Kółko i Krzyżyk: The Last Cross

0

Witajcie.

Ostatnio postanowiłem napisać Kółko i krzyżyk, tyle, że z możliwością zmiany rozmiarów planszy.
Postanowiłem wrzucić go tutaj, abyście go przetestowali.
Do programu dołączyłem kod (niecałe 200 linijek).

To do:

  1. Jakieś prawdziwe AI, zamiast random()
  2. Sockety
0

Po co Ci sockety? Ostatnio też napisałem kółko i krzyzyk, moge podesłać kod.
Jest zmiana kolorów, figór, tła, imienia, i leci muzyczka w tle, tutaj.

Ps; ma pare bugów. Program nie wyłączy się jak będzie koniec gry przez zapełnienie wsyzstkich pól i nie ma AI.

EDIT: Nie dokończyłem pierwszego uploadu. Ten powinien działać.
EDIT2: Zapomniałem wspomnieć. Zanim zaczniesz grać wciśnij "H". Gracz1 klika Lewym a Gracz2 Prawym klawiszem myszy.

0

Jak na razie to jest do niczego, AI koniecznie dać trzeba :]
No i co za sens powiększać planszę jak dalej wygrać można układając 3 X/O w linii? Wygrana powinna być możliwa przez ułożenie tylu X/O jaka jest długość boku.
Jak już zabrałeś się za KiK to zrób 3D - czyli plansze 3x3x3, 4x4x4...

0
TomRiddle napisał(a)

Po co Ci sockety?

Gra przez Internet.

TomRiddle napisał(a)

Jest zmiana kolorów, figór, tła, imienia, i leci muzyczka w tle

Ciekawe pomysły :)

-=mAkAbrAs=- napisał(a)

Wygrana powinna być możliwa przez ułożenie tylu X/O jaka jest długość boku.

Ok.

-=mAkAbrAs=- napisał(a)

Jak już zabrałeś się za KiK to zrób 3D

Nie za bardzo znam się na 3D...
Może coś pokombinuje z tym.

Ale na sam początek: AI

0
Patryk27 napisał(a)

Jakieś prawdziwe AI, zamiast random()

Algo MinMax, granie z random() to nie granie.

0

ustaw minimalna liczbę pól, wpiszę 1 i zawsze jest remis.. :P

0

Po ustawieniu krzyżyków po przekątnej (lewy dolny róg -> prawy górny) program "nie widzi" wygranej.

0

Moglibyście jeszcze raz wrzucić na jakiś serwer kody z tą grą? Mam nadzieje, że gry są w prostej wersji bym zrozumiał kod :)
Dziekuje i pozdrawiam!

0
  • brak zabezpieczenia przed dużym oraz ujemnym rozmiarem planszy,
  • komputer powinien poczekać chwilę zanim postawi kółko (0.5-2sek), bo nieprzyjemnie się przez to gra,
  • w planszy o rozmiarze N powinno się kończyć grę po osiągnięciu rozmiaru,
  • w momencie gdy w planszy o rozmiarze 5 zrobiłem linię o długości 5 a komputer ruch po mnie zrobił linię o długości 3, pojawił się komunikat "wygrał komputer"

testuje dalej

  • nie poprawiłeś jeszcze tego błędu z wykrywaniem linii po skosie / (także dlatego pokazało mi że wygrał komputer)
0

Postanowiłem poprawić aktualną wersję.
Skorzystam z waszych uwag i naprawię/dodam tyle, ile mogę.
Myślę, że jutro około 15:00 będzie nowa wersja :)
Zamierzam dodać jeszcze do tej gry własny język programowania, dzięki czemu będzie można tworzyć własne AI ;)

Edit: jednak (z powodu programowalnego AI) będę musiał nieco przesunąć premierę; definitywnie wersja pojawi się 30 grudnia :]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1