www.ognisco.com - ocena strony i logotypu

1

Joł

co sądzicie o stronie i logo:

http://www.ognisco.com

co byście zmienili / poprawili?

1

nic. Dla mnie jest idealna - fajna, przejrzysta itp. Masz talent. 3x tak, przechodzisz dalej.

0

Jak widać, pojawił się dział 'Oceny i recenzje'...
Jestem na TAK ! Do zobaczenia w finale w Warszawie :D

0

Bardzo przejrzysta strona, podoba mi się rozsądny dobór kolorystyki, intuicyjny układ i całość jako wykonanie. Mam tylko jedną uwagę, która jest mniej lub bardziej wartościowa, w zależności od Twoich założeń projektowych. Na laptopie w rozdzielczości 1280 na 800 logo zajmuje 75% ekranu i po przejściu na kolejną podstronę konieczne jest "zjeżdżanie w dół". Jest to niewygodne i dość irytujące. Jednak na moim stacjonarnym sprzęcie (monitor 19 cali, rozdzielczość 1280 na 1024) ze strony korzysta się łatwo i przyjemnie, a podstrony wyświetlają się na ekranie w 60-90% swojej wysokości. Rozważyłbym zmniejszenie wysokości paska z logiem, oczywiście jeśli taka próba nie zaburzy kompozycji strony.

0

Całkiem rozsądnie. Aż cieszy oko, ale jak znam życie za miesiąc będzie czwarta odsłona strony, jak ta nazwa ci się znudzi :D

0

kompozycja pewnie sie zmieni na podstronach, siedze wlasnie na netbooku i faktycznie meczy to przewijanie, poprawi sie :)

0

dla mnie prawie idealna, a to już bardzo dużo

poprawiłbym:

  1. kolor, który występuje w linku na svna, na odrobinę ciemniejszy
  2. czcionka w formularzu kontaktowym na jakąś szarą może

i do zastanowienia:
główne strony masz z dominacją czerni, a na podstronach dominuje jasność;D obydwie wersje są bardzo ładne, ale przejście od mroku do jasności wprowadza pewne zaskoczenie dla użytkownika...

0

Strona wygląda ładnie i jest na tyle dobrze zrobiona, że -- mam nadzieję -- nie muszę Ci tu słodzić i mogę skoncentrować się na tym, co wg mnie może być problematyczne.

Co ona ma dla Was robić? Jakie są zadania stojące przed tą stroną? Jakie jest główne zadanie i np. ze dwa drugorzędne?

I z kwestii technicznych: doróbta jakąś walidację formularza kontaktowego, bo teraz to dziękuje nawet gdy nie ma za co ;).

Zerknąłem na chwilę w kod frontendowy. Wydaje się bardzo przyzwoity. Parę drobnostek:
-W CSS najwyraźniej są jakieś problemy z ustawieniami edytora kodu. Polecam sprawdzić: raz wcięcia są robione spacjami, raz TAB-ami. Formatowanie w ogóle jest tam troszkę niechlujne -- ot, nagle trafiło się parę reguł jednolinijkowych, gdzieniegdzie pomiędzy regułami są znaki nowej linii, gdzieniegdzie ich nie ma. Podejrzewam, że w "normalnym" kodzie (np. C# czy PHP) byś takich niespójności nie tolerował.
-Przy kodzie formularza etykiety label nie są połączone z polami :/. Ze względu na dostępność, wypadałoby połączyć je używając for/id lub zagnieżdżając pole w etykiecie.

0
bswierczynski napisał(a)

Co ona ma dla Was robić? Jakie są zadania stojące przed tą stroną? Jakie jest główne zadanie i np. ze dwa drugorzędne?

Ogolnie chodzi o zebranie wszystkich informacji / stron w jedna calosc, czyli z dowolnej strony projektu masz latwo trafic do supportu forum czy kontaktu.
Dodatkowo zalezy mi na wyrobieniu brandu :)

bswierczynski napisał(a)

I z kwestii technicznych: doróbta jakąś walidację formularza kontaktowego, bo teraz to dziękuje nawet gdy nie ma za co ;).

sie zrobi, nie bylo na to czasu zawiele :)

bswierczynski napisał(a)

Zerknąłem na chwilę w kod frontendowy. Wydaje się bardzo przyzwoity. Parę drobnostek:
-W CSS najwyraźniej są jakieś problemy z ustawieniami edytora kodu. Polecam sprawdzić: raz wcięcia są robione spacjami, raz TAB-ami. Formatowanie w ogóle jest tam troszkę niechlujne -- ot, nagle trafiło się parę reguł jednolinijkowych, gdzieniegdzie pomiędzy regułami są znaki nowej linii, gdzieniegdzie ich nie ma. Podejrzewam, że w "normalnym" kodzie (np. C# czy PHP) byś takich niespójności nie tolerował.
-Przy kodzie formularza etykiety label nie są połączone z polami :/. Ze względu na dostępność, wypadałoby połączyć je używając for/id lub zagnieżdżając pole w etykiecie.

poprawi sie, prawdopodobnie eclipse wyruchal formatowanie bo na jednym kompie moge miec ustawione spacje na innym taby itd :S

0
cepa napisał(a)

Ogolnie chodzi o zebranie wszystkich informacji / stron w jedna calosc, czyli z dowolnej strony projektu masz latwo trafic do supportu forum czy kontaktu.
Dodatkowo zalezy mi na wyrobieniu brandu

Wg mnie to może być główny problem ze stroną -- ta wypowiedź brzmi trochę mętnie ;). Przy czym za "problem" uważam to, że strona może nie osiągnąć pełnego potencjału dla tego typu stron, w dodatku tak dobrze wykonanych. Nie musi Was zawieść, bo być może wymagania macie niezbyt wysokie (wbrew temu, jak starannie wygląda strona).

Może się mylę i może dobrze przemyśleliście cele strony, a tutaj mi to wytłumaczyłeś tylko skrótowo, ale...

Zwykle takie witryny ukierunkowane są na produkty. Głównym zadaniem jest maksymalizacja "sprzedaży" produktów. W przypadku produktów komercyjnych jest to ekstremalnie ważne. W przypadku tych freeware/open source trochę mniej. Ale i tak zwykle chodzi nam o to, żeby ludzie ściągali jak najwięcej naszego softu lub o to, żeby po prostu do nas trafiali.

Żeby to uzyskać, wypadałoby zastanowić się nad scenariuszami: kiedy ktoś w ogóle trafi na naszą stronę?

Ano gdy będzie szukał czegoś w necie. Może firmy produkującej soft, którą można zatrudnić. Albo będzie szukał konkretnego softu. Zawsze może się zdarzyć, że osoba taka natrafi na link do Waszej strony zamieszczony na innej stronie przez człowieka. Tutaj jakość oprogramowania pomaga zdobyć sławę i uzyskać trochę linków na blogach, forach itd. Ale jeśli chodzi o ruch z wyszukiwarek, to trzeba sobie radzić samemu. Niektórzy źle projektują swoje witryny i potem uciekają się do jakiegoś dziwnego "SEOwania", ale nie tędy droga.

Jeśli ktoś szukałby Was w Google, to szukałby np. firmy tworzącej soft, którą mógłby zatrudnić lub oprogramowania, którego mógłby użyć. Szukałby czegoś w rodzaju "[custom] software [development] company". Ponieważ nie macie na stronie wiersza podsumowującego (ang. tagline), brakuje tekstu zwięźle mówiącego o tym, co robicie. Zresztą, taki kilkuwyrazowy tekst pomógłby też ludziom zorientować się, na jaką stronę trafili. Strona "O firmie" zawiera raczej bełkotliwy i słabo nasycony informacjami tekst. Nie mówię, że teksty powinny brzmieć idiotycznie, tak jak piszą je ci "SEOwcy". Nie. Ale jeśli są zwięzłe, konkretne i w naturalny sposób zawierają istotne frazy kluczowe (tylko bez sztucznych powtórzeń!), w dodatku umieszczone jako pierwsze słowa paragrafów czy nagłówków, to jest to lubiane zarówno przez użytkowników, jak i -- zupełnie przy okazji -- przez googlebota.

Obecnie na stronie głównej produkty w ogóle nie są reklamowane. PRZEWAŻNIE (nie śmiem oceniać bezwzględnie Waszego przypadku, którego nie znam) przekierowywanie użytkowników od razu na stronę "O firmie" nie ma sensu. Łechce ego, ale którego użytkownika, który dopiero co wszedł na Waszą stronę, obchodzi Wasza abstrakcyjna wizja i misja, opisana w kilku paragrafach? Zauważ proszę, że gdy przeskanujesz tylko wzrokiem stronę "O firmie", to nawet nie wiadomo, co ta firma robi! Głupi, superkrótki wiersz podsumowujący "Software development company" pod logiem firmy pomógłby ludziom zorientować się w trymiga na jaką stronę weszli -- a przy okazji pomógłby w rankingach Google. Taki wiersz zresztą mógłby być 2-3x dłuższy i zawierać jakieś elementy brandingu. Np. jeśli główną cechą Waszego softu byłoby solidne przetestowanie/niezawodność oraz łatwość użycia, wiersz mógłby brzmieć "We create reliable, easy to use software". Nad wierszem podsumowującym trzeba oczywiście trochę posiedzieć -- ja te przykłady wymyślam w chwilę.

A może całość Waszego softu jest oparta o Sieć? Czemu o tym nigdzie jasno nie piszecie?

Brzmi to wszystko jak narzekanie, dlatego na wszelki wypadek powtórzę: Waszą stronę oceniam na zupełnie innym poziomie abstrakcji niż inne propozycje z tego działu. Mam nadzieję, że wiesz co mam na myśli -- nie będę tu robił bezpośrednich porównań, bo nie mają one sensu.

Zwracam Ci tylko uwagę na rzeczy, które mnie niepokoją. Jeśli pewne wyboru poczyniliście świadomie, po odpowiedniej analizie Waszych wymagań, to dobrze -- prawdopodobnie to Wy macie rację, a ja się mylę (bo to Wy spędziliście nad tym więcej czasu i nieporównywalnie lepiej znacie sytuację). Jeśli jednak robiliście sobie tę stronę tak troszkę... hmm, "na pałę", czyli ot tak żeby była i w zasadzie nie analizowaliście dokładnie celów witryny, to jest to sygnał, że może warto by następnym razem wziąć to pod uwagę. Strony potraficie robić, wyglądają efektownie przy zachowaniu pewnego eleganckiego minimalizmu, więc macie (w głowach) wszystkie narzędzia do tworzenia strony skutecznych.

Podam kilka przykładów stron, które są w jakiś sposób typowymi, dobrze wykonanymi witrynami niewielkich firm produkujących oprogramowanie.

http://37signals.com/
Zignorujmy sławę 37signals i fakt, że oprócz softu robią jeszcze "kilka" rzeczy. Skoncentrujmy się na stronie. Jest wielka, długa -- ale to jej nie przeszkadza. Wysokość strony wynika z tego, że 37signals mają naprawdę wiele do przekazania i pochwalenia się. Design zajmuje się jednak segregowaniem informacji. Nie musisz nawet przewijać się na dół strony, by zobaczyć najważniejsze rzeczy. Na górze jest wiersz podsumowujący, pod nim jest jego rozwinięcie. Rozwinięcie ma nawet większą gęstość informacji: "frustration-free" sugeruje łatwość użycia. "Web-based apps" -- że chodzi o aplikacje oparte na Sieci. Dalej jest wypisane, co te aplikacje robią. Poniżej są ikony ich czterech najważniejszych produktów. Pod ikonami są bardzo krótkie, nasycone informacjami teksty opisujące w kilku słowach, co dana aplikacja robi. Można nawet najechać kursorem na którąś ikonę, by bez potrzeby kliknięcia uzyskać troszkę więcej informacji. Góra strony, widoczna bez potrzeby przewijania okna, załatwia najważniejsze rzeczy dla firmy. Niżej są referencje (widoczne jeszcze w mojej rozdziałce), a jeszcze niżej -- bardzo fajnie zrobiona misja/wizja firmy w postaci listy wypunktowanej. Z samej tej wizji można czerpać przykład: zobacz na przejrzystość zapewnioną przez te czerwone nagłówki, które podsumowują w paru słowach każdy punkt. U Was na stronie "O firmie" wytłuszczone macie fragmenty tekstu pozbawione konkretnych informacji. (Po raz kolejny podkreślę: przepraszam, ale porównuję Was z dosłownie najlepszymi w branży, bo myślę, że na Waszym poziomie starczy Wam skilla na to, by na najlepszych się wzorować. Gdybym oceniał swoją własną stronę czy produkt, to na pewno wypadłyby marnie przy wytworach 37signals, więc mam nadzieję, że nikt się na mnie nie obrazi).

http://unitinteractive.com/images/portfolio/yfac_lg1.png
Screen strony, bo właściwa witryna została zastąpiona przez inną -- firma zmieniła nazwę i branding. Screen ma niewielką rozdzielczość, ale proszę sobie zobaczyć na usability. Duży tagline jest czytelny nawet na tym screenie. Od razu można się zorientować, co ta firma robi. Pod wierszem podsumowującym wyjaśniają nawet, że chodzi o aplikacje na iPhone'a oraz oprogramowanie webowe. Po lewej zdjęcie ich platformy, poniżej trochę ich aplikacji.

http://bracket7.com/
A tu nowa strona powyższej firmy. U góry od razu: "iPhone & iPad Application Development". Duża gęstość informacji, świetnie wyjaśnia co firma robi i -- coś mi się zdaje -- w naturalny sposób dobrze się pozycjonuje. Poniżej zwięzłe wyjaśnienie, co firma robi, bez niepotrzebnego bełkotu. Jest nawet diagramik, na którym w sposób graficzny zaznaczają swoje środowisko naturalne. Poniżej: co robią, ich podejście (misja/wizja), kim są -- pewnie to mało kto już czyta, bo mało kogo to aż tak obchodzi.

OK, kończę, bo jak już ja widzę, że post wychodzi długi, to jest coś nie tak. Pozostawiam to do przemyślenia. Może się okaże, że o czymś nie pomyśleliście. A jak pomyśleliście i świadomie zrobiliście inaczej niż ja to sugeruję, to prawdopodobnie mieliście rację.

0

noo i to sie nazywa konstruktywna krytyka ;)

bswierczynski napisał(a)

Zwykle takie witryny ukierunkowane są na produkty. Głównym zadaniem jest maksymalizacja "sprzedaży" produktów. W przypadku produktów komercyjnych jest to ekstremalnie ważne. W przypadku tych freeware/open source trochę mniej. Ale i tak zwykle chodzi nam o to, żeby ludzie ściągali jak najwięcej naszego softu lub o to, żeby po prostu do nas trafiali.

Żeby to uzyskać, wypadałoby zastanowić się nad scenariuszami: kiedy ktoś w ogóle trafi na naszą stronę?

W pelni sie zgadzam, ogolnie problem byl taki ze poprzednio DiabloWare bylo strasznie rozproszone, ciezko bylo trafic na forum, do bug trackera czy do svn. Sama strona www.ognisco.com powstala zeby polaczyc wszystkie aplikacje w domenie .ognisco.com, glownym elementem jest gorny pasek menu, jest on niezmienny i w kazdej aplikacji taki sam.
Sama strona poki co ma byc jedynie wizytkowka "firmy", produkty maja swoje konkretne podstrony i to one sa najlepiej wypromowane (http://vermis.ognisco.com i http://junkbox.ognisco.com), linki do tych stron trafiaja na portale i blogi na calym swiecie, teraz dodatkowo kazda strona jest polaczona gornym paskiem z reszta aplikacji wiec osoba zainteresowana szybko dotrze do pomocy czy kodow zrodlowych na svn.

bswierczynski napisał(a)

Ano gdy będzie szukał czegoś w necie. Może firmy produkującej soft, którą można zatrudnić. Albo będzie szukał konkretnego softu. Zawsze może się zdarzyć, że osoba taka natrafi na link do Waszej strony zamieszczony na innej stronie przez człowieka. Tutaj jakość oprogramowania pomaga zdobyć sławę i uzyskać trochę linków na blogach, forach itd. Ale jeśli chodzi o ruch z wyszukiwarek, to trzeba sobie radzić samemu. Niektórzy źle projektują swoje witryny i potem uciekają się do jakiegoś dziwnego "SEOwania", ale nie tędy droga.

wiem ze strona nadal ma mase niedociagnienc, ale nie Od razu krakow zbudowano, poprzednia www.diabloware.com to byl placz i zgrzytanie zebami, w koncu jest cos co mozna chociaz ludziom pokazac, jak zwykle rozchodzi sie o czas, im lepsza i bardziej dopracowana strona tym wiecej czasu/pieniedzy kosztuje a sa to limitowane dobra, dlatego obecna wersja jest jakby kompromisem

bswierczynski napisał(a)

Jeśli ktoś szukałby Was w Google, to szukałby np. firmy tworzącej soft, którą mógłby zatrudnić lub oprogramowania, którego mógłby użyć. Szukałby czegoś w rodzaju "[custom] software [development] company". Ponieważ nie macie na stronie wiersza podsumowującego (ang. tagline), brakuje tekstu zwięźle mówiącego o tym, co robicie. Zresztą, taki kilkuwyrazowy tekst pomógłby też ludziom zorientować się, na jaką stronę trafili. Strona "O firmie" zawiera raczej bełkotliwy i słabo nasycony informacjami tekst. Nie mówię, że teksty powinny brzmieć idiotycznie, tak jak piszą je ci "SEOwcy". Nie. Ale jeśli są zwięzłe, konkretne i w naturalny sposób zawierają istotne frazy kluczowe (tylko bez sztucznych powtórzeń!), w dodatku umieszczone jako pierwsze słowa paragrafów czy nagłówków, to jest to lubiane zarówno przez użytkowników, jak i -- zupełnie przy okazji -- przez googlebota.

tak zgadza sie, ale w tej chwili celem jest wyrobienie marki i opini, dlatego koncentruje sie na stronach produktow i to one sa glownie promowane, cala "firma" dookoła to jedynie dodatek, poki co sie sprawdza, analityka wskazuje ze coraz wiecej wejsc jest z samej wyszukiwarki google

bswierczynski napisał(a)

Obecnie na stronie głównej produkty w ogóle nie są reklamowane. PRZEWAŻNIE (nie śmiem oceniać bezwzględnie Waszego przypadku, którego nie znam) przekierowywanie użytkowników od razu na stronę "O firmie" nie ma sensu. Łechce ego, ale którego użytkownika, który dopiero co wszedł na Waszą stronę, obchodzi Wasza abstrakcyjna wizja i misja, opisana w kilku paragrafach? Zauważ proszę, że gdy przeskanujesz tylko wzrokiem stronę "O firmie", to nawet nie wiadomo, co ta firma robi! Głupi, superkrótki wiersz podsumowujący "Software development company" pod logiem firmy pomógłby ludziom zorientować się w trymiga na jaką stronę weszli -- a przy okazji pomógłby w rankingach Google. Taki wiersz zresztą mógłby być 2-3x dłuższy i zawierać jakieś elementy brandingu. Np. jeśli główną cechą Waszego softu byłoby solidne przetestowanie/niezawodność oraz łatwość użycia, wiersz mógłby brzmieć "We create reliable, easy to use software". Nad wierszem podsumowującym trzeba oczywiście trochę posiedzieć -- ja te przykłady wymyślam w chwilę.

niestety masz racje ;) ale to takze z biegiem czasu sie poprawi :)

bswierczynski napisał(a)

A może całość Waszego softu jest oparta o Sieć? Czemu o tym nigdzie jasno nie piszecie?

w tej chwili tak, ale w krotce nie do konca :)

bswierczynski napisał(a)

...

bedzie lepiej :)

0
cepa napisał(a)

wiem ze strona nadal ma mase niedociagnienc, ale nie Od razu krakow zbudowano, poprzednia www.diabloware.com to byl placz i zgrzytanie zebami, w koncu jest cos co mozna chociaz ludziom pokazac

Podkreślmy to po raz już chyba setny w tym temacie: nowa witryna robi zdecydowanie dobre wrażenie. Podejrzewam, że dla większości użytkowników będzie wyglądała super. Można w jej przypadku nawet użyć -- brzydko -- angielskiego określenia sleek ;-). Jest sporo wolnej przestrzeni. Ogólnie rzecz biorąc, poszczególne elementy są spójne. Nawet jak jakiś frontend webdeveloper zerknie z ciekawości w Wasz kod to zdecydowanie nie powinien marudzić (poza tymi labelami w formularzu kontaktowym). Witryna jest i tak dużo lepsza niż większość witryn niewielkich firm programistycznych. Tradycyjnie, takie witryny wyglądają tragicznie i niewiele lepiej (o ile w ogóle) się sprawują.

cepa napisał(a)

im lepsza i bardziej dopracowana strona tym wiecej czasu/pieniedzy kosztuje a sa to limitowane dobra, dlatego obecna wersja jest jakby kompromisem

To zrozumiałe. Każdy projekt powstaje w jakimś kontekście. Czasem powstaje taki chłam, że lepiej żeby go w ogóle nie było, ale nikt niczego takiego o Waszej stronie nie pisze. A że środki są ograniczone, to normalka.

cepa napisał(a)

bedzie lepiej :)

I po to się chciałem tu wypowiedzieć. Podstawy macie solidne. Teraz będzie można -- w miarę możliwości -- analizować np. ruch na stronie i to, co może ona dla Was zrobić. Będzie można pomyśleć nad dalszymi, bardziej precyzyjnymi, konkretnymi celami "biznesowymi" -- że pozwolę sobie użyć tego słowa -- i stopniowo wprowadzać w życie odpowiednie rozwiązania. Warto pamiętać, że strony naprawdę mogą realizować bardzo konkretne cele i stopień, w jakim będą to robiły jest zależny od designu i globalnego planu witryny.

0

Genialne logo, gratulacje dla autora.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1