SortAlgoBox - Scala, OpenCL i algorytmy sortujące

4

Zmęczony kopaniem się z C++ w moim poprzednim projekcie dotyczącym algorytmów sortujących ( https://github.com/tarsa/SortingAlgorithmsBenchmark ) postanowiłem zmienić strategię i przerzucić się na kombo Scala + OpenCL. Kod OpenCLowy na razie jest wbity na sztywno, ale w zamierzeniu mają być albo szablony, albo tłumaczenie AST na OpenCL. Zmiana podejścia ma umożliwić ucywilizowanie procesu rozwoju projektu, bo wcześniej zbyt dużo czasu poświęcałem na to, jak zrobić wydajne konstrukcje w C++, nie robiłem w ogóle testów jednostkowych, a sam refaktoring kodu w C++ to koszmar (moje subiektywne odczucie o którym nie mam zamiaru polemizować).

Projekt jest tutaj: https://github.com/tarsa/SortAlgoBox - jest w bardzo wczesnej fazie rozwoju, ale jest już kilka algorytmów sortujących wraz z jedną działającą implementacją w OpenCL

Jak ktoś ma ochotę to może konstruktywnie skrytykować :) albo nawet coś naklepać na ochotnika (np kolejny algorytm sortujący albo jakiś refaktor). Na start (tzn po ściągnięciu projektu na dysk) najtrudniejszą rzeczą do zrobienia jest zainstalowanie sterownika OpenCL i skonfigurowanie systemu/ projektu tak by połączenie Scala + OpenCL zadziałało. Mi działa tylko z linii komend, nie działa mi z poziomu IntelliJa (leci błąd, że JVM nie może znaleźć libOpenCL.so mimo że próbuję cudować z java.library.path).

0

Nie piszę w Scali, ale czemu SortAlgorithm jest klasą abstrakcyjną, a nie traitem? W Javie chyba dobrą praktyką jest unikanie klas abstrakcyjnych na rzecz interfejsów.

0

Kod gwałtownie ewoluuje :) więc klasy zmieniają się w traity i odwrotnie.

Podchodząc do pytania z innej strony - trait to z angielskiego cecha i to bardzo pasuje do zastosowania. Bycie algorytmem sortującym bardziej pasuje do klasy funkcjonalności, a nie do cechy czy zachowania.
Hierarchia się zresztą rozrasta - doszedł CpuSort do sortowania na CPU za pomocą OpenCL. Dojdzie jeszcze GpuSort i może rozbiję CpuSort np na CpuSeqSort i CpuParSort?

Poza tym, zamiana z abstract class na trait jest zwykle trywialna (w przeciwieństwie do zamiany w drugą stronę) i w moim przypadku taka zmiana jest kosmetyczna. No chyba, że jest jakiś konkretny, silny argument. Mam w zespole kolegę, który wszystko by robił za pomocą traitów i funkcyjnych konstrukcji, ale nie potrafi podać solidnej argumentacji. Mówi tylko, że chyba u samego Oderskiego wyczytał, że najlepiej używać (procentowo) jak najwięcej traitów i case class, ale nie mogę znaleźć artykułu o tym.

0
Wibowit napisał(a):

(...) refaktoring kodu w C++ to koszmar (moje subiektywne odczucie o którym nie mam zamiaru polemizować).

Niby napisałeś, że masz zamiaru polemizować ale obok czegoś takiego: https://github.com/tarsa/SortingAlgorithmsBenchmark/blob/master/sortalgo/sortheaphybrid.hpp ciężko przejść obojętnie. Nie wnikałem w sam algorytm ale ten kod to niezły WTF. W związku z tym nie dziwie się, że jego refaktoring to koszmar ; >

0

@Satirev:
Masz jakiś pomysł jak ulepszyć ten kod nie pogarszając wydajności? Zaletą C++ nad Javą czy Scalą jest właśnie ten trochę niższy stały współczynnik. Bezsensem byłoby pozbywanie się tej przewagi, skoro prawie we wszystkim innym C++ leży i kwiczy.

0

Ogłaszam, że projekt nadal żyje :]

Właśnie dodałem implementację sortowania bitonicznego dla dowolnych rozmiarów tablic. Są 3 wersje:

  • czysta Scalowa,
  • OpenCL dla CPU,
  • OpenCL dla GPU

Enjoy!

</spam>
0

Zrobione: https://github.com/tarsa/SortAlgoBox/commit/765538a4f43f3dcccc82c5bf80f5fd5aaf6c6519

< 20 min od zgłoszenia - ale ze mnie no-life :P

0

Dorobiłem GUI w JavieFX (a konkretniej to w ScaliFX). Pokazuje się bardzo podniecający widoczek przedstawiający wykres rozmiar vs czas dla różnych sortowań. Nagranie tutaj:
(BitonicSort to wersja w Scali, CpuBitonicSort to wersja w OpenCL dla CPU, GpuBitonicSort to wersja w OpenCL dla GPU)

Swoją drogą to animacje w tej JavieFX działają dość intrygująco (albo ja coś sknociłem) - kreski rosną do góry (bądź w dół), a potem uciekają w bok o_O

Dorzucę jeszcze jedną rzecz:
Zrzut ekranu z 2015-05-03 2128.png
Wyniki po dodaniu standardowych sortów, czyli java.util.Arrays.sort (SequentialArraysSort) i java.util.Arrays.parallelSort (ParallelArraysSort).

Niby sortowanie bitoniczne ma złożoność O(n lg n lg n) ale w praktyce czas rośnie wolniej niż przy sortowaniu szybkim o złożoności O(n lg n) :P

PS:
Sortowanie w Scali jest oparte na komparatorach, implicit konwersjach, itd stąd jest wieeeele razy wolniejsze niż to OpenCLowe. Bez cudowania wydajność byłaby dużo bardziej zbliżona.

1

Kolejny etap za mną. Dodałem obsługę natywnych binarek kompilowanych z kodu C++. Zaimplementowałem jednakowy generator liczb pseudolosowych na każdej obsługiwanej platformie (JVM, OpenCL, native).

Objaśnienia do benchmarka:

  • NativeStdSort - std::sort w C++
  • BitonicSort - sortowanie bitoniczne w czystej Scali (z konwersjami implicit itd bajerami spowalniającymi)
  • CpuBitonicSort - niezoptymalizowane sortowanie bitoniczne w OpenCL dla CPU
  • GpuBitonicSort - niezoptymalizowane sortowanie bitoniczne w OpenCL dla GPU
  • SequentialArraysSort - Arrays.sort w Javie
  • ParallelArraySort - Arrays.parallelSort w Javie
  • CpuQuickSort - sortowanie szybkie w OpenCLu dla CPU

Wyniki benchmarka (dla danego rozmiaru wygenerowane tablica wejściowa zawiera te same losowe wartości dla każdego typu testu):

Size: 1234
Sort name: NativeStdSort, time: 0.0 ms
Sort name: BitonicSort, time: 1.1 ms
Sort name: CpuBitonicSort, time: 0.85 ms
Sort name: GpuBitonicSort, time: 4.15 ms
Sort name: SequentialArraysSort, time: 0.05 ms
Sort name: ParallelArraySort, time: 0.05 ms
Sort name: CpuQuickSort, time: 0.7 ms
Size: 1609
Sort name: NativeStdSort, time: 0.0 ms
Sort name: BitonicSort, time: 1.05 ms
Sort name: CpuBitonicSort, time: 0.75 ms
Sort name: GpuBitonicSort, time: 3.6 ms
Sort name: SequentialArraysSort, time: 0.1 ms
Sort name: ParallelArraySort, time: 0.1 ms
Sort name: CpuQuickSort, time: 0.75 ms
Size: 2096
Sort name: NativeStdSort, time: 0.0 ms
Sort name: BitonicSort, time: 2.4 ms
Sort name: CpuBitonicSort, time: 0.55 ms
Sort name: GpuBitonicSort, time: 3.4 ms
Sort name: SequentialArraysSort, time: 0.15 ms
Sort name: ParallelArraySort, time: 0.1 ms
Sort name: CpuQuickSort, time: 0.8 ms
Size: 2729
Sort name: NativeStdSort, time: 0.0 ms
Sort name: BitonicSort, time: 2.3 ms
Sort name: CpuBitonicSort, time: 0.55 ms
Sort name: GpuBitonicSort, time: 3.5 ms
Sort name: SequentialArraysSort, time: 0.1 ms
Sort name: ParallelArraySort, time: 0.15 ms
Sort name: CpuQuickSort, time: 0.65 ms
Size: 3552
Sort name: NativeStdSort, time: 0.0 ms
Sort name: BitonicSort, time: 3.2 ms
Sort name: CpuBitonicSort, time: 0.9 ms
Sort name: GpuBitonicSort, time: 3.8 ms
Sort name: SequentialArraysSort, time: 0.25 ms
Sort name: ParallelArraySort, time: 0.25 ms
Sort name: CpuQuickSort, time: 0.75 ms
Size: 4622
Sort name: NativeStdSort, time: 0.0 ms
Sort name: BitonicSort, time: 4.4 ms
Sort name: CpuBitonicSort, time: 1.0 ms
Sort name: GpuBitonicSort, time: 3.65 ms
Sort name: SequentialArraysSort, time: 0.25 ms
Sort name: ParallelArraySort, time: 0.25 ms
Sort name: CpuQuickSort, time: 0.65 ms
Size: 6013
Sort name: NativeStdSort, time: 0.0 ms
Sort name: BitonicSort, time: 5.8 ms
Sort name: CpuBitonicSort, time: 1.2 ms
Sort name: GpuBitonicSort, time: 4.35 ms
Sort name: SequentialArraysSort, time: 0.3 ms
Sort name: ParallelArraySort, time: 0.3 ms
Sort name: CpuQuickSort, time: 0.8 ms
Size: 7821
Sort name: NativeStdSort, time: 0.05 ms
Sort name: BitonicSort, time: 7.05 ms
Sort name: CpuBitonicSort, time: 1.3 ms
Sort name: GpuBitonicSort, time: 4.0 ms
Sort name: SequentialArraysSort, time: 0.5 ms
Sort name: ParallelArraySort, time: 0.4 ms
Sort name: CpuQuickSort, time: 0.95 ms
Size: 10172
Sort name: NativeStdSort, time: 0.0 ms
Sort name: BitonicSort, time: 10.6 ms
Sort name: CpuBitonicSort, time: 1.9 ms
Sort name: GpuBitonicSort, time: 3.8 ms
Sort name: SequentialArraysSort, time: 0.7 ms
Sort name: ParallelArraySort, time: 0.45 ms
Sort name: CpuQuickSort, time: 1.15 ms
Size: 13228
Sort name: NativeStdSort, time: 0.0 ms
Sort name: BitonicSort, time: 14.05 ms
Sort name: CpuBitonicSort, time: 2.3 ms
Sort name: GpuBitonicSort, time: 4.15 ms
Sort name: SequentialArraysSort, time: 0.65 ms
Sort name: ParallelArraySort, time: 0.65 ms
Sort name: CpuQuickSort, time: 1.15 ms
Size: 17201
Sort name: NativeStdSort, time: 0.6 ms
Sort name: BitonicSort, time: 20.05 ms
Sort name: CpuBitonicSort, time: 2.95 ms
Sort name: GpuBitonicSort, time: 4.3 ms
Sort name: SequentialArraysSort, time: 1.0 ms
Sort name: ParallelArraySort, time: 0.7 ms
Sort name: CpuQuickSort, time: 1.3 ms
Size: 22366
Sort name: NativeStdSort, time: 1.0 ms
Sort name: BitonicSort, time: 26.0 ms
Sort name: CpuBitonicSort, time: 3.1 ms
Sort name: GpuBitonicSort, time: 4.0 ms
Sort name: SequentialArraysSort, time: 1.15 ms
Sort name: ParallelArraySort, time: 0.55 ms
Sort name: CpuQuickSort, time: 1.35 ms
Size: 29080
Sort name: NativeStdSort, time: 1.3 ms
Sort name: BitonicSort, time: 34.2 ms
Sort name: CpuBitonicSort, time: 4.55 ms
Sort name: GpuBitonicSort, time: 3.9 ms
Sort name: SequentialArraysSort, time: 1.6 ms
Sort name: ParallelArraySort, time: 0.8 ms
Sort name: CpuQuickSort, time: 1.9 ms
Size: 37809
Sort name: NativeStdSort, time: 1.65 ms
Sort name: BitonicSort, time: 49.25 ms
Sort name: CpuBitonicSort, time: 6.05 ms
Sort name: GpuBitonicSort, time: 4.7 ms
Sort name: SequentialArraysSort, time: 2.0 ms
Sort name: ParallelArraySort, time: 1.15 ms
Sort name: CpuQuickSort, time: 2.2 ms
Size: 49156
Sort name: NativeStdSort, time: 2.4 ms
Sort name: BitonicSort, time: 64.25 ms
Sort name: CpuBitonicSort, time: 8.1 ms
Sort name: GpuBitonicSort, time: 4.25 ms
Sort name: SequentialArraysSort, time: 2.7 ms
Sort name: ParallelArraySort, time: 1.65 ms
Sort name: CpuQuickSort, time: 2.5 ms
Size: 63907
Sort name: NativeStdSort, time: 3.0 ms
Sort name: BitonicSort, time: 84.58333333333333 ms
Sort name: CpuBitonicSort, time: 9.7 ms
Sort name: GpuBitonicSort, time: 5.2 ms
Sort name: SequentialArraysSort, time: 3.55 ms
Sort name: ParallelArraySort, time: 1.95 ms
Sort name: CpuQuickSort, time: 3.25 ms
Size: 83084
Sort name: NativeStdSort, time: 5.0 ms
Sort name: BitonicSort, time: 121.66666666666667 ms
Sort name: CpuBitonicSort, time: 13.55 ms
Sort name: GpuBitonicSort, time: 5.1 ms
Sort name: SequentialArraysSort, time: 4.55 ms
Sort name: ParallelArraySort, time: 2.45 ms
Sort name: CpuQuickSort, time: 4.15 ms
Size: 108014
Sort name: NativeStdSort, time: 6.15 ms
Sort name: BitonicSort, time: 159.71428571428572 ms
Sort name: CpuBitonicSort, time: 17.5 ms
Sort name: GpuBitonicSort, time: 8.0 ms
Sort name: SequentialArraysSort, time: 5.95 ms
Sort name: ParallelArraySort, time: 3.65 ms
Sort name: CpuQuickSort, time: 5.15 ms
Size: 140423
Sort name: NativeStdSort, time: 7.8 ms
Sort name: BitonicSort, time: 229.0 ms
Sort name: CpuBitonicSort, time: 24.45 ms
Sort name: GpuBitonicSort, time: 6.55 ms
Sort name: SequentialArraysSort, time: 7.85 ms
Sort name: ParallelArraySort, time: 4.4 ms
Sort name: CpuQuickSort, time: 6.65 ms
Size: 182554
Sort name: NativeStdSort, time: 9.35 ms
Sort name: BitonicSort, time: 300.75 ms
Sort name: CpuBitonicSort, time: 32.2 ms
Sort name: GpuBitonicSort, time: 7.25 ms
Sort name: SequentialArraysSort, time: 10.3 ms
Sort name: ParallelArraySort, time: 5.95 ms
Sort name: CpuQuickSort, time: 8.35 ms
Size: 237325
Sort name: NativeStdSort, time: 12.55 ms
Sort name: BitonicSort, time: 387.3333333333333 ms
Sort name: CpuBitonicSort, time: 41.9 ms
Sort name: GpuBitonicSort, time: 9.25 ms
Sort name: SequentialArraysSort, time: 13.55 ms
Sort name: ParallelArraySort, time: 7.1 ms
Sort name: CpuQuickSort, time: 10.1 ms
Size: 308527
Sort name: NativeStdSort, time: 17.0 ms
Sort name: BitonicSort, time: 555.0 ms
Sort name: CpuBitonicSort, time: 58.27777777777778 ms
Sort name: GpuBitonicSort, time: 9.5 ms
Sort name: SequentialArraysSort, time: 17.9 ms
Sort name: ParallelArraySort, time: 8.55 ms
Sort name: CpuQuickSort, time: 14.5 ms
Size: 401090
Sort name: NativeStdSort, time: 21.55 ms
Sort name: BitonicSort, time: 737.5 ms
Sort name: CpuBitonicSort, time: 76.14285714285714 ms
Sort name: GpuBitonicSort, time: 12.0 ms
Sort name: SequentialArraysSort, time: 23.95 ms
Sort name: ParallelArraySort, time: 11.8 ms
Sort name: CpuQuickSort, time: 18.15 ms
Size: 521422
Sort name: NativeStdSort, time: 28.6 ms
Sort name: BitonicSort, time: 958.0 ms
Sort name: CpuBitonicSort, time: 99.45454545454545 ms
Sort name: GpuBitonicSort, time: 11.5 ms
Sort name: SequentialArraysSort, time: 31.6 ms
Sort name: ParallelArraySort, time: 14.8 ms
Sort name: CpuQuickSort, time: 24.35 ms
Size: 677853
Sort name: NativeStdSort, time: 38.8 ms
Sort name: BitonicSort, time: 1371.0 ms
Sort name: CpuBitonicSort, time: 137.875 ms
Sort name: GpuBitonicSort, time: 16.2 ms
Sort name: SequentialArraysSort, time: 41.75 ms
Sort name: ParallelArraySort, time: 18.4 ms
Sort name: CpuQuickSort, time: 31.2 ms
Size: 881213
Sort name: NativeStdSort, time: 50.25 ms
Sort name: CpuBitonicSort, time: 180.66666666666666 ms
Sort name: GpuBitonicSort, time: 17.8 ms
Sort name: SequentialArraysSort, time: 55.10526315789474 ms
Sort name: ParallelArraySort, time: 23.75 ms
Sort name: CpuQuickSort, time: 40.95 ms
Size: 1145581
Sort name: NativeStdSort, time: 67.0 ms
Sort name: CpuBitonicSort, time: 248.4 ms
Sort name: GpuBitonicSort, time: 24.35 ms
Sort name: SequentialArraysSort, time: 73.57142857142857 ms
Sort name: ParallelArraySort, time: 28.8 ms
Sort name: CpuQuickSort, time: 54.31578947368421 ms
Size: 1489260
Sort name: NativeStdSort, time: 89.25 ms
Sort name: CpuBitonicSort, time: 330.0 ms
Sort name: GpuBitonicSort, time: 30.35 ms
Sort name: SequentialArraysSort, time: 96.0909090909091 ms
Sort name: ParallelArraySort, time: 36.6 ms
Sort name: CpuQuickSort, time: 71.78571428571429 ms
Size: 1936043
Sort name: NativeStdSort, time: 117.11111111111111 ms
Sort name: CpuBitonicSort, time: 437.6666666666667 ms
Sort name: GpuBitonicSort, time: 39.35 ms
Sort name: SequentialArraysSort, time: 125.75 ms
Sort name: ParallelArraySort, time: 47.05 ms
Sort name: CpuQuickSort, time: 94.72727272727273 ms
Size: 2516860
Sort name: NativeStdSort, time: 155.71428571428572 ms
Sort name: CpuBitonicSort, time: 608.5 ms
Sort name: GpuBitonicSort, time: 51.0 ms
Sort name: SequentialArraysSort, time: 182.66666666666666 ms
Sort name: ParallelArraySort, time: 63.6875 ms
Sort name: CpuQuickSort, time: 122.0 ms
Size: 3271923
Sort name: NativeStdSort, time: 207.4 ms
Sort name: CpuBitonicSort, time: 795.0 ms
Sort name: GpuBitonicSort, time: 65.0 ms
Sort name: SequentialArraysSort, time: 227.6 ms
Sort name: ParallelArraySort, time: 85.5 ms
Sort name: CpuQuickSort, time: 160.85714285714286 ms
Size: 4253504
Sort name: NativeStdSort, time: 270.0 ms
Sort name: CpuBitonicSort, time: 1095.0 ms
Sort name: GpuBitonicSort, time: 86.83333333333333 ms
Sort name: SequentialArraysSort, time: 295.75 ms
Sort name: ParallelArraySort, time: 112.11111111111111 ms
Sort name: CpuQuickSort, time: 209.6 ms
Size: 5529560
Sort name: NativeStdSort, time: 355.3333333333333 ms
Sort name: GpuBitonicSort, time: 110.7 ms
Sort name: SequentialArraysSort, time: 394.0 ms
Sort name: ParallelArraySort, time: 147.14285714285714 ms
Sort name: CpuQuickSort, time: 277.0 ms
Size: 7188433
Sort name: NativeStdSort, time: 470.6666666666667 ms
Sort name: GpuBitonicSort, time: 139.5 ms
Sort name: SequentialArraysSort, time: 525.5 ms
Sort name: ParallelArraySort, time: 193.83333333333334 ms
Sort name: CpuQuickSort, time: 363.3333333333333 ms
Size: 9344967
Sort name: NativeStdSort, time: 616.5 ms
Sort name: GpuBitonicSort, time: 191.16666666666666 ms
Sort name: SequentialArraysSort, time: 695.5 ms
Sort name: ParallelArraySort, time: 250.25 ms
Sort name: CpuQuickSort, time: 474.3333333333333 ms
Size: 12148462
Sort name: NativeStdSort, time: 821.5 ms
Sort name: GpuBitonicSort, time: 246.2 ms
Sort name: SequentialArraysSort, time: 921.5 ms
Sort name: ParallelArraySort, time: 335.6666666666667 ms
Sort name: CpuQuickSort, time: 628.5 ms
Size: 15793005
Sort name: NativeStdSort, time: 1082.0 ms
Sort name: GpuBitonicSort, time: 322.25 ms
Sort name: SequentialArraysSort, time: 1223.0 ms
Sort name: ParallelArraySort, time: 446.3333333333333 ms
Sort name: CpuQuickSort, time: 832.0 ms
Size: 20530911
Sort name: GpuBitonicSort, time: 435.0 ms
Sort name: ParallelArraySort, time: 593.0 ms
Sort name: CpuQuickSort, time: 1091.0 ms
Size: 26690189
Sort name: GpuBitonicSort, time: 558.5 ms
Sort name: ParallelArraySort, time: 761.0 ms
Size: 34697250
Sort name: GpuBitonicSort, time: 769.0 ms
Sort name: ParallelArraySort, time: 1061.0 ms
Size: 45106430
Sort name: GpuBitonicSort, time: 991.0 ms
Size: 58638364
Sort name: GpuBitonicSort, time: 1296.0 ms

Zrzut ekranu z 2015-05-29 0309.png

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1