Wątek przeniesiony 2018-11-22 11:38 z Nietuzinkowe tematy przez aurel.

Api cms - system do tworzenia stron type one page bez instalacji (saas)

1

Cześć,

jak w temacie, wykonałem dość prosty system zarządzania treścią dla stron typu "One Page", który nie wymaga instalacji.
Strony mają być jedynie klientami i wyświetlać dane pobierane przez api z systemu.
Aplikacja jest stworzona w technologi Single Page Application w Vuejs i Laravel.
Funkcjonalności jakie udostępnia to tworzenie sekcji statycznych i dynamicznych.
Sekcje statyczne to kod html lub artykuł, a sekcje dynamiczne umożliwiają dodanie dowolnego zasobu wyświetlanego pętlą po stronie klienta.
Czyli np. robimy stronę z portfolio i chcemy mieć zarządzanie pracami, tworzymy sekcję "prace" dodajemy w niej pola jakie potrzebujemy, a następnie konkretne pozycje.
Można też robić referencje. Przykładowo tworzymy sekcje piosenki i artyści i możemy przypisać artystów do piosenek.
Następnie klient odpytuje api i wyświetla sobie to odpowiednio.
Jest też zarządzanie plikami, obrazami i pdf.
Jest wycinarka obrazów w edycji obrazków.
Pdfy generują miniaturki przy uploadzie.
Można dodawać też administratorów strony i nadawać im konkretne uprawnienia.
Są też dynamiczne pola, które można wykorzystać np. pod open graph.

O to link: http://landing.onecms.pl/pl

Trzeba się zarejestrować.

System nie jest skończony jeszcze, muszę dodać stronę główną, opis, jakiś tutorial video, ale już wrzucam, żeby zebrać wstępne opinie.

adres odpytania api to: http://landing.onecms.pl/api/website/{UUID strony, nadany po zapisaniu utworzonej strony}

Pytanie co sądzicie o takim pomyśle, rozwiązaniu? Czy bylibyście skłonni używać takiego systemu?

https://css-tricks.com/what-is-a-headless-cms/

Headless cms to jest świeży sposób patrzenia na ogólnie pojęte cmsy i widać na rynku zagranicznym, że zdobywa popularność.

0

Podbijam, dodałem filmiki pokazowe na stronie głównej, jak system działa i jak wyświetlać kontent na stronie.

0

Fajne, ale zwykle jak wordpress nie pasuje to robi się jakiegoś idiotoodpornego, prostego dedyka i tyle, prosta obsługa i klient nic nie zepsuje, bo nie może ;)

0

Czy bylibyście skłonni używać takiego systemu?

A do kogo go kierujesz? Do programistów? Nietechnicznych użytkowników? To będzie komercyjny produkt czy tak hobbystycznie?

Jeśli kierujesz to do masowego (i nietechnicznego) odbiorcy, to przypuszczam, że będą mieć znaczenie takie kwestie jak:

  • łatwość użycia (żeby można było se "wyklikać" stronę w intuicyjny sposób, bez kodowania, ale również np. brak bugów czy przemyślane UX)
  • łatwość dostosowania wyglądu, tworzenie własnych motywów graficznych, wybór istniejących - dlatego ludzie tak lubią Wordpressa, bo jest pełno skórek
  • ogólna "lepszość" od konkurencji (np. od Wix czy Wordpress), jest to subiektywne, ale żeby ludzie widzieli powód np. "dlaczego API cms a nie inne rozwiązanie")
  • wsparcie techniczne (np. tutoriale, dobra dokumentacja techniczna, żeby ludzie w ogóle wiedzieli, jak to obsługiwać)
  • odpowiednia reklama (żeby w ogóle ktoś wiedział o takim rozwiązaniu)
  • dobra infrastruktura po stronie serwera, żeby nie padło to wszystko przy obciążeniu
  • RODO-SRODO
    itp.
0
czysteskarpety napisał(a):

Fajne, ale zwykle jak wordpress nie pasuje to robi się jakiegoś idiotoodpornego, prostego dedyka i tyle, prosta obsługa i klient nic nie zepsuje, bo nie może ;)

Dzięki czysteskarpety. Właśnie chodzi mi o to, żeby nie trzeba było pisać prostego dedyka, tylko mieć gotowe rozwiązanie.
Tutaj klient również nie będzie miał możliwości popsucia niczego, bo Developer udostępniając stronę Klientowi do edycji, nadaje mu uprawnienia i wybiera co może robić, a czego nie + napisanie dedyka z wycinarką, dedyka typu Single Page App, pozwalającego na nadawanie uprawnień, niewymagającego na serwerze strony, specjalnych rozszerzeń np. ImageMagick do wycinania miniaturek z pdfów to nie taka szybka sprawa, a tu jest to od ręki.

0
LukeJL napisał(a):

Czy bylibyście skłonni używać takiego systemu?

A do kogo go kierujesz? Do programistów? Nietechnicznych użytkowników? To będzie komercyjny produkt czy tak hobbystycznie?

Jeśli kierujesz to do masowego (i nietechnicznego) odbiorcy, to przypuszczam, że będą mieć znaczenie takie kwestie jak:

  • łatwość użycia (żeby można było se "wyklikać" stronę w intuicyjny sposób, bez kodowania, ale również np. brak bugów czy przemyślane UX)
  • łatwość dostosowania wyglądu, tworzenie własnych motywów graficznych, wybór istniejących - dlatego ludzie tak lubią Wordpressa, bo jest pełno skórek
  • ogólna "lepszość" od konkurencji (np. od Wix czy Wordpress), jest to subiektywne, ale żeby ludzie widzieli powód np. "dlaczego API cms a nie inne rozwiązanie")
  • wsparcie techniczne (np. tutoriale, dobra dokumentacja techniczna, żeby ludzie w ogóle wiedzieli, jak to obsługiwać)
  • odpowiednia reklama (żeby w ogóle ktoś wiedział o takim rozwiązaniu)
  • dobra infrastruktura po stronie serwera, żeby nie padło to wszystko przy obciążeniu
  • RODO-SRODO
    itp.

Kieruję to do Developerów i ich klientów (administratorów), żeby postawić na tym stronę, trzeba znać podstawy programowania, tj. wyświetlanie danych z tablicy, ale, żeby zarządzać zawartością, wystarczy interfejs użytkownika z odpowiednimi uprawnieniami.

System ma działać na licencji Saas.
Będą poziomy dostępu. Przykładowo za darmo, będzie można utworzyć 2-3 strony z jakąś ograniczoną ilością sekcji.
Następne poziomy będą płatne, im większe potrzeby tym większe pieniądze, Ilość stron, sekcji, miejsce na pliki itd,

Póki co robię rozeznanie na takiej wersji jakiej napisałem, czyli za free, żeby się dowiedzieć, czy ktoś w ogóle byłby chętny tego używać.

Druga opcja to taka, że chciałbym dostawać zlecenia do wykonania na tym systemie, dzięki temu, będę mógł wrzucać na stronie głównej jakie strony zostały na nim wykonane i promować również w ten sposób.

0

Takie rozwiązania raczej kiepsko się sprawdzają, dlatego np. odchodzi się od Shopera, żeby nie być uwiązanym od łaski i nie łaski dostarczyciela usługi, zresztą chyba WIX oferuje usługi w podobnym systemie i jakoś to sukcesu (tym bardziej u devów) nie odniosło.

0
czysteskarpety napisał(a):

Takie rozwiązania raczej kiepsko się sprawdzają, dlatego np. odchodzi się od Shopera, żeby nie być uwiązanym od łaski i nie łaski dostarczyciela usługi, zresztą chyba WIX oferuje usługi w podobnym systemie i jakoś to sukcesu (tym bardziej u devów) nie odniosło.

Coś kosztem czegoś.
Teraz dużo systemów wykorzystuje rozwiązania API, co pomaga w szybkości tworzenia systemów, ale no jest się wtedy w jakiś sposób uzależnionym od dostawcy usługi.
Płatności, chmury plików, mapki, widgety itd.
Wydaje mi się, że o tym może zadecydować siła marki, że ktoś będzie skłonny przerzucić się na zewnętrzny system zarządzania treścią.
Na pewno plusem jest to, że można mieć wszystkie strony w jednym miejscu, na jednym koncie. To wprowadza porządek do pracy developera i jakiś spokój.
Dodatkowo szybkość tworzenia strony się zwiększa, bo cała praca programistyczna developera sprowadza się do wyświetlenia odpowiednio responsa z API.
Sądzę, że jest to łatwiejsze niż zapoznawanie się z całą zasadą działania szablonów wordpress i tego jak je modyfikować.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1