Vermis - soft do zglaszania bledow i zarzadzania projektem

0

Vermis the Issue Tracking System - Nowy system zarządzania błędami.

Vermis (lac. vermi) czyli po prostu robak a wiec prawie to samo co "bug". A bugow najbardziej nie lubia programiści, poprawiać oczywiście ;)

Demo:

Aktualna wersja: 1.0-rc1
<font size="3">http://vermis.ognisco.com/demo</span>

Aby się zalogować należy podać demo jako nazwę użytkownika i wpisać hasło demo.

Co to jest Vermis?

Vermis to oprogramowanie do zgłaszania i śledzenia postępów prac nad danym problemem. Możesz utworzyć projekt, dodać developerów, a każdy z nich w dowolnym momencie z dowolnego miejsca na świecie może zgłosić co zmienił / poprawił w Twoim projekcie.

O każdej zmianie zostaniesz dodatkowo poinformowany emailem, zawierającym link do danego issue. Jeżeli projekt zaczyna rosnąć, możesz podzielić go na komponenty i dodatkowo wersjonować. Każdemu możesz przypisywać zadania, ktorych jest wiele typów jak błąd, refaktoring, etc. Każde zadanie może mieć swój priorytet i status. Zadania możesz grupować względem komponentów i wersji (kamieni milowych).

Aby zadania się ze sobą nie zlewały, każde z nich posiada pasek postępu, dzięki któremu możesz określić w jakim stopniu dane zadanie zostało wykonane lub na jakim etapie się zatrzymało.

Do każdego issue możesz dodawać załączniki, przykładowo: screen shooty, dokumenty itp, oraz każdy developer może je komentować.

W skrócie wszystko to co jest używane podczas rozwijania oprogrogramowania :)

Vermis, powstał jako coś co łączy funkcjonalności takich programow jak JIRA, Redmine, Trac itp. Sam jego wygląd i układ był wzorowany nieco na Jirze :)

Technologia:

Aplikacja działa jako standardowy webapp na serwerze www, implementacja w PHP w oparciu o Zend Framework, Doctrine ORM, i rozszerzenia FreeCode.

Wymagania:

  • PHP 5.3.x

  • MySQL 5.x

  • Apache HTTPd (lub kompatybilny)

  • mod_rewrite (lub kompatybilny)

Licencja:

Program aktualnie jest na licencji GNU GPL co pozwala na wykorzystanie go zarówno w projektach komercyjnych jak i open source.

Kod źródłowy:

Paczki z Vermisem można pobrać z http://vermis.ognisco.com

Przyszłość:
W planach są:

  • generowanie changelog'a, todo itp
  • moduł dokumentow, cos a'la wiki
  • raporty
  • wydruk zadań do pdf, rtf itp
  • integracja z svn
  • moduł do rewizjonowania kodu

Zachęcam do ściągania i używania, czekam także na konstruktywną krytykę i zgłaszanie błędów, z gory dzięki [browar]

0
cepa napisał(a)

Sam jego wygląd i układ był wzorowany nieco na Jirze :)

Nieco? Żebym wiedział, że to nie Jira, to bym się nie zorientował. ;)

Rozumiem zatem, że funkcjonalność jest mniejsza, ale zaletą jest cena? Czy przewidujesz jakieś funkcje, których nie ma w innych trackerach?

0
somekind napisał(a)
cepa napisał(a)

Sam jego wygląd i układ był wzorowany nieco na Jirze :)

Nieco? Żebym wiedział, że to nie Jira, to bym się nie zorientował. ;)

No przyzwyczailem sie do jiry, wiec zrobilem podobne :)

somekind napisał(a)

Rozumiem zatem, że funkcjonalność jest mniejsza, ale zaletą jest cena? Czy przewidujesz jakieś funkcje, których nie ma w innych trackerach?

Jezeli bedzie spory feedback to planuje rozszerzyc to o rewizjonowanie kodu, cos na wzor oprogramowania z Collab Net, ktore niestety ssie :P

0
cepa napisał(a)
  • integracja z svn

Wszedlem z ciekawosci i tylko chcialem spytac: dlaczego akurat svn? Wszyscy od tego odchodza (no ok, moze nie wszyscy, ale wiekszosc projektow z ktorymi ja pracuje przesiadaja sie badz na hg lub git) a Ty chcesz tworzyc nowy produkt i zaczac od svn?
Sam projekt na pierwsze klikanie bardzo fajnie dziala.

0
::. napisał(a)
cepa napisał(a)
  • integracja z svn

Wszedlem z ciekawosci i tylko chcialem spytac: dlaczego akurat svn? Wszyscy od tego odchodza (no ok, moze nie wszyscy, ale wiekszosc projektow z ktorymi ja pracuje przesiadaja sie badz na hg lub git) a Ty chcesz tworzyc nowy produkt i zaczac od svn?
Sam projekt na pierwsze klikanie bardzo fajnie dziala.

hmm no krok po kroku, svn jest mi najbardziej znany, poza tym wlasciwie jest to w tej chwili standard :P

0
cepa napisał(a)

hmm no krok po kroku, svn jest mi najbardziej znany, poza tym wlasciwie jest to w tej chwili standard :P
To jest umierający standard, który umiera w podobnym tempie jak dyskietka (bo niektórym trudno się roztarć z przyzwyczajeniami). Obecnie nie wyobrażam sobie powrotu do SVN, git i mercurial roles.

0

Z SVNem to jest taki myk jak z Windows XP. Jest wystarczająco dobry. A większość firm ma jedno centralne repozytorium i rozproszenie niewiele wnosi, więc motywacja, by nagle zmigrować na coś innego jest na tyle niewielka, że zostaje łatwo zrównoważona przez politykę "jeśli działa, to nie ruszaj", tj. strach przed nowością. Ale zgadzam się, że Git jest o niebo lepszy i będzie wypierał SVNa.

0

My ostatnio robilismy migracje naszych projektow na Mercuriala, poniewaz dla nas rozproszenie ma wielkie zalety. Poza tym, hg dziala po prostu lepiej. Z svn mielismy ciagle problemy np przy refaktoryzacji ktora przemieszcza pliki svn to koszmar. Pomijajac pierwszy clone (ktory i tak jest niewiele dluzszy niz checoout z svn) to wszystko smiga ja Usain Bolt. Nie wspomne o tym jak swietnie dzialaja merge.
Wydaje mi sie ze to "jest wystarczajaco dobry" wynika z kompletnej nieznajomosci innych narzedzi, i niechec do nowego.

0

Dlaczego 90% własnych projektów programistów to middleware? Czy programiści naprawdę nie potrzebuje niczego poza nim?

0
statystykizdupy napisał(a)

Dlaczego 90% własnych projektów programistów to middleware? Czy programiści naprawdę nie potrzebuje niczego poza nim?

bo zeby ulatwic zycie klientom, najpierw trzeba ulatwic zycie sobie :P

0

Wszystko fajnie ładnie ale chciałbym zauważyć że to.......przezajefuckenkurwabista sprawa :)

0

Jak będzie integracja z SVN to można by się pokusić o dopisanie wsparcia dla hg w podobny sposób. Open Source przecież, prawda? ;-)

  • Milestony mogłyby mieć daty, do kiedy powinny zostać osiągnięte
  • W ogóle zadania też mogą mieć daty do wykonania ;-)
  • Wyłączenie nieużywanych modułów (jak dojdzie takie wiki/dokumenty czy coś, to można je będzie wyrzucić z menu?)
  • RSS zamiast powiadomień e-mailowych?
0

user image

Vermis 1.0 RC2 [diabel]

a w nim:

  • bugfixy do poprzedniej wersji - oj byla tego masa, wielkie dzieki ludziom ktorzy poswiecili chwile czasu i probowali robic rozne XSS i SQL injectiony :)
  • modul notatek (zalazek wiki)
  • Vermis ma swoje logo
  • i strone domowa takze :D http://vermis.desfera.com

zachecam do sciagania i testowania, oczywiscie wszelkie sugestie i krytyka mile widziana.
Aktualnie projekt zbliza sie do stabilnej wersji 1.0, ktora bedzie wersja bazowa do wprowadzenia nowych funkcjonalnosci takich ktore beda go odrozniac od reszty produktow dostepnych na rynku :)

0
cepa napisał(a)

Aktualnie projekt zbliza sie do stabilnej wersji 1.0, ktora bedzie wersja bazowa do wprowadzenia nowych funkcjonalnosci takich ktore beda go odrozniac od reszty produktow dostepnych na rynku :)

Niech zgadnę - wbudowany player porno? ;P

0
somekind napisał(a)
cepa napisał(a)

Aktualnie projekt zbliza sie do stabilnej wersji 1.0, ktora bedzie wersja bazowa do wprowadzenia nowych funkcjonalnosci takich ktore beda go odrozniac od reszty produktow dostepnych na rynku :)

Niech zgadnę - wbudowany player porno? ;P

noo hmm zamiast progress bara, to bedzie bajer ze im wiecej zadania zrobisz tym szybciej cycki zobaczysz ;d

0

Tak, a specjalnie dla kobiet domyślnym modelem uczynić The Naked Mana.

0

Jak będzie można te cycki wyłączyć to nawet przyjemny soft się szykuje.

0

Jak dla mnie wygląda spoko, ale przydała by się, jak już wcześniej mówili, obsługa innych SCM'ów.

0

@deus - cycków musi być jak najwięcej. Cycki zawsze się dobrze sprzedają.

0

Brak instalera, brak prefiksów tabel - fail.
No i co ciekawe nie przetłumaczyłeś na polski oO

Plik z tłumaczeniem zakodowany w ANSI, a nawet jeśli piszę tłumaczenie, to jak mam przetłumaczyć komunikaty typu:

Value is required and can't be empty
Username
Password

etc?

Hasła nie posolone:
admin => MD5(21232f297a57a5a743894a0e4a801fc3) => admin

Nikt ci nie będzie potem wszystkich haseł zmieniał, jak sobie wymyślisz ten feature w nowej wersji.
Rozwijane menu nachodzą na siebie i przyprawiają o oczopląs, co rozsierdza niemiłosiernie przy długiej pracy.

No i to, to już jest niewybaczalny błąd. "Zażółcić gęślą jaźń" aka "Za??????ci�? g�???l�? ja????".
user image
Ze schematu który kazałeś wgrać instalującemu wszystkie tabele są w szweckim ISO-8859-1.

Baza nieoptymalna:

Indeksy name i project_name_idx_idx wyglądają na identyczne i jeden z nich mógłby zostać usunięty.

Błąd z kodowaniem zlikwidowałem przestawieniem wszystkich tabel ręcznie na utf-8_bin. Czy na prawdę to było konieczne?
Dodatkowo, w notes nie udało mi się przestawić kodowania, bo wypluwało nie wiadomo co.

0
Demonical Monk napisał(a)

Brak instalera

bedzie wkrotce :p

Demonical Monk napisał(a)

brak prefiksów tabel - fail.

hmm z tym mozna sie klocic :p

Demonical Monk napisał(a)

No i co ciekawe nie przetłumaczyłeś na polski oO

takie zadanie juz mam, do wersji 1.0 tlumaczenie na pewno powstanie

0
Demonical Monk napisał(a)

Plik z tłumaczeniem zakodowany w ANSI -_-

e? kodowanie w UTF-8 to po pierwsze, a po drugie poco mam uzywac wynalazkow jak gettext czy tmx, jak standardowy phpowy array jest wystarczajacy, i banalnie latwy do edycji :p

0

A co powiesz na zryte kodowanie w bazie?
Oprócz tego w My Projects widze tylko pierwszy utworzony projekt...

Nie da się definiować własnych typów Issues i grup memberów.
GeSHI też się przyda...

No i jak segreguję po statusie to chcę cholera żeby to było zawsze tak posegregowane, a nie wracało do segregowania według ID po każdym przejściu na inną stronę.

I najważniejsze: Jaka jest różnica między Userem, a Adminem poza tym że nie może usuwać? Gdzie mam ustawić uprawnienia userowi do przeglądania tylko swoich ticketów i zabronić edycji?

0
Demonical Monk napisał(a)

A co powiesz na zryte kodowanie w bazie?

tu mnie masz, buildy robia sie na osobnym kompie i przyznaje ze zapomnialem o tych ustawieniach do mysql [browar]

Demonical Monk napisał(a)

Oprócz tego w My Projects widze tylko pierwszy utworzony projekt...

ok, to poprawie, dodaj sie jako member w projekcie, w sumie fakt powinno to byc domyslne

Demonical Monk napisał(a)

Nie da się definiować własnych typów Issues

in progress

Demonical Monk napisał(a)

i grup memberów.

chodzi ci o role projektowe jak developer, leader, observer itp itd?

Demonical Monk napisał(a)

GeSHI też się przyda...

pomysl dobry [browar]

Demonical Monk napisał(a)

No i jak segreguję po statusie to chcę cholera żeby to było zawsze tak posegregowane, a nie wracało do segregowania według ID po każdym przejściu na inną stronę.

siedze wlasnie nad nowym gridem do tego, bedzie mial nieco wiecej ficzerow :)

Demonical Monk napisał(a)

I najważniejsze: Jaka jest różnica między Userem, a Adminem poza tym że nie może usuwać? Gdzie mam ustawić uprawnienia userowi do przeglądania tylko swoich ticketów i zabronić edycji?

dynamiczny ACL tez bedzie

czasuuu! all i need is time! ;-)

0
cepa napisał(a)
Demonical Monk napisał(a)

i grup memberów.

chodzi ci o role projektowe jak developer, leader, observer itp itd?

Taa, to jako element kontroli uprawnień powinno być. Bo mi by się przydał taki antykrowi issue tracker, byle była w nim taka opcja, żeby observerzy mogli widzieć i edytować tylko swoje issue w danym projekcie, oprócz tego zero praw. Resztę mogę przeboleć...

0
Demonical Monk napisał(a)

Taa, to jako element kontroli uprawnień powinno być. Bo mi by się przydał taki antykrowi issue tracker, byle była w nim taka opcja, żeby observerzy mogli widzieć i edytować tylko swoje issue w danym projekcie, oprócz tego zero praw. Resztę mogę przeboleć...

hmm no jestes juz ktoras z kolei osoba ktora zwrocila na to uwage, postaram sie to wrzucic jak najszybciej ale w tej chwili mam ponad 40 otwartych zadan i wiele znich to robota na kilka / kilkanascie roboczo godzin :/

0

Hell Yeah! Po prawie 3 miesiacach prac swiatlo dzienne ujrzal Vermis 1.0 RC3 [diabel]

<font size="4">http://vermis.diabloware.com</span>

Prawie 500 zmian przynioslo wiele nowych ficzerow i jeszcze wiecej bugfixow.

Co znajdziecie w srodku? Oto krotka lista:

  • Rejestracja uzytkownikow
  • Rozszerzony profil uzytkownika
  • Przypominanie hasel i aktywacja kont via email
  • Publiczne i prywatne projekty
  • Nowy silnik do gridow oparty o AJAX
  • Nowy grid z najnowszymi zadaniami na dashboardzie
  • Pamiec sortowan, stron itp
  • Obsluga znacznikow bb (code, i, u, b, url)
  • Znacznik "code" dla lepszego wyswietlania snipettow kodu
  • Automatyczne rozpoznawanie url w kontencie
  • Wersjonowanie kontentu (projekty, zadania, komponenty, kamienie milowe, notatki)
  • Eksport CSV
  • Ulepszona wyszukiwarka
  • Lepszy issue navigator
  • Dostep do projektu dla niezalogowanych uzytkownikow
  • Informowanie o zmianach w projekcie via email

Co wiecej od wersji 1.0 RC3 Vermis jest swoim wlasnym bugtrackerem, jezeli macie jakiekolwiek sugestie, bledy badz propozycje dla ficzerow zapraszam do http://bugs.diabloware.com gdzie mozna rownierz na biezaco sledzic postep prac nad calym projektem jak i konkretnymi zagadnieniami.

Demo najnowszej wersji jest dostepne na http://vermis.diabloware.com/demo
Najnowsze zrodla sa dostepne pod adresem http://vermis.diabloware.com/download
Forum projektu jest tutaj http://forum.diabloware.com

Zapraszam do sciagania, testowania i uzywania, wszelkie sugestie jak i krytyka mile widziane [browar]

0

W każdej wersji mnie to wnerwiało - jak ustawię sortowanie od góry do dołu to mam "resolved". Jak ustawię od dołu do góry mam "closed". To jak mam się dostać szybko do aktywnych ticketów? Powinien być w ogóle PA z możliwością definiowania typów zgłoszeń, kolorów i priorytetów. Zakładam że w ACLu nie zrobiłeś praw dostępu do edycji konkretnych pól formularza więc to też.

0
Demonical Monk napisał(a)

W każdej wersji mnie to wnerwiało - jak ustawię sortowanie od góry do dołu to mam "resolved". Jak ustawię od dołu do góry mam "closed". To jak mam się dostać szybko do aktywnych ticketów? Powinien być w ogóle PA z możliwością definiowania typów zgłoszeń, kolorów i priorytetów. Zakładam że w ACLu nie zrobiłeś praw dostępu do edycji konkretnych pól formularza więc to też.

nie wyrobilem sie z tym w tej wersji :S ale w kolejnej (1.0) definitywnie da rade, swoja droga lada dzien dodam automat ktory bedzie wystawial paczke developerska na stronie to bedzie mozna ssac najnowszy kod

0

Projekt zostal wypuszczony w swiat i sam jestem zaskoczony bo dostal pozytywne opinie i do tego sa pierwsi chetni do testowania Vermisa w produkcji w swoich firmach :)

Aktualnie przymierzam sie do szybkiego wydania wersji 1.0 i zamrozenia kodu tak aby przywrocic normalne numerowanie projektu.

Tak wiec mam pytania do Was:

  • Co jest najwazniejsza rzecza w takim produkcie?
  • Ktore ficzery sa najbardziej kluczowe?
  • Co powinno byc naprawione/zmienione ASAP?

Zapraszam na forum projektu do dyskusji na temat, dzieki temu bede mogl szybciej wystartowac z pracami nad nowa wersja ktora lepiej zaspokoi potrzeby uzytkownikow ;)
http://forum.diabloware.com/viewtopic.php?f=12&t=9

PS. Zintegruje strone z systemem ciaglej integracji dzieki czemu przynajmniej raz dziennie bedzie na stronei dostepna paczka developerska z najnowszym kodem i zmianami.
[browar]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1