Wątek przeniesiony 2017-05-11 16:08 z Webmastering przez ŁF.

Prośba o ocenę kodu

0

Cześć,
starałem się dostać na staż i miałem wysłać swoje rozwiązanie zadania związane z tworzeniem strony o smoothie. Niestety się nie dostałem, bo miałem za dużo błędów. Miałby ktoś chwilkę czasu zerknąć na kod i podać jakieś sugestie. Myśle, że skoro to miała być strona o smoothie to na pewno powinienem inny wygląd dać, takie bardziej 'owocowy'.Z góry dzięki.

https://github.com/quarhodron/quarhodron.github.io/tree/master/SmoothieDelight

0

A jaka była dokładnie treść zadania? Jak na staż chciałeś się dostać... to powiem że widziałem gorsze dzieła, nawet przy aplikowaniu na regulara. A tutaj.... w formularzu w "action" dałbym raczej # - tak samo przy linkach. Reszta na pierwszy rzut oka wydaje się ok.

0

A mogę podać treść zadania? To nie jest jakoś chronione prawami?

0

Trzeba zawrzeć benefity tegoż produktu i marki(hmm... ja chyba nic nie mam wspomniane o marce) oraz zebrać maile do newslettera. Mogłem na swojej stronie wykorzystać te hasła, które są w suwaku oraz obrazek butelki.

Prawdopodobnie chcieli aby ta strona wyglądała mniej więcej tak: https://www.gowebbaby.com/wp-content/uploads/2011/12/smoothie.png
W sumie to mogłem stworzyć jakieś zakładki w stylu about us, contact ale nie wiedziałem co tam napisać. Może tam właśnie powinienem dać tak jak na tej stronie wyżej, lorem ipsum i tak dalej

0

na staż i masz stronę robić, jacyś janusze wyzysku chyba...

0

Popieram, możliwe że trafiłeś do janush-zone. A co chodzi o zadanie to może nacisk był kładziemy na interakcje? czyli te zbieranie maili do newslettera. Staż jako frontend? Może zabrakło jakiegoś angulara czy jQuery?

0

Nie, to nie firma janusza. Korpo z całkiem dobrymi opiniami.
Miałem jeszcze opisać jak podszedłem do tematu SEO i accessibility, więc napisałem coś takiego, może jakieś błędy gramatyczne popełniłem.
Nie mieli nic o jQuery albo o Angularze w opisie swojej oferty.

Utilized ways to improve SEO:
-filled metadata with a few necessary things like title, description,
-keyword ‘Smoothie Delight’ included in the title, description and header,
-images provided with an alternative text,
-optimized images to increase page load speed,
-easy to read content for better readability,
-clear navigation to reduce bounce rate,
-installed social sharing buttons,
-mobile-friendly website.

Utilized ways to improve accessibility:
-font size is big enough,
-used highly contrasting colours for text and background,
-images with an alternative text,
-the website has a language assigned.

1

niby tak, ale z założenia staż oznacza, że dopiero się uczysz więc wymagania są po prostu niesmaczne

0

Ogólnie to ciężko jest znaleźć jakieś praktyki/staż w front-endzie, więc myślę, że mają bardzo dużo chętnych, więc muszą jakoś ich przefiltrować.
Chciałbym podnieść swoje umiejętności a nie chce mi się klepać stronek bez sensu, mogę gdzieś znaleźć jakiś otwarty projekt i tam pod opieką kogoś doświadczonego pisać?

0

Trochę nie na temat: A jakie masz doświadczenie? Może dałbyś radę gdzieś aplikować jako "junior" po prostu...? Ew. po douczeniu się kilku rzeczy (np. ze znajomością podstaw angulara/innego modnego frameworka zaszedłbyś dalej).

Na temat: wrażenia to nie robi, ale działa. Wiele zależy od tego jakie są wymagania, ale na juniora by starczyło, tym bardziej na staż.

7

Rzut oka na kod:

  • Globals, globals everywhere! (dotyczy zarówno JS jak i CSS),
  • zainteresuj się Sass, bo to jeden wieczór żeby nauczyś się podstaw,
  • nie trzymasz się konwencji nazewniczej w klasach i id (zamiast someClass -> some-class),
  • nie styluje się bezpośrednio tagów, nie używa się tagów razem z nazwami klas (np section.productRepresentation { ... }) - kod jest nieprzenośny i trudny w refactoringu, polecam zapoznać się np z BEM (znowu jeden wieczór),
  • Zero walidacji w formularzu,
  • mógłbyś jednak uzyć aktualnego standardu JS...
  • masz jedno repo do wszystkiego na githubie??
0

Wielkie dzięki za ten komentarz, dużo mi pomógł.
Właśnie myślałem, że pisanie tagów z nazwami klas ułatwia przeglądanie CSS, ale faktycznie, nie pomyślałem o przenośności.
W sumie to mogłem zrobić tą walidację formularza, chociaż aż tak się w to nie zagłębiałem, myślałem, że required w html'u wystarczy.
Napisali, że to nie powinno zająć dłużej niż 2,5h -3,5h, ale mi to zajęło trooochę dłużej. Chociaż nie mam rozeznania ile takie coś regularsowi by zajęło, ale przecież samo wymyślenie layoutu, dobranie kolorów i znalezienie grafik chwilę trwa.

0

Zainteresuj się jeszcze gulpem. Przydaje się podczas developmentu.
https://css-tricks.com/gulp-for-beginners/

0

Napisali, że to nie powinno zająć dłużej niż 2,5h -3,5h

Wszelkie estymacje należy mnożyć przez liczbę większą od 1, jeśli jesteś mało doświadczony, a usłyszysz estymację osoby doświadczonej (która ocenia wg siebie, a nie wg twoich możliwości), to pomnóż to co najmniej przez 3.
np. 2,5-3,5 h * 3 to będzie w rzeczywistości "nie powinno zająć dłużej niż 7,5-10,5h" (swoją drogą ile czasu to robiłeś?)

0

Raczej ta górna granica, ale samo zakodowanie to pewnie połowę czasu jaki poświęciłem, resztę to spędziłem na przypomnieniu kilku rzeczy, wmyśleniu layoutu, dobrania kolorów i znalezieniu grafiki. Warto poprzeglądać podobne strony o zadanej tematyce, bo w sumie ciekawe pomysły mogą podsunąć.

0

Mógłbyś wrzucić ten projekt jeszcze raz bo link z githuba się wysypal?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1