Vermis - soft do zglaszania bledow i zarzadzania projektem

0

Hej,

wczoraj pojawila sie nowa wersja (r63-20101108), troche nowych ficzerow i sporo bug fixow :)

  • Poprawiona przegladarka zagadnien, wraz z filtrowaniem po kolumnach
  • Integracja z SMTP, mozna wysylac maile bez koniecznosci konfigurwania systemu pocztowego na maszynie
  • Support IIS, wkoncu Vermis dziala na wbudowanym serwerze IIS pod Windowsem
  • Ligthbox w zalacznikach
  • Migracje, mozna spokojnie upgradowac calego Vermisa

Demo najnowszej wersji jest tutaj: http://vermis.diabloware.com

Wszelkie sugestie i krytyka mile widziana ;)

0

Nowa stabilna wersja kodu została właśnie opublikowana:

Vermis-1.0-r130-20110130

Z wiekszych zmian:

  • Nie ma juz katalogu 'web'
  • Nie ma potrzeby tworzenia vhosta aby uruchomic vermis
  • Cala aplikacja dziala z domyslnego katalogu
  • Mozna tworzyc wlasne skorki
  • Duzo bledow zostalo poprawionych

W krotce kolejne grube zmiany i rozszerzenie funkcjonalnosc. Prawdopodobnie takze zacznie sie powoli zmieniac design i usability.

Zapraszam do sciagania testowania i komentowania, wszelki feedback przydatny :)

wiecej na http://vermis.ognisco.com

0

Testuje demo. Pierwsze co mi się rzuciło w oczy to:
Najnowsze zadania->sortowanie:

  • nie da kliknąć się na strzałkę od sortowania, trzeba klikać na nazwę
  • zaraz po kliknięciu nic się nie dzieje, trzeba chwilę poczekać (w ciągu tej chwili zdążyłem niecierpliwie nacisnąc na nazwe jeszcze z dwa razy) - przydałoby się dodać coś, żeby użytkownik wiedział, że wyniki już się ładują
  • przy sortowaniu rosnąco/malejąco tytułów (i innych paru kolumn) zmieniają się szerokości kolumn.

poza tym przy szybkim przejechaniu myszką po menu robi się coś takiego (nie ładnie to wygląda):
user image

0

Mi się demo podoba od dawna (przede wszystkim jest IMO znacznie czytelniejsze i user-friendly niż wszystkie inne podobne systemy które widziałem, brawo!) i postanowiłem sobie ściągnąć full version i potestować dokładniej.

Niestety, instalacja mnie pokonała :(. Nawet nie wiem czy muszę to uruchamiać na Cygwinie/VM czy na windzie też podziała (chociaż w końcu PHP czyli powinno).

(BTW. teraz zauważyłem: 1. Download the vermis package from http://vermis.diabloware.com, usually it should be called like vermis-<version>.zip or similar - tak czy inaczej to mi się udało :) )

Konkretnie:

2. Unpack it to your public_html directory (or different) used by your web server. // jaki web server jak takowego nie posiadam? :)
3. Create a new MySQL database or use an existing one. // jaki MySQL jak takiego nie posiadam? :)
0

wiem do czego zmierzasz, dla takich jak ty przygotuje specjalna wersje, ale nie wczesniej niz za pol roku, poki co postaw sobie WAMP lokalnie i to wszystko :)

0
MSM napisał(a)

Mi się demo podoba od dawna (przede wszystkim jest IMO znacznie czytelniejsze i user-friendly niż wszystkie inne podobne systemy które widziałem, brawo!) i postanowiłem sobie ściągnąć full version i potestować dokładniej.

Niestety, instalacja mnie pokonała :(. Nawet nie wiem czy muszę to uruchamiać na Cygwinie/VM czy na windzie też podziała (chociaż w końcu PHP czyli powinno).

(BTW. teraz zauważyłem: 1. Download the vermis package from http://vermis.diabloware.com, usually it should be called like vermis-<version>.zip or similar - tak czy inaczej to mi się udało :) )

Konkretnie:

2. Unpack it to your public_html directory (or different) used by your web server. // jaki web server jak takowego nie posiadam? :)
3. Create a new MySQL database or use an existing one. // jaki MySQL jak takiego nie posiadam? :)

Eee... To chyba oczywiste że skrypt napisany w PHP wymaga sprawnego interpretera PHP, a jeśli używa MySQL to i bazy danych. Co ty byś chciał wersję .exe? :O

0

To że program korzysta z bazy danych czy Apache przeżyje, ale po prostu miło by było gdyby był dołączony jakiś instalator który instalowałby/konfigurowałby to wszystko za mnie. Ew chociaż łopatologiczny manual (a sprawny interpreter PHP - command line - mam od dawna) :). Niestety, niektórzy programiści znają się tylko na aplikacjach desktopowych...

Aplikacje desktopowe sobie jakoś radzą i żadna na mnie nie wyskoczyła z żądaniem zainstalowania jakiejś konkretnej bazy danych, a pewnie niejedna korzysta - zostawiłem sobie zabawę na sobotę - obecnie męczę się z instalacją WAMPa i niezbyt dobrze mi idzie, ale mam pewne postępy ;)

0

work in progress :P

0

Dla mnie porażka pod względem wydajności. Kompletny brak oszczędzania pamięci. Zrobiłem prosty teścik sprawdzani zużycia pamięci:

start | peak | end | time | path
512 kB | 14.5 MB | 14.5 MB | 1.232631 | /vermis/
512 kB | 14.5 MB | 14.5 MB | 1.219795 | /vermis/
512 kB | 13.5 MB | 13.5 MB | 0.999982 | /vermis/projects
512 kB | 14.5 MB | 14.25 MB | 1.027059 | /vermis/projects
512 kB | 15.5 MB | 15.25 MB | 0.998795 | /vermis/projects/new
512 kB | 16 MB | 16 MB | 2.120429 | /vermis/project/Xenio
512 kB | 15 MB | 15 MB | 1.39358 | /vermis/project/Xenio/issues
512 kB | 14.5 MB | 14.5 MB | 1.176269 | /vermis/project/Xenio/notes
512 kB | 14.5 MB | 14.5 MB | 1.356057 | /vermis/project/Xenio/milestones
512 kB | 14.5 MB | 14.5 MB | 1.363004 | /vermis/project/Xenio/components
512 kB | 16 MB | 15.75 MB | 1.429867 | /vermis/project/Xenio/members
512 kB | 13.75 MB | 13.75 MB | 1.05515 | /vermis/project/Xenio/activity
512 kB | 15.5 MB | 15.5 MB | 2.068475 | /vermis/index
512 kB | 14.25 MB | 14.25 MB | 1.096133 | /vermis/users
512 kB | 13.75 MB | 13.5 MB | 1.14494 | /vermis/activity

Bez cache i "polityki oszczędzania pamięci" nie ma sensu :(

0

Nie wysyła powiadomień na mejla.

0
AsztojAjnSalih napisał(a)

Dla mnie porażka pod względem wydajności. Kompletny brak oszczędzania pamięci. Zrobiłem prosty teścik sprawdzani zużycia pamięci:

start | peak | end | time | path
512 kB | 14.5 MB | 14.5 MB | 1.232631 | /vermis/
512 kB | 14.5 MB | 14.5 MB | 1.219795 | /vermis/
512 kB | 13.5 MB | 13.5 MB | 0.999982 | /vermis/projects
512 kB | 14.5 MB | 14.25 MB | 1.027059 | /vermis/projects
512 kB | 15.5 MB | 15.25 MB | 0.998795 | /vermis/projects/new
512 kB | 16 MB | 16 MB | 2.120429 | /vermis/project/Xenio
512 kB | 15 MB | 15 MB | 1.39358 | /vermis/project/Xenio/issues
512 kB | 14.5 MB | 14.5 MB | 1.176269 | /vermis/project/Xenio/notes
512 kB | 14.5 MB | 14.5 MB | 1.356057 | /vermis/project/Xenio/milestones
512 kB | 14.5 MB | 14.5 MB | 1.363004 | /vermis/project/Xenio/components
512 kB | 16 MB | 15.75 MB | 1.429867 | /vermis/project/Xenio/members
512 kB | 13.75 MB | 13.75 MB | 1.05515 | /vermis/project/Xenio/activity
512 kB | 15.5 MB | 15.5 MB | 2.068475 | /vermis/index
512 kB | 14.25 MB | 14.25 MB | 1.096133 | /vermis/users
512 kB | 13.75 MB | 13.5 MB | 1.14494 | /vermis/activity

Bez cache i "polityki oszczędzania pamięci" nie ma sensu :(

Zadanie do wykonania w domu: Wrzuć na ideone kod:

<?php
echo 'jestem gupi';
?>

I zobacz ile zużyto pamięci. 13 MB z kawałkiem? Może same moduły które PHP bezmyślnie ładuje tyle ważą?

0
Demonical Monk napisał(a)
AsztojAjnSalih napisał(a)

Dla mnie porażka pod względem wydajności. Kompletny brak oszczędzania pamięci. Zrobiłem prosty teścik sprawdzani zużycia pamięci:

start | peak | end | time | path
512 kB | 14.5 MB | 14.5 MB | 1.232631 | /vermis/
512 kB | 14.5 MB | 14.5 MB | 1.219795 | /vermis/
512 kB | 13.5 MB | 13.5 MB | 0.999982 | /vermis/projects
512 kB | 14.5 MB | 14.25 MB | 1.027059 | /vermis/projects
512 kB | 15.5 MB | 15.25 MB | 0.998795 | /vermis/projects/new
512 kB | 16 MB | 16 MB | 2.120429 | /vermis/project/Xenio
512 kB | 15 MB | 15 MB | 1.39358 | /vermis/project/Xenio/issues
512 kB | 14.5 MB | 14.5 MB | 1.176269 | /vermis/project/Xenio/notes
512 kB | 14.5 MB | 14.5 MB | 1.356057 | /vermis/project/Xenio/milestones
512 kB | 14.5 MB | 14.5 MB | 1.363004 | /vermis/project/Xenio/components
512 kB | 16 MB | 15.75 MB | 1.429867 | /vermis/project/Xenio/members
512 kB | 13.75 MB | 13.75 MB | 1.05515 | /vermis/project/Xenio/activity
512 kB | 15.5 MB | 15.5 MB | 2.068475 | /vermis/index
512 kB | 14.25 MB | 14.25 MB | 1.096133 | /vermis/users
512 kB | 13.75 MB | 13.5 MB | 1.14494 | /vermis/activity

Bez cache i "polityki oszczędzania pamięci" nie ma sensu :(

Zadanie do wykonania w domu: Wrzuć na ideone kod:

<?php
echo 'jestem gupi';
?>

I zobacz ile zużyto pamięci. 13 MB z kawałkiem? Może same moduły które PHP bezmyślnie ładuje tyle ważą?

Przykro mi ale nie jestem tak "głupi" jak uważasz.

512 kB | 512 kB | 512 kB | 0.000797

Eh. Nie rozumiem "programistów" uważających się za ...

0

vermis zzera ram, ale nie widze w tym problemu, bo to soft intranetowy i dziala w nim conajwyzej kilka osob w jednym czasie, poza tym gdyby mial byc mega hiper wydajny to nie napisalbym go w php :P bardziej o funkcjonalnosc chodzi w przypadku takiego programu :)

0

I czym to mierzysz oraz na jakim sprzęcie? Obsługa całego requestu do /vermis/project/XXX/ na moim dość kiepskim serwerze to kwestia 180ms. Zastanawiam się gdzie mija te twoje 2.1 sekundy...

0

Takie pytanko: widzę tam pełno chińskich znaczków, to normalne czy bug mnie pogryzł? o_O

0
O_o napisał(a)

Takie pytanko: widzę tam pełno chińskich znaczków, to normalne czy bug mnie pogryzł? o_O

wszystko wporzo, jest support dla jezykow nie latyno podobnych, a wiec chinski, japonski, arabski itp itd

0

@Demonical Monk

  1. Czytaj uważnie co się pisze, nie narzekam na czas a na zużycie pamięci, więc to na jakim sprzęcie to puściłem nie ma znaczenia.
  2. Czym mierzę? Jest tak funkcja: memory_get_usage.

@cepa

Zend i Doctrine - good, ale ja jestem skąpy i lubię oszczędzać ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1