Kontrolki do WinForms w stylu METRO UI

0

Witam, chciałbym zaprezentować wam mój nowy open-sourcowy projekt.
Win8Controls
Czyli UserControl's w stylu Metro w DLL'ce.
Projekt na razie raczkuje, ale to początek.
TODO List
#Kontrolka LogoTile (panel 150x150 z ikonką tekstem i małymi efektami) [BoomCykCyk, gotowe :)]
#Kontrolka WideTile (panel 150x300 (wysokosc x szerokosc) z ikonką tekstem i małymi efektami) [Jeszcze chwila i będzie]
#Ciąg dalszy nastąpi.

Link do GitHuba: https://github.com/irth/win8controls

Jeżeli zły dział to proszę o przeniesienie, bo nie widzialem żadnego dzialu na projekty.

0

Jakiś screenshot?

0

Qrcze, nie moge edytowac pierwszego posta...
2. Kontrolka WideTile (panel 150x300 (wysokosc x szerokosc) z ikonką tekstem i małymi efektami) [Gotowe]
3. ScreenShoty:
UacEk.png
Mkssc.png
(teksty, kolory itd. można zmieniać oczywiście)
C.D.N.

0

No jak na razie to tylko jedna mała kontrolka bez niczego praktycznie. Chwała za pomysł, ale żeby to miało jakichś głębszy sens to musi być prawie idealnie z animacjami i innymi efektami jak w Metro.
To co zauważyłem, że nie powinno tak być lub powinno być inaczej:

  • skalowanie obrazka - powinienem tylko dać ścieżkę/obraz i powinno być gotowe... tymczasem obrazek jest na chama wciskany do kontrolki bez jakiegokolwiek skalowania.
  • fajnie by było jakbym mógł określić pozycję tekstu tj. lewo, prawo, top, bottom, center itp.
  • określanie pozycji obrazka, czy ma być rozciągnięty itp., nawet przezroczystość obrazka
  • efekty dla obrazka - no ale to może w przyszłości (chodzi mi o tego typu jak: przyciemnianie od dołu itp.)
  • jeżeli takie kontrolki miały by być w jakiejś siatce jak w Metro UI, przydało by się oddzielną kontrolkę kontener, w którym każdy umieszczony taki przycisk można by przesuwać itp. jak w Metro (oczywiście z jakimiś efektami graficznymi, jeżeli ustawi się odpowiednią opcję)

No to tak bardziej dałem pomysły co by można z tym zrobić, żeby było zajebiściej.

0

Wiem, dopiero to zaczynam, ale podpowiedzcie jakie to są efekty bardziej szczegółowo bo win 8 znam jedynie z Rainmeter+Omnimo, SSów i jednego uruchomienia.
Zaraz biore się za buttony.
@down:
Ale to dla tych, którzy wielu rzeczy które potrafią w WinForms, nie potrafą w WPF (czyt. m.in. mnie).

0

Poza tym, wymyślne interfejsy to raczej domena WPF.

0

A w czystym Win 7 jest Segoe WP (bo ja mam, ale chyba w spadku po jakimś programie)? Bo chyba trzeba będzie jakoś załączać.

  • skalowanie obrazka - powinienem tylko dać ścieżkę/obraz i powinno być gotowe... tymczasem obrazek jest na chama wciskany do kontrolki bez jakiegokolwiek skalowania. [Zaraz zrobie]
  • fajnie by było jakbym mógł określić pozycję tekstu tj. lewo, prawo, top, bottom, center itp. [gotowe (właściwość TileTextAlign i Enum Align)]
  • określanie pozycji obrazka [Gotowe, właściwość TileIconPos], czy ma być rozciągnięty itp.[Zaraz zrobie], nawet przezroczystość obrazka [Gotowe, TileIconOpacity wartość od 0.0F (całkiem przezroczyste) do 1.0F (nieprzezroczyste)]
  • efekty dla obrazka - no ale to może w przyszłości (chodzi mi o tego typu jak: przyciemnianie od dołu itp.)[Kiedyś]
  • jeżeli takie kontrolki miały by być w jakiejś siatce jak w Metro UI, przydało by się oddzielną kontrolkę kontener, w którym każdy umieszczony taki przycisk można by przesuwać itp. jak w Metro (oczywiście z jakimiś efektami graficznymi, jeżeli ustawi się odpowiednią opcję)[Najpierw porobie wszystkie małe pierdółki, typu guziczki, panele, itp.]
0

Okej, ale to przezroczystość zrób jako efekt, czyli po najechaniu z 80% staję się całkiem nieprzezroczysty. I taki efekt na bool daj.

0

"Animacja" dla przezroczystości gotowa. [OpacityAnimation]
Aha i nazwy angielskie mogą być głupie bo nie jestem Pr0 z ang., więc jak coś jest nie tak to powiedzcie co.

0

Hmm, dodałem sobie kontrolki do ToolBoxa i przy WideTile (w kodzie designera) wywaliło NullReferenceException przy this.wideTile1.TileIconOpacity = 1F; :|

Wygląda na to, że tam gdzieś przy właściwości chcesz zmienić przezroczystość nieistniejącej ikonki.

I tak, ta przezroczystość nie działa, tzn. działa, ale b. źle. Przy każdym najechaniu na kafelek z obrazkiem staję się bardziej przezroczysty i nie powraca do swojego stanu. Po kilku najechaniach obrazek staje się niewidoczny.

Poza tym coś chyba jest nie tak z animacją tej przezroczystości, bo po najechaniu jest kilkadziesiąt-kilkaset milisekund opóźnienia.

0

Dziwne u mnie dziala. Ja dodaje je z kodu, aczkolwiek chyba wiem co może być związane z Nullem. Potem sprawdze, teraz nie ma mnie na moim kompie.

0

Jest nowy commit, zobaczcie, teraz zobaczę opóźnienie (wina leży raczej po sposobie wywoływania eventów MouseEnter i MouseLeave)

1

Planuje całkowicie zmienić wyświetlanie WideTile i LogoTile, zamiast dawać PictureBoxa i Labelkę, będę rysował przez GDI+.
Podejrzewam, że będzie to szybsze. (Oczywiście będzie buforowanie.) Zmienię też metodę do zmiany przezroczystości obrazka na (chyba) szybszą.

0

W ten weekend jestem w Bolesławcu, a w domu zapomniałem zrobić commita i zonk...
Więc raczej nie będzie na razie nic nowego, chyba że zrobię od nowa.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1