Wątek przeniesiony 2018-06-03 16:43 z Społeczność przez furious programming.

Pierwszy program (batch)

Odpowiedz Nowy wątek
2018-06-03 18:24

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 2 lata temu

0

Siema!
Ostatnio szukałem po internecie od jakiego języka zacząć wszyscy napisali batch.
I chciałbym ,żeby ktoś ocenił mój pierwszy program
Oto KOD

@echo off
color 02 
title Informacje o twoim PC 
echo Program napisalem w celu poradniku
:menu
echo ===========================================
echo wybierz jedna z opcji :)
echo
echo Poradnik PROGRAMISTYKA [1]
echo TROCHE O HTML [2]
echo Programuj skrypty w minecraft [3]
echo ============================================
set/p"zmienna=Wpisz jedna z opcji --->"
if %zmienna%==1 goto Programistyka
if %zmienna%==2 goto HTML
if %zmienna%==3 goto SkryptyMC
goto end
:zly_wybor
echo OPCJA NIE ZNANA.. WYBIERZ PONOWNIE!
:Programistyka
echo Troche na temat programistyki
pause
goto end
:SkryptyMC
cls
echo Oto sa SOCIALMEDIA
pause
goto END
:HTML
cls
echo Jest to poradnik HTML 
echo Komendy mozesz znalezc pod komenda komenda ,a jezeli chcesz kontynuowac wpisz Kontynuacja
set/p"zmien" --->
if %zmien%==komendy goto command
if %zmien%==Kontynuacja goto next
pause 
goto END
:END 
cls
pause
:command
cls
echo SA TO KOMENDY KTORE PRZYDADZA NAM SIE NA SAM START.Wiecej mozesz znalezc --> http://webmaster.helion.pl/index.php/spis-polecen
pause
echo !DOCTYPE - standard języka dokumentu
echo html - nagłówek dokumentu
echo body - ciało dokumentu
echo bgcolor- polecenie sluzace do ustalenia koloru tla
echo table - tabela
echo td - komórka tabeli
pause 
goto END
:next 
cls 
echo Zacznijmy od rozpoczecia pisania wpiszmy <!DOCTYPE>
pause
echo nastepnie <html>
pause
echo .........................
pause 
goto menu
edytowany 1x, ostatnio: furious programming, 2018-06-03 18:43
Nigdy nie widziałem by ktoś polecał batcha. - fasadin 2018-06-03 18:44

Pozostało 580 znaków

2018-06-03 18:33

Rejestracja: 9 lat temu

Ostatnio: 2 minuty temu

2

Cześć, ktoś Cię oszukał. WinBatch nie służy do programowania, raczej do robienia backupów.
Najprościej będzie jak zainstalujesz Pythona, masa materiałów i zrobisz w nim szeroką gamę programów.
https://www.python.org/downloads/windows/

https://www.howtogeek.com/197[...]to-install-python-on-windows/


Pozostało 580 znaków

2018-06-03 18:44
Moderator Delphi/Pascal

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 1 minuta temu

Lokalizacja: Tuchów

0
Dawid Langos napisał(a):

Ostatnio szukałem po internecie od jakiego języka zacząć wszyscy napisali batch.

To co ludzie piszą w internecie, bierz na chłodno. Jeśli ktoś sugerował komukolwiek zacząć od rzeźbienia plików .bat to raczej robił sobie żarty z rozmówcy(ów). Języków programowania jest sporo – różnego przeznaczenia. Wybierz więc ten, który spełnia Twoje oczekiwania i zacznij się go uczyć.

Wracając do tematu – jeśli skrypt działa, to super. Jednak jego działanie to połowa sukcesu – powinien jeszcze być czytelny. Dlatego też powinieneś go sformatować, tak aby użyte konstrukcje były od razu widoczne.


edytowany 1x, ostatnio: furious programming, 2018-06-03 18:46

Pozostało 580 znaków

2018-06-06 08:12

Rejestracja: 6 lat temu

Ostatnio: 2 godziny temu

1

Ostatnio szukałem po internecie od jakiego języka zacząć wszyscy napisali batch

O.o

Toż to musiałeś trafić na forum jakichś BDSM programistów, co najmniej. Jeszcze zrozumiem C albo C++ ale żeby bacza polecać na początek...
Zaczynając od bacza nauczysz się, prawie na pewno samych złych nawyków, które później przeniesiesz do innych języków. Zresztą u Ciebie już to widać vide używanie goto.

edytowany 3x, ostatnio: grzesiek51114, 2018-06-06 08:18

Pozostało 580 znaków

2018-06-06 17:45
Moderator Delphi/Pascal

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 1 minuta temu

Lokalizacja: Tuchów

1

@grzesiek51114: zawsze może bo baczu przesiąść się na assembly – abstrakcja podobnego rzędu. ;)


Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0