Prosta księgarnia - ocena kodu

0

Cześć,
w ramach ćwiczeń C++ napisałem prostą księgarnię i chciałbym się dowiedzieć (po raz pierwszy) co ludzie z zewnątrz sądzą o moim kodzie.
Liczę na krytykę i ciekawe uwagi, sugestie ;)
Kod na Pastebin'ie

2

Mało tu do oceniania, tak szczerze powiedziawszy

  1. Konstruktor - zapoznaj się z "initialization list"
  2. Książkę jako taką naprawdę interesuje ilość książek (sztuk)? Chyba skopciłeś tutaj coś
  3. Książka może mieć wielu autorów
  4. Skoro już brniemy w coś takiego... po wypożyczeniu książki ich ilość to równo "-1", ale po oddaniu zwiększa się o jeden?
  5. Pokazanie książek z księgarni modyfikuje jakoś stan księgarni (może coś w książkach robi)? Jeśli nie, to wypada odpowiednio taką metodę oznaczyć
  6. Postinkrementacja... @_13th_Dragon Ci powie :P
  7. Księgarnia nie jest odporna na wykraczanie poza zakresy, jeśli poprosisz ją o nieistniejącą książkę to leży i kwiczy
  8. Przestrzeń nazw std... byłoby okej, gdyby to był szablon - którego nie rozdziela się na deklarację i definicję
  9. Czy po wypożyczeniu książki nie powinniśmy mieć do niej... no nie wiem, dostęp?
  10. dodaj_ksiazke(ksiazka &nowa_ksiazka) Powinieneś to przesłać jako stałą referencję
  11. ^ to samo w przypadku stringów
  12. Co jeśli chciałbyś uzyskać informacje o książce zapisując je w stringu? Albo w innym pliku?
  13. Testy?
2

Nie powinieneś trzymać ilości przy książce.
Użyj std::map<ksiazka,unsigned> ksiazki;

0

Nazwy klas piszemy wielką literą :)

0

w takim razie odszczekuje.
P.S nie moge edytowac postow, pozdro

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1