sterowanie telewizorem - irda

0

Witam, chcialbym napisac program w delphi, dzieki ktoremu moglbym sterowac telewizorem przy pomocy irdy. Szukalem dokumentacji na temat swojego telewizora sony, ale znalazlem tylko cos po angielsku i w dodatku nie bylo nic o opisie protokolu. Myslalem tez, czy moze jest cos jak snifer do irdy (przy laptopie naciskalbym guziki na pilocie, monitorowalbym to i napisal proga;)). Jesli cos wiecie na ten temat to napiszcie

pozdrawiam

0

Poczytaj o standardzie RC5 (tylko nie tym od szyfrowania :) ).

0

przeczytalem i nic ciekawego na ten temat się nie dowiedzialem. Konkretnie ten link http://sakul.terramail.pl/rc5.html moze ktos zna lepsze zrodlo informacii

pozdrawiam

0

Ktos juz kiedys pisal na tym forum, ze sterowanie telewizorem za pomoca IRDA jest jak proba sluchania radia przez WiFi

0

CyberKid: ale ja jeszcze się nie spotkałem z programem do słuchania radia przez WiFi.
A to, o co się rozchodzi w tym temacie, zostało napisane. Niestety, chyba tylko pod linuxa: www.lirc.org

0
Pawel200x.5 napisał(a)

CyberKid: ale ja jeszcze się nie spotkałem z programem do słuchania radia przez WiFi.
A to, o co się rozchodzi w tym temacie, zostało napisane. Niestety, chyba tylko pod linuxa: www.lirc.org

na temacie sie nie znam dlatego napisalem iz widzialem juz odpowiedz ludzi, ktorzy byli raczej pesymistycznie nastawieni do tego rozwiazania. Chyba chodzi o to iz pilot do TV i IrDA pracuja na roznych czestotliwosciach. Poza tym zwaz iz urzadzenia komunikujace sie przez IrDA musza znajdowac sie w odleglosci od siebie ok 30 cm. Ale jak juz napisalem rzecz jasna moge sie mylic ;]

0
Pawel200x.5 napisał(a)

CyberKid: ale ja jeszcze się nie spotkałem z programem do słuchania radia przez WiFi.
A to, o co się rozchodzi w tym temacie, zostało napisane. Niestety, chyba tylko pod linuxa: www.lirc.org

no to jest odbieranie sygnałów z pilota ? nadawanie też się będzie dało ? to by ciekawe nawet w sumie było

0

kumpel ma jakis program w komorce, co pilot mu sluzy jako komorka i jakos dziala, i to z odleglosci 2m. A ja chcialem taki programik napisac tylko dla rozrywki, bez wzgledu na odleglosc jego dzialania

0

bronex, jak chcesz używać tego swojego wynalazku do sterowania telewizorem Sony to nie RC5, Sony ma swój standard - kodowanie Sony (trochę o tym na http://www.ustr.net/infrared/sony.shtml). Stronka dobra, korzystałem z niej gdy pisałem program ale do kodu RC5 i nie na PC, tylko na uP. Jeżeli chodzi o gotowe rozwiązania to w Elektronice dla Wszystkich widziałem kiedyś pilot RC5 na LPT. Wydaje mi się że najpierw mógłbyś spróbować zacząć od kodu RC5, bo jest chyba łatwiejszy, a na pewno bardziej szczegółowo opisany. Na pewno masz na myśli sterowanie przez IrDĘ? Niektórzy mylą pojęcia i ogólnie na podczerwień mówią IrDA...

0

wielkie dzieki :)
Zerkne okiem na twoj link

pozdro

0

nie wiem nic o\ protokołch, ale mam laptopa toshiba seatle (wyposarzony w irde) oraz stary telewizor neptun (do ktorego nie mam pilota). czasem bez mojej woli laptop zmienia programy, wlqcza teletext lub wylqcza tv, z czego wnioskuje ze sterowanie tv przweez irde jest jak najbardziej mozliwe. pomysl ze stworzeniem programu snifujqcego jest swietny, taki programik btyl by swietny

pozdrawiam
deepblue
503 970 777

0

polecam przejrzenie programów napisanych pod Windows Mobile (na palmtopy). Sam mam palmtopa i to działa na naprawdę wielu TV, niestety odległość na jakiej to działa to max. 3metry, i jest zależna od TV.

0
masterajdealny napisał(a)

polecam przejrzenie programów napisanych pod Windows Mobile (na palmtopy). Sam mam palmtopa i to działa na naprawdę wielu TV, niestety odległość na jakiej to działa to max. 3metry, i jest zależna od TV.

w tym miejscu nalezy jednak uwazac, poniewaz rozne systemy operacyjne wspieraja rozne protokoly obslugi irdy. Co prawda nigdy tego nie robiłem, ale nastawiłbym się na wykozystanie protokolu fir (szybka irda). Daloby to mozliwosc generowania sygnalow o "szerokosci" 900us (czyli tyle ile RC5 wymaga). Chętnie zobaczyłbym rowiązanie tego ciekawego temetu :)
Osobiście wybrałbym dużo prostsze i skuteczniejsze rozwiązanie, polegające na podpięciu pod port com lub ltp podczerwonej diody led. na pewno zasięg byłby lepszy, i komfort obsługi tez.

0
CyberKid napisał(a)

Ktos juz kiedys pisal na tym forum, ze sterowanie telewizorem za pomoca IRDA jest jak proba sluchania radia przez WiFi

kolego to wyjasnij mo czemu m ozna sterowac za pomoca symbiana gdzie telefon ma irde jest do tego oprogramowane i dziala a telefony komunikuja sie za pomoca irdy z pc to jaka roznica e MHz poza tym pewnien zakres pasma to ir a pewne to wifi a zupelnie inne radio wfi 2400 MHz a radio do 108 MHz ale zakres pasma ir to ir inna czestotliwosc to to nie ir
pozdrawiam

0

Panowie, irda irdzie nie równa. Są transceivery specjalistczne i uniwersalne. Te specjalistyczne można porównać do słuchania radia przez wifi (bo np. nie da się ustawić niskiej częstotliwości nośnej).

Te uniwersalne są tak proste, że sposób sterowania nimi ogranicza się do "włącz/wyłącz diodę" (nie zawsze dosłownie). Taki sposób sterowania umożliwia osiągnięcie dowolnej fali nośnej i rodzaju modulacji, bo wszystko to zależy tylko od programu sterującego.
W Viście pojawił się natywny standard przesyłu danych RLC (Run Length Coded) razem z driverem klasy CIRClass. Standard ten określa w jaki sposób steruje się nadajnikiem IR: jest to tablica 32-bitowych liczb typu int, w której są czasy aktywności i nieaktywności nadajnika. Jeżeli liczba jest dodatnia, to dioda się włącza, a jeśli ujemna, to dioda się wyłącza. Minimalna jednostka czasu to jedna mikrosekunda.

Windows Driver Kit: Infrared Devices

Data Format
The CIRClass driver exchanges IR data with CIR Port drivers in a standard format. This format is referred to as Run Length Coded (RLC) format.

In run length coding, CIR data is encoded according to the duration of a high or low signal. These durations are recording the demodulated signal (the envelope) and not the modulated signal.

Each LONG (32 bits) of the IR represents a period of time that the signal is on or a period of time that the signal is off. If the LONG is positive, the signal is on. If the LONG is negative, the signal is off. The absolute value of the LONG is the duration of time that the signal is either high or low.

Therefore, if the IR stream is high for 500 microseconds, low for 200 microseconds, and high for 150 microseconds (typically represented as "500 -200 150"), the IR buffer contains the following:

0x01F4 (500 microseconds high)
0xFF38 (200 microseconds low)
0x0096 (150 microseconds high)

Wiedząc to i znając jakiś protokół transmisji IR, aby coś wysłać trzeba zaalokować tablicę IR_TRANSMIT_CHUNK (irclass_ioctl.h) i wpisać do niej czasy "impulsów". Impulsem może być rzeczywisty czas (nie)aktywności diody, lub czas (nie)aktywności fali nośnej, co można ustawić w strukturze IR_TRANSMIT_PARAMS.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1