zrobmikompa.pl - co myślicie o tej stronce

0

Hej.

Długo się obnosiłem z zamiarem postawienia tego pet projectu i w końcu znalazłem trochę czasu żeby sklepać wersję beta :)

Pomysł zrodził się w mojej głowę parę lat temu, kiedy to znajomi z całego Poznania nagminnie co jakiś czas prosili mnie żebym wpadł zobaczyć co się dzieje z ich kompem. Sam zazwyczaj nie miałem czasu, a przecież z doświadczenia wiemy że na każdym osiedlu znajdzie się ogarnięty zapaleniec, co za kilkadziesiąt złotych naprawi sterowniki lub przeinstaluje Windowsa, trzeba go tylko poznać.

Z tą też myślą postawiłem: zrobmikompa.pl - mapę informatyków i serwisów komputerowych

Obecnie jest w fazie beta i widać tam głównie dane testowe. Można już jednak zakładać własne konta, po wyjściu z bety usunę tylko te testowe.

Co myślicie o koncepcie na stronę, przyjmie się ?

Pewnie jak z każdą tego typu stronką to czy się przyjmę zależy ile kasy na początkową reklamę rzucę ;)

0

Ale czemu tylko dla polaków? Nie lepsze byloby jakieś fixmypc.com? ;]

3

Polacy mają zamiłowanie do lokalnych serwisów, więc dobrze, że jest lokalne. Polacy przerzucą się na zagraniczny serwis, ale ten PIERWSZE musi zrobić sukces na świecie.

@walec51: te numerki są totalnie zmylające. Popatrz sobie na http://beta.miesz.co/wroclaw - numerki sugerują, że w tym rejonie jest tyle ofert, dostępnych po zbliżeniu. A to po prostu jakieś numerowanie widocznych markerów, które zmienia się przy przybliżaniu. A małych czarnych kropek, którym brakło numerów nie widać, bo rzucają się w oczy tylko te z numerkami. Przemyśl ten koncept.

Ogólnie - świetna realizacja. Mało kto robi projekty z taką dbałością, a tu wszystko jest konkret.

0

Pomysł ogólnie ciekawy :) Też myślę nad stworzeniem stronki i zastanawiałem się czy by była chętnie odwiedzana a w najlepszym wypadku żeby coś jeszcze wpadło z odwiedzin ale jak wiadomo te odwiedziny musiały by być liczone w dziesiątkach tysięcy dziennie. Kiedyś myślałem, że tysiąc odwiedzin unikalnych dziennie to dużo, okazuje się, że nie. - Więc tak z innej beczki: 1-Czy też myślisz w podobny sposób i może podzielisz się spostrzeżeniami? 2-Drugi temat to reklama - myślałeś już jak ją ewentualnie zorganizować?

1

Na dole kontrolki od mapy możesz zmienić jej typ, po najechaniu kursorem dymek jest po angielsku. Pozostałe przyciski od mapy mają to samo.

0
Shalom napisał(a):

Ale czemu tylko dla polaków? Nie lepsze byloby jakieś fixmypc.com? ;]

Jest to raczej serwis gdzie lokalizacja jest mega ważna, reklamę mam zamiar wręcz miastami po kolei jechać.
Może kiedyś się doczeka wejścia na inne kraje ale nie jest to takie chop siu. Domena i URL'e muszą być lokalizowane żeby SEO i marketing podrasować. Ustawienia mapy też trzeba nieco inne per kraj zrobić. No i kolejny hajs na marketing wydać. Generale trochę bym bardziej utknął z developmentem pierwszej wersji niż chciałem jak bym chciał mieć wsparcie dla pełnej lokalizacji out-of-the-box.

dzek69 napisał(a):

@walec51: te numerki są totalnie zmylające. Popatrz sobie na http://beta.miesz.co/wroclaw - numerki sugerują, że w tym rejonie jest tyle ofert, dostępnych po zbliżeniu. A to po prostu jakieś numerowanie widocznych markerów, które zmienia się przy przybliżaniu. A małych czarnych kropek, którym brakło numerów nie widać, bo rzucają się w oczy tylko te z numerkami. Przemyśl ten koncept.

Zamysł mój jest taki że kropki mają sugerować że jest tam więcej punktów i trzeba przybliżyć mapę. A numerki zarezerwowałem po to aby sugerować pewną kolejność bo chce potem dodać płatną opcję żeby wyświetlać się priorytetowo w wynikach i z większym markerem. Zgodzę się że większość ludzi bardziej przywykło do schematu http://beta.miesz.co/wroclaw, więc jeszcze się zastanowię czy tego nie zmienić, jakoś muszę to usability z monetizablility pogodzić :)

Hepek napisał(a):

1-Czy też myślisz w podobny sposób i może podzielisz się spostrzeżeniami? 2-Drugi temat to reklama - myślałeś już jak ją ewentualnie zorganizować?

Cóż każdy serwis, który zysk chce czerpać pośrednio z ilości odwiedzin musi musi trafić do ludzi poprzez media lub wyszukiwarkę. Jak masz genialny pomysł to media internetowe za friko cię poniosą, a w pozostałych 99% przypadków po prostu trzeba przewidzieć kasę na promocję. Co do pozycjonowania po za optymalizacją strony pod SEO trzeba też linki pozyskać więc znowu zahaczamy o media. Mówiąc krótko, ja przewidziałem sobie z 8 tyś zł na promocję i myślę że jest to absolutne minimum co ma szansę ruszyć temat

Afish napisał(a):

Na dole kontrolki od mapy możesz zmienić jej typ, po najechaniu kursorem dymek jest po angielsku. Pozostałe przyciski od mapy mają to samo.

Dzięki, się poprawi :)

1

Taka mała wycinka z logów po pierwszych 24h działania serwisu

WARNING: An attempt was made to authenticate the locked user "tomcat"
Jun 19, 2015 12:21:53 AM org.apache.catalina.realm.LockOutRealm authenticate
WARNING: An attempt was made to authenticate the locked user "t0mcat"
Jun 19, 2015 12:29:18 AM org.apache.catalina.realm.LockOutRealm authenticate
WARNING: An attempt was made to authenticate the locked user "admin"
Jun 19, 2015 12:32:21 AM org.apache.catalina.realm.LockOutRealm authenticate
WARNING: An attempt was made to authenticate the locked user "manager"
Jun 19, 2015 12:41:12 AM org.apache.catalina.realm.LockOutRealm authenticate
WARNING: An attempt was made to authenticate the locked user "root"
Jun 19, 2015 12:42:39 AM org.apache.catalina.realm.LockOutRealm authenticate

widzę że jakiś script kiddy właśnie sprawdza czy jestem jeleniem z developerska konfiguracją tomcat'a ;)

4

Zajumałeś regulamin z KatalogFirm.pl, ale coś zapomniałeś zmienić :D

Użytkownik – każda osoba korzystająca z portalu KatalogFirm.pl.

0

Inspirowałem się nim bo mieli bardzo prosty, ale faktycznie wtopka z mojej strony że to zostało ;)

1

skopiował
mówi, że się inspirował

Wieczny student? :D

2

heh, już widzę że cała pozostała dyskusja będzie tylko o tym :)

0

ale nawaliłeś javascriptu, znam dzisiejsze tendencje, ale pomyśl że niektórzy nadal korzystają z dość wolnych maszyn (popularne netbooki na intel atomach). U mnie jest w miarę ok, ale do płynności to tu jeszcze daleko, a maszyny najwolniejszej nie mam.
Zainteresuj się OSM, polecam.
Czy będą się mogli tam 'oznaczać' chałupnicy czy tylko osoby prowadzące DG?
Wszystkiego dobrego

0

No pierwszy prototyp tej strony dawno temu powstał na kupionym szablonie. Niestety dopiero jak dostałem źródła zauważyłem że Insanity Driven Development poszło chodzi o JS :)
Sukcesywnie refaktoruje wszystko i docelowo nic z pierwotnego szablonu nie zostanie, też się to sporo odchudzi. Wiadomo muszę też jeszcze dorobić minimalizacje kodu HTML/JS/CSS podczas budowania produkcyjnej paczki.

Ale co do wydajności to niestety główną bolączką są same mapy Google. Nie wiem czy jakieś alternatywy typu OpenStreatView sobie lepiej z wydajnością radzą ale niestety to raczej nie jest łatwy problem do obskoczenia. Przepisanie tego na desktop sprawiło by że nawet na 10 letnim kompie by poszło ale kto by wtedy z tego korzystał :)

Co do tego kto się tam może rejestrować to nie będę wprowadzał ograniczeń, nie chcę rozstrzygać kto w jakiej formie to robi.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1