Wątek przeniesiony 2017-07-12 19:29 z Java przez Patryk27.

Sprawdzenie Kodu

0

Cześć wszystkim!
Jestem początkującym programistą, właśnie napisałem swój pierwszy mały program i prosiłbym o sprawdzenie kodu lub porady co i jak można byłoby zrobić lepiej ;)
https://github.com/Pawiktor/JavaProjects

0
  1. do czego w Javie służy .classpath? https://github.com/Pawiktor/JavaProjects/blob/master/NameGenerator/.classpath
    bo do czegokolwiek służy, masz tam na sztywno wpisane ścieżkę zakładającą, że coś tam będzie na dysku E:
    E:/Eclipse/eclipse/plugins/UCanAccess-4.0.2-bin/lib/commons-logging-1.1.1.jar

  2. nie jestem pewien, czy wiesz jak działają instrukcje if:
    https://github.com/Pawiktor/JavaProjects/blob/master/NameGenerator/src/nameGenerator/Options.java#L98
    jeśli masz kilka ifów, i każdy if po sprawdzeniu warunku robi to samo (tutaj wywołuje nameTab.add(name);) to znaczy albo, że ci w ogóle if nie potrzebny, albo, że powinieneś połączyć warunki za pomocą choćby ||
    Tutaj też masz ify, które są praktycznie niepotrzebne:
    https://github.com/Pawiktor/JavaProjects/blob/master/NameGenerator/src/nameGenerator/Generator.java#L48
    w sumie nie wiadomo, jakie były twoje intencje. Takiego rodzaju kod to często pomyłka typu "ktoś robił copy-paste i zapomniał zmodyfikować kod po wklejeniu".

  3. formatowanie jest niechlujne, tak jakbyś nie mógł się zdecydować kiedy wrzucasz enter, kiedy nie, czy robisz spację po nawiasie w if czy nie, no i klamerki ci się rozjeżdżają... Lepiej jest mieć jednolity przewidywalny styl pisania (już nie wnikam jaki konkretnie, ale spójność jakaś powinna być).

0

Dzięki za odzew. Postaram się napisać jeszcze raz tym razem lepiej. Wiem że kod jest brzydki i pewnie długo będzie ale cóż trzeba pisać i pisać :D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1