tasko - menadżer zadań

0

Witam,

chciałbym bardzo wstępnie pokazać programik do poukładania swoich ToDo. Można ściągnąć z: tasko.darkbit.pl. Strona, uprzedzam, praktycznie nie istnieje.

Do zrobienia pozostało mi jeszcze wiele:

  • automatyczne aktualizacje,

  • zapis "bazy" również na FTP, zamiast tylko lokalnie na dysku (dwie opcje do wyboru),

  • wielojęzyczność,

  • przenoszenie zadań do innych grup,

  • sortowanie po priorytecie,

  • opcja auto expand grup po załadowaniu,

  • plik pomocy,

  • strona www.

No i tu proszę o uwagi, sugestie, pomysły...
Ciekawy jestem również, czy taki prosty program do zadań jak tasko miałby gdzieś tam rację bytu?

1

na razie badziew, ale pracuj dalej :)

A więc, według mnie:

Nie nazywaj tego menadżerem zadań, kojarzy się z programikiem znanym pod nazwą "Menadżer zadań" co wprowadziło mnie na zły trop.
Dodatkowo: if (Program.name.Contains("ToDo")) { GoogleHitRatio++; }
:p )
Strona się sypła w IE6, ale od paru lat nie jest to już wadą :p ( XP na virtualce :p )

Miło jest gdy F2 na zaznaczonym elemencie pozwala zmienić nazwę, podobnie powinno działać powtórne kliknięcie na elemencie. W skrócie: dobrze jest gdy aplikacja reaguje tak jak system, więc F2, delete, zaznaczanie z ctrl i inne gadżety powinny być. Nie ma w tedy potrzeby nauki nowego interfejsu bo wsystko działa tak jak w systemie => wygoda++;

Program pyta się bez żadnego sensu. Gdy zazwyczaj pytania o zapis danych czy inne pierdoły są dobre, to w programie typu ToDo utrudniają one życie. Taki program to się wyciąga jednym klikiem z traya, robi co trzeba, wtedy wali się Xsa a program chowa się z powrotem i nie zawraca d**y bo zapisuje wszystko na bieżąco, na wypadek błędów jest funkcja cofnij. Pytanie o całkowite zamknięcie programu może się chować w jakimś menu podręcznym bo taki program to się albo używa non stop albo w ogóle.

Grupy ( przy edycji nazwy czasem widać starego labelka, schowaj go jakoś zanim wstawisz tam edytkę ) są ciut bleee. Lepsze ( według mnie ) są tagi. Tworzysz tylko zadania, i przypisujesz mu tagi które zdefiniowałeś wcześniej, ale także w miejsu tworzenia zadania dajesz możliwość doklepania tagów. To oczywiście implikuje potrzebę wyszukiwania po tagach.

Na liście zadanań masz buga lekkiego, wyświetlają się kwadraty zamiast znaku nowej lini, zrób coś z tym. Oprócz zrobione/niezrobione dodaj pasek postępu, dobra była by też lista subzadań - wykonane kroki do pełnego zadania, gdyby można im było przypisać jakąś wartość liczbową to program sam by wyliczał procent ukończenia zadania + jakieś info w stylu %/day

Interfejs - minimalistyczny, precz z tym buttonem "menu", zajmuje miejsce tylko, zablokuj domyślnie uruchamianie wiele razy programu, wykruj że progsik już jest odpalony, złap go w kodzie i wyciągnij na wierzch a nową instancję ubij. Oczywiście zostaw w opcjach możliwość wyłączenia tego. Większe przyciski, jestem zmęczony i mordęgą było trafić w te pigmejskei buttony.
Wielojęzyczność to dobra sprawa, przetłumacz wszystko na ENG i zrób gadżet który molestujać Google daje tłumaczenia w każdym języku ( Tłumaczenia ENG->XXX często bywają dużo lepsze niż YYY->XXX )

Wymyśl jakieś fajne synchro z kontem Google ( plik na Gdrive? ), Facebook'iem ( nie używam więc pojęcia nie mam jak :p ) czy Live'em ( plik na SkyDrive? ). Korzystanie z tego byłoby wygodniejsze od jakichś FTPów według mnie. Wystarczy dobry XML żeby dało się to wsadzić gdziekolwiek, w dodatku XML nie przeszkadza w dostępie do danych bez użycia programiku.

Potem napisz wercję działającą w przeglądarce, jakąś wersję cross-platform ( np Java ), aplikacje na androida, symbiana, WP7 i w J2ME a program będzie naprawdę warty uwagi :)

1

Layout jest po prostu brzydki... Zielono-czarne gradienty, no nie bardzo.
Jak klikam prawym na ikonkę w trayu to mogę tylko pokazać/ukryć lub zamknąć program. Według mnie fajnie byłoby trochę tam dorzucić, tak, żeby można było sobie szybciutko dodać nowe zadanie.

0

@ejfjkljhgvl
Uff, to było konstruktywne.
Pozostanę przy tasko, bez dodawania ToDo do nazwy ;]
IE6 to problem... posiadacza IE6.
F2, delete - zgadzam się, jeszcze po prostu tego nie dodałem. Multizaznaczania nie będzie, więc zaznaczania z Ctrl nie będzie.
Zapisywanie zmian - no fakt.
Tagi - osobiście jestem za grupami. I raczej tak zostanie.
Kwadraty w liście zadań są z nowej linii \r\n - wiem, jeszcze tego po prostu nie zrobiłem.
Menu zostanie, nie tak outsajdersko jak teraz, ale będzie.
Uruchamianie jednej instancji - prawda. Będzie.
Synchro z czymś poza FTPem to raczej pieśń przyszłości na chwilę obecną.
XML no kurde też dobry pomysł, ale to chyba już na dalszą przyszłość / wersję. Raczej myślałem jeszcze wypuścić samego exe, bez instalatora.

@aurel
Layout - kwestia gustu. Myślę, żeby umożliwić własną konfigurację kolorów, ale to gdzieśTamEwentualnieKiedyś. Dodanie do menu w trayu +zadanie - dobry pomysł.

0

XML to bardzo dobra sprawa, łatwo zmieniać format danych ( gdy np nową wersję wypuścisz ), w pracy na plikach czasem jest z tym więcej roboty. Z dobrym parserem jest o wiele wygodniejszy i prostszy w napisaniu niż jakieś pliki, można by też użyć jakiejś lokalnej bazy SQL ( np w .NET można być leniwym i użyć oliku Accesa ). Nie sprawdzałem w czym to napisałeć ale framework to to nie był a sądząc po wadze coś Borladna odpada więc stawiam na C++ jakiś, parserów do cepa jest multum, dodaj sobie do tego jeszcze tricki z boost'a ( jest tam coś podobnego do LINQ ale nie dotykałem tego jeszcze ) a bazę danych napiszesz w kilku linijkach, spadek wydajności będzie znikomy, bardziej by muliło gdyby napisać to w Jave :p

Jeśli chcesz zostać przy tagach to zostań, Twój program, ale w takim razie rozważ dodanie tagów obok kategorii głównych, takie grupowanie ułatwi wyszukiwanie.

New Idea: Exporter zadania do podpisu na forum, widywałem ludzi zamieszczających status swojego programu w podpisie, jednoklikowy export zamieszczający gotowy kodzik do wklejenia w schowku mógłby przypaść im do gustu.

0

Program pisany w Borlandzie. SQL, Access niee. Prędzej bym się skusił na XMLa. Własny format pliku mam opanowany i czytanie starszej wersji nowszym programem nie stanowi problemu.
Dodatki typu export do podpisu, myślę, że do rozważania jak program będzie już przynajmniej w wersji z zaimplementowanymi rzeczami, które były w/w wymienione.

0

Szkoda, że tego programu nie da się minimalizować do ikony w trayu, nie można tego zrobić żadnym przyciskiem dostępnym w formatce. Zachowanie belki tytułowej po zmianie trybu minimalizacji w ustawieniach jest pozbawione sensu (np. znikający i pojawiający się przycisk maksymalizacji, po co w ogóle on jest?)
Poza tym, tak jak już wspomniano - menu jest zupełnie niepotrzebne i tylko zajmuje miejsce, zaś przyciski w toolboxie są małe i nieczytelne. Poza tym przyciski "dodaj grupę" i "dodaj zadanie" powinny inaczej wyglądać.

0

Wiem, ta belka też mi się nie podoba, zmienię to. Przyciski znikają, bo styl WS_EX_TOOLWINDOW tak robi.
Przyciski mogą byc takie same. Jest grupa przycisków dla grup i jest grupa dla zadań. A że tak samo wyglądają? No i chyba faktycznie je powiększę.

0
ejfjkljhgvl napisał(a)

New Idea: Exporter zadania do podpisu na forum, widywałem ludzi zamieszczających status swojego programu w podpisie, jednoklikowy export zamieszczający gotowy kodzik do wklejenia w schowku mógłby przypaść im do gustu.

Eksport na chmurę i generowanie dynamicznych obrazków ze statusem! :D

0
-=mAkAbrAs=- napisał(a)

Przyciski znikają, bo styl WS_EX_TOOLWINDOW tak robi.

Przyciski znikają, bo Ty to tak zaprogramowałeś.

Zmieniam opcję w menu dotyczącą sposobu minimalizacji programu i w efekcie zmienia mi się jego wygląd. To jest bez sensu! Interfejs jest przez to niespójny, niezrozumiały i niezachęcający do korzystania z programu.

Ja na Twoim miejscu wywaliłbym przyciski minimalizacji i maksymalizacji w ogóle, za to w opcjach pozwolił zdefiniować działanie przycisku zamknij na:
a) minimalizację do paska;
b) minimalizację do traya;
c) zamknięcie programu (o ile to w ogóle jest potrzebne).

Przyciski mogą byc takie same.

Nie spotkałem się jeszcze z czymś takim w żadnym programie.

0

Takei same przyciski = kij wie który to który, złooo

1

Co do minimalizacji i tray'a to są dwie "szkoły":

  • albo minimalizacja do tray'a a zamknięcie to zakończenie programu (z potwierdzeniem najlepiej)
  • albo program zawsze w trayu, minimalizacji nie ma a zamknięcie okna nie usuwa ikony z tray'a. Po kliknięciu na ikonę w trayu/wybraniu opcji z menu traya okno jest pokazywane, w menu traya jest też opcja zakończ.

Nigdy nie mogę zrozumieć po jaką cholerę takie rzeczy jak to robić "po swojemu", inaczej i wbrew jakiejkolwiek logice, przecież każdy kto używa komputera na co dzień chyba wie jak to działa we wszystkich innych aplikacjach, więc co trzeba mieć w głowie żeby wymyślić jakieś nielogiczne reakcje programu i jeszcze liczyć na to że komuś to się spodoba? Weź sobie zobacz, jak działa jakakolwiek aplikacja która ma ikonę w zasobniku systemowym (nawet gg) i zrób u siebie tak samo.

Chyba że nie wiesz jak to zrobić żeby działało jak w innych programach, to już inna sprawa.

0

Nie chcę Cię martwić, ale jak kiedyś chciałem sobie napisać program do zarządzania zadaniami, to wyszło mi, że jest to dobre pół roku pracy dla kilku programistów za niezłą pensję ;) Żeby program był efektywny przy bardzo dużej ilości zadań, generował statystyki, podpowiadał np. tagi (zgadzam się z którymś przedmówcą, że grupy to przeżytek - tagi są o wiele lepsze, bo bardziej elastyczne), pozwalał filtrować zadania, itp. potrzeba dużego nakładu pracy. Oczywiście pisząc prostą listę TODO w stylu "rzeczy do zrobienia na teraz/jutro" to jest to ok, ale jako planer rzeczy, które mają swoje poprzedniki, następniki, niektóre z nich mają określone daty końcowe lub/i początkowe, tworzenie projektów, automatyczne korygowanie planu, gdy występują opóźnienia, itp, to się ten program nie nadaje :) No ale co komu jest potrzebne ;) hehe ;)

Wkurzające: po kliknięciu traya nic się nie dzieje, Bug: widoczna stara nazwa grupy przy wpisywaniu jej nazwy. No i ten przycisk Menu rzeczywiście dziwnie wygląda... Ale pracuj dalej, może będzie to całkiem fajny programik (btw. ja preferuję jednolite tło w programach zamiast "futurystycznych" gradientów).

0

Zmieniam właśnie minimalizację.
Takie same przyciski - jedne operują na grupach, drugie na zadaniach. No jeśli to okaże się naprawdę takie mylące, to pozmieniam.
Dzięki za uwagi, jak się pojawi nowsza wersja, napiszę. Mam długie ToDo list ;P

0

Fajnie się zapowiada, póki co szata graficzna i funkcjonalność to koszmar.

0

Kilka zmian:

Dodano:

  • Przyciski: F2 i Delete na grupach,
  • usunięte [][] (\r\n) w LV, jeśli w treści zadania jest nowa linia,
  • nie rysowanie nazwy edytowanej grupy,
  • minimalizacja po uruchomieniu - opcja,
  • powiekszone przyciski na toolbarach (powierzchnia - nie grafika na razie),
  • autosave,

Poprawiono:

  • minimalizacja do traya,

Bezpośredni link: http://tasko.darkbit.pl/setup_tas_v0.5.1.0.exe

0
  1. Zmień przycisk menu, znowu masz dwa takie same :)
  2. Zmiana statusu zadania - gdy nie ma zaznaczonego itemka to jest DIIING i errorek. Według mnie jest to zbędne - dodaje klikania a i tak nic się nie dzieje.
  3. Niech autosave występuje też przy wychodzeniu z programu, przy braku wybranej bazy danych niech bez pytania stworzy się jakaś domyślna.
  4. Tak jak było powiedziane: z przycisków w rogu zostaw tylko X i ustaw go na minimalizacje. Będzie wygodniej.
  5. Zrób coś ze zmianą z ikonki w taskbarze na belkę w starcie. Irytujące jest gdy program raz jest tu a raz tam. Np niech ikonka będzie zawsze a belka tylko przy otwartym oknie.
  6. Dodaj obsługę ESC - mam nabyty odruch ubijania popupów tym klawiszem :)
  7. Przy braku zadań w wybranej grupie można wyłączyć przechdozenie tabulatorem na listę zadań.

Dobre jest że po stworzeniu nowej bazy automatycznie zaznacza się jej włączanie na starcie.
Domyślny rozmiar okna po pierwszym włączeniu straszy. Takie rozlazłe coś sugeruje opasły program, małe okienko daje większy komfort psychiczny => defaultHeight/=2;

0
  1. Przyciski robię nowe. Ten dla menu to taki random.
  2. Wiem, jakoś to rozwiążę.
  3. Pytanie o zapis jest tylko raz, jesli nie było wcześniejszego zapisu. Jakaś domyślna chyba odpada, bo co jeśli wybierzesz znowu nową bazę i jej nie zapiszesz? Mam nadpisać? Kolejny plik utworzyć?
    1. Wzorowałem się na foobarze i chyba juz tak zostanie.
  4. To zwykły MessageBox, więc "If the message box has no Cancel button, pressing ESC has no effect." Ale spacja działa :]
  5. W sumie można.

Wysokość poprawiłem.
Dzięki za uwagi.

0

Witam,
kolejna porcja zmian. W następnej mam nadzieję, że zrobię pobieranie aktualizacji i będzie lepiej :]

Wersja: 0.6.0.0

Dodano:

  • przechowywanie bazy na serwerze FTP,
  • można uruchomić tylko jedną instancję programu,
  • nowa grafika przycisków,
  • opcja: auto expand grup,
  • sortowanie po priorytecie,
  • multiselect zadań - kasowanie, zmiana statusu...

Poprawiono:

  • autosave - przy otwieraniu innej bazy / tworzeniu nowej, jesli w otwartej zaszły zmiany,

http://tasko.darkbit.pl/setup_tas_v0.6.1.0.exe

Edit: 13:14 poprawiłem instalkę bez zmiany numeru. Mały błąd był z listą połączeń FTP.

1

Napisz jak będzie warto znowu poddać to testom użyteczności :)

0

Przecież od początku pisałem, że to jeszcze jest bardzo wstępna wersja. Chodziło mi tylko o poznanie opinii co do kierunku ewentualnego rozwoju. Za opinie dzięki, za krytykę również :]
Na stronkę programu będę wrzucał co jakiś czas nowsze instalki, a tu napiszę info jak będzie już faktycznie wersja 1.
Jeszcze raz dziękuję za uwagę.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1