Generowanie przebiegów pseudolosowych

0

Chcę zbudować generator losowych przebiegów które zachowywałyby się podobnie jak przebiegi indexów giełdowych.

Tylko jak to zrobić :\

Chodzi o to, że ten wylosowany przebieg musiałby:

  1. generować wartości nieujemne;
  2. wykazywać tendencje do okresowości;
  3. jego zachowanie powinno być w pewnym stopniu przewidywalne (tzn tendencja do wpadania w trędy);
  4. ...no i te specyficzne zachowania w okolicach tak zwanych barier psychologicznych [sciana] etc.

Jakieś pomysły??

0
Sebo napisał(a)

Chcę zbudować generator losowych przebiegów które zachowywałyby się podobnie jak przebiegi indexów giełdowych.

Tylko jak to zrobić :\

Chodzi o to, że ten wylosowany przebieg musiałby:

  1. generować wartości nieujemne;
  2. wykazywać tendencje do okresowości;
  3. jego zachowanie powinno być w pewnym stopniu przewidywalne (tzn tendencja do wpadania w trędy);
  4. ...no i te specyficzne zachowania w okolicach tak zwanych barier psychologicznych [sciana] etc.

Jakieś pomysły??

Co do 1)
Generowac dwie liczby random z czego jedna to albo 1 albo 0 i gdy jest to np. 0 to mnozyc druga liczbe przez "-1"

0
abc napisał(a)

Co do 1)
Generowac dwie liczby random z czego jedna to albo 1 albo 0 i gdy jest to np. 0 to mnozyc druga liczbe przez "-1"

Wim, że w w najprostrzy sposób można nieujemność uzyskać poprzez zwracanie wartości bezwzględnej, ale takie rozwiązanie nie daje szans na spełnienie pozostałych założeń :]

Gdyby tak zrobić przebieg zachowywałby się jakby 0 było 'lustrem' i po prostu odbijałby się od niego ...a widziała ktoś z waz takie zachowanie na giełdzie :> Ja tesz nie :-/

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1