xvAuctions - ocena

1

Plugin xvAuctions jest klonem serwisu allegro.pl. Został stworzony, bo nie potrafiłem znaleźć czegoś podobnego, co ma dodatkowe pola, w stylu:

  • wpisanie rozdzielczości aparatu
  • przebieg kilometrów dla samochodu
  • kolor
  • inne szczegóły dla przedmiotu.
    Wpisanie tych danych to nie wszystko - można wyszukiwać poprzez nie. Np. szukać komórki z aparatem z przedziału od 5px do 10px.

Co w nim jeszcze ciekawego...

  • Aukcje holenderskie - czyli na początku dajemy powiedzmy 1000zł, i co godzinę cena spada o 1zł.
  • Wyszukiwanie przedmiotu w twojej okolicy - ty ustawiasz w jakim promieniu (google maps api)
  • obsługa Paypal, platnosci-online.pl, przelewy24, skrill, transferuj.pl

Licencja.
No niestety - rozważam opcję płatną, lecz z otwartym źródłem. Nie mam zamiaru bawić się w ionCube. Cena.. no zobaczymy.

Mam nadzieje że nie popsujecie tam nic... jeśli coś zniknie, ktoś usunie pliki, to proszę o komentarz do tego postu - ja przywrócę backup.

Strona:
http://demo.xvauctions.pl/

Użytkownik Hasło
user user
admin admin
demo demo

Panel admina:
http://demo.xvauctions.pl/Administration

//dla wandali, którzy chcą usuwać pliki z złości - szkoda czasu... Zróbcie coś bardziej twórczego :)

1

Poza strasznie wkurzającym GUI (za płynne, żeby było użyteczne), to zostałem uznany za spambota, oraz skierowany na stronę /System/LogIn (z panelu innego użytkownika po próbie dodania komentarza).

1

Strasznie wolno działa wpisywanie tekstu w pole (nie wiem czy to wina komputera czy skryptu). Kliknięcie "Strona główna" nie powoduje żadnej akcji. Po wylogowaniu dalej jestem niby zalogowany.

1

Opisy w różnych miejscach wychodzą poza ramkę (przy większych rozmiarach kroju).
Nie znaleziono artykułu LogIn !
Nie znaleziono artykułu UserDoesNotExist !
Jak klikam na Zaloguj, to nijak nie da się tego okna zamknąć.
Dla jednoznakowych wyszukiwań znajduje wszystkie przedmioty.
Dlaczego np. kategorie - i to tylko losowe cztery - na poziomym menu są zaraz obok Strona główna, a nie ma tam panelu sprzedającego, czy czegoś takiego?
Po co te podwójne opisy buttonów na głównej (Nowe - Nowe aukcje, Kończące się - Aukcje kończące się).
GUI rzeczywiście niezbyt użyteczne, moim zdaniem też nieco rozciapane.
Opcje przeglądania dopiero zauważyłem.
Mapa mi się podoba.

PS "Zdjęcia przedstawiają sprzedawany przedmiot (foto real)" -- Chodzi o te zdjęcia na dole?

0
  1. Fakt. Już w toDo
    2, 3 - kiedy zostaje wyświetlony komunikat?

  2. Da się zamknąć - na dole jest do tego guzik http://screener.tk/f/o/f/ezsLF.png

  3. Tak ma być. Niech użytkownik sprecyzuje wyszukiwanie. Chce szukać po literce - proszę bardzo.

  4. To jest menu - można je edytować w panelu admina. Nie miałem pomysłu co tam wstawić, to wstawiłem cokolwiek - w tym przypadku linki do kategorii.

  5. To też ustawia się w panelu admina - też nie wiedziałem co tutaj uzupełnić, nie dam lorem ipsum :)

  6. Zdjęcia na dole przedstawiają real foto. W tym przypadku ja dałem tylko 2 licytacje - telefonów komórkowych - dałem zdjęcia losowe, które miałem na pulpicie ;) np. "wpierdol" to dodał jakiś użytkownik, to dużo nie powiem.

Dziękuje za taką obszerną ocenę i liczę na więcej ;)

1

2, 3. Po kliknięciu Zadaj pytanie albo Kup teraz jako niezalogowany.
3. Fakt, ale niezauważalny, w dodatku pokazuje się dopiero po najechaniu. Z początku klikałem z powrotem na Zaloguj, a to się tylko wsuwało i wysuwało.
4. Ale znajduje dosłownie wszystkie - nawet te, które danej litery nie zawierają.

1

Nie znaleziono artykułu 686731a43ff86e2a8ef8853183760974.jpg !
Taki artykuł w systemie nie istnieje! Mógł zostać usunięty, lub przeniesiony. Możesz utworzyć tę stronę lub zaproponować jej utworzenie.

Bez sensu ;) (no i czego nie ma tego powiększenia lokomotywy tak w ogóle?)

1

po wyklikaniu (klik kategoria, klik podkategoria. klik podkategoria, ...) sobie ścieżki do konkretnego przedmiotu (NIE będąc zalogowanym) i na konic po kliknięciu na kup teraz kulturalnie pyta nas o login i pass po czym wywala na stronę główną

0

Elo tez sie bawilem w szkole na lekcji i musze powiedziec mozliwosci sa ale troche chaotycznie to wyglada...podoba mi sie pomysl widget-ow na pulpicie!

Mam pytanie z innej beczki czy w systemie masz zaimplementowane w pelni dzialajace widget-y/pluginy/komponenty czy jak to tam nazywasz, i jesli tak na jakiej zasadzie dzialaja?

Sam mam zrobiony podobny system w sensie ze jest bardzo rozszerzalny wiec ciekaw jestem jak jest zbudowany twoj, fakt mozna przegladac kod online ale jakos zle sie go przeglada...

0

W sumie są dwie części

  • Panel admina
  • Główny system

Głowny system

  1. Inicjalizacja
    System rozpoczyna pracę od pliku xv.php, który ładuję smarty oraz bibliotekę XVweb -> biblioteka, która jest przekazywana z klasy do klasy (często poprzez konstruktor), czasami przez zmienną globalną. Klasa ta zawiera połączenie PDO (zmodyfikowana), Sesje, obsługę pluginów.
    W tym też pliku są wykonywane podstawowe czynności - uzupełnienie smarty, ustawienie linków, wybieranie języka itp - wszystko co potrzebne, by jakoś móc dalej łatwo programować.

  2. Plugin odpowiedzialny za prefix
    Na końcu pliku, skrypt sprawdza prefix, np jest strona
    http://localhost/test/test2/test3
    To skrypt sprawdza, czy któryś plugin nie jest odpowiedzialny za prefix "test". Jeśli znaleziono taki plugin, to zostaje wykonany jego kod i działanie pliku xv.php się kończy. Czyli plugin ma swój namespace :)

  3. Modyfikacje klas
    Prawie wszystkie klasy są wywoływane przez proxy:

xvp()->your_function($class, $arg0, $arg2);

Co to nam daję? Mogę taką funkcję zmodyfikować - zmodyfikować jej dane wejściowe, dane wyjściowe, lub całość tej funkcji na inną, lub mieć tylko trigger jej wykonania. Dla tego celu napisałem odpowiedni system, który znajduje się tutaj:
https://github.com/bordeux/xv_plugins/blob/master/example.php

  1. W pliku xv.php oraz w pluginach, są powstawiane funkcję:
xv_trigger("<plugin>.<event_name>");

W pliku konfiguracyjnym plugin można zbindować ten event (tak jak w jquery). Dzięki czemu przed wykonaniem jakieś czynności przez skrypt, można coś innego wykonać (np. zmodyfikować zmienną globalną)

Przykład pliku konfiguracyjnego pluginu:
https://github.com/bordeux/XVweb/blob/master/plugins/xvauctions/xvauctions.xml

Prócz tego plugin ma dostęp do api:

xv_append_js($file, $num = null)
xv_append_footer($text, $num = null)
xv_append_css($file, $num = null)
xv_append_header($string, $num = null)
xv_set_title($title)
xv_trigger($event_name)
xv_lang($var, $var2 =null) 
xv_perm($perm) //sprawdzanie uprawnien
xv_append_meta($name, $content)

Panel admina:

  1. Skrypt przeszukuje w katalogach włączonych pluginów folderu admin, a w nim pliku .php
    Jeśli ten plik nazywa się test.php, to zajmuje on namespace dla
    localhost/Administration/Test/

W tym pliku musi być zdefiniowana klasa

	$xv_admin_class_name = "xv_admin_test";
	class xv_admin_test{
		var $style = "height: 400px; width: 40%;";
		var $title = "Tytuł okienka";
		var $URL = "Test/"; //url okienka, pokazywany w pasku
		var $content = "test"; //zawartosc okienka
		var $id = "testWindow"; //id okienka 
		public function __construct(&$XVweb){
			$this->content = "<div class='success'>hello world</div>";
		}
	}

Po wejściu na powyższy adres, ukaże się okienko z napisem hello world :)
W środku mamy do dyspozycji XVweb - jak wczesniej wspomnialem - baze danych, sesje itp.

  1. Widgety - tutaj przykład 2:
    https://github.com/bordeux/XVweb/tree/master/admin/data/widgets

  2. Ikony - na razie na sztywno wpisane, w przyszłości dorobię api

System ten przechodził wiele zmian. Wiele moich pomysłów tam wdrażałem, które później stały się "stare", lub głupie, lub też mało wydajne. Dlatego jest bajzel w kodzie. Myślę że przepiszę jeszcze to wszystko przed końcem czerwca ;)

0

Dlatego jest bajzel w kodzie. Myślę że przepiszę jeszcze to wszystko przed końcem czerwca

No tak szczerze przydaloby sie, bo jest bajzel w kodzie i niezbyt obiektowo jest to napisane, choc sam system musze przyznac wyglada ciekawie!

No nic zycze milego kodzenia bo sam do konca czerwca musze dokonczyc moj system w razie czego chetnie pochwalem sie moim ;)

0

Błagam! Nie próbuj sprzedawać wiedzy, której nie posiadasz! Cierpi na tym tylko rynek...
Rozpisywać się nie mam czasu, ale: kupa XSSów, usability ssie i jest cholernie nieintuicyjne, słowem produkt jest cholernie NIEPROFESJONALNY. To się nie nadaje do jakiejkolwiek sprzedaży...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1