Snake do oceny. Java

0

Prościutki wąż. Menu startowe i wyświetlenie game over dodam na dniach.
https://github.com/zaray07/my-simple-snake

Dopiero się uczę - wszelkie uwagi mile widziane :)

1

public Map() { super();

niepotrzebne te super. ta klasa z niczego nie dziedziczy. (oprócz Object bodajże)

reszty mi się nie chce sprawdzać, ale z tego co widzę jak na początek nauki jest w miarę ok

1

Mi się rzucają drabinki ifowe. Postaraj się je wyeliminować albo przemyśleć bardziej.
Do tego widzę, że masz

private ArrayList<Object> object = new ArrayList<>();

a powinno być:

private List<Object> object = new ArrayList<>();
0
Rectangle2D firstPointGenerated = new Rectangle2D.Double(230, 50, 5, 5); 

Fajnie by było gdybyś pozbył się tych niewiadomych liczb i je fajnie opisał. Ja nie wiem co robi Rectangle2D.Double, a jakbyś opisał te dane to bym mógł to łatwiej przeczytać, a nie sięgać po dokumentacje.

0

For'y w klasie Snake można by przerobić na foreach

0
panryz napisał(a):
Rectangle2D firstPointGenerated = new Rectangle2D.Double(230, 50, 5, 5); 

Fajnie by było gdybyś pozbył się tych niewiadomych liczb i je fajnie opisał. Ja nie wiem co robi Rectangle2D.Double, a jakbyś opisał te dane to bym mógł to łatwiej przeczytać, a nie sięgać po dokumentacje.

Czyli

public Map() {
		Rectangle2D firstPointGenerated = new Rectangle2D.Double(230, 50, 5, 5);
		pointsList.add(firstPointGenerated);
	}

Zamienić w

	public Map() {
		double firstGeneratedPointX = 230;
		double firstGeneratedPointY = 50;
		double firstGeneratedPointWidth = 5;
		double firstGeneratedPointHeight = 5;		
		Rectangle2D firstPointGenerated = new Rectangle2D.Double(firstGeneratedPointX, firstGeneratedPointY,  firstGeneratedPointWidth, firstGeneratedPointHeight);
		pointsList.add(firstPointGenerated);
	}

Kurcze, parę takich elementów mam. Nie wygeneruje to zbyt dużej ilości kodu?

panryz napisał(a):

For'y w klasie Snake można by przerobić na foreach

Pierwszy zmieniony. A jak zamienić drugi jak zaczyna się iteracja od 1?

1

Kurcze, parę takich elementów mam. Nie wygeneruje to zbyt dużej ilości kodu?

Na każdym code review dostałbyś get rid of magic numbers ^^ poza tym trzeba się zastanowić czy chcesz mieć mało kodu czy kod samodokumentujący

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1