Program do znajdowania hashtagów na stronach internetowych.

0

Witajcie, napisałem program, który z danej strony internetowej wypisuje w liście wszystkie hashtagi jakie na niej są. Nie działa on zawsze na złożonych stronach, działa on głównie na prostych stronach, które te hashtagi mają w plain tekście. Co sądzicie o tym programie? Czy sens jest robić tego typu uniwersalny program, czy lepiej zrobić program dopasowany do określonych stron? Bo ten program oprócz tego, że nie na każdej stronie znajdzie hashtagi, to jeszcze wypisuje te, które nie dotyczą tego co jest na stronie. Czy da się go napisać, aby dział wydajniej? Bo na moim sprzęcie działa on dość wolno.

2

No za dużo kodu tutaj nie ma :P

1.Z całą pewnością nie powinieneś cały czas wywoływać toStdString, jeśli zależy Ci na wydajności.
2.Dlaczego niektóre zmienne nazywasz tak, a nie JużTak?
3.Odizoluj logikę od interfejsu. U Ciebie praktycznie wszystko dzieje się i jest zmieszane w MainWindow::End.

0

@Patryk27 Jeśli chodzi o pkt. 3, czy powinienem funkcję przetwarzającą te dane umieścić w osobnym pliku nagłówkowym czy po prostu w pliku mainwindow.cpp?

2

W osobnym pliku - funkcja przetwarzające dane nie ma nic wspólnego z mainwindow, zatem i w tym pliku nie powinna się znajdować.

0

Ok, dzięki za uwagi :)

0

@Patryk27: Poprawiłem już program zgodnie z Twoimi wskazówkami. Oddzieliłem funkcję zamieniającą tekst na listę hashtagów do oddzielnego pliku oraz zmieniłem trochę nazewnictwo zmiennych. Po zaprzestaniu bardzo częstego używania funkcji toStdString program działa kilkanaście razy szybciej. Jednak przy jednej większej stronie mi się wywala i w komunikatach aplikacji w QtCreatorze widzę:

FTH: (3144): *** Fault tolerant heap shim applied to current process. This is usually due to previous crashes. ***

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1