Serwer VPS - jak wykorzystać

0

Mam wykupiony serwer VPS (Ubuntu 18.04), na którym mam uruchomioną prostą stronę www (Apache/PHP). Obciążenie serwera jest prawie zerowe. Jak można jeszcze wykorzystać ten serwer tzn. wykorzystanie go do jakiś globalnych obliczeń lub udział w jakimś innym globalnym projekcie, postawienie jakiegoś pożytecznego i/lub zarabiającego bota? Mam dostęp do konsoli linuksa, więc można coś (bot, serwer itp.) skompilować i uruchomić w C, C++, Python, Java itd.

0

Istnieją projekty typu Folding@home, przy czym VPS będzie prawdopodobnie zbyt słaby, aby wnieść jakąkolwiek wartość [1].

Jeśli nie masz pomysłu na jego wykorzystanie, możesz pobawić się z konfiguracją LXD + ZFS, instalacją serwera OpenVPN czy stawianiem prywatnej instancji GitLaba.

[1] dodatkowo VPS nieustannie pożerający 100% czasu CPU to średni pomysł pod względem etyki, ponieważ możesz wtedy całkowicie bezcelowo spowalniać swoich "vps-sąsiadów"; niektórzy dostawcy wprost zabraniają takich praktyk.

0

średni pomysł pod względem etyki

No akurat tutaj nie widzę niczego niestosownego, w końcu koleś wykorzystuje zasoby, które wykupił i za które płaci. A jeśli ucierpią na tym inni, to nie wina osoby, która obciąża swojego VPS'a, tylko administratora/hostingodawcy, który albo sprzedał znacznie więcej zasobów niż powinien, albo który nie umie wdrożyć stosownych mechanizmów zapewniających równowagę (np. przycięcie parametrów mocno obciążającego VPS'a, żeby uchronić pozostałych klientów).

Faktem jest też, że prawdopodobnie po chwili takiego mocnego ciśnięcia, dostawca by sie wkurzył i albo grzecznie poprosił o zaprzestanie, albo od razu odłączył usługę. Na ogół w regulaminach są zapisy o korzystaniu w sposób nieutrudniający pracy innym użytkownikom, nie powodujący nadmiernego wykorzystania zasobów itp. Problemem jest to, że są to zapisy mało konkretne, więc potem może dojść do sądowej przepychanki. I swoją drogą - ciekawe, jaki będzie efekt. Bo z jednej strony mamy oświadczenie hostingu, że takie zachowanie było problemem, z drugiej mamy stwierdzenie klienta, że wykupił 2 vCPU 2.4GHz i wykorzystywał jedynie to, za co zapłacił.

0

Problemem jest to, że są to zapisy mało konkretne

Dlatego napisałem: średni pomysł pod względem etycznym :-)

Gdyby było to zabronione wprost (tak jak np. wysyłanie spamu z VPSów w OVH), to byłby to średni pomysł pod względem prawnym.

0

pod względem prawnym

Za mocne słowa ;) Wiem, o co chodzi, ale naruszenie zapisów umowy nie jest zbrodnią, siedzieć się za to nie pójdzie, najwyżej wyłączą usługę albo naliczą jakąś karę umowną. Raczej nie dojdzie do sytuacji "halo, policja - proszę przyjechać do mojej serwerowni, bo ktoś mi CPU obciążą".

A co do kwestii moralnej/etycznej - jakoś nie miałbym z tym oporów. W końcu wykupiłem usługę o określonych parametrach - CPU, RAM, transfer itp. To trochę jakby ktoś twierdził, że jeśli wykupiłem w lokalu obiad z opcją "nielimitowanej dolewki Pepsi" to nie powinienem pić za dużo, bo dla innych zabraknie :D Skoro lokal ma takie coś w ofercie, to ich problemem jest zorganizować stosowny zapas napoju, a nie liczyć na szczęście, że nikt nie wypije za dużo i jakoś się uda :D

0

@cerrato to też zależy jaką opcję bierzesz. Na AWSie t2/t3 to tzw. "burst instances", które zakładają, że używasz mniej mocy procesora niż 5-40% (w zależności od typu) przy "normalnej pracy" i za każdą godzinę kiedy jesteś poniżej limitu dostajesz "burst credits", które można "wypalić" w czasie zwiększonego ruchu. W zamian za takie podejście dostajesz zdecydowanie tańsze maszyny niż jeśli masz 100% mocy dostępnej przez cały czas. Ma to sens, bo dzięki temu mogą zaplanować mniej więcej jaki będzie ruch na maszynach i mieć overprovisioning, który statystycznie raczej nie powinien być problematyczny.

0

@hauleth: no OK, ale takie rzeczy powinny być gdzieś zapisane w regulaminie usługi. Może naiwnie, ale zakładam, że skoro wykupuję maszynę (wprawdzie wirtualną, ale nie ma to większego znaczenia) o określonych parametrach, to mam prawo z nich korzystać.

0

Masz to wypisane na stronie głównej usługi oraz w dokumentacji. Nie wiem jak wygląda regulamin, bo to nie ja go czytałem.

0

Ty piszesz konkretnie o AWS, a mi chodziło ogólnie, że jeśli nie jest nigdzie wprost napisane, żebym za mocno nie korzystał, to powinienem mieć taką możliwość. Co do AWS to wiem, że mają różne "ciekawe" sposoby naliczania opłat ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1