Krajowy system e-Faktur

0

Mam pytanie - czy ktoś już ma opracowaną integrację z KSEF z wykorzystaniem języka PHP?

0

Witam,
czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć co robię źle (oby nie wszystko).

  1. Wygenerowałem sobie token w aplikacji testowej MF (NIP: 8877693164, token: F93D541842D3C2F9999659E74F5C4001ACFA5A5670B1EC46029F06A43AA712E8 lub 1E36F9A290422C0056DB5444DA5E480EB4EA627BB05EDA63D97CD918C8A3C9B5 - oba sa ze statusem aktywny).
  2. Wywołuję "/online/Session/AuthorisationChallenge" podstawiając nip na jaki wygenerowałem token.
  3. Otrzymuję json'a z timestamp'em (równo minus 2 godziny w stosunku do czasu bieżącego) i challenge'a. Robię konwersję. Po przetworzeniu tego w drugą stronę otrzymuję czas bieżący.
  4. Buduję z tokena i timestampa stringa. Robię to w PHP i otrzymuję dokładnie te same wartości co w javie, więc zakładam, że string jest poprawnie zbudowany.
  5. Szyfruję otrzymanego stringa kluczem publicznym (openssl_public_encrypt($tokne.'|'.(new DateTime($timestamp))->format('Uv'), $enc, $klucz); ) i wstawiam do pliku InitSessionTokenRequestExample.xml wraz challengem i nipem.
  6. Zawsze otrzymuję komunikat o "Nieprawidłowe wyzwanie autoryzacyjne".

Gdy skorzystam ze swagger'a i zrobię w sumie to samo, tj. pozyskam na ten nip dane z "AuthorisationChallenge", zmodyfikuję plik "InitSessionTokenRequestExample.xml" to w zasadzie zawsze dostaję info "Nieprawidłowe wywołanie" a po czasie gdy sesja wygasa (5 min.) mam "Nieprawidłowe wyzwanie autoryzacyjne".

Nie wiem już o co chodzi. Może ktoś mógłby coś podpowiedzieć lub byłby uprzejmy sprawdzić czy ten nip i token są poprawne.
dziękuję

EDIT:
Mój xml wygląda tak:
InitSessionTokenRequestExample.xml.zip

0

Hej,
Mam takie flow AuthorisationChallenge -> InitSigned -> Credntials/Grant ( tutaj otrzymuje 100 - Proces został zarejestrowany ) -> Credentials/Status/{CredentialsElementReferenceNumber} gdy uderzam na ten EP to mam np. 100 Proces został zarejestrowany. A za chwilę processingCode":410,"processingDescription":"Brak autoryzacji.

Czy ktoś z Was spotkał się z sytuacją, że czeka na 200 "Proces uprawnień zakończony" tak jak to jest w webinarze i się nie może doczekać ?

0

Cześć, czy komuś dalej działa wysyłanie paczek w sesji wsadowej? Gdy wysyłam jedną paczkę (może być w niej kilka faktur) to wysyłka przechodzi i dostaję UPO. Natomiast, gdy wysyłam kilka paczek (oryginalny zip z fakturami podzielony na kilka paczek, które są zaszyfrowane) uzyskuję dość enigmatyczny błąd "Niepoprawny skrót pliku". Dodam, że gdy łączę paczki w celu sprawdzenia, skrót złączonych paczek (oczywiście odszyfrowanych) zgadza się ze skrótem oryginalnego zipa. Miał ktoś może taki błąd?

1

Był taki problem: link

Dostałem odpowiedź z FSeF, wooo.,...

Uprzejmie informujemy, że zastosowany podpis nie zawiera prefiksu ds w przestrzeni nazw: <Signature Id="Signature" xmlns="http://www.w3.org/2000/09/xmldsig#">.
Jednocześnie informujemy, że obsługa podpisów bez prefixu ds przestrzeni nazw http://www.w3.org/2000/09/xmldsig# pojawi się w najbliższej aktualizacji API.

Więc pozostaje mi czekać... A podobno to już wersja produkcyjna od pół roku... :-)

0

Hej, Mam pytanie odnośnie nieszczęsnego InitToken robię tak:
Mam token z Generate token i timestamp z AuthChallenge: według specyfiakcji mam token + "|" + timestamp
Generowanie timestamp: parsuje na DateTime i i używam ToUniversalTime() następnie do Long'a z metodą ToUnixTimeMiliseconds.

Biorę klucz publiczny i robię encrypt RSACryptoServiceProvider
Mam taki testowy token:
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

I oczywiście w RS: Dokument nie jest zgodny ze schemą (xsd).

Może ktoś rzuci jakiegoś tipa co robię jeszcze źle ?

0

Wywołuję GenerateToken, dostaję response z authorisationToken, następnie wywołuję Grant, ale dostaję Brak autoryzacji. W request do zapytania Grant dodaję token sesji, ale w jakim parametrze i pod jaką nazwą dodać authorisation token, bo próbowałem w Header pod "tokenNumber", ale ten sam błąd.

object TStatusCredentialsResponse
  elementReferenceNumber="20220603-EG-3550A4F563-72F8286C50-F5"
  processingCode=410
  processingDescription="Brak autoryzacji."
  referenceNumber="20220603-SE-4A312897FF-BE6E3D4352-51"
  timestamp="2022-06-03T12:13:54.715Z"
end

otrzymuję taki result w InitResponse

object TInitSessionResponse
  referenceNumber="20220603-SE-6CAA805900-966A311EAD-29"
  object sessionToken
    object context
      object contextName
        _type="fn"
        fullName="CN_1546452658"
      end
      object credentialsRoleList
        object
          roleDescription="uprawnienie właścicielskie"
          roleType="owner"
          _type="standard_plain"
        end
      end
    end
    token="043e3c379da8215a6f0ff72d5200f810587140538c71e629d0327b62fe77980d"
  end
  timestamp="2022-06-03T13:33:04.284Z"
end

Czyli mam uprawnienia właścicielskie, a mimo to, nie mogę nadawać uprawnień bo dostaję Brak autoryzacji. Dokument podpisuję podpisem.

1

Mam pytanie, czym się różni wyszukiwanie poprzez :
{"queryCriteria":{"type":"incremental","acquisitionTimestampThresholdFrom":"2022-05-01T0000.0005214+02:00","acquisitionTimestampThresholdTo":"2022-06-03T1500+02:00","subjectType":"Subject2"}}

a

{"queryCriteria":{"type":"range","invoicingDateFrom":"2022-06-01T0000.0006432+02:00","invoicingDateTo":"2022-06-03T1500+02:00","subjectType":"Subject2"}}

0

Cześć,

Robię wywołanie /batch/Init i podpis XAdESowy. Coś jest jednak chyba nie tak z moim podpisem, bo mam dziwnie zakodowane dane Issuera. Ma ktoś pomysł, dlaczego tak się mogło stać i jak można to poprawić(czy w ogóle muszę, czy z SigningCertificateV2 też mi przyjmą)?

Ewentualnie co jeszcze jest nie tak z tym requestem, że po wysłaniu do KSeFa zwracają "Nieprawidłowy podpis."? Poniżej request:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<ns2:InitRequest xmlns="http://ksef.mf.gov.pl/schema/gtw/svc/types/2021/10/01/0001" xmlns:ns2="http://ksef.mf.gov.pl/schema/gtw/svc/batch/init/request/2021/10/01/0001" xmlns:ns3="http://ksef.mf.gov.pl/schema/gtw/svc/batch/types/2021/10/01/0001">
    <ns2:Identifier xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xsi:type="SubjectIdentifierByCompanyType">
        <Identifier>1121833490</Identifier>
    </ns2:Identifier>
    <ns2:DocumentType>
        <Service>KSeF</Service>
        <FormCode>
            <SystemCode>FA (1)</SystemCode>
            <SchemaVersion>1-0E</SchemaVersion>
            <TargetNamespace>http://crd.gov.pl/wzor/2021/11/29/11089/</TargetNamespace>
            <Value>FA</Value>
        </FormCode>
    </ns2:DocumentType>
    <ns2:Encryption>
        <EncryptionKey>
            <Encoding>Base64</Encoding>
            <Algorithm>AES</Algorithm>
            <Size>256</Size>
            <Value>cwuBtHwfgK5Z1Xn/igIIibsaY7i5t3WJGA7DkU72voeB3dy/eH3XpjWvROOS4QLSodRp/RbbwQr+LkMNbg0voap0kFtscREA861c42xlmZ/w8ntrn+reFzN7HHBUgKHmxoAKHLjCGm6OmusyQA9yOdo7BtuSZe8dbkZfDqIBaLFbNGlPTEbVkHfbwcrTF4WbNzvqIXNfG6iWxUoZXQwe+Z+EWcTMDEjJSUyJXbTPQ9aySCxs2QeQKrQbLxKn1bP53Jv9TSzSZuRYTU0+r65RhdQLii8WkGdIZOgt6USCAwgfEoXF6pxsfuxzpRda4EnGxfpj/iEXLkPytPb4xunnYA==</Value>
        </EncryptionKey>
        <EncryptionInitializationVector>
            <Encoding>Base64</Encoding>
            <Bytes>16</Bytes>
            <Value>imP6TL1Wsj41Cyzuogljsg==</Value>
        </EncryptionInitializationVector>
        <EncryptionAlgorithmKey>
            <Algorithm>RSA</Algorithm>
            <Mode>ECB</Mode>
            <Padding>PKCS#1</Padding>
        </EncryptionAlgorithmKey>
        <EncryptionAlgorithmData>
            <Algorithm>AES</Algorithm>
            <Mode>PKCS#7</Mode>
        </EncryptionAlgorithmData>
    </ns2:Encryption>
    <ns2:PackageSignature>
        <ns2:Package>
            <ns3:PackageType>split</ns3:PackageType>
            <ns3:CompressionType>zip</ns3:CompressionType>
            <ns3:Value>batch-5.zip</ns3:Value>
        </ns2:Package>
        <ns2:PackageFileHash>
            <HashSHA>
                <Algorithm>SHA-256</Algorithm>
                <Encoding>Base64</Encoding>
                <Value>BVB4cuaihYEkT0MOAsGiWDfVRlf5yKfNR9Fr8hTryWQ=</Value>
            </HashSHA>
            <FileSize>131</FileSize>
        </ns2:PackageFileHash>
        <ns2:PackagePartsList>
            <ns2:PackagePartSignature>
                <ns3:OrdinalNumber>0</ns3:OrdinalNumber>
                <ns3:PartFileName>batch-5-part-0.zip</ns3:PartFileName>
                <ns3:PartFileHash>
                    <HashSHA>
                        <Algorithm>SHA-256</Algorithm>
                        <Encoding>Base64</Encoding>
                        <Value>BVB4cuaihYEkT0MOAsGiWDfVRlf5yKfNR9Fr8hTryWQ=</Value>
                    </HashSHA>
                    <FileSize>131</FileSize>
                </ns3:PartFileHash>
            </ns2:PackagePartSignature>
        </ns2:PackagePartsList>
    </ns2:PackageSignature>
    <ds:Signature xmlns:ds="http://www.w3.org/2000/09/xmldsig#" Id="id-eccbb3e8e7f728854047d550dcdae9a7">
        <ds:SignedInfo>
            <ds:CanonicalizationMethod Algorithm="http://www.w3.org/2001/10/xml-exc-c14n#"/>
            <ds:SignatureMethod Algorithm="http://www.w3.org/2001/04/xmldsig-more#rsa-sha256"/>
            <ds:Reference Id="r-id-eccbb3e8e7f728854047d550dcdae9a7-1" URI="">
                <ds:Transforms>
                    <ds:Transform Algorithm="http://www.w3.org/2002/06/xmldsig-filter2">
                        <dsig-filter2:XPath xmlns:dsig-filter2="http://www.w3.org/2002/06/xmldsig-filter2" Filter="subtract">/descendant::ds:Signature</dsig-filter2:XPath>
                    </ds:Transform>
                    <ds:Transform Algorithm="http://www.w3.org/2001/10/xml-exc-c14n#"/>
                </ds:Transforms>
                <ds:DigestMethod Algorithm="http://www.w3.org/2001/04/xmlenc#sha256"/>
                <ds:DigestValue>m+SvyhPXxtCJdgAfuTs4TMtiVtt6OTjtURnyDnHxzD0=</ds:DigestValue>
            </ds:Reference>
            <ds:Reference Type="http://uri.etsi.org/01903#SignedProperties" URI="#xades-id-eccbb3e8e7f728854047d550dcdae9a7">
                <ds:Transforms>
                    <ds:Transform Algorithm="http://www.w3.org/2001/10/xml-exc-c14n#"/>
                </ds:Transforms>
                <ds:DigestMethod Algorithm="http://www.w3.org/2001/04/xmlenc#sha256"/>
                <ds:DigestValue>/ORzhz1cvcLQ00Amk1bd2M7a5d56vB5x2NGW09/7xsA=</ds:DigestValue>
            </ds:Reference>
        </ds:SignedInfo>
        <ds:SignatureValue Id="value-id-eccbb3e8e7f728854047d550dcdae9a7">cwZR0b/HHJpOW2vSUyPoMGve0bcVbzBlJK9RGFGk+oy1IKCvSPX/rYu7UcmT6gOjHPsBofIYPm38R+DL9VVfNnMave6u6BEoFRjuRnLUkErLY7rGSUSpUx427XI/0PWgXJnqrXTaVop+I+a2fJRHx+kHDaflvG629pE7EbbomjfgX99PI3xqF8b05mzfdZ6cBtpUBR72ZdgyRIhJH/dVOZzuYKORUH/7pLnscCp+V5/d5m2+uUxXFFQS56SXA65VG4gXWoOpHvGlegoHYQGbBv7PAUlrrDVbyUAhJyobNtd3YCfIP0CouxdaQ/4301LrDYe8f3kqsrcL8zOih6JyXQ==</ds:SignatureValue>
        <ds:KeyInfo>
            <ds:X509Data>
                <ds:X509Certificate>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</ds:X509Certificate>
            </ds:X509Data>
        </ds:KeyInfo>
        <ds:Object>
            <xades:QualifyingProperties xmlns:xades="http://uri.etsi.org/01903/v1.3.2#" Target="#id-eccbb3e8e7f728854047d550dcdae9a7">
                <xades:SignedProperties Id="xades-id-eccbb3e8e7f728854047d550dcdae9a7">
                    <xades:SignedSignatureProperties>
                        <xades:SigningTime>2022-06-03T12:41:20Z</xades:SigningTime>
                        <xades:SigningCertificateV2>
                            <xades:Cert>
                                <xades:CertDigest>
                                    <ds:DigestMethod Algorithm="http://www.w3.org/2001/04/xmlenc#sha512"/>
                                    <ds:DigestValue>ZWQWtkVXm1dPmOm+sxqeKJi8jAKXUIbNpIw3tCD5K2IoESCYGJLrzvNHPeVutG7Pi+YFL0/x8Hliwn9ZkTOyjw==</ds:DigestValue>
                                </xades:CertDigest>
                                <xades:IssuerSerialV2>MIGcMIGOpIGLMIGIMRUwEwYDVQQDDAxGaXJtYVRlc3Rvd2ExETAPBgNVBAQMCEtvd2Fsc2tpMQwwCgYDVQQqDANKYW4xFjAUBgNVBAoMDUZpcm1hIFRlc3Rvd2ExCzAJBgNVBAYTAlBMMRAwDgYDVQQHDAdMb2R6a2llMRcwFQYDVQQFEw5OSVAtMTEyMTgzMzQ5MAIJALUf0INK6Qg4</xades:IssuerSerialV2>
                            </xades:Cert>
                        </xades:SigningCertificateV2>
                    </xades:SignedSignatureProperties>
                    <xades:SignedDataObjectProperties>
                        <xades:DataObjectFormat ObjectReference="#r-id-eccbb3e8e7f728854047d550dcdae9a7-1">
                            <xades:MimeType>application/octet-stream</xades:MimeType>
                        </xades:DataObjectFormat>
                    </xades:SignedDataObjectProperties>
                </xades:SignedProperties>
            </xades:QualifyingProperties>
        </ds:Object>
    </ds:Signature>
</ns2:InitRequest>
0

Mam takie pytanie, czy ktoś w PHP ogarnął generowanie certyfikatu/autoryzacje i byłby mi w stanie odpłatnie udostępnić takie rozwiązanie?

0

Witam,
Czy jest tutaj osoba, która piszę w C# ? Chciałbym zapytać o jedną rzecz.

0

Wysyłam żądanie 'https://ksef.mf.gov.pl/api/online/Query/Credential/Sync'

{"queryCriteria":{"type":"list_all","queryCredentialsTypeResultType":"all","queryCredentialsScopeResultType":"current"}}

i otrzymuję:

object TKSeF_Exception
  object Exception
    object exceptionDetailList
      object
        exceptionCode=21100
        exceptionDescription="Nieprawidłowe żądanie."
      end
    end
    serviceCode="F4E40B6C-FB26-441D-8E29-765EB1CC32CA"
    ServiceCtx="srvTEMFA"
    serviceName="exception.handler"
    timestamp="2022-06-06T12:09:04.535Z"
  end
end

w Swaggerze w ogóle jest tylko jedno pole podane do wypełnienia "type", nic poza tym. Czego tu brakuje?

0

Witam,
Czy ktoś napotkał problem jak odczytać UPO nie posiadając ReferenceNumber??
Jakie jest algorytm postępowania? Gdzie można odzyskać ReferenceNumber jeżeli faktura poszła do KSeF a ReferenceNumber został z jakichś przyczyn utracony??

0

Wysyłam na https://ksef-test.mf.gov.pl/api/batch/Init poniższy request:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<ns2:InitRequest xmlns:ns2="http://ksef.mf.gov.pl/schema/gtw/svc/batch/init/request/2021/10/01/0001" xmlns="http://ksef.mf.gov.pl/schema/gtw/svc/types/2021/10/01/0001" xmlns:ns3="http://ksef.mf.gov.pl/schema/gtw/svc/batch/types/2021/10/01/0001">
    <ns2:Identifier xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xsi:type="SubjectIdentifierByCompanyType">
        <Identifier>7579996361</Identifier>
    </ns2:Identifier>
    <ns2:DocumentType>
        <Service>KSeF</Service>
        <FormCode>
            <SystemCode>FA (1)</SystemCode>
            <SchemaVersion>1-0E</SchemaVersion>
            <TargetNamespace>http://crd.gov.pl/wzor/2021/11/29/11089/</TargetNamespace>
            <Value>FA</Value>
        </FormCode>
    </ns2:DocumentType>
    <ns2:Encryption>
        <EncryptionKey>
            <Encoding>Base64</Encoding>
            <Algorithm>AES</Algorithm>
            <Size>256</Size>
            <Value>f1hw5R7wq2R283uuga0LBqxPxiWFbtNwx/vkpJFMhts1wkzINLHDc+/JCtnKwCpIBLMR0ZkQwY18L9raiTvVTk09hKJe+7fdk7BdIMkGZbq8uPEZHwdz5jCyszPrty4Kab5SVqkcFbRvQ5xBB9TCyOXGfELMBpKM0Oa6oY9dsbmFHxyfXESL9f8p65zO7ZrdtQsLMKUNSiURXbce4wTWFLV7GvcI2qwZt4+10iLukwiR1QU6fTvnggpw3kd456gOkxQCtnuI4nqzJw7wgmC4F792JhgaVWEJpVNTZP92JQkUdqRXnofBpcDJgw7uRm3S1PoaUMbHLJ+5ElSWSLmG8A==</Value>
        </EncryptionKey>
        <EncryptionInitializationVector>
            <Encoding>Base64</Encoding>
            <Bytes>16</Bytes>
            <Value>JT4XGPuK2RhFdpbOYkGTJg==</Value>
        </EncryptionInitializationVector>
        <EncryptionAlgorithmKey>
            <Algorithm>RSA</Algorithm>
            <Mode>ECB</Mode>
            <Padding>PKCS#1</Padding>
        </EncryptionAlgorithmKey>
        <EncryptionAlgorithmData>
            <Algorithm>AES</Algorithm>
            <Mode>PKCS#7</Mode>
        </EncryptionAlgorithmData>
    </ns2:Encryption>
    <ns2:PackageSignature>
        <ns2:Package>
            <ns3:PackageType>split</ns3:PackageType>
            <ns3:CompressionType>zip</ns3:CompressionType>
            <ns3:Value>batch-1.zip</ns3:Value>
        </ns2:Package>
        <ns2:PackageFileHash>
            <HashSHA>
                <Algorithm>SHA-256</Algorithm>
                <Encoding>Base64</Encoding>
                <Value>pRTx/SD25Puk4WwhVPTJppuok6c+iOOwtGqK6RGPtQg=</Value>
            </HashSHA>
            <FileSize>131</FileSize>
        </ns2:PackageFileHash>
        <ns2:PackagePartsList>
            <ns2:PackagePartSignature>
                <ns3:OrdinalNumber>0</ns3:OrdinalNumber>
                <ns3:PartFileName>batch-1-part-0.zip</ns3:PartFileName>
                <ns3:PartFileHash>
                    <HashSHA>
                        <Algorithm>SHA-256</Algorithm>
                        <Encoding>Base64</Encoding>
                        <Value>pRTx/SD25Puk4WwhVPTJppuok6c+iOOwtGqK6RGPtQg=</Value>
                    </HashSHA>
                    <FileSize>131</FileSize>
                </ns3:PartFileHash>
            </ns2:PackagePartSignature>
        </ns2:PackagePartsList>
    </ns2:PackageSignature>
    <ds:Signature xmlns:ds="http://www.w3.org/2000/09/xmldsig#" Id="xmldsig-648e9f9d-b3c3-4bf9-b280-1c6c47efea2e">
        <ds:SignedInfo>
            <ds:CanonicalizationMethod Algorithm="http://www.w3.org/TR/2001/REC-xml-c14n-20010315"/>
            <ds:SignatureMethod Algorithm="http://www.w3.org/2001/04/xmldsig-more#rsa-sha256"/>
            <ds:Reference Id="xmldsig-648e9f9d-b3c3-4bf9-b280-1c6c47efea2e-ref0" URI="">
                <ds:Transforms>
                    <ds:Transform Algorithm="http://www.w3.org/2000/09/xmldsig#enveloped-signature"/>
                </ds:Transforms>
                <ds:DigestMethod Algorithm="http://www.w3.org/2001/04/xmlenc#sha256"/>
                <ds:DigestValue>gKKs29z9rNMpSmf2Wtn4CRa3Jv8jdCz80QdX2aSxccQ=</ds:DigestValue>
            </ds:Reference>
            <ds:Reference Type="http://uri.etsi.org/01903#SignedProperties" URI="#xmldsig-648e9f9d-b3c3-4bf9-b280-1c6c47efea2e-signedprops">
                <ds:Transforms>
                    <ds:Transform Algorithm="http://www.w3.org/TR/2001/REC-xml-c14n-20010315"/>
                </ds:Transforms>
                <ds:DigestMethod Algorithm="http://www.w3.org/2001/04/xmlenc#sha256"/>
                <ds:DigestValue>0ZSjPYj1gZtrVGLQ3lN0wGxEMong2dWhzaDi2sa+f0E=</ds:DigestValue>
            </ds:Reference>
        </ds:SignedInfo>
        <ds:SignatureValue Id="xmldsig-648e9f9d-b3c3-4bf9-b280-1c6c47efea2e-sigvalue">dW825Er+uv6jC0ZlQ/+mlwSsw6Yy7OEemTzHJdu/26vHc1lApyoJWZoO9T+Vjerb8IZakU2+HTP\0jxcBEKiNb7YpXbZN78AOYvkwswZUen1kazpwQfiKgOGjAmmETNWdT1vUMsDf+yOJRhl2nnmZxtP\McIxF0NlD03Oan8Z9WppsgkDxu0o1Gc1hVoFNlIGyTy7wJejRdyZ9vVWqvtsIRcQqKhBN57RpTVt\DeUu+qd6frfUC4MqeK5hAYOVti+m7GXcPZ1DAnIxlkgvgGuBsIsFh5AJr5g5gcAO9SZJJJYrhB/A\v835QF0W7rRHtxVF4PpOan8jEhplS2u2Tq+4BA==
</ds:SignatureValue>
        <ds:KeyInfo>
            <ds:X509Data>
                <ds:X509Certificate>MIID/DCCAuSgAwIBAgIIRuvmmkiiEIUwDQYJKoZIhvcNAQELBQAwgbQxCzAJBgNVBAYTAlBMMRQw\EgYDVQQIEwtNYXpvd2llY2tpZTERMA8GA1UEBxMIdGVzdEtzZWYxETAPBgNVBAoTCHRlc3RLc2Vm\MREwDwYDVQQLEwh0ZXN0S3NlZjERMA8GA1UEAxMIdGVzdEtzZWYxKDAmBgkqhkiG9w0BCQEWGXRl\c3Rvd3kxMjNAdGVzdGtzZWYxMjIucGwxGTAXBgNVBGETEFZBVFBMLTc1Nzk5OTYzNjEwHhcNMjIw\NjA3MDkwMzAwWhcNMjMwNjA3MDkwMzAwWjCBtDELMAkGA1UEBhMCUEwxFDASBgNVBAgTC01hem93\aWVja2llMREwDwYDVQQHEwh0ZXN0S3NlZjERMA8GA1UEChMIdGVzdEtzZWYxETAPBgNVBAsTCHRl\c3RLc2VmMREwDwYDVQQDEwh0ZXN0S3NlZjEoMCYGCSqGSIb3DQEJARYZdGVzdG93eTEyM0B0ZXN0\a3NlZjEyMi5wbDEZMBcGA1UEYRMQVkFUUEwtNzU3OTk5NjM2MTCCASIwDQYJKoZIhvcNAQEBBQAD\ggEPADCCAQoCggEBALQVZx2s+QdoUhRyLSfvAsQW2Nqb9/Em3wLzPysClqluAB+QBpWxos0V4D2w\EwsXyGt2ZvZkvU3aWSDhnuabp4TQGRROM+PXdSburha5a6MuPGaf8QesZNcpwcYod9X0Kcqtu4Ww\ueUo6R3DVE9nYV+A6yqtI3jG+Si2c4pZD27+m2iEUJMtK36QYOQH4EE+r+yH4RkZ72kzLa8zZMAv\81g/f0g70486VQ31Z9JUFySpPu4BTM7JxqfANlKFtqFQUWaKlh0zMcDGwyf+ogFKWZ6xmpst+B+f\oM5IxHxC2LOj7QHhBenW0p1EpY5P8rkLRNYTGI7V6wJ6Epc01QQoZRMCAwEAAaMQMA4wDAYDVR0T\BAUwAwEB/zANBgkqhkiG9w0BAQsFAAOCAQEARQ648Ngjs5yuDgfRp8nv16+oHOIgmYCLmskzkcCs\5d4R+Hls0J3UMEKfErRZeo39qnkOXUtpZQkOh1WDiLDbzRHh0ru5DplWIn+jNpYyG7Un48shNOH7\z6YHAk63CHlUVY/KXG+VyEMevOIRQiwXkRjLWWruyRSrTlG8+vvQTEJUhfcVf1caTUmQ0m1yjBzH\PUY45cKBeAyJ6Y/X1MGgiwyyNwlL3Du38gNzSMWaMR/FVYuaUYHUsDMU3vvId+z3vUGwBsoLbgYg\lYw6szDgCXxQKogC8tFOag2DDUG4IS3moXNZSjrk4ljzGmwI+Dho8mTib1NXDnvZ7JEDNFXE+A==
</ds:X509Certificate>
            </ds:X509Data>
        </ds:KeyInfo>
        <ds:Object>
            <xades:QualifyingProperties xmlns:xades="http://uri.etsi.org/01903/v1.3.2#" xmlns:xades141="http://uri.etsi.org/01903/v1.4.1#" Target="#xmldsig-648e9f9d-b3c3-4bf9-b280-1c6c47efea2e">
                <xades:SignedProperties Id="xmldsig-648e9f9d-b3c3-4bf9-b280-1c6c47efea2e-signedprops">
                    <xades:SignedSignatureProperties>
                        <xades:SigningCertificate>
                            <xades:Cert>
                                <xades:CertDigest>
                                    <ds:DigestMethod Algorithm="http://www.w3.org/2001/04/xmlenc#sha256"/>
                                    <ds:DigestValue>dDH/Clw3FtQ/FoRBYnVTMErMYSbCWW6+d1mLpdmI1b0=</ds:DigestValue>
                                </xades:CertDigest>
                                <xades:IssuerSerial>
                                    <ds:X509IssuerName>2.5.4.97=VATPL-7579996361,[email protected],cn=testKsef,ou=testKsef,o=testKsef,l=testKsef,st=Mazowieckie,c=PL</ds:X509IssuerName>
                                    <ds:X509SerialNumber>5110431752499892357</ds:X509SerialNumber>
                                </xades:IssuerSerial>
                            </xades:Cert>
                        </xades:SigningCertificate>
                    </xades:SignedSignatureProperties>
                </xades:SignedProperties>
            </xades:QualifyingProperties>
        </ds:Object>
    </ds:Signature>
</ns2:InitRequest>

I w zwrotce dostaję

{
    "exception": {
        "serviceCtx": "srvTEMFB",
        "serviceCode": "20220607-EX-C6C8378FB8-B7DA324FDA-3F",
        "serviceName": "batch.init",
        "timestamp": "2022-06-07T13:48:52.889Z",
        "referenceNumber": "20220607-SE-0140EB435F-08E474773B-E6",
        "exceptionDetailList": [
            {
                "exceptionCode": 31000,
                "exceptionDescription": "Nieprawidłowe wywołanie."
            }
        ]
    }
}

Co jest nie tak z moim requestem?

0

Hej, szukam po stronach ksefu przykładowych faktur do wysyłki, prośba o informację czy z tej strony pobieraliście https://www.podatki.gov.pl/e-deklaracje/dokumentacja-it/struktury-dokumentow-xml/#ksef ? i jaki dokument z tych wybieraliście ?

{"invoiceHash":{
	"hashSHA":{
		"algorithm":"SHA-256",
		"encoding":"Base64",
		"value":"b1sr/rHcB92FDf9wTn+bwOC4YSfYojkfuWUruWXN+WM="},
		"fileSize":1939},
"invoicePayload":{
	"type":"plain",
	"encryptedInvoiceHash":null,
	"encryptedInvoiceBody":"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"
	}
}
Wysyłam fakture Invoice/Send z takim RQ i dostaję błąd {
        "exceptionCode": 21100,
        "exceptionDescription": "Nieprawidłowe żądanie."
      }
      Czy dobrze rozumiem, że 'encryptedInvoiceHash' wypełniam gdy w InitToken dodam sekcję Encrypt, bez niej nie wypełniam tego ?
0

Czy ktoś kojarzy czy da się pobrać UPO korzystając z interfejsu KSeF?

0

Cześć,

Udało mi się już załatwić błędy z https://4programmers.net/Forum/Nietuzinkowe_tematy/355933-ksef_krajowy_system_e_faktur?p=1849416#id1849416.

Teraz mam kolejny problem - generuję XMLa z podpisem:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?><ns2:InitRequest xmlns:ns2="http://ksef.mf.gov.pl/schema/gtw/svc/batch/init/request/2021/10/01/0001" xmlns="http://ksef.mf.gov.pl/schema/gtw/svc/types/2021/10/01/0001" xmlns:ns3="http://ksef.mf.gov.pl/schema/gtw/svc/batch/types/2021/10/01/0001">
    <ns2:Identifier xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xsi:type="SubjectIdentifierByCompanyType">
        <Identifier>7579996361</Identifier>
    </ns2:Identifier>
    <ns2:DocumentType>
        <Service>KSeF</Service>
        <FormCode>
            <SystemCode>FA (1)</SystemCode>
            <SchemaVersion>1-0E</SchemaVersion>
            <TargetNamespace>http://crd.gov.pl/wzor/2021/11/29/11089/</TargetNamespace>
            <Value>FA</Value>
        </FormCode>
    </ns2:DocumentType>
    <ns2:Encryption>
        <EncryptionKey>
            <Encoding>Base64</Encoding>
            <Algorithm>AES</Algorithm>
            <Size>256</Size>
            <Value>BFn7nWBpbn+r1qOoLrw8f+NVwY7tUiwiKv4Sk35GxkzAHnA2WkQDE3sRG38VOZ+5Yi9oCnmyjU1sZey3AeVi8J0X5BPB9qI5bRfT4+1F2MSKwAqcKtXll9t35omerA5HhxxQQasW+ub+ohwtfAwWX4DBJJNPuwZKfWcukcV3OyOT3g8Vz0nuA/fJnfa9P5SKDYzEsWTpBkhg8dpQhljbuRgf4GqjYFwxcTFR2OYdBb3aE79xA4DNY5EbdwlZHMbuoXkfjtRUUpqyvHWtlm+Y6pS73nz44fn41O0AA58EVntj3rfOyNsn+LOPkLm9SwdLGDfff/seI2HMyE8RCe92Sw==</Value>
        </EncryptionKey>
        <EncryptionInitializationVector>
            <Encoding>Base64</Encoding>
            <Bytes>16</Bytes>
            <Value>SSWolfh+7HzTKx1hL4gRsg==</Value>
        </EncryptionInitializationVector>
        <EncryptionAlgorithmKey>
            <Algorithm>RSA</Algorithm>
            <Mode>ECB</Mode>
            <Padding>PKCS#1</Padding>
        </EncryptionAlgorithmKey>
        <EncryptionAlgorithmData>
            <Algorithm>AES</Algorithm>
            <Mode>CBC</Mode>
            <Padding>PKCS#7</Padding>
        </EncryptionAlgorithmData>
    </ns2:Encryption>
    <ns2:PackageSignature>
        <ns2:Package>
            <ns3:PackageType>split</ns3:PackageType>
            <ns3:CompressionType>zip</ns3:CompressionType>
            <ns3:Value>batch-1.zip</ns3:Value>
        </ns2:Package>
        <ns2:PackageFileHash>
            <HashSHA>
                <Algorithm>SHA-256</Algorithm>
                <Encoding>Base64</Encoding>
                <Value>hznHbmgfkAkjuQDJ3w73XPQh05yrtUZQxLmtGbanbYU=</Value>
            </HashSHA>
            <FileSize>22</FileSize>
        </ns2:PackageFileHash>
        <ns2:PackagePartsList>
            <ns2:PackagePartSignature>
                <ns3:OrdinalNumber>1</ns3:OrdinalNumber>
                <ns3:PartFileName>batch-1-part-1.zip</ns3:PartFileName>
                <ns3:PartFileHash>
                    <HashSHA>
                        <Algorithm>SHA-256</Algorithm>
                        <Encoding>Base64</Encoding>
                        <Value>hznHbmgfkAkjuQDJ3w73XPQh05yrtUZQxLmtGbanbYU=</Value>
                    </HashSHA>
                    <FileSize>22</FileSize>
                </ns3:PartFileHash>
            </ns2:PackagePartSignature>
        </ns2:PackagePartsList>
    </ns2:PackageSignature>
    <ds:Signature xmlns:ds="http://www.w3.org/2000/09/xmldsig#" Id="xmldsig-f40b7ae3-eeaa-4cd2-b71e-1cf770e80d37">
        <ds:SignedInfo>
            <ds:CanonicalizationMethod Algorithm="http://www.w3.org/TR/2001/REC-xml-c14n-20010315"/>
            <ds:SignatureMethod Algorithm="http://www.w3.org/2001/04/xmldsig-more#rsa-sha256"/>
            <ds:Reference Id="xmldsig-f40b7ae3-eeaa-4cd2-b71e-1cf770e80d37-ref0" URI="">
                <ds:Transforms>
                    <ds:Transform Algorithm="http://www.w3.org/2000/09/xmldsig#enveloped-signature"/>
                </ds:Transforms>
                <ds:DigestMethod Algorithm="http://www.w3.org/2001/04/xmlenc#sha256"/>
                <ds:DigestValue>kLfPSPFxXCc6CNUxM2Ftrosbw/BEeMDVFdBKQKgeDeI=</ds:DigestValue>
            </ds:Reference>
            <ds:Reference Type="http://uri.etsi.org/01903#SignedProperties" URI="#xmldsig-f40b7ae3-eeaa-4cd2-b71e-1cf770e80d37-signedprops">
                <ds:Transforms>
                    <ds:Transform Algorithm="http://www.w3.org/TR/2001/REC-xml-c14n-20010315"/>
                </ds:Transforms>
                <ds:DigestMethod Algorithm="http://www.w3.org/2001/04/xmlenc#sha256"/>
                <ds:DigestValue>Q9nM0oGO9jdlrcrYHnqa+i44cTRQ3ppS/4vWKPIMV1E=</ds:DigestValue>
            </ds:Reference>
        </ds:SignedInfo>
        <ds:SignatureValue Id="xmldsig-f40b7ae3-eeaa-4cd2-b71e-1cf770e80d37-sigvalue">
            Wr7UBrYp7sd45AOS88LTKzxjeY4YZG583jAuyeuz4DY37gzzzPr7/zqAhgh828beJcETBDm4Lra0Es3GBjrd1WYWfbugvZny3UwTxlm9bOUXBn+hzyTEAyCo99yLDMXQ6Gn/IJlncUB/2jjOT7mAx6yzaBRQaVPsB0ub/5yorE8XuCxLQeg4adVV6ZyOhfKF5Cik0D5avGrHNSLIjXjiXaHh10xZtOHhC59xq/EfpwLY/IhVCLiCIQna86H9T0f7CoiH/fSyzSbBTpXuBdt6zqefQxqR39xYjRu3T5VjB+iMu558iRJU3Wj/kLrQzf3+BN+iXVnGqo8kyLj3OyyIBg==
        </ds:SignatureValue>
        <ds:KeyInfo>
            <ds:X509Data>
                <ds:X509Certificate>
                    MIID/DCCAuSgAwIBAgIIRuvmmkiiEIUwDQYJKoZIhvcNAQELBQAwgbQxCzAJBgNVBAYTAlBMMRQwEgYDVQQIEwtNYXpvd2llY2tpZTERMA8GA1UEBxMIdGVzdEtzZWYxETAPBgNVBAoTCHRlc3RLc2VmMREwDwYDVQQLEwh0ZXN0S3NlZjERMA8GA1UEAxMIdGVzdEtzZWYxKDAmBgkqhkiG9w0BCQEWGXRlc3Rvd3kxMjNAdGVzdGtzZWYxMjIucGwxGTAXBgNVBGETEFZBVFBMLTc1Nzk5OTYzNjEwHhcNMjIwNjA3MDkwMzAwWhcNMjMwNjA3MDkwMzAwWjCBtDELMAkGA1UEBhMCUEwxFDASBgNVBAgTC01hem93aWVja2llMREwDwYDVQQHEwh0ZXN0S3NlZjERMA8GA1UEChMIdGVzdEtzZWYxETAPBgNVBAsTCHRlc3RLc2VmMREwDwYDVQQDEwh0ZXN0S3NlZjEoMCYGCSqGSIb3DQEJARYZdGVzdG93eTEyM0B0ZXN0a3NlZjEyMi5wbDEZMBcGA1UEYRMQVkFUUEwtNzU3OTk5NjM2MTCCASIwDQYJKoZIhvcNAQEBBQADggEPADCCAQoCggEBALQVZx2s+QdoUhRyLSfvAsQW2Nqb9/Em3wLzPysClqluAB+QBpWxos0V4D2wEwsXyGt2ZvZkvU3aWSDhnuabp4TQGRROM+PXdSburha5a6MuPGaf8QesZNcpwcYod9X0Kcqtu4WwueUo6R3DVE9nYV+A6yqtI3jG+Si2c4pZD27+m2iEUJMtK36QYOQH4EE+r+yH4RkZ72kzLa8zZMAv81g/f0g70486VQ31Z9JUFySpPu4BTM7JxqfANlKFtqFQUWaKlh0zMcDGwyf+ogFKWZ6xmpst+B+foM5IxHxC2LOj7QHhBenW0p1EpY5P8rkLRNYTGI7V6wJ6Epc01QQoZRMCAwEAAaMQMA4wDAYDVR0TBAUwAwEB/zANBgkqhkiG9w0BAQsFAAOCAQEARQ648Ngjs5yuDgfRp8nv16+oHOIgmYCLmskzkcCs5d4R+Hls0J3UMEKfErRZeo39qnkOXUtpZQkOh1WDiLDbzRHh0ru5DplWIn+jNpYyG7Un48shNOH7z6YHAk63CHlUVY/KXG+VyEMevOIRQiwXkRjLWWruyRSrTlG8+vvQTEJUhfcVf1caTUmQ0m1yjBzHPUY45cKBeAyJ6Y/X1MGgiwyyNwlL3Du38gNzSMWaMR/FVYuaUYHUsDMU3vvId+z3vUGwBsoLbgYglYw6szDgCXxQKogC8tFOag2DDUG4IS3moXNZSjrk4ljzGmwI+Dho8mTib1NXDnvZ7JEDNFXE+A==
                </ds:X509Certificate>
            </ds:X509Data>
        </ds:KeyInfo>
        <ds:Object><xades:QualifyingProperties xmlns:xades="http://uri.etsi.org/01903/v1.3.2#" xmlns:xades141="http://uri.etsi.org/01903/v1.4.1#" Target="#xmldsig-f40b7ae3-eeaa-4cd2-b71e-1cf770e80d37"><xades:SignedProperties Id="xmldsig-f40b7ae3-eeaa-4cd2-b71e-1cf770e80d37-signedprops"><xades:SignedSignatureProperties><xades:SigningTime>2022-06-08T14:10:02.754+02:00</xades:SigningTime><xades:SigningCertificate><xades:Cert><xades:CertDigest><ds:DigestMethod Algorithm="http://www.w3.org/2001/04/xmlenc#sha256"/><ds:DigestValue>dDH/Clw3FtQ/FoRBYnVTMErMYSbCWW6+d1mLpdmI1b0=</ds:DigestValue></xades:CertDigest><xades:IssuerSerial><ds:X509IssuerName>2.5.4.97=VATPL-7579996361,[email protected],cn=testKsef,ou=testKsef,o=testKsef,l=testKsef,st=Mazowieckie,c=PL</ds:X509IssuerName><ds:X509SerialNumber>5110431752499892357</ds:X509SerialNumber></xades:IssuerSerial></xades:Cert></xades:SigningCertificate></xades:SignedSignatureProperties><xades:SignedDataObjectProperties><xades:DataObjectFormat ObjectReference="#xmldsig-f40b7ae3-eeaa-4cd2-b71e-1cf770e80d37-ref0"><xades:MimeType>text/xml</xades:MimeType></xades:DataObjectFormat></xades:SignedDataObjectProperties></xades:SignedProperties></xades:QualifyingProperties></ds:Object>
    </ds:Signature></ns2:InitRequest>

i wysyłam do KSeF. W odpowiedzi otrzymuję

{
  "exception": {
    "serviceCtx": "srvTEMFC",
    "serviceCode": "20220608-EX-92BA1E8848-0A2B05FA44-18",
    "serviceName": "batch.init",
    "timestamp": "2022-06-08T12:25:31.106Z",
    "referenceNumber": "20220608-SE-CD42ADD4BE-29736FC931-AE",
    "exceptionDetailList": [
      {
        "exceptionCode": 9101,
        "exceptionDescription": "Nieprawidłowe kodowanie dokumentu."
      }
    ]
  }
}

Ma ktoś pomysł co tym razem jest nie tak z moim requestem?

1

hey

zauwazylem ze sporo osob robi tu integracje "batch". Jaki jest profit tego zamiast uzywania "interaktywnej"?

ta batchowa jest duzo bardziej pokrecona wg mnie.

0

EDIT: Nieaktualne, był problem w metodzie szyfrującej RSA, poniższe kroki działają ;)

Cześć, mam problem z logowaniem przez InitToken z szyfrowaniem. Klucz publiczny działa, bo w wersji bez szyfrowania ( gdzie szyfruje sie tylko token ), przechodzi poprawnie.
Co robię:

  1. Generuję klucz AES256
  2. Szyfruję go kluczem publicznym RSA ( tym samym co go uzywam podczas szyfrowania tokena i tmstmp )
  3. Konwertuję na BASE64 i wpisuję w miejsce EncryptionKey/Value

Potem:

  1. Generuję wektor inicjalny z 16 losowych znaków
  2. Konwertuję do BASE64 i wpisuję w miejsce EncryptionInitializationVector/Value
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" standalone="true"?>
-<ns3:InitSessionTokenRequest xmlns:ns3="http://ksef.mf.gov.pl/schema/gtw/svc/online/auth/request/2021/10/01/0001" xmlns:ns2="http://ksef.mf.gov.pl/schema/gtw/svc/types/2021/10/01/0001" xmlns="http://ksef.mf.gov.pl/schema/gtw/svc/online/types/2021/10/01/0001">
	-<ns3:Context>
		<Challenge>20220608-CR-A2140E9C07-B5A96A600F-76</Challenge>
		-<Identifier xsi:type="ns2:SubjectIdentifierByCompanyType" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
			<ns2:Identifier>5693664441</ns2:Identifier>
		</Identifier>
		-<DocumentType>
			<ns2:Service>KSeF</ns2:Service>
			-<ns2:FormCode>
				<ns2:SystemCode>FA (1)</ns2:SystemCode>
				<ns2:SchemaVersion>1-0E</ns2:SchemaVersion>
				<ns2:TargetNamespace>http://crd.gov.pl/wzor/2021/11/29/11089/</ns2:TargetNamespace>
				<ns2:Value>FA</ns2:Value>
			</ns2:FormCode>
		</DocumentType>
		-<Encryption>
			-<ns2:EncryptionKey>
				<ns2:Encoding>Base64</ns2:Encoding>
				<ns2:Algorithm>AES</ns2:Algorithm>
				<ns2:Size>256</ns2:Size>
				<ns2:Value>clu7rWwQsNGZQxQPbQF3RRIv+1OwjhkcC0f6nED51mPcPELQ17kCpskzRnR1IiyCgU/wjuftoo+sZFSZvocWEh94yjTn9VWIrFlultgPmpQrEilOlDc8v/2DnTYHBxXb8FJaa4tXxZi8df6l9HcM0eC2DYaZwifC3t3GQKunL6nEuPai5UCGG9MAZ/QGrrDaCHyfT9jfy7M+s8pfU5c67Y5+X7OiFpNAvOffDJCtc7PuJCpJjHTopwOizX7q/fCijl+f8XqVhV68dOtbAtHd6jxb4sk78mghEkiODchEoP67htbsf5yjvkHUaYoD/d221ETjrQnzcB0G2/IxlNKEEg==</ns2:Value>
			</ns2:EncryptionKey>
			-<ns2:EncryptionInitializationVector>
				<ns2:Encoding>Base64</ns2:Encoding>
				<ns2:Bytes>16</ns2:Bytes>
				<ns2:Value>cXRla293S3FFcHROemxySg==</ns2:Value>
			</ns2:EncryptionInitializationVector>
			-<ns2:EncryptionAlgorithmKey>
				<ns2:Algorithm>RSA</ns2:Algorithm>
				<ns2:Mode>ECB</ns2:Mode>
				<ns2:Padding>PKCS#1</ns2:Padding>
			</ns2:EncryptionAlgorithmKey>
			-<ns2:EncryptionAlgorithmData>
				<ns2:Algorithm>AES</ns2:Algorithm>
				<ns2:Mode>CBC</ns2:Mode>
				<ns2:Padding>PKCS#7</ns2:Padding>
			</ns2:EncryptionAlgorithmData>
		</Encryption>
		<Token>HLEGKnKESe1JRNOEIojuCPVtzLmpqzm8UIuSHSmC5qOCOtjFiEWkKxZ68wGb6O8nU41QlmrdKSVA36GrjyUIWzD8au2NOPWlm30+dg/aZmNAmBgVV3q3vF9xsHSQpK11DnYSHyOBkuOY25lGwMRo2C+HFa3o9IpXQ1OJargJPZHB4SOfYuTOnS2JiDfl/9oZHDXIFjIM/6HDDIzCwGT6MCPXmThWkAjZHmMqlS2dyPRFhjZxcyFLEnP77XFANZuCrvo/6ff1QdegFFURQkjpDm50+UDmqtZgsqLI/SYyS0jIxee29p18xB1Jo6kcfYLBZKet2bGAejj/b8sUq+LaHg==</Token>
	</ns3:Context>
</ns3:InitSessionTokenRequest>

Wysyłając od KSEF dostaję:
416 Nieprawidłowy klucz szyfrujący

Ktoś miał podobny problem?

2

Cześć, czy ktoś zna składnię request body dla Query/Invice/Sync dla zapytania typu "detail"?
Znam prawidłowy zapis dla "incremental" oraz "range", ale nie wiem jak zapytać o "detail". Na webinarze z listopada 2021 r. było wspomniane, że istnieje też taka możliwość

Poniżej umieszczam działające request body dla incremental i range, może komuś się przyda.
{
"queryCriteria": {
"subjectType": "subject2",
"type": "incremental", "acquisitionTimestampThresholdFrom": "2022-04-01T1200.000Z", "acquisitionTimestampThresholdTo": "2022-06-08T2000.000Z"
}
}

{
"queryCriteria": {
"subjectType": "subject2",
"type": "range", "invoicingDateFrom": "2022-04-01T1200.000Z", "invoicingDateTo": "2022-06-08T2000.000Z"
}
}

0

Moje wsadowa są teraz zablokowane w „W toku” na 4 dni. Ktoś w tej samej sytuacji?

{"timestamp":"2022-06-13T09:38:17.602Z","referenceNumber":"20220613-SE-4CCA8E8100-6744911AD1-D5","processingCode":335,"processingDescription":"Zakończenie etapu eksportu danych oraz inicjalizacji podprocesów przetwarzania faktury","upo":null}

0

Jeżeli chodzi o pobieranie faktur i datę nadania numeru KSeF to jest ona do pobrania w zapytaniu o nagłówki faktur (pole acquisitionTimestamp). Pytanie czy pobierając całe faktury, szczególnie metodą asynchroniczną ta data jest gdzieś dostępna?

3

Obowiązkowe faktury ustrukturyzowane przesunięte na 1 stycznia 2024 roku.

0

Widzę, że coś dzisiaj nie działa środowisko testowe dla interfejsów interaktywnych, planują je wyłączyć czy jakaś awaria? Wie ktoś coś na ten temat?

0

Czy ktoś wie co jest nie tak z wywołaniem online/Payment/Identifier/Request ?

{"ksefReferenceNumberList":["1546452658-20220620-28F7C5-B485ED-1F"]}	

dostaje screenshot-20220620094608.png

0

Przy próbie wywołania https://ksef-test.mf.gov.pl/api/online/Query/Invoice/Async/Fetch/20220613-EE-D94FC09061-0982E0F63C-49/1546452658-20220613-385B40-F54262-E1, gdzie pierwszy parametr to elementReferenceNumber a drugi to ksefReferenceNumber otrzymany z:

object TStatusInvoiceResponse
  elementReferenceNumber="20220613-EE-D94FC09061-0982E0F63C-49"
  object invoiceStatus
    acquisitionTimestamp="2022-06-13T12:49:22.592Z"
    invoiceNumber="123/02/2022"
    ksefReferenceNumber="1546452658-20220613-385B40-F54262-E1"
  end
  processingCode="200"
  processingDescription="Zakończenie etapu archiwizacji danych faktury"
  referenceNumber="20220613-SE-B9F62A2044-9002BA06F5-8B"
  timestamp="2022-06-13T12:49:24.977Z"
end

otrzymuję exception:

{
	"exception": null,    
	"fieldViolations": [],    
	"propertyViolations": [],    
	"classViolations": [],    
	"parameterViolations": [
		{
			"constraintType": "PARAMETER",            
			"path": "queryInvoiceAsyncFetch.arg2",            
			"message": "must match \"(20[2-9][0-9]|2[1-9][0-9]{2}|[3-9][0-9]{3})(0[1-9]|1[0-2])(0[1-9]|[1-2][0-9]|3[0-1])-([0-9A-Z]{2})-([0-9A-F]{10})-([0-9A-F]{10})-([0-9A-F]{2})\"",            
			"value": "1546452658-20220613-385B40-F54262-E1"
		}   
	],    
	"returnValueViolations": []}

Co robię nie tak, a może to nie działa? Czym jest partReferenceNumber?screenshot-20220620105136.png
EDIT
w takim razie wysyłam Init z parametrami

{
"queryCriteria":{
	"subjectType":"subject2",
	"type":"detail",
	"invoicingDateFrom":"2022-06-20T12:19:14+02:00",
	"invoicingDateTo":"2022-06-20T12:19:14+02:00"}
}

ale dostaję komunikat "Dokument nie jest zgodny ze schemą (json).
Patrze w YAML Viewera i nie widzę, żebym coś tu zrobił źle. screenshot-20220620122842.png
@Dzyszla: masz może jakieś przykładowe, aktualne i działające wywołanie?

0

Wszystko wskazuje na to, że jednak KSeF będzie przesunięty o rok, czyli będzie obowiązywał od 2024:
https://www.gov.pl/web/finanse/ue-zgadza-sie-na-obowiazkowa-e-fakture-w-polsce-od-2024-r

No i jeszcze nie wiadomo czy czegoś nie zmienią (znając ich)

0

Mam pytanie o UPO zazwyczaj jak długo czekacie na nadanie UPO ? wysłałem przykładową fakturę, dostałem numer ksef, po drodzę wysłałem taki RQ /api/online/Query/Invoice/Sync i teraz po wysłaniu GET /api/common/Status/.... mam w RS
"processingCode": 315,
"processingDescription": "Sesja interaktywna aktywna. Komunikacja otwarta.",
"upo": null

0

Czy ktoś z piszących w Javie, poleca jakąś bibliotekę, generującą pliki zip dla przetwarzania batchowego, która działa w miarę szybko(szybciej niż java.utils.zip, albo commons-compress)? Wykorzystując wspomniane, tworzenie zipa z 1000 plików xml zajmuję średnio 1.5 minuty, próbowałem robić to w wątkach, ale zszedłem o max 10 sekund.

0
ChlnooL napisał(a):

Czy ktoś z piszących w Javie, poleca jakąś bibliotekę, generującą pliki zip dla przetwarzania batchowego, która działa w miarę szybko(szybciej niż java.utils.zip, albo commons-compress)? Wykorzystując wspomniane, tworzenie zipa z 1000 plików xml zajmuję średnio 1.5 minuty, próbowałem robić to w wątkach, ale zszedłem o max 10 sekund.

Java util.zip, oprócz tego, ze niespecjalnie szybkie, miałem kłopot ze 100% kompatybilności. Uzyskane ZIP-y (wielkie zipy, fakt) dawały fałszywe sygnały, że są pierwszym zipem z archiwum wieloplikowego. Nie analizowałem dłużej, były użyteczne, nieuszkodzone, tylko z takim dziwolągiem.

Miała być realizacja z bibliotekami 7-Zipa (mają dość jasno dokumentowane wrapery do Javy), ale temat zszedł z wokandy

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1