Wyrusze.pl - zwracam się z prośbą o ocenę wortalu...

0

Witam serdecznie.
Na początku chciałbym zastrzec, że nie jest to reklama, tylko prośba o ocenę założonego przeze mnie serwisu. po prostu zależy mi na opinii programistów :)
Jeżeli założyłem temat w złym dziale - proszę moderatora o przeniesienie, a userów o wybaczenie.

Do rzeczy:

Proszę o ocenę wortalu, który jest związany głównie z turystyką, podróżowaniem.

Adres: www.wyrusze.pl .

Artykuły na stronie są czymś w rodzaju poradników, które nie powinny być obce żadnemu turyście.

Użytkownik może także umieszczać zdjęcia, czy artykuły z wakacji. Ponieważ na stronie jest jeszcze (?!) mały ruch, nie miałem okazji zaakceptować żadnego tekstu, czy fotki.

Serwis jest pomału katalogowany, pisane są też precle pod zaplecze.

Proszę o oceny i porady co jeszcze powinienem zmienić, ew. dodać, usunąć.

Z góry dziękuję i pozdrawiam,
badyllek1993
;)</i>

0

Na takie cycki nikogo nie wyrwiesz. Wklej zdjęcie z większymi.

0

A teraz konstruktywna krytyka znanego krytyka layoutów ("krytyka" - tak, żeby były 3 powtórzenia):

Layout.. skromny, ale ok, niemniej jednak w razie rozrośnięcia się wortalu sugeruję całkowitą zmianę, bo na dłuższą metę nie jest fajny.. Oooo, stopka ładniejsza, ale wyrwana chyba z innego layouta o_O
Te zmieniające się obrazki to faktycznie filmiki? Bo coś klikam i nie bangla (firewall też nie pokazuje, żeby się coś miało ładować).
Dotyczy wszystkich obrazków na stronie: OHYDA. Taka kompresja to może być jak na Operze Turbo/albo Operze Mini z kompresją zawartości na telefonie, a nie na porządnej stronie. Blee.
Rozwijane menu - brzydkie. I nie musi mieć stałej wysokości, szczególnie jak jest jedna opcja w podmenu.
Walidator W3 płacze o 9 altów (co i tak jest sukcesem, że tylko to).
Tyle, 200zł za konstruktywną krytykę proszę przesłać przelewem na moje konto.

0

Sugeruję zaimplementowanie funkcji lupy na wortalu w celu możliwości przeczytania tego koszmarnego czerwonego napisu na niebieskim tle po logo.

Btw. zleć wykonanie szablonu osobie z minimalnym chociaż poczuciem estetyki i umiejętnością łączenia kolorów.

0

Tyle JSu napakowane że przy przechodzeniu na następną stronę nieźle laguje... Na prawdę da się zrobić świetną stronę bez migających banerów, wysuwanych menu i tak dalej... Boks "Sondy" się rozwala na FF 3.0.

0

Całkiem niezła praca! Wymagała inwencji twórczej przy projektowaniu układu graficznego strony.

Przy pierwszych próbach zawsze zwracam uwagę na taką rzecz która bardzo często nie działa, nawet na stronach często oglądanych. Mianowicie jest możliwość szybkiej zmiany rozmiaru tekstu poprzez przyciśnięcie dwóch klawiszy jednocześnie a mianowicie CTRL+ Zdarza sie, że wtedy napisy zachodzą na siebie albo wychodzą poza te kolorowe prostokąty, w środku których miały być. Jeśli możesz to popraw to.

0

przecież to Joomla

0

Stronka wygląda przyjemnie... ale

  1. Logo jest tragiczne, jak juz koledzy wspomnieli tego napisu nie da się normalnie przeczytac i nawet probowac nie będę, bacz tez na to, że część użytkowników nie ma sokolego wzroku. Na takim tle najlepszy bylby chyba kolor żółty napisu by był widoczny, a estetycznie biały. (podobnie sam napis z adresem strony, pomarańczowy z zielonym... nie bardzo... zwiększ kontrast)
  2. Ten banerek pod menu.. byłoby fajnie gdyby nie te numerki z obrazkami, przycisk play itd.. niech to sobie samo lata itd.. nawet głupi flash by był tu na miejscu a nie przejedzone JS.
  3. Mało czytelne i widoczne menu boczne, belka - opis sekcji jest ładnie widoczny, gorzej z samymi pozycjami, takimi bajerami przesiąkłeś strone a elementy menu tak słabo widoczne.
  4. Samo menu główne poziome jak kolega wspomniał.. popraw, tam gdzie jest 1 czy 2 elementy mogłoby być krótsze.
0

menu rozjeżdża się : http://ifotos.pl/img/menu_spewsx.PNG

0

Btw. portal traktujący o spędzaniu wakacji pod koniec sezonu urlopowego chyba trochę nie w porę.

Panel "chmura tagów" rozjeżdża się w miejscu gdzie owy napis występuje.

0

Właśnie w porę, jeśli ma poprawki jeszcze nałożyć przed następnym :P

0

Nie no, 10 miesięcy to chyba nie zajmie? Chyba że jako sezon urlopowy uznajemy święta...

0

Witam.

Serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Tak, przyznaję się... Templatka jest średnio udana, a w Operze są jaja, nie strona... Poważnie myślę nad przygotowaniem nowej, lepszej.

A ferie zimowe? Doda się kilka artykułów jak zjeżdżać na nartach, śnieg na paru grafikach i portal sezonowy jak znalazł... :)
Poza tym ludzie planują urlop już na wiosnę, więc przynajmniej 6 miesięcy pełnych obrotów jest...

Jeszcze raz dziękuję i czekam na następne rady...

0

Od server side może coś bardziej twórczego niż Joomla? Toporne to i wolno działa, a i tak wykorzystujesz kilka procent jej potencjału...

0

Więc co polecasz Demonical?

Strona jest toporna, to templatka jest słaba, do czego sam się przyznałem...

http://test.watchscript.pl - wpisz www.wyrusze.pl - 320 kb/s - to dość mało.

0

Prędkość downloadu nie ma tu zupełnie nic do rzeczy, jako że dane nie są wysyłane po kawałku, tylko jak cała treść strony będzie znana. Właśnie chodzi mi o ten czas oczekiwania na jakąkolwiek odpowiedź serwera, czyli czas w którym robi się PHP. Co polecam? Własnego CMSa, możesz robić i optymalizować do woli. Albo porównaj sobie systemy i oceń który jest najlepszy. Stronę możesz nawet na MediaWiki postawić i to wcale nie oznacza że będzie wyglądała jak Wikipedia (see http://rootnode.net - przykład strony na MediaWiki która na pierwszy rzut oka nie przypomina w ogóle wiki)

0

Witam.

W związku z negatywną opinią odnoście aktualnego stylu Wyrusze.pl , przedstawiam nową odsłonę strony (na razie w fazie testów): http://www.wyrusze.pl/test

Proszę nie zwracać uwagi na tekst w modułach, czy przykładowe posty na forum. Dopiero po zatwierdzeniu wyglądu przez użytkowników 4programmers przyłożę się do treści. Przepraszam też za logo, które jest lekko za niskie. W oficjalnej odsłonie takich błędów nie będzie. Na razie rozmiar strony to ponad 700 kb, ale myślę że zejdę do 500.

Moje wrażenia:
Bardziej podobał mi się szablon używany teraz ( http://www.wyrusze.pl/ ), jednak nowy jest zdecydowanie lepszy technicznie. Top i stopka wydają się OK, ale w środku strony jest jakby zbyt monotonnie, za niebiesko. Mam problem z dodaniem kolorowych nagłówków modułów po lewej i prawej stronie. Stwierdzam wręcz, że tego nie da się zrobić bez modyfikacji... Cóż...

Proszę o opinie, komentarze nowego wyglądu strony: http://www.wyrusze.pl/test

Pozdrawiam.

0

Dziwne, ale na Operze pojawilo mi sie okienko, ze uzywam IE6 i zebym zaktualizowal przegladarke ;)

0

http://www.wyrusze.pl - Zapraszam, nowa wersja. Trochę bardziej oparłem się o społecznościówkę, ale dalej twardo trzymam się Joomli... Pozdrawiam, czekam na opinie...

0

Ogólnie nawet ładnie to wygląda, ale mam kilka uwag:

  1. logo - jakoś ta czcionka mi nie pasuje
  2. kolory - to już raczej kwestia gustu, ale mi jakoś nie odpowiadają, wydaje mi się, że można by rozjaśnić tło menu i zwiększyć odrobinę kontrast tekstu
  3. xhtml - Twój wybór, ale ja bym radził zrezygnować z tego standardu, ostatnio był nawet wątek o tym
  4. tło - nie wiem, czy nie warto by zastosować background-attachment: fixed;
0
  1. Co do loga przyznaję się bez bicia, robione w jakimś generatorze log... Oczywiście, prędzej czy później zleciłbym komuś wykonanie porządniejszego, jak najbardziej masz rację.
  2. Faktycznie kwestia gustu, choć nie odrzucam opcji delikatniejszego rozjaśniania menu. W każdym razie zadanie to odstawiam na drugi plan.
  3. Nie wiem czy mam coś do gadania w tej kwestii przy Joomli i tysiącach plików...
  4. Przeanalizuję tą kwestię...

Dzięki za odpowiedź.

0

Odnośnie loga - nie musisz zaraz komuś tego zlecać. Popatrz po darmowych czcionkach na google web fonts, albo font squirrel i dobierz odpowiedni kolor - sam tak robiłem.

0
sirkruk napisał(a)

3 xhtml - Twój wybór, ale ja bym radził zrezygnować z tego standardu

A jakie to ma znaczenie dla użytkownika?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1