prostu zacznie pobieranie, a nie przekierowanie na jakąś stronę, która chce ode mnie moich danych i zakładania konta.

3-4: Wydaje mi sie ze antivir Ci krzyczy bo exec nie jest cyfrowo podpisany. Tak jak juz wspomnialem w dyskusji z @somedev, finalowa wersja produktu oczywiscie bedzie podpisana, ale na razie jestesmy w fazie Beta 2.

Rozumiem i ufam, chociaż to nie wywiera dobrego wrażenia.

  1. Restart: Instalator instaluje Microsoft Visual C++ Redistributable Package (VCRedist.exe), jesli Twoj system (bo to Twoj system decyduje czy wymagany jest restart po instalacji MSVC redistributable) decyduje, ze potrzebny jest restart, to potrzebny jest restart. Domyslnie intalator GitAtomic ustawiony jest tak zeby restart nie byl wymagany.

Ok, tylko to też psuje wrażenie.


Co do meritum - próbowałem używać i nie daję rady:

  1. Pierwsza niespodzianka - szukałem "open" i okazało się, że nazywa się "add". Add w świecie Git znaczy coś innego, więc było to lekko dziwne.
  2. Z prawej strony mam listę commitów, klikam na którykolwiek z nich i... nic się nie dzieje. Dziwne.
  3. Brak skrótów klawiaturowych w narzędziu dla programistów do kiepski pomysł.
  4. Chciałem zrobić merge ze squashem no i nie bardzo się da.
  5. Ponieważ merge był zły, to chciałem zresetować mastera do miejsca oryginalnego rozgałęzienia i też się nie da.
  6. Wyznaczenie różnicy zmian między dwoma commitami też jest niemożliwe w łatwy sposób.
  7. Odkryłem, że na dole jest coś takiego jak "history". Czyli widzę teraz na ekranie dwie listy commitów, no i z żadną nie mogę nic zrobić: ani zmian, ani resetu, ani merga.
  8. Zintegrowany terminal ma jakieś problemy z wyświetlaniem:
    screenshot-20180723025945.png
0

Czesc,
Ciesze sie, ze sprobowales.
Dziekuje za Twoje uwagi.

Odpowiadajac:

  1. Open, vs Add (repository) - to jest kwestia podejscia: Ty chciales "Otworzyc" Repo, w GitAtomic musisz "Dodac" repo do listy. Zgadzam sie, ze to moze byc nie to czego szukales natomiast git jako taki nie zna pojecia "open repo". W git (co zreszta wiesz i nie musze Ci tego tlumaczyc) po prostu dajesz cd /path to repo/ i mozesz na repo pracowac. To dokladnie to co robi GitAtomic - Dodajesz repo do listy, na ktorej masz wszystkie poprzednio dodane repo i jak spojrzysz na terminal to zobaczysz ze GitAtomic zrobil cd /path to repo/ " and you're good to go". Z punktu widzenia GitAtomic (czyli "Add" repo to the list) i z punktu widzenia git, czyli brak pojecia "open repo", zarowno nazewnictwo, zachowanie oraz efekt koncowy jest poprawny. Po prostu kwestia przyzwyczajenia i oswojenia sie z apka.
  2. (Zostalo zaakceptowane jako nieintuicyjne i zostanie zaimplementowane w Release) : Klaryfikujac:
    Z prawej strony masz liste nie tylko comitow ale takze innych paneli, miedzy innymi, Files i Properties. Jesli ustawilbys je sobie tak jak zeby je bylo widac to po kliknieciu w commit, w panelu Files bedziesz mial wyswietlone pliki ktore zostaly skomitowane, a Properties, bedziesz mial dane commit'a, czyli sha, date, author etc. Wezme pod uwage, (tak jak wspomnialem na poczatku tego punktu) te uwage i domyslny layout zaraz po zainstalowaniu bedzie wygladal tak:

https://imgur.com/s6uhtsM

3.(Zostalo zaakceptowane jako nieintuicyjne i zostanie zaimplementowane w Release) Jakiekolwiek skroty klawiaturowe, do jakiejkolwiek akcji oczywiscie GitAtomic pozwala przypisac, natomiast zgadzam sie z Toba, ze fajnie by bylo miec defaultowe, co bedzie zaimplementowane w releasie.
4.Bedzie zaimplementowane w releasie, dzieki za uwage.
5. Na pewno sie da. Jesli nie ma tego w GUI, to masz terminal, z ktorego mozesz wykonac kazda komende. A moglbys powiedziec jak to bys zrobil z terminala, wtedy bede pewny czy nie ma tego juz zaimplementowanego, tylko w GitAtomic sie to po prostu inaczej nazywa?
6. Roznice miedzy commitami mozesz w bardzo latwy sposob sprawdzic poprzez history/blame view. Po prostu wybierz dwa interesujace Cie commity. Zachowanie identyczne jak Sourcetree.
7. Patrz 2
8. Wyswietlanie jest uzaleznione od wielu czynnikow, jednym z nich jest np font (ktory mozesz sobie zmienic jak w settings wybierzesz Terminal). Generalnie Terminal is powered by ConEmu, i rendering zalezy od ConEmu.

Na zakonczenie chce Ci jeszcze raz podziekowac za uwagi i Twoj czas. Dzieki wlasnie takiemu feedbackowi GitAtomic bedzie stawal sie coraz lepszym softem.
Pozdrawiam
Artur

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1