Chat na desktopa

Odpowiedz Nowy wątek
2015-01-01 14:34
2

Na zaliczenie programowania obiektowego na studiach postanowiłem napisać aplikację, którą zawsze chciałem stworzyć czyli chat który może pełnić rolę tak serwera jak i klienta wystarczy wybrać odpowiednią opcję. Tworzyło mi się ją z wielką przyjemnością bo dawno nie miałem okazji nic pisać na desktopa w dodatku w C#, tylko strony, strony, strony, php... Jest to wersja przygotowana na zaliczenie według specyfikacji, którą wcześniej przygotowałem, ale widzę tutaj duże pole do rozwoju więc myślę, że za jakiś czas rozbuduję o dodatkowe elementy jak edycja pokoi gdy już serwer jest uruchomiony, czy też dodanie możliwości rozmów głosowych. Może się komuś przyda taki chat z lokalnym serwerem. Co do estetyki to wiem, że są pewne braki ale nie ma się co wysilać na ten moment. Z chęcią poznam wasze oceny. Kodu na razie wole nie udostępniać.

Link do pobrania: https://www.dropbox.com/s/qwsgn01rwcapbnb/JFChat.zip?dl=0

Pozostało 580 znaków

2015-01-01 14:50
0

Hasło: 4programmers
Port: 1500
IP: 79.163.135.21

Niech ktoś dołączy to przetestujemy ;)

Co do estetyki to wiem, że są pewne braki ale nie ma się co wysilać na ten moment.

Jest to najładniejsza aplikacja jaką widziałem na tym forum więc jest dobrze.


GG: 10101100010110000100011101 (BIN)
"Nie wszystko napisane w internecie jest prawdą" - Józef Piłsudski.
edytowany 2x, ostatnio: Trebuh, 2015-01-01 15:04
Pokaż pozostałe 5 komentarzy
To niech ktoś inny zrobi. - Trebuh 2015-01-01 15:02
Dobra za sekunde sam postawie, sprawdzę jeszcze z lapka czy się połączę i dam dane ;) - mr_jaro 2015-01-01 15:04
192.168.0.12, hasło 4p - spartanPAGE 2015-01-01 15:04
xD mam nadzieję, że to dowcip @spartanPAGE - dzek69 2015-01-01 15:07

Pozostało 580 znaków

2015-01-01 15:07
1

dla testu.

ip:79.186.142.99
port:1500
pass:4p

edit. testy wykazały pewne błędy ale nieduże więc jest super. Dzięki za pomoc! ;)
Jak poprawie to dam znać ale nie wiem czy dziś znajdę na to chwilę.

edytowany 1x, ostatnio: mr_jaro, 2015-01-01 15:40
hahahah dzięki za testy już wiem o czym zapomniałem :P - mr_jaro 2015-01-01 15:14
i się wywaliło po moim hakowaniu? :D - dzek69 2015-01-01 15:17

Pozostało 580 znaków

2015-01-01 19:10
0

@mr_jaro - ja mam wskazówki co do interfejsu;

Ale może na początek zajmiemy się ikoną programu, albo pozornym jej brakiem; O ile w ramce formularza białe dymki widać, to w oknie eksploratora jest tylko sama nazwa programu, więc aby zobaczyć ikonę - trzeba zaznaczyć plik:

explorer.png

Sugeruję więc w jakimkolwiek programie graficznym dodać kontrastującą ramkę do tych dymków i taką ikonę użyć dla apliakacji; Ta całkiem biała dla formularzy może zostać, bo ją widać;

Druga rzecz to sam interfejs aplikacji - nie wiem jak u Was, ale u mnie pewnie brakuje docelowego fonta do etykiet i tekst wyświetla mi się w ohydnym Times New Roman jak domniemam:

label.png

Pasowałoby dodać warunki sprawdzające, czy wymagany font istnieje w systemie, ewentualnie rejestrować go z dodatkowego pliku (lub zasobu) przy rozruchu aplikacji;

Kolejna rzecz to rozmiar okna; Domyślnie jest małe, można je rozciągnąć na cały ekran, jednak nie zabezpieczyłeś formularza głównego przed nadaniem zbyt małych rozmiarów, ani nie wyposażyłeś menu w możliwość zawijania przycisków; To sprawia, że szerokość formularza może być mniejsza niż szerokość menu, przez co przyciski menu wyjadą poza powierzchnię formularza (a poziomego scrolla brak); Poza tym zawartość formularza źle się dopasowuje do zbyt małych jego rozmiarów:

form.png

Inna sprawa to to, że postanowiłeś program wyposażyć w customowy interfejs, ale wygląd kilku jego elementów narzuca system; Stworzenie customowej ramki formularzy naprawdę nie jest trudne, a dzięki temu interfejs byłby zawsze i wszędzie jednakowy (to ważne); To samo tyczy się pasków przesuwu; Pewnie używasz standardowych komponentów, które nie umożliwiają (łatwego) malowania po swojemu;

Ostatnia rzecz to ustawianie zapamiętanych rozmiarów i położenia okna; Rozmiar i umiejscowienie ustawiasz już po pokazaniu formularza, co daje zły efekt; Powinieneś formularz utworzyć w pamęci, nadać mu rozmiar, umieścić go w odpowiednim miejscu na ekranie i dopiero wtedy pokazać;


To w sumie tyle; Ja wiem, że dla programisty interfejs jest mało ważny, ale to jedyny element programu, z jakim ma do czynienia użytkownik; Dlatego też warto i na niego poświęcić czas i go dopracować;

PS: Widzę, że program zapamiętuje swoje rozmiary, ale nie widzę (na pierwszy rzut oka) jakiegoś pliku konfiguracyjnego, w którym trzymałby on te informacje; Mam nadzieję, że nie napaprał mi on w rejestrze... :]


edytowany 1x, ostatnio: furious programming, 2015-01-01 19:16

Pozostało 580 znaków

2015-01-01 20:20
0

@furious programming dzięki, jak mówiłem interfejs ma swoje braki. Jak zdążę to przed zaliczeniem wdrożę to co zauważyłeś jak nie to trudno zaliczenie i tak się tyczy uporządkowania i złożoności kodu. Przed wydaniem tej aplikacji jednak na pewno poprawię to co podałeś + to co sam zauważyłem + parę nowych funkcjonalności. A plik konfiguracyjny znajduje się w dokumentach ->jf chat ;) Rejestru nie ruszam bo po co natomiast w folderze aplikacji nie zostawiam konfiguracji bo uruchomiony na c na win > xp by nie mógł zapisać nie mając praw admina.

edit. @Trebuh, @spartanPAGE, @dzek69 Nowa wersja wrzucona. Nie wszystko tu powiedziane jest zrobione ale krytyczne błędy są poprawione :p W takiej też wersji trafi do wykładowcy https://www.dropbox.com/s/qwsgn01rwcapbnb/JFChat.zip?dl=0

edytowany 1x, ostatnio: mr_jaro, 2015-01-06 14:27
Dokumenty - fajny, systemowy folder, którego nikt normalny nie używa, bo go aplikacje muszą zas*ać swoimi folderami. Zdecydowanie NIE dla umieszania takich danych tam. Od tego masz Dane Aplikacji. - dzek69 2015-01-01 21:05
@dzek69 to ja też wiem, ale podczas tworzenia wolałem mieć to w dokumentach i tak zostało :p - mr_jaro 2015-01-01 21:25

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0