PhotoYebator 2.0 - pożądane funkcje

Odpowiedz Nowy wątek
2011-05-03 14:37

Rejestracja: 10 lat temu

Ostatnio: 4 lata temu

0

Witam, w nawiązaniu do tematu: Czy warto zrobić PhotoMake(PhotoYebator) 2.0? postanowiłem ułatwić polaczkowi zadanie i zacząć spisywać funkcjonalność, jaka powinna się wg nas (userów 4p) znaleźć w tym epokowym programie ;]

Moim zdaniem potrzebne są:

  1. operowanie na warstwach
  2. rysowanie kształtów wektorowo (żeby można je było przesuwać, mierzyć pole (@polaczek17: widzisz, już wiesz jak to zrobić ;) ), obracać
  3. podstawowe filtry typu: jasność, kontrast, nasycenie, negatyw, itp. + rozmycie (np. Gaussa)
  4. zapis do .bmp chociaż ;) (.png pożądane ;p)
  5. obsługa wtyczek (!)

To na początek wystarczy ;]

Tak, wiem, że niektóre moje propozycje wykluczają się z tym, co napisał polaczek w swoim poście ;p - [losowa nazwa] 2011-05-03 14:40

Pozostało 580 znaków

2011-05-03 14:57

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Hehe dzięki za topic takie wylistowanie to na pewno ułatwi odgadnięcie oczekiwań :) To nic, że niektóre rzeczy wykluczają się, bo gdyby nie było takich pomysłów to nowe spojrzenie nie miałoby sensu. A tu zobaczę jakie pożądane funkcje byłyby mile widziane przez userów 4p :)

Pozostało 580 znaków

msm
2011-05-03 15:08
msm
Administrator

Rejestracja: 10 lat temu

Ostatnio: 1 godzina temu

0
- obsługa języków skryptowych (forum programistyczne w końcu :D ).
- możliwość podglądania nagłówków plików (patrz powyżej)
- cofanie, najlepiej z branchami :P
- zapis i odczyt z .bmp (24bit, 16bit, 24 bit, 1 bit, a co!), .ico, .cur, .dib .jpg, .png, .gif, .tiff, .svg, import z .avi i .mp4, wizualizacja plików
- sterowanie klawiaturą, myszką, gamepadem, joystickiem, kierownicą, głosem i myślami

Skoro jest tyle wymagań to może lepiej od razu założyć projekt na sourceforge bo polaczek biedny sobie nie poradzi ;)

edytowany 3x, ostatnio: msm, 2011-05-03 15:09
Spokojnie ja wszystko notuję :D Wasze poprzednie rady (wtedy gdy wydałem PhotoMake 1.0) też mam jeszcze na dysku zapisane wszystko po kolei :D - polaczek17 2011-05-03 15:14

Pozostało 580 znaków

2011-05-03 15:13

Rejestracja: 10 lat temu

Ostatnio: 4 lata temu

0

W sumie można by było zrobić z tego projekt "forumowy" i pomóc polaczkowi ;]
@MSM: patrząc po Twoich wymaganiach, to są to wymagania trochę... zaawansowane ;p Ale cóż - trzeba myśleć przyszłościowo :D hehe ;) Za obsługę języków skryptowych plus. A do Twoich .avi i .mp4 to wartoby było dodać "batch convert" (analogiczna funkcja, jak np w IrfanView) ale nie dla wielu plików a dla wielu klatek z filmów ;) Choć wtedy to już by było MovieYebator :D Albo stosowna wtyczka do PhotoYebatora. Ewentualnie - przy dobrze zrobionej architekturze - po prostu film byłby kolejnym źródłem obrazów dla silnika filtrów.

P.S. A co do sourceforge'a... może lepiej wiki założyć ? - [losowa nazwa] 2011-05-03 15:14
Projekt "forumowy" to fajny pomysł, ale PhotoMake się nie nada bo wątpię żeby polaczek chciał się pozbawiać prawa własności do swojego (przyszłego) dzieła życia ;) - msm 2011-05-03 15:30
Cóż tu nawet nie chodzi o to. Ale tak jak pisał bswierczewski - pisząc sam nie mam deadline-ów, piszę bez stresu, pisze kiedy mi się chce. Z drugiej strony ja bardzo chętnie bym napisał z kimś dany projekt. To wszystko jednak trzeba przemyśleć bo każdy też ma swoje życie swoje plany. Szkołę, pracę, dziewczynę (no dobra informatykom dziewczyna odpada ale... :P) - polaczek17 2011-05-03 15:45

Pozostało 580 znaków

2011-05-03 15:52

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

Zgadzam się co do joty z tym co napisał [losowa nazwa] (nie było innego nicka wolnego? :P)

Hmm... dopiero zauważyłeś, że mam taki nick ? ;p Po ponad dwóch latach ? :D Nie, nie było - a nie chciałem udziwniać ;) - [losowa nazwa] 2011-05-03 16:46

Pozostało 580 znaków

2011-05-06 11:42

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Małe pytanko mam co do funkcji. Konkretnie chodzi o historię.
W PhotoShopie jest tak, że jak się użyje "ctrl + z" to jest cofanie, ale tylko o jedną pozycję. Czyli albo o jedną w tył albo powrót do stanu pierwotnego.

Lepsze jest takie rozwiązanie czy może lepiej zrobić nieskończenie długie cofanie historii? Czyli każde ctrl + z cofa o kolejną pozycję.

Pozostało 580 znaków

2011-05-06 11:45

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 1 dzień temu

0

żeście dali mu roboty na 5 lat...

Jak ja większość mam gotowe. Trzeba tylko poprawiać i ulepszać. Zajmie mi to około 5 miesięcy. :) Tak pytam tylko o rady :) - polaczek17 2011-05-06 11:46

Pozostało 580 znaków

2011-05-06 11:46

Rejestracja: 9 lat temu

Ostatnio: 6 lat temu

0

Stanowczo lepszym rozwiązaniem jest cofanie o jedną pozycję.

W porządku :) - polaczek17 2011-05-06 11:47
A ja miałem nadzieję na jakiś ciekawy system historii z branchami (jeszcze nie widziałem takiego programu graficznego więc byłbyś pierwszy ;) ) - msm 2011-05-06 12:33
Czyli np rozjaśnianie to jedna gałąź, rysowanie druga gałąź itd? Tak byś to widział? Teoretycznie pomysł fajny, ale sądzę, że użytkownik po dłuższym przerabianiu zdjęcia mógłby pogubić się w odgałęzieniach i nie byłoby to czytelne dla niego. // Czy może bardziej chodzi o to, że historia jest jakby linią prostą a gdy cofniemy to "tworzymy" gałąź i wtedy w nowej gałęzi tworzymy kolejne historie. Gdy znów cofniemy stworzymy kolejną gałąź itd :)? - polaczek17 2011-05-06 12:44
Twój pomysł (cofanie wybranych) też jest ciekawy ale implikuje spore trudności konstrukcyjne (nawet bardzo spore). Mi chodziło o te że jeśli coś np. cofniesz a później dodasz zmianę to w zwykłym edytorze historia 'zniknie', a mogłaby powstać 'gałąź' - nie przejmuj się moim ględzeniem, żartowałem bo to wymagałoby olbrzymiej ilości pamięci RAM (jak na razie widziałem takie coś chyba tylko w dwóch edytorach tekstu) :) . Za chwilę przyjdzie tu Marooned i się wścieknie że piszemy na temat w komentarzach :( - msm 2011-05-06 13:02
Ale przynajmniej na temat rozmawiamy :D No dość trudne zadanie by to było. Także w przedstawieniu tego jakoś. Chyba najlepszym pomysłem wtedy byłoby pokazywanie gałęzi w listach rozwijanych :) No ale łatwiej na pewno będzie zrobić tak jak w PhotoShopie :) - polaczek17 2011-05-06 13:12

Pozostało 580 znaków

2011-05-06 17:30
Moderator

Rejestracja: 9 lat temu

Ostatnio: 3 godziny temu

0
polaczek17 napisał(a)

Małe pytanko mam co do funkcji. Konkretnie chodzi o historię.
W PhotoShopie jest tak, że jak się użyje "ctrl + z" to jest cofanie, ale tylko o jedną pozycję. Czyli albo o jedną w tył albo powrót do stanu pierwotnego.

Lepsze jest takie rozwiązanie czy może lepiej zrobić nieskończenie długie cofanie historii? Czyli każde ctrl + z cofa o kolejną pozycję.

No dobra dobra, ale Photoshop poza tą opcją ma jeszcze ctrl+alt+z i tu już masz dłuższą historię... Osobiście dużo częściej wykorzystuję skrót ctrl+alt+z niż ctrl+z.

Muszę przyznać, że nawet nie wiedziałem :D Dzięki za uwagę też tak zrobię :) (chociaż ctrl + alt + z wydaje mi się dość nieporęczne ale nie ma problemu :P) - polaczek17 2011-05-06 19:02

Pozostało 580 znaków

2011-05-06 19:23

Rejestracja: 10 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

To na czym stanęło z tą historią?

Bo @polaczek17 pytał się, czy zrobić cofanie "tylko o jedną pozycję" czy "nieskończenie długie". @sirkruk odpisał, że "Stanowczo lepszym rozwiązaniem jest cofanie o jedną pozycję", co sugeruje opcję pierwszą.

To nieprawda. Niezależnie od preferencji, cofanie o tylko jedną pozycję jest gorsze niż cofanie o wiele pozycji (najlepiej nieskończenie długie). Skomplikowane branche nie są może potrzebne, byłyby też trudne w implementacji. Ale możliwość cofnięcia się o kilka pozycji, a potem ew. pójścia do przodu o kilka (jeśli cofnęliśmy się za bardzo) to podstawa. W zwykłym Paincie było cofanie o bodaj 4 pozycje. Nie ma powodu by nie umożliwić cofania o 400 pozycji, albo i nieskończenie wiele, jeśli @polaczek17 umie to sensownie napisać. Chyba wszystkie rozsądne programy graficzne mają cofanie o wiele pozycji. Nawet jeśli bardzo okroilibyśmy opcje PhotoYebatora (okrajanie jest nawet fajne), to tę rzecz bym z pewnością zostawił.

Zresztą to fajne ćwiczenie programistyczne. Można skorzystać np. ze wzorca Polecenie (Command) i w ogóle ciekawie to zaimplementować, coby nie zajmowało całego RAM-u po godzinie pracy ;).

edytowany 1x, ostatnio: bswierczynski, 2011-05-06 19:24

Pozostało 580 znaków

2011-05-06 19:28

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

No właśnie ja osobiście tak myślałem, aby zrobić cofanie w nieskończoność (ile się chce), ale wolałem spytać.
Taka możliwość zresztą była w PhotoMake 1.0 z tą różnicą, że tam małe zgrzyty były.

Ostatecznie zrobię tak:

  • będzie tak i tak. Tylko osobiście bardziej bym podpiął pod ctrl + z cofanie w nieskończoność a pod ctrl + alt + z cofanie o jedną pozycję. Wydaje mi się to bardziej logiczne i intuicyjne.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0