Mindmapy (projekt)

4

Mam pewien pomysł na projekt.
Kojarzycie może MindMapy/Roadmapy?
screenshot-20201008231757.png

Serwisów na których można taki wykres stworzyć jest mnóstwo. Ale nie ma żadnego na którym dałoby się takie roadmapy tworzyć, aktualizować, kopiować, komentować, oceniać oraz wyszukiwać. Najważniejsze właśnie byłoby to ocenianie i wyszukiwanie. Serwis na którym można byłoby znaleźć wartościowe roadmapy tworzone przez ludzi dla ludzi.
RoadMapy mogą być na wszystko. Nie mówię tutaj tylko o zawodach, jednak także o tym jak np:

  • zostać programistą, testerem, kucharzem, mechanikiem, etc. (zawodów wydaję mi się, że trochę się znajdzie)
  • zacząć inwestować na giełdzie
  • napisać jakąś książke
  • promować swój content i swoją markę
  • etc. :)

Wysłałem zapytanie z tym pomysłem do 100 osób, 50 nie odpisało, 25 nie zrozumiało albo napisało jakieś pierdoły. Z czego 25 jest w tym excelu - https://docs.google.com/spreadsheets/d/1CfZ4OB7cKxVxFv9vE4jrz_ro2R-zY2MHWikiOmVGfk0/edit?usp=sharing

Tak na prawdę sam nie wiem co zrobić z tym pomysłem dlatego zwracam się do was.
Wołam potencjalnie zainteresowanych - @superdurszlak @cerrato @UglyMan @azalut

2

Nie wiem co tu robię, ale skoro już mnie zawołano to coś napiszę. ;)

Takie mapki to fajna sprawa, bo są uniwersalne i ładnie przedstawiają dowolny proces, w formie miłej dla oka. Zawsze to lepiej kuknąć na obrazek niż mozolnie czytać jałowy tekst. IMO idealnym rozwiazaniem byłoby stworzenie serwisu na zasadzie ideone, gdzie można by takie mapki tworzyć, edytować (przez właściciela), przechowywać, a także klonować (by móc łatwo i szybko wprowadzać poprawki, gdy ktoś o takie poprosi). Wszystko na zasadzie prostego edytorka obsługującego drag & drop. Nie wiem czy takie serwisy istnieją (z taką funkcjonalnością), ale dla mnie to co wymieniłem to takie ”must have”.

@MasterOf: przymierzasz się do stworzenia takiego narzędzia? W sumie to podałeś pomysł, ale nie zadałeś żadnego pytania, więc w sumie to nie wiem co miałbym napisać czy co miałbym doradzić. Jeśli jest to nisza to trzeba ją zapełnić.

0

@furious programming: Tak, przymierzam się do stworzenia takiego serwisu. Bo to nie będzie narzędzie. Narzędzia do tworzenia mindmap już są i jest ich bardzo dużo. Chodzi o serwis, czyli możliwość znalezienia, szukania jak i oceniania tych roadmap, bo czegoś takiego nie ma.
Zastanawiam się tylko czy ma to sens

2

Też wpadłem kiedyś na podobny pomysł - zrobić serwis, całą zdecentralizowaną sieć społecznościową (z użyciem blockchain?), w której ludzie dzieliliby się swoimi wizualnymi notatkami / mapami myśli i to w taki sposób, żeby stworzyć jedną wielką sieć społeczościową. Żeby to nie były oddzielne mapy, ale żeby były połączone na poziomie semantycznym. Albo, żeby każdy miał swoje konto tak jak teraz mają na FB i mógł sam wybierać do jakichś sieci należy i w ogóle wolność i niezależność od korporacji.

I w ogóle miałem wtedy takie poczucie, że to wielka idea i że firmy będą mogły zarabiać na tym tak jak teraz zarabiaja na social media (czyli miałem podobny pomysł: promować swój content i swoją markę - nawet też taki model biznesowy chciałem mieć, że apka za darmo, ale że będę influencerem na własnej platformie), że to będzie też social media, tylko zdecentralizowane (czyli kolejna wariacja na temat decentralizowanych social mediów, nie ja pierwszy i nie ostatni). Chociaż bardziej myślałem o studentach, którzy dzieliliby się notatkami w ten sposób i mogli wyszukać notatki innych osób.

W zasadzie idea stworzenia portalu społecznościowego dla osób, które chcą się dzielić notatkami to była moja big idea w tym, bo nic takiego póki co nie ma, studenci radzą sobie dość partyzancko (robią konta na Instagramie, na których załączają link do Google Drive :D )

No ale nic nie zrobiłem z tym pomysłem (może i dobrze, bo i tak nie wiem, czy bym umiał go zrealizować w taki sposób, jaki chciałem. A nawet jakbym umiał go zrealizować, to nie umiałbym pewnie tego rozpromować).

Tak na prawdę sam nie wiem co zrobić z tym pomysłem dlatego zwracam się do was.

Ja mogę podsunąć nazwy bibliotek JS, które mogą być potencjalnie przydatne do robienia takich grafów - np. D3, Cytoscape.

1

@LukeJL
Blockchain to chyba aż nadto, w sensie, że niepotrzebne :D
A co do bibliotek to mniej więcej wiem jak to zrobić, ale po wielu nieudanych projektach nie wiem czy warto się za to zabierać

1

w zasadzie jeszcze miałem wariację tego pomysłu, ale żeby zrobić sam edytor do robienia wizualnych notatek i zrobić taki targ internetowy, w którym ludzie by mogli tworzyć własne kursy wizualne (z elementami interaktywności, mind mappingu itp.) i sprzedawać, a ja zarabiałbym na prowizjach czy kontach premium. Czyli zrobić w zasadzie platformę e-learningową, tylko nastawioną na interaktywność i łatwe tworzenie wizualnych diagramów itp., a nie tak jak większosć platform e-learningowych na video+text.

0

Też uważam, że lepsze są takie roadmapy, które nakierują a nie pokażą wszystko krok po kroku

1

Pytanie, do kogo miałoby to być skierowane. Moim zdaniem najlepsza grupa docelowa to studenci i uczniowie - bo oni już robią takie notatki i lubią się nimi dzielić.

zostać programistą, testerem, kucharzem, mechanikiem, etc. (zawodów wydaję mi się, że trochę się znajdzie)

Tylko, że jakiś kucharz influencer moim zdaniem nie będzie się bawił w takie coś, tylko skorzysta z tego, co ma pod ręką, czyli np. Instagram, Youtube i będzie robił kursy kucharzenia.

Poza tym trzeba się liczyć z tym, że konkurujesz nie tylko z apkami do map myśli, ale również z PowerPointem, Prezi, Canvą czy innymi narzędziami do prezentacji, grafiki, łącznie z pakietem Adobe czy różnymi apkami mobilnymi. To nic, że koncepcyjnie może to być co innego i może nie mieć aspektu społecznościowego - jednak kucharz influencer o tym nawet nie pomyśli, bo społeczność to on będzie mieć na Youtube, FB, Instagramie, a będzie szukać czegoś, co w łatwy sposób pozwoli mu dodać listę przepisów do filmu czy zrobić karuzelę na Instagramie z poradami na temat smażenia. A jeśli będzie chciał zrobić mapę myśli, to zrobi w tych programach, które zna.

zostać programistą, testerem, kucharzem, mechanikiem, etc. (zawodów wydaję mi się, że trochę się znajdzie)
zacząć inwestować na giełdzie
napisać jakąś książke
promować swój content i swoją markę
etc. :)

kumam ideę, tylko moim zdaniem najlepiej to zacząć robić jednostkowo.

Czyli jeśli coś umiesz, co może się innym przydać, to uczysz tego innych, piszesz bloga, robisz samemu te mindmapy czy inne rysunki i samemu stajesz się zmianą, którą chcesz zobaczyć na świecie. Tworzysz content, który faktycznie komuś pomoże, a nie aplikację, która może się przyjąć, a może się nie przyjąć.

a potem można ten content robić przez dłuższy czas i robić sobie jakieś toole do tego w razie potrzeby, a potem zrobić z tego platformę. Jest taki vloger 3Blue1Brown, który robi wizualizacje matematyczne (czyli content! Realna wiedza!), a jednocześnie zrobił własną bibliotekę do wizualizacji ( https://github.com/3b1b/manim ) Co ciekawe ponoć najpierw miał pomysł na bibliotekę, a dopiero potem na vloga https://en.wikipedia.org/wiki/3Blue1Brown

3

Taka roadmapa, ale pisana w formie ASCII i konwertowana w locie na graf jak w js-sequence-diagrams, z animowana nawigacja jak w prezi, z modelem biznesowym jak slideshare - moze by to mialo jakis sens. Ale bardzo ograniczony.

2

Trochę się zgadzam z @vpiotr. Też uważam, że jeśli chodzi o samo tworzenie map to powinno się dać tworzyć jest z palca bez konieczności klikania. Dodatkowo ważnym elementem było wersjonowanie i porównywanie kolejnych wersji map. Zawsze można zacząć od narzędzia do tworzenia map, które będzie lepsze od wszystkich pozostałych, a potem dać użytkownikom możliwość udostępniania takich map innym.

4

Zostałem wywołany, to się wypowiem.

Po pierwsze - foch, że nie byłem w grupie 100 osób, które pytałeś o to, co sądzą o takim pomyśle. Fałszywi przyjaciele są gorsi od jawnych wrogów :P

A po drugie - miałeś rację, że mnie nie pytałeś, bo ja nie czaję takich map, nie przemawiają ode do mnie, nie uważam korzystania z nich za wygodne, nie lubię i nie używam.

Niemniej, pomimo że sam projekt nie jest na pewno skierowany do mnie, to uważam, że ma sens. Bardzo wiele osób (patrząc chociażby na wpisy powyżej) lubi takie formy prezentacji i korzysta z nich. Dużo w necie jest takich grafik i ilustrują one nie tylko tematy informatyczne, ale praktycznie wszystkie. Dlatego uważam, że pomysł na serwis jest bardzo udany, tylko po prostu za wiele nie pomogę, bo to nie moja bajka.

1

A jakby najpierw zrobić proste narzędzie online do robienia takich mind map, samemu dla siebie (i możliwość zapisywania np. na Google Drive nawet), które jednak byłoby baaaaardzo dobrze zrobione, tak żeby móc to reklamować jako "lepsze narzędzie do mind map". Nie żaden nowy pomysł (bo nowe pomysły rzadko się przyjmują), coś starego jak świat, ale lepsze. I spowodować, że ludzie zaczną korzystać z twojej apki. I potem dopiero jak będziesz mieć bazę użytkowników, to dodać "ocenianie i wyszukiwanie".

Tylko to i tak będzie trudne. Samo zrobienie takiej aplikacji do mind mapingu na tyle dobrej, żeby niszczyła konkurencję, może być trudne, zarówno pod kątem designu jak i implementacji.

A jak zrobisz, to promowanie jej też może być wyzwaniem.

Ew. pójść faktycznie w ten aspekt społecznościowy, ale raczej kierować produkt do teamów. Są już takie narzędzia:
np. https://miro.com/mind-map-software
albo https://www.mindomo.com/

Więc ponieważ już takie coś jest, przynajmniej widać, że jest rynek (o ile faktycznie ktoś to kupuje).

Robienie produktów społecznościowych do teamów miałoby tę zaletę, że nie musiałoby z tego dużo osób naraz korzystać. Nawet kilka osób w teamie - i już twój produkt miałby sens dla tego teamu. A jakbyś robił ogólną aplikację społecznościową to musiałoby z niej korzystać dużo osób (po to, żeby było dużo mind map, jeśli tam będzie 5 map na krzyż - to po co ocenianie, wyszukiwanie itp.?).

Tylko znowu, trzeba byłoby zrobić produkt lepszy od konkurencji i umieć go rozpromować.

Ew. olać wszystko i zrobić z tego show, sprawić, żeby ludzie robili road mapy nie na serio, tylko dla żartów, zrobić z road map memy (są czasami takie żartobliwe road mapy). Wtedy jest szansa, żeby ludzie dla żartu to robili, więc szansa na wiral. Demoty w kształcie road map.

0

W sumie to zamiast klasycznej roadmapy, którą podesłałem w pierwszym poście zrobiłem system na coś takiego:
screenshot-20201024234836.png

Wydaje mi się, że lepiej bedzie z czegoś takiego korzystać. Oraz dodatkowo będzie można sobie coś takiego skopiować i śledzić swój progress.

@UglyMan @vpiotr @LukeJL @furious programming @cerrato

Ale biorąc pod uwagę pierwszy post i plik excel, który się w nim znajduje z opiniami uzytkowników. Myślicie, że ludzie będą z tego korzystać? Czy ktoś da jakieś pro tipy jak lepiej sprawdzić swój produkt, który jeszcze nie powstał na rynku?

7

Pierwsza rada na świeżo - nie ruszaj się z czymś co zajmie ci za dużo czasu. Gdy zaczynałem ze swoim projektem i robiłem badanie rynku wielu osobom się podobało więc ruszyłem, ale zrobienie tego zajęło 2 lata i teraz słyszę tylko "po co ro skoro są teamsy" :D także zaczyna do mnie docierać że jeśli czegoś nie wymysle to jakieś 1500h i pare tys zł + ku sprzeciwom @cerrato kupno macbooka poszło na marne :D

I nie rób osobnego narzędzia. Zbadaj rynek pod względem czegoś takiego ale na początek jako pluginy do slacka/temasów itp

1

@MasterOf: ta druga forma wygląda na czytelniejszą, ale do czasu. Jak trzeba będzie to przewijać w prawo to już takie super nie będzie.
Poza tym myślę że najpierw powinno się badać rynek z prototypem, a dopiero potem budować ew. produkt (polecam "Lean Startup").

3

Takie coś, czyli wykres Ganta, jest ok jak masz wyznaczone daty i czas trwania na zadaniu - na początku zielony człowiek nie ma pojęcia ile czas może mu zająć zadanie. Tak więc fajnie jak by dało się prezentować dane w postaci mapy a jak ktoś doda sobie terminy i czas to w postaci gnata. Tak mi przyszło do głowy, że można by tu np do każdego kroku podpiąć szkolenie z udemy czy innego portalu i na tej podstawie wyznaczyć czas zadania a przy okazji kasować jakąś kasę z afiliacji.
Co do badania rynku możesz rzucić okiem na blog Pawła Tkaczyka (https://paweltkaczyk.com/) i tym podobne tematy. Ogólnie kiedyś czytałem o taki sposobie, że robisz landing paga z opisem produktu plus formularz do zapisu i na podstawie zapisanych do wszystkich, którzy weszli na stronę, jesteś w stanie wyliczyć ile może być zainteresowanych produktem i ile ludzi musiałbyś przyciągnąć do siebie ludzi (i jaki będzie tego koszt), zakładając poziom konwersji wyliczony w fazie przed MVP, aby projekt miał szanse na siebie zarobić.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1