Wątek przeniesiony 2017-06-27 10:25 z Webmastering przez Adam Boduch.

Prośba o ocenę mojego nowego bloga

0

Ten wątek nie ma być formą reklamy tylko po prostu chcę abyście przejrzeli mojego nowego bloga, którego zrobiłem w oparciu o silnik WordPress i wskazali co mogę ewentualnie poprawić oraz swoje uwagi i zastrzeżenia.

Nazwa bloga: dev::hubot.pl

Tematyka bloga: głównie programowanie i unix, czasem także wybrane wpisy z zakresu tematów typu sieci komputerowe, algorytmy, bazy danych, tworzenie stron www, anonimowość w sieci, bezpieczeństwo (w tym pentesting)

Założenia projektu: wrzucanie tutoriali na różne tematy związane z dziedziną informatyki, które mają dać pewną wiedzę techniczną

Przykłady tematów, które będą poruszane: jak postawić własny serwer pocztowy na postfix i dovecot, jak zainstalować Arch Linuxa, jak stworzyć własnego bloga w Django, jak postawić własnego VPN-a, [java] aplikacja do komunikacji przez protokół telnet itp.

Blog jest dostępny w dwóch językach tj. angielskim i polskim.

Link do bloga: https://dev.hubot.pl/

Co sądzicie o tym blogu? Proszę o konstruktywną krytykę.

0

cóż, standardowy blog WP, oszczędny technicznie jak i merytorycznie
jak planujesz więcej contentu to wybierz inną skórkę, może colormag (szczególnie dla większej ilości kategorii), lub coś z bazy cryoutcreations (dobra edycja)
może unikaj obrazków fullsize (jakaś wtyczka lightbox), zabierają sporo miejsca, a treści niewiele

0

Jeszcze takie jedno pytanie. Czy ten wpis https://dev.hubot.pl/pl/2017/06/23/stawiamy-wlasny-serwer-vps-na-debianie-cz-1/3/ ma jakiś sens? Jest on dobrze przemyślany i merytorycznie napisany? Rozważę pod uwagę zaproponowane przez Ciebie skórki. Co byś proponował dodać do bloga tak aby były już jakieś konkrety od strony technicznej i merytorycznej oraz nie było tak oszczędnie?

0

technicznie to pytanie bardziej na forum linuxowym/adminowym, ja tam nie wiem :)

wywal ten kalendarz, meta z paska bocznego, dodaj górne menu, najlepiej przyklejone

1

jeśli chodzi o wpis, do którego dałeś link to wg. mnie jest beznadziejny. Otwiera się i pierwsze zdanie brzmi Ostatnim krokiem będzie skonfigurowanie zapory sieciowej. Przypominam, że tytuł to xxxx cz. 1, czyli normalnie człowiek myśli, że to będzie początek. A gdzie jest cała reszta przed ostatnim krokiem?
Następnie listingi - mógłbyś kolumny poszczególnych linii umieścić pod ich rzeczywistymi nagłówkami - mała rzecz a od razu inaczej człowiek patrzy, choćby np. to

ACCEPT      net     fw      tcp     587
SMTP/ACCEPT net     fw
SMTPS/ACCEPT    net     fw
IMAP/ACCEPT net     fw
IMAPS/ACCEPT    net     fw
POP3/DROP   net     fw
POP3S/ACCEPT    net     fw
ACCEPT			net     fw      tcp     587
SMTP/ACCEPT		net     fw
SMTPS/ACCEPT	net     fw
IMAP/ACCEPT		net     fw
IMAPS/ACCEPT	net     fw
POP3/DROP		net     fw
POP3S/ACCEPT	net     fw

Na koniec o wyglądzie - standardowo u mnie 1/2 ekranu to nieużytki (1920 szerokość).

0

też bym wywalił może ten pasek boczny, wtedy kodu nie trzeba przewijać w poziomie

0

Zmieniony wpis: https://dev.hubot.pl/pl/2017/06/23/stawiamy-wlasny-serwer-vps-na-debianie-cz-1/3/

Bardzo ważnym krokiem również będzie skonfigurowanie zapory sieciowej. Polecam nakładkę na iptables o nazwie shorewall. Instalujemy ją poleceniem

# apt install shorewall

Kopiujemy pliki z katalogu /usr/share/doc/shorewall/examples/one-interface do folderu /etc/shorewall poleceniem

# cp /usr/share/doc/shorewall/examples/one-interface/* /etc/shorewall

Konfiguracja firewalla:

Edytujemy pliki konfiguracyjne zapory sieciowej aby mniej więcej wyglądały tak jak na poniższych listingach:

Plik /etc/shorewall/policy (polityka zapory):

#
# Shorewall version 4.0 - Sample Policy File for one-interface configuration.
# Copyright (C) 2006-2014 by the Shorewall Team
#
# This library is free software; you can redistribute it and/or
# modify it under the terms of the GNU Lesser General Public
# License as published by the Free Software Foundation; either
# version 2.1 of the License, or (at your option) any later version.
#
# See the file README.txt for further details.
#-----------------------------------------------------------------------------
# For information about entries in this file, type "man shorewall-policy"
###############################################################################
#SOURCE		DEST		POLICY		LOG LEVEL	LIMIT:BURST
# From Firewall Policy
fw              fw              ACCEPT
fw              net             ACCEPT
# From Net Policy
net             fw              DROP            info
# The FOLLOWING POLICY MUST BE LAST
all             all             REJECT          info

Plik /etc/shorewall/zones (strefy):

#
# Shorewall version 4.0 - Sample Zones File for one-interface configuration.
# Copyright (C) 2006-2014 by the Shorewall Team
#
# This library is free software; you can redistribute it and/or
# modify it under the terms of the GNU Lesser General Public
# License as published by the Free Software Foundation; either
# version 2.1 of the License, or (at your option) any later version.
#
# See the file README.txt for further details.
#-----------------------------------------------------------------------------
# For information about entries in this file, type "man shorewall-zones"
###############################################################################
#ZONE	TYPE	OPTIONS			IN			OUT
#					OPTIONS			OPTIONS
fw      firewall
net     ipv4

Plik /etc/shorewall/interfaces (interfejsy):

#
# Shorewall version 4.0 - Sample Interfaces File for one-interface configuration.
# Copyright (C) 2006-2014 by the Shorewall Team
#
# This library is free software; you can redistribute it and/or
# modify it under the terms of the GNU Lesser General Public
# License as published by the Free Software Foundation; either
# version 2.1 of the License, or (at your option) any later version.
#
# See the file README.txt for further details.
#------------------------------------------------------------------------------
# For information about entries in this file, type "man shorewall-interfaces"
###############################################################################
?FORMAT 2
###############################################################################
#ZONE	INTERFACE	OPTIONS
net     eth0            dhcp,tcpflags,logmartians,nosmurfs,sourceroute=0

Plik /etc/shorewall/rules (reguły zapory, które nas będą najbardziej interesować):

#
# Shorewall version 4.0 - Sample Rules File for one-interface configuration.
# Copyright (C) 2006-2014 by the Shorewall Team
#
# This library is free software; you can redistribute it and/or
# modify it under the terms of the GNU Lesser General Public
# License as published by the Free Software Foundation; either
# version 2.1 of the License, or (at your option) any later version.
#
# See the file README.txt for further details.
#------------------------------------------------------------------------------------------------------------
# For information on entries in this file, type "man shorewall-rules"
######################################################################################################################################################################################################
#ACTION        SOURCE        DEST        PROTO    DEST    SOURCE        ORIGINAL    RATE        USER/    MARK    CONNLIMIT    TIME        HEADERS        SWITCH        HELPER
#                            PORT    PORT(S)        DEST        LIMIT        GROUP
?SECTION ALL
?SECTION ESTABLISHED
?SECTION RELATED
?SECTION INVALID
?SECTION UNTRACKED
?SECTION NEW

# Drop packets in the INVALID state

Invalid(DROP)   net                fw        tcp

# Drop Ping from the "bad" net zone.. and prevent your log from being flooded..

Ping(DROP)      net        fw

# Permit all ICMP traffic FROM the firewall TO the net zone

ACCEPT          fw        net        icmp

# DNS (accept only DNS queries)

DNS/ACCEPT      net        fw

# SSH (allow login SSH)

SSH/ACCEPT      net        fw

# WEB (entire world can visit our WWW server on ports 80 and 443)

HTTP/ACCEPT     net        fw
HTTPS/ACCEPT    net        fw

# FTP (allow FTP connections)

FTP/ACCEPT      net        fw

# Mail (we accept mail)

ACCEPT          net        fw        tcp        587
SMTP/ACCEPT     net        fw
SMTPS/ACCEPT    net        fw
IMAP/ACCEPT     net        fw
IMAPS/ACCEPT    net        fw
POP3/DROP       net        fw
POP3S/ACCEPT    net        fw

#LAST LINE -- ADD YOUR ENTRIES BEFORE THIS ONE -- DO NOT REMOVE

Po tylu zabiegach możemy uznać nasz serwer VPS za wstępnie przygotowany do pracy. Następnym etapem będzie zainstalowanie serwera WWW i przygotowanie pierwszej testowej strony internetowej.

Ciąg dalszy nastąpi...

Lepiej teraz?

0

Co do samego tekstu to wg mnie lepiej :).

no dobra, są strony - teraz dopiero zauważyłem na głównej stronie. Nie lubię stronnicowanych artykułów - szczególnie, że u Ciebie nic Ci to nie daje (nie masz reklam) a nie pozwala poruszać się po całym tekście.

0

Tak się zastanawiam czy @hubotx to nie ten sam użytkownik który siał spustoszenie na forach: fizyczny.net i matematyka.pl oraz prowadził bloga pod tytułem: "Moje życie z zespołem Aspergera"?

0

Szablon zmieniony: https://dev.hubot.pl/pl/. Co o nim sądzicie?

0

tekst właściwy nie zajmuje nawet 1/2 szerokości ekrany, pl litery są zrąbane
4p1.png

1

Ogólnie adres z subdomeną jako blog będzie ci ciężko wypozycjonować.
Subdomeny typu dev.hubot.pl stosuje się raczej dla stron, które jeszcze nie weszły na produkcję. Albo gdy nie potrzebujesz pozycjonowania np. api.hubot.pl.
Wiem, może fajnie to wygląda - ale obecnie dla Google to jeszcze nie jest takie fajne.

0

Dziwi mnie, że niby wybrałem polską wersję językową a nadal jest sporo wyrażeń w języku angielskim. Można by też doczepić się do stylowania po samych znacznikach ale to raczej nie jest jakiś wielki błąd. Pozwalasz na wysyłanie wiadomości bez treści. Przy mniejszych szerokościach ekranu pojawia się "hamburger", rozwijana lista. Nie wiem czy to ma sens skoro są tylko dwie opcje: strona główna i kontakt. Pomieściłbyś to bez rozwijanego hamburgera.

0
Garen_eye napisał(a):

Ogólnie adres z subdomeną jako blog będzie ci ciężko wypozycjonować.
Subdomeny typu dev.hubot.pl stosuje się raczej dla stron, które jeszcze nie weszły na produkcję. Albo gdy nie potrzebujesz pozycjonowania np. api.hubot.pl.
Wiem, może fajnie to wygląda - ale obecnie dla Google to jeszcze nie jest takie fajne.

A czy zrobienie przekierowania z https://hubot.pl na https://dev.hubot.pl poprawiłoby sytuację?

Mostek87 napisał(a):

Dziwi mnie, że niby wybrałem polską wersję językową a nadal jest sporo wyrażeń w języku angielskim. Można by też doczepić się do stylowania po samych znacznikach ale to raczej nie jest jakiś wielki błąd. Pozwalasz na wysyłanie wiadomości bez treści. Przy mniejszych szerokościach ekranu pojawia się "hamburger", rozwijana lista. Nie wiem czy to ma sens skoro są tylko dwie opcje: strona główna i kontakt. Pomieściłbyś to bez rozwijanego hamburgera.

Dodałem więcej opcji w menu, więc teraz rozwijany hamburger ma sens. Żeby wysyłać wiadomości trzeba od tej pory wpisać jakąkolwiek treść.

0
hubotx napisał(a):

A czy zrobienie przekierowania z https://hubot.pl na https://dev.hubot.pl poprawiłoby sytuację?

Jeżeli wyszukiwarka będzie miała 2 osobne linki do podstron to nie poprawi. Dodatkowo, jeżeli chcesz aby hubot.pl przekierowywało na dev.hubot.pl i potem ktoś na twojej stronie bedzie chciał podlinkować twój artykuł to skopuje dev.hubot.pl i to do niego będą prowadzić linki w internecie = trochę słabo.

Adres hubot.pl powinien być głównym adresem, ewentualnie kup domenę devhubot.pl jeżeli chcesz zachować ten "dev" na początku. Wszystkie inne adresy jeżeli chcesz żeby były w użyciu powinny być alternate (przykład).

Możliwym rozwiązaniem jest też: hubot.pl/dev/

0

A jak zrobić aby to dev.hubot.pl był głównym adresem?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1