PhotoYebator 2.0 - pożądane funkcje

0

Też dołączę do grupy testerów ;) i tak: w okienku "Historia" nawet po nieudanej próbie otwarcia pliku jest zapisana informacja - nie wiem, czy to ma jakiś wiekszy sens. Poza tym po otwarciu kolejnego pliku i próbie przejścia do tego "nieudanego" (z tegoż okienka) wyskakuje "Scan line index out of range."

0

Ok poprawię to :)
A czy często u Ciebie nie mógł otworzyć obrazka? Tzn takiego zwykłego np bmp czy jpg? Czy może próbowałeś otworzyć zdjęcie w mało znanym formacie? :)

Bo jeśli program ma problem w otworzeniu zwykłego zdjęcia to jestem w stanie to poprawić przynajmniej dla podstawowych formatów. GIF jedynie mógłby mieć małe problemy, ale i tak nie widzę powodów dla których by nie miał być wczytywany.

0

właściwie to z otwieraniem obrazków nie miałem żadnego problemu - po prostu w ramach eksperymentu otwierałem inne pliki (np. exe, txt)

0

Aaaa no to bardzo dobrze :) Już niedługo kolejny plik exe. Sporo zmian zaszło od ostatniej modyfikacji. Aktualnie pracuję nad podobnym narzędziem jak w CS5 - Mini Bridge. Czyli mała i łatwa przeglądarka ułatwiająca podgląd plików do otworzenia.

Dzięki wszystkim za dotychczasowe testy :) Już niedługo poproszę o kolejne.
ps: Już napisany jest moduł dotyczący kamieni milowych :)

0

Chciałem jeszcze poczekać z opublikowaniem i kolejną prośbą o testy, ale jestem zmuszony już teraz dać posta.
Jakie w ogóle zaszły zmiany od ostatniej modyfikacji? Dość duże. Opiszę je od myślnika.

  • poprawiono wczytywanie obrazków.
  • poprawiono ustawienie się formatek. Teraz to co powinno być po prawej jest (a przynajmniej powinno być) po prawej a nie na środku np.
  • dodano już paletę "kamienie milowe" i można z niej swobodnie korzystać.
  • dodano cofanie i ponawianie w historii.
  • ulepszono nieco interfejs tak by był bardziej "szałowy". Dodano przede wszystkim podświetlenia na paletach.

I UWAGA TERAZ:

  • coś przez co jestem zmuszony już teraz dać plik i prosić o testy. Całą reszta powinna być ok, ale tutaj obawiam się, że mogą być błędy.
    Zmodyfikowałem nieco TOpenPictureDialog i teraz zamiast standardowej listy automatycznie pokazywane są miniaturki obrazków. Jest to niewątpliwie wielka zaleta bo od razu widać co gdzie jest i jak wygląda. Nie musimy wybierać kolejnych pozycji z listy tylko sobie przewijać. Standardowy TOpenPictureDialog ma taką możliwość, ale dopiero po wybraniu jej z menu widok. A przycisk owy jest dość dobrze ukryty, tak więc musiałem jakoś sobie z tym poradzić. na początku chciałem zrobić "Mini Stage" czyli odpowiednik z PhotoShopa "Mini Bridge", ale wydajność była kiepska. Strasznie pożerało pamięć w folderach gdzie znajdowało się np 300 zdjęć. Przy mniejszych było ok. Zrezygnowałem, więc z tego wychodząc z założenia, że albo coś robimy dobrze i to działa zawsze, albo lepiej zrezygnować z funkcji, która mogłaby być powodem błędów.

W ten oto sposób pobawiłem się z komponentem typu Dialog no i udało się. Mamy wyświetlanie miniatur automatycznie po wybraniu "Otwórz", JEDNAK obawiam się tego, że może się to sypać na innych systemach. Proszę, więc bardzo o testy szczególnie na Windows 7 i Vista. (jak będzie działać na jednym z nich to na drugim też powinno)

Natomiast najpewniej miniatury nie są wyświetlane w Windows98. O ile pamiętam to tam takiej opcji nie było. Nie wiem tylko czy program się nie sypnie z tego powodu na tym systemie.

dokładnie chodzi o to, że teraz Dialog wygląda tak:
user image

Jest więc super tylko mam nadzieję, że działać to będzie na najnowszych systemach :)

download:
http://hotfile.com/dl/119807839/b505447/PhotoMake.exe.html

0

Ok, teraz po nieudanej próbie otwarcia pliku nie ma go w historii, ale za to po takiej akcji kliknięcie PPM na historii powoduje zawieszenie się aplikacji, a LLM wywala "Access violation..."

0

Hmm, z ciekawości ściągnąłem program, ale jedyne co mi się w nim udało, to otworzyć plik. Jedyne opcje, która działają to zmiana koloru i dodanie kamienia milowego. Na reszcie przycisków można sobie klikać, patrzeć jak się zaznaczają i to wszystko - z obrazkiem zrobić nic nie można. I przy okazji: małe ikonki, nie zawsze od razu wiadomo o co chodzi bez żadnego opisu.

0

madmike bo właśnie tyle na razie można :) Tu nie chodzi o testowanie programu tylko interfejsu. Czy wszystko działa i czy nic się nie sypie. Pisałem już o tym kilka razy. Program na razie nie jest funkcjonalny a jedynie posiada interfejs.

lemmiwink - faktycznie :) Dzięki za zwrócenie na to uwagi bo nie zauważyłem tego wcześniej. Jeszcze nie wiem czemu tak się dzieje ale z pewnością do tego dojdę.

0

W windows 7 po otworzeniu obrazka okienko z obrazkiem posiada paski przewijania (powinno być większe). Ja osobiście preferuję przycisk maksymalizacji okna w okienku z obrazkiem - maksymalizuję taki obrazek i mogę go zoom'ować potem. Ponadto przydałoby się (gdy będzie już zoom) przesuwanie obrazka (w zoomie) prawym przyciskiem. Ikonka programu jest default'owa - warto zmienić. W windows 7 przy najeżdżaniu na przyciski w okienku z narzędziami migaja wszystkie przyciski (przerysowywanie i to wolne - z jakiegoś powodu). To tak na dzień dobry ;p

0

W windows 7 po otworzeniu obrazka okienko z obrazkiem posiada paski przewijania (powinno być większe).

Czyli obrazek się ładuje jak rozumiem z "plik->Otwórz" tak?
I Dialog wygląda tak jak u mnie na zdjęciu tzn są miniaturki zdjęć zamiast listy?
A co do błędu to poprawię :)

Ja osobiście preferuję przycisk maksymalizacji okna w okienku z obrazkiem - maksymalizuję taki obrazek i mogę go zoom'ować potem. Ponadto przydałoby się (gdy będzie już zoom) przesuwanie obrazka (w zoomie) prawym przyciskiem.

Dobry pomysł.
Ja właśnie nie lubię maksymalizacji okien, ale taką opcję dodać można i zawsze użytkownik sam sobie wybierze ulubiony sposób. Także też dodam.

Ikonka programu jest default'owa - warto zmienić.

A no wiem, ale tak się jeszcze zastanawiam nad ikonką. Tzn jaka ona ma być :P Myślę o "aparacie fotograficznym" ale trzeba jakąś fajną wybrać :P

windows 7 przy najeżdżaniu na przyciski w okienku z narzędziami migaja wszystkie przyciski (przerysowywanie i to wolne - z jakiegoś powodu). To tak na dzień dobry ;p

Tak o tym już wielu pisało. Na dniach dosłownie to poprawię. Jest to spowodowane odrysowywaniem zbyt wielu elementów na raz. Będę musiał chyba sobie podzielić narzędzia na palety i palety odrysowywać (teraz narzędzia sobie tylko leżą na różnych paletach).

Ale co najważniejsze ten Dialog u Ciebie dobrze działa na Windows7? Nie ma błędów przy otwieraniu obrazka za jego pomocą i widać od razu miniaturki zdjęcia w nim :)?

0
polaczek17 napisał(a)

na początku chciałem zrobić "Mini Stage" czyli odpowiednik z PhotoShopa "Mini Bridge", ale wydajność była kiepska

Może dlatego prawdziwy bridge był w assemblerze pisany?

0

Taka małą ciekawostka:
Przeciętny aparat cyfrowy posiada matrycę pikseli o wielkości od 2 do 8 milionów. Najnowsze modele aparatów fotograficznych mają minimum 5 milionów pikseli do dyspozycji. Ważna w aparatach jest także rozdzielczość obrazu jaką można uzyskać przy pomocy danego sprzętu.

Najlepszy aparat fotograficzny jaki udało mi się znaleźć to Nikon D700 (body) a jego cena wynosi ponad 8 tysięcy złotych. Maksymalna liczba pikseli to 12 milionów z hakiem.
Należy jednak wspomnieć, że dla przeciętnego człowieka wystarczą nawet 3 miliony pikseli a jeśli ktoś chce mocno kadrować, a następnie drukować sobie zdjęcie na papierze o wielkości np: 10x15 cm to 5 milionów jest aż nadto, daje znakomity efekt. Więcej pikseli jest potrzebnych tylko fotografom, którzy pracują zawodowo z robienia zdjęć. Wykorzystują Oni około 8 milionów i nieco więcej. Przeciętnie taka wielkość nie jest w stanie nic dodać do obrazu bez wykorzystania programu graficznego. Ewentualnie przydaje się gdy chcemy drukować zdjęcie w rozmiarze 40x60 cm. (wtedy wykorzystuje się około 7-8 milionów pikseli)

Z jaki tego morał? Na razie żaden.
Poprawiłem po prostu w moim programie nieco wczytywanie obrazów. Teraz działa nieco szybciej (dla użytkownika niezauważalnie), ale co najważniejsze wczytuje obrazki o większej rozdzielczości. Po modyfikacjach największy obrazek jaki udało mi się wczytać był w rozdzielczości 5000x3750 = 18750000 pikseli.
Przypuszczam, że program będzie w stanie otwierać obrazki pomiędzy 5000x3750 a 6000x4500.

Daje, więc radę :)
Porównywałem z PhotoShopem CS2 no i wygrał oczywiście lider :) Nie testowałem jego granic ale wczytywałem obraz nawet w wielkości: 10000x7500 :) (w pliku JPG, ważącym lekko ponad 25MB)
Oczywiście lekko się zamulał ale dawał radę.
U mnie już wyskakuje wtedy błąd "brak miejsca w magazynie". Może uda mi się to poprawić, ale nie sądzę bym mógł wczytywać aż tak wielkie obrazy.

niemniej program daje radę póki co wczytać ogromne obrazki mimo wszystko :) Ot taka ciekawostka.

0

No i cóż. Mam kilka najnowszych wiadomości. Są one negatywne raczej chociaż nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.

Wczoraj kompilator Builder C++ 2007 którym pisałem projekt zdechł jak długi. Nie mam pojęcia czemu, po prostu nagle coś mu odbiło, nie odpowiadały mu podstawowe pliki bpl w tym jeden do dynamicznego linkowania o ile się nie mylę. Próbowałem kilka razy go ratować, reinstalować. Szukałem na forach informacji o podobnym błędzie, to rzecz jasna na polskich nic nie znalazłem a na anglojęzycznych nikt nie miał pojęcia jak to naprawić. Niektórzy twierdzili, że to wina aktualizacji, ale... ja aktualizacji nie przeprowadzałem. Niemniej projekt nie umarł, ale będzie przebudowany na starym kompilatorze Builder 6.

I z tym się wiążą dwie sprawy podstawowe. negatywne i pozytywne:

  • negatywna : Stary kompilator: możliwe błędy, brzydki wygląd
  • pozytywne : Projekt powstanie, program będzie w pełni legalnie stworzony.

I to jest w tym najlepsze. Nie ma to jak stworzyć w pełni legalnie program. Szkoda jedynie, że muszę wszystko przepisać. Na szczęście przepisać w dosłownym tego słowa znaczeniu, bo cały kod jest dobry tylko jak wiadomo, komponenty z nowego środowiska nie pasują do tego starego mimo, że są tego samego typu. Okazuje się jednak, że wystarczy skopioć z "nowych" formatek komponenty, wkleić je na "stare" formatki i zaimplementować zdarzenia wszystkich komponentów na nowo i będzie działać tak jak wcześniej. Nie wiem tylko jak to będzie wyglądać. Okaże się w praniu. Jak tylko skończę przepisywać projekt (zajmie mi to może parę dni) to wrzucę tu plik i po proszę o testy. W samym interfejsie zmian nie powinno być tak wiele. Wszystko powinno wyglądać tak samo, bez większych różnic. Gorzej będzie przy paskach postępu etc. Od razu mówię, że wszelkie "manifesty" odpadają bo trzeba wtedy dołączać pliki do projektu, ale spróbuję zrobić to najlepiej jak się da.

Cóż, jestem mocno zaskoczony czemu ten kompilator nagle padł. Nagle wyskoczył błąd" access violation adres" i same zera w adresie same zera. reinstalacja nic nie pomogła.
Mówi się trudno i żyje się dalej :) a projekt będzie tworzony cały czas.

Aha jeszcze taki mały plusik to może być to, że teraz plik exe może zajmować dużo mniej miejsca. Builder 2007 mocno utuczył exeka. Zobaczymy jak wyjdzie. jestem dobrej myśli :)

0

No i jestem :) Program został już przepisany na nowo. Martwi mnie nadal, że nie wiem o co chodzi z builderem, a ostatnio nawet wersja 6 się sypnęła, ale jakoś udało mi się przywrócić ją do życia. Działa już normalnie. Ale, że tak powiem... WTF O_o
No w każdym razie wszystko działa. Umnie działa program tak jak poprzednio, wydajność pozostała bez zmian, wielkość pliku delikatnie się zmniejszyła, natomiast formatki nie zmieniły się zbyt znacznie, za wyjątkiem paska postępu, który teraz jest nieco staromodny, ale w pewnym momencie może być bardziej "szałowy" niż poprzednio :) Zależy od sytuacji.
Co do zmian to wprowadziłem trzy narzedzia:

  • strzałka. - przesuwa obraz po kliknięciu prawym bądź lewym przyciskiem myszy. Chodzi o to przesuwanie, gdy mamy powiększony obraz. Zamiast korzystać, ze scrooli możemy sobie użyć narzędzia strzałka. (i innych narzędzia bo zdecydowana większość po kliknięciu prawym przyciskiem myszy będzie przesuwać obraz, co ułatwia korzystanie z pędzla)
  • kroplomierz - tutaj nic dodawać nie muszę. Oba przyciski myszy działają tak samo
  • Lupa - lewy przybliża, prawy oddala.

Proszę o WSZELKIE uwagi. Jeżeli COKOLWIEK nie działa to proszę o napisanie o tym. Aktualnie program nie powinien się wysypywać a opisane nowe i stare funkcjonalności powinny działać jak należy.
download:

http://www.sendspace.pl/file/e258b216df5b2e24190e8cd
lub
http://hotfile.com/dl/120255187/4b63a19/PhotoMake.exe.html

Z góry dzięki za wszelką pomoc. Dla najbardziej aktywnych w tym wątku będzie mała nagroda :P Ale na razie o tym ciiiisza :P

edit: teraz zauważyłem, że brakuje "podziałek" na palecie "narzędzia". Oczywiście dodam to. Śpieszyłem się i zapomniałem dodać :)

0

Przy szybkim ruszaniu okna obrazu/toolboxa... to taki specjalny efekt "muła"? Przesuwanie obrazka nawet ciekawe, osobiście nie spotkałem się z takim. Zoom - prawa/lewa mycha niech sobie będzie, ale ja się przyzwyczaiłem i jest niebo szybciej: Ctrl+Kólko_mychy. Nie ma podglądu GIFów przy otwieraniu. Kroplomierz powinien pobierać kolor FG dla lewej mychy i BG dla prawej, tak myslę.
Odnośnie faila 2007, nie instalowałeś czasem Visual Studio czy innych czegości z NETem? Gdzieś, coś, kiedyś widziałem, że to może psuć CG. Ja bym na Twoim miejscu nie wracał do BCB6.

A cóżesz to:
Cofnij
Do tyłu
Do przodu
?

No i te mryganie okna "Kanały".

0

Do nowej wersji (być może starej też):

  • okienko narzędziowe proponuję wyśrodkować względem okna głównego bądź ekranu
  • dialog otwierania obrazka jest na Win7 lepszy, niz ten, ktory byl ;)
  • po otwarciu obrazka okienko nie posiada jakis niestandardowy pasek tytulowy i wciaz pojawiaja sie paski przewijania (win7)
  • wciąż nie ma przycisku maksymalizacji okienka z obrazkiem
  • na win7 nie wystepuje juz migotanie wszystkich przyciskow, natomiast gorny panel narzedziowy (w okienku narzedziowym) ma zle ustawione obramowanie - przyciski "wjezdzaja" na nie (jeśli wiesz, o co chodzi ;) )
  • przy zmianie (recznej) rozmiaru okienka a potem uzyciu lupy (powiekszanie a potem pomniejszanie - az do rozmiaru oryginalnego) okienko zmienia swoj rozmiar do oryginalnego ;p (nawet samo "pomniejszenie" (bez wczesniejszego powiekszenia) powoduje zresetowanie rozmiaru okna)
  • nie wiem, czy to jest zamierzone, ale po najechaniu mysza na okno obrazka uzyskuje ono automatycznie "focus"
  • dziwne (niespotykane ;p) wydaje mi sie przesuwanie obrazka z nieruchoma mysza :D Z reguly chyba jest tak, ze mysz sie porusza a obrazek wraz z nia
  • robimy tak: powiekszamy obrazek, zmniejszamy okno tak, zeby sie w nim nie miescil - paski przewijania, uzywamy strzalki do przesuniecia go tak, zeby widziec prawy dolny rog obrazka, nastepnie powiekszamy okienko ciagnac za prawy dolny rog okna --- obrazek resetuje swoja pozycje, ponadto czasami wystepuja jakies artefakty w pozycji obrazka, gdy okno jest juz troche wieksze od obrazka
  • jak sie zamyka okno obrazka ?
  • nie dziala znow menu kontekstowe obrazka
  • co do skraplacza - jestem zdania, ze po wybraniu tego narzedzia powinno sie pojawiac male okienko z podgladem lokalnego otoczenia myszy (zoom 8-krotny na przyklad)
  • do przesuwania nie powinna sluzyc strzalka tylko ten krzyz ze strzalek ;p Tak wg mnie sugeruje ikonka
  • mozna nadac nawe skladajaca sie z samych spacji dla kamienia milowego
  • po otworzeniu drugiego obrazka znika nam pierwszy ale nie resetuje sie historia (mozna wrocic do pierwszego obrazka) i kamienie milowe - jaki byl zamysl stworcy ?

to na razie tyle :D

0

Zoom - prawa/lewa mycha niech sobie będzie, ale ja się przyzwyczaiłem i jest niebo szybciej: Ctrl+Kólko_mychy.

Zoom będzie jeszcze dodany w postaci "ctrl + +" oraz "ctrl + -". Dodatkowo można dodać go w scroolu, ale bez użycia klawisza funkcyjnego, tylko po prostu wybieramy sobie lupę i scroolujemy powiększając i oddalając :) Będzie bardzo szybko i wygodnie.

Nie ma podglądu GIFów przy otwieraniu.

No niestety, wiem. TOpenPictureDialog nie wyświetla obrazków typu GIF i nie mogę z tym nic zrobić. Na szczęście powinieneś mieć widok od razu miniatur co nieco rekompensuje stratę.

Kroplomierz powinien pobierać kolor FG dla lewej mychy i BG dla prawej, tak myslę.

Tak własnie zrobię. Aktualnie działa to tak, że kroplomierz zmienia kolor aktywnego koloru :) Opisze to nieco w dokumentacji bardziej, chodzi o to, że na palecie kolorów możesz sobie wybrać kolor aktywny i ten kolor właśnie będzie modyfikowany przy pomocy suwaków, kroplomierza etc.

Odnośnie faila 2007, nie instalowałeś czasem Visual Studio czy innych czegości z NETem? Gdzieś, coś, kiedyś widziałem, że to może psuć CG. Ja bym na Twoim miejscu nie wracał do BCB6.

Builder 2007 aktualnie już kompletnie nie działa bo nawet formatki nie mogę w nim zrobić. Natomiast faktycznie mam Visuala Studio, ale to już od 27 października 2010 roku i C#, a nie C++ o ile to ma znaczenie. No cóż chyba jednak będę musiał pozostać przy tej 6, na szczęście nie trzeba się obawiać, że program będzie słabszy, bo różnice powinny być tylko w wyglądzie funkcjonalności się nie zmienią. A i przynajmniej legalny będzie :P

A cóżesz to:
Cofnij
Do tyłu
Do przodu
?

Cofnij - to funkcja znana z PhotoShopa. Cofa o jedną pozycję, a następnie cofa cofanie :) O tym byłą tu dyskusja kilak stron wcześniej. najpierw cofa a potem zmienia się w "ponów" i tak w kółko. Pomocne przy sprawdzaniu czy "efekt był lepszy przed czy po".
Natomiast te dwa inne przyciski to normalne cofanie w nieskończoność i ponawianie w nieskończoność.

No i te mryganie okna "Kanały".

Co prawda u mnie nie migają, ale być może nie mają ustawione panele podwójnego buforowania. Najpewniej im tego nie ustawiłem bo nie migały mi. także poprawię :)

// --------------------------------------------------------

  • okienko narzędziowe proponuję wyśrodkować względem okna głównego bądź ekranu

Dobry pomysł. Ja tego nie zrobiłem tak bardziej ze strachu, że okienka będą robić "cuda". Taki stres po poprzednim programie gdzie niewidoczne okienka były widoczne etc :P

  • dialog otwierania obrazka jest na Win7 lepszy, niz ten, ktory byl ;)

Ale dialoga nie zmienię no bo jakoś wczytywać muszę obrazki, korzystam z komponentu a potem po prostu przeprowadzać konwersje.

  • po otwarciu obrazka okienko nie posiada jakis niestandardowy pasek tytulowy i wciaz pojawiaja sie paski przewijania (win7)

A co z tym paskiem jest? Bo u mnie normalnie wygląda.
natomiast te paski przewijania to są nadal bo ja na szybko przepisywałem program i nie dodawałem nowych funkcjonalności. Poprawię to oczywiście spróbuję jakoś bardziej pobawić się opcją autosize.

  • wciąż nie ma przycisku maksymalizacji okienka z obrazkiem

Tak jak wyżej. Zapomniałem o tym przy przepisywaniu ze stresu :) Oczywiście dodam kwestia przełączenia opcji

  • na win7 nie wystepuje juz migotanie wszystkich przyciskow, natomiast gorny panel narzedziowy (w okienku narzedziowym) ma zle ustawione obramowanie - przyciski "wjezdzaja" na nie (jeśli wiesz, o co chodzi ;) )

A tak teraz zauważyłem. Poprawię to albo zmniejszając nieco ramkę, albo przesuwając przyciski.

  • przy zmianie (recznej) rozmiaru okienka a potem uzyciu lupy (powiekszanie a potem pomniejszanie - az do rozmiaru oryginalnego) okienko zmienia swoj rozmiar do oryginalnego ;p (nawet samo "pomniejszenie" (bez wczesniejszego powiekszenia) powoduje zresetowanie rozmiaru okna)

To przez te scroole pewnie widoczne na samym początku. Po tym jak poprawię to, aby obraz był wczytywany bez scrooli to ta wada powinna zniknąć :)

  • nie wiem, czy to jest zamierzone, ale po najechaniu mysza na okno obrazka uzyskuje ono automatycznie "focus"

Tak to jest zamierzone, a to dlatego, że dzięki temu bez kliknięcia na paletę np. Historii możemy od razu scroolować sobie paski przewijania. Dzięki temu nie tracimy czasu na klikanie na paletę.

  • dziwne (niespotykane ;p) wydaje mi sie przesuwanie obrazka z nieruchoma mysza :D Z reguly chyba jest tak, ze mysz sie porusza a obrazek wraz z nia

No właśnie to jest jedna z najfajniejszych funkcji :P Dzięki niej przesuwać możemy obraz bez oderwania myszy, co ułatwia sprawę, bo nie musimy klikać i przesuwać kursora co chwilę gdy np chcemy przesunąć obraz bardzo daleko. Duże ułatwienie.
Co więcej takie przesuwanie będzie miało każde narzędzie malownicze jak np pędzel co ułatwi rysowanie podczas dużych zbliżeń
Wyznaczam nowe trendy :P

  • robimy tak: powiekszamy obrazek, zmniejszamy okno tak, zeby sie w nim nie miescil - paski przewijania, uzywamy strzalki do przesuniecia go tak, zeby widziec prawy dolny rog obrazka, nastepnie powiekszamy okienko ciagnac za prawy dolny rog okna --- obrazek resetuje swoja pozycje, ponadto czasami wystepuja jakies artefakty w pozycji obrazka, gdy okno jest juz troche wieksze od obrazka

Musze bliżej się temu przyjrzeć jak to wygląda, natomiast zapewne to też wina tych pasków przewijania. Poprawię.

  • jak sie zamyka okno obrazka ?

Nie zamyka się go bo i po co?

  • nie dziala znow menu kontekstowe obrazka

No tak menu nie działa a to dlatego, że KAŻDE narzędzie będzie miało swoje funkcjonalności podpięte pod prawy i lewy przycisk myszy. Co za tym idzie po kliknięciu prawym przyciskiem myszy wykonała by się akcja i włączyło menu.
Zamiast tego menu będzie na głównym oknie (więc będzie bardzo poręczne i blisko) oraz na formatce z obrazek, ale włączy się po kliknięciu prawym przyciskiem myszy formatki a nie obrazka.

  • co do skraplacza - jestem zdania, ze po wybraniu tego narzedzia powinno sie pojawiac male okienko z podgladem lokalnego otoczenia myszy (zoom 8-krotny na przyklad)

Ciekawa propozycja. Tylko nie wiem czy nie utrudni to całości. Można zawsze samemu powiększyć obraz i sobie skroplić kolor.

  • do przesuwania nie powinna sluzyc strzalka tylko ten krzyz ze strzalek ;p Tak wg mnie sugeruje ikonka

Ten krzyż to będzie jedno z narzędzi. Będzie ono przesuwać zaznaczony fragment obrazka. Posiadane będą dwie opcje: "przesuń oraz "kopiuj"., gdzie "przesuń" będzie przesuwać dany fragment pozostawiając w oryginalnym miejscu biały element, a kopiowanie mówi samo za siebie :)

  • mozna nadac nawe skladajaca sie z samych spacji dla kamienia milowego

Nie przewidziałem tak pomysłowych userów :D Oczywiście poprawię

  • po otworzeniu drugiego obrazka znika nam pierwszy ale nie resetuje sie historia (mozna wrocic do pierwszego obrazka) i kamienie milowe - jaki byl zamysl stworcy ?

No właśnie historia ma tak działać. Ułatwia to nam podgląd tego co robiliśmy i ewentualnego szybkiego powrotu do tamtych działań. Zamiast wczytywać wiele obrazków za jednym razem co utrudniłoby mi życie i zwiększyło zużycie pamięci, zdecydowałem się na historię która w magiczny sposób to przechowa i będzie oszczędna w pamięci.

natomiast kamienie milowe mają za zadanie ułatwienie dostępu do obrazków, które z jakichś powodów chcemy przechować sobie blisko siebie. Takie coś przyda się gdy będziemy modyfikować jedno zdjęcie na np 10 sposobów. Każdy sposób na kilka różnych filtrów. Wtedy zapiszemy sobie 10 gotowych obrazków tego samego zdjęcia i możemy bez problemu sprawdzić, który efekt jest najlepszy. Bez zapisywania na dysku zbędnych plików i bez przewijania historii i szukania tych 10 gotowych zdjęć. Przyśpieszy to bardzo pracę.

Dodatkowo możemy użyć tej palety jako schowka np ciężko zrobionej pracy. ktoś pracował np 30 minut nad twarzą jakiejś osoby usuwał nieczystości na skórze, zmieniał kolor włosów, oczu, dodawał opaleniznę etc, wtedy moze dodać sobie wszystko na paletę "kamienie milowe" i spróbować bez stresu pododawać kolejne filtry od razu mając podgląd na to, czy wersja bez poprawek czy z poprawkami była lepsza.
Paleta kamienie milowe jest takim bardzo fajnym dodatkiem niekoniecznym, lecz jeśli ktoś długo pracuje przy zdjęciu to może okazać się bardzo pomocna :)

Dzięki Wam za testy. Dobrze, że wszystko wygląda tak jak powinno, a błędy opisane przez Was poprawię. Oby tylko było dobrze z kompilatorem :)

0

Tak wygląda u mnie ten program:
http://imageshack.us/photo/my-images/217/photomakewin7.png/

Z Twoich wypowiedzi wywnioskowałem, że okienka Historii, itp. też powinny uzyskiwać focus po najechaniu na nie. U mnie nie uzyskują. A co do funkcjonalności kamieni milowych... wiem, co to jest, bo sam to zaproponowałem ;D hehe ;) Tylko nie wiedziałem, czy kolejne obrazki mają być traktowane jako historia poprzedniego obrazka. Powinna być chyba opcja "Wyczyść historię i kamienie milowe".

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1