Wątek przeniesiony 2017-08-16 07:01 z Webmastering przez Adam Boduch.

Ocena mojej strony

1

Witam wszystkich.
Tworzę małe strony www.jakub-mazurek.plzytówki, proszę osoby doświadczone w branży o ocenę mojej strony i portfolio (na razie tylko 2 projekty i 1 sklep oparty na CMS, zacząłem niedawno). Będę wdzięczny za każdą opinię, proszę nie szczędzić krytyki :D
Link do mojej strony: www.jakub-mazurek.pl

Będzie coś z tego? :P

0
  • wszędzie wpakowałeś id="xx" , id najlepiej prawie w ogóle nie używać a jeżeli już to tylko po to żeby mieć pewność że javascript zahaczył się o jeden jedyny element na stronie
  • <script>xxx</script> raczej powinno być w oddzielnym pliku a nie w kodzie bezpośrednio
<div id="facebook_button" onclick="openFacebook()">FACEBOOK</div> 

??? , przecież wcześniej już użyłeś

 <a href="https://www.facebook.com/mazurek.developer" target="_blank"><div id="facebookB">FACEBOOK</div></a>
       function openProjects() {
            window.open("projekty.html", "_self");
        }

do przekierowań używa się raczej po prostu linków , masz zmixowane linki i javascript do przekierowań

0

Mnie się podoba :-) Widzę, że kolega gustuje we Flat Design

0

@zerogravity: spróbuj nie używać id robiąc cokolwiek np w angular material design powodzenia :p

0

nie jest źle, chociaż jak dla mnie jednak brakuje górnego navi, bo niby one page, ale to portfolio trochę nieczytelne, no i przydałby się powrót na górę jakoś, dodatkowo ruchome tło nie zawsze jest czytelne w projektach
ale walcz dalej wiadomo ;)

0

@czysteskarpety: Myślałem na początku o navi, ale uznałem, że treści i contentu, który można podzielić na jakieś konkretne działy jest zbyt mało. Być może w przyszłości gdy rozbuduję stronkę to wstawię panel nawigacji. Będę walczył na pewno :D

0

No stronki wyglądają jak z szablonów (co wcale nie jest takie złe ;) ).

Niedawno stawiałem serwis internetowy pewnej firmy na Joomla. Obyło się bez programowania, czy edycji kodu frontendu... Bierzemy darmowy szablon oparty o Helix, plus kilka komponentów. Do tego dodajemy kilka obrazków od klienta i gotowe - właściwie na stronach firmowych, tylko zdjęcia, czy logo odróżniają jedną stronę od drugiej :D

Do takiej strony wizytówki nie potrzeba programisty. Wystarczy postawić jakiegoś CMS'a zgodnie z instrukcją - to jest tańsze i szybsze. Jeśli chcesz być właśnie takim stawiaczem CMS'ów, to spoko. Ale jeśli chcesz być przydatny w korpo, to lepiej by było nabyć bardziej "nieszablonowe" doświadczenie.

0

Z perspektywy janusza grafiki: ładne, wizualnie podoba mi się. Może faktycznie dodałbym navi+przycisk do powrótu na górę strony, ale tak czy siak można z tym iść do ludzi :P

0
Jakub Mazurek napisał(a):

@czysteskarpety: Myślałem na początku o navi, ale uznałem, że treści i contentu, który można podzielić na jakieś konkretne działy jest zbyt mało. Być może w przyszłości gdy rozbuduję stronkę to wstawię panel nawigacji. Będę walczył na pewno :D

raczej mi chodziło o przyklejony navbar z sekcjami jak klikniesz to ustawia się na odpowiedniej, portfolio, skille, kontakt i tak dalej, coś jak tutaj
http://arkatrans-logistics.eu
;)

0

@czysteskarpety: Ciekawe rozwiązanie i fajnie to wygląda. Takie efekty można uzyskać w jQuery, tak?

0

yup, scrollNav.js+jQuery Easing Plugin, ale oczywiście możesz też po swojemu

0

Nie chcę tworzyć nowego tematu, więc zapytam tutaj: Jak się reklamowaliście na początku? Są jakieś darmowe sposoby?

2

linkedin, poczta pantoflowa, serio większość zleceń które zdobyłem sam, nie były przez szukanie oferii itp tylko przez to, ze ktoś gdzieś powiedział, ze ja robię.

0

@mr_jaro: A jak to wygląda w świetle prawa? Jeśli zacznę reklamować swoje usługi to nie muszę zarejestrować własnej działalności?

0
Jakub Mazurek napisał(a):

@mr_jaro: A jak to wygląda w świetle prawa? Jeśli zacznę reklamować swoje usługi to nie muszę zarejestrować własnej działalności?

nie

0

Dla mnie śliczna! ;-)

0
zerogravity napisał(a):
  • wszędzie wpakowałeś id="xx" , id najlepiej prawie w ogóle nie używać a jeżeli już to tylko po to żeby mieć pewność że javascript zahaczył się o jeden jedyny element na stronie
  • <script>xxx</script> raczej powinno być w oddzielnym pliku a nie w kodzie bezpośrednio
<div id="facebook_button" onclick="openFacebook()">FACEBOOK</div> 

??? , przecież wcześniej już użyłeś

 <a href="https://www.facebook.com/mazurek.developer" target="_blank"><div id="facebookB">FACEBOOK</div></a>
       function openProjects() {
            window.open("projekty.html", "_self");
        }

do przekierowań używa się raczej po prostu linków , masz zmixowane linki i javascript do przekierowań

Czemu div id jest złe?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1