Mój pierwszy program w c++

2

Witam
Chciałbym zaprezentować mój pierwszy program napisany w języku c++.
Proszę o wyrozumiałość mam dopiero 12 lat.

Link do kodu : http://wklej.org/id/796327/
Link do programu: http://speedy.sh/M28uK/The-Jump.exe

Oceniajcie i komentujcie.

0

Lekcja na dziś: pętle.

4

z programowaniem raczej to ma malo wspolnego, ale od kiedy 50 to jest zakres? ;p
najbardziej mi sie podoba fragment:

cout<<"Losuje liczbe w zakresie 50"<<endl;
Sleep(300);

ma sprawiac wrazanie ze program jest zajety losowaniem liczby ;)

0

Wymiękłem przy funkcji sredni().
Tak jak powiedział @Shalom - musisz poczytać o pętlach i tablicach...

7

12 lat, 23 lipiec i zamiast iść pograć w piłkę to programuje.

0

Hehe nieźle porąbane ;D Podobnie zaczynałem ;D

1

Ale się czepiacie co niektórzy:]. Pokażcie swoje pierwsze programy.

W jednym ze swoich pierwszych programów w Turbo Pascalu nie chciała mi działać główna pętla, więc zrobiłem kilka razy Kopiuj->Wklej całego kodu i hulało:). Nawet procedur nie używałem. Tablic też nie (bo bo po co, skoro można pisać normalne zmienne i numerować je po kolei).

0

Po to jest słowo kluczowe extern, żeby funkcje deklarować w osobnym pliku. Po to jest include, żeby je dołączać do projektu i po to są wcięcia, żeby z nich korzystać!
Ale miałem ocenić.. właśnie pobrałem i pobawiłem się tym. No jak na pierwszy program to całkiem okej! :)

5

Jeżeli autor faktycznie ma 12 i to jego pierwszy program tak jak mówi, to naprawdę nie jest źle a nawet powiedziałbym, że dobrze :) Choć program jest straszny i faktycznie brakuje pętli(do nauki tychże polecam na początek popróbować rysować choinki z gwiazdek czy coś w tym stylu).

1

Moim zdaniem zrobiłeś najgorzej jak można było.
W sensie porwałeś się na zadanie, które ciebie przewyższa. Ty, nie znając prawidłowej odpowiedzi, podałeś błędną, która tylko wydaje się być prawidłową.
Teraz zostaną ci bardzo złe nawyki, które trudno będzie wyeliminować.
Dopiero teraz zaczniesz prawdziwą naukę, ale zaczynasz z kontem na minusie.
Mogłeś tego uniknąć, gdybyś swój pierwszy program napisał na miarę swoich możliwości. Wtedy byłoby znacznie łatwiej się uczyć, bo zaczynałbyś z zerowym bilansem.

0

Całkiem fajny program. Też pisałem takie zgadywanki na początku. Tak jak koledzy wcześniej polecam nauczenie się pętli i tablic, ale gdyby Ci coś nie wychodziło to nie przejmuj się i nadal pisz programy korzystając z tego co już umiesz. Fajnie by było jakbyś też sformatował ten kod, bo ciężko się go czyta. Np. wszystkie instrukcje w funkcji powinny mieć równe wcięcie (tabulacje).

0

ja pamietam jak strasznie sie jaralem jak zrobilem menu w pascalu. ale nie takie co wpisujesz liczbe, tylko strzalkami wybieralo sie opcje. po kazdym wcisnieciu klawisza ekran byl czyszczony, a zaznaczona opcja miala inne tlo. ;) potem na bazie tego zrobilem gre "milionerzy". poczatki trudna rzecz...

0

Swoją drogą po przyjrzeniu się programowi stwierdzam, że nie da się przegrać :p Dajesz 10 prób i podajesz informację czy podana została liczba mniejsza czy większa od wymaganej.
Dla poziomu trudnego, tj liczbie z zakresu 0/1 - 200 można zgadnąć wynik przy 8 próbach.

0

Inspirowałeś się poradnikiem na YouTube, prawda? :)
Również nic nowego nie powiem, polecam naukę pętli, ale ogólnie nie jest źle, ja w wieku 12-13 lat zaczynałem to robiłem raczej programy do obliczania pól figur, czy twierdzenia Pitagorasa, albo tw. odwrotnego do twierdzenia Pitagorasa. Pamiętaj, żeby nie zrobić błędu i jeśli tylko podoba Ci się programowanie to programuj dalej i się nie zrażaj ;).
Aha jeszcze jedno, jak już zrobisz pętle to nie będziesz musiał pisać za każdym razem, która to jest próba, tylko dajesz zmienną typu int i zamiast pisać:

cout<<"To jest Twoja 13 próba";

Będziesz mógł pisać

 cout<<"To jest Twoja "<<x<<" próba";
                  x++; //To jest to samo co x=x+1 

I program będzie sam obliczał, którą próbę wykonuje.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1