Wymieranie języka

0

Nawiązując do tego postu
https://4programmers.net/Forum/Inne/302202-czy_java_wymiera_w_jakich_jeszcze_jezykach_dobrze_pisac_duze_aplikacje?p=1435788#comment-394135
chciałbym spytać i poznać Wasze zdanie nt. języków [edit] programowania które już wymarły (aby ułatwić potomnym - można dopisać ile dany język żył i w jakich latach)

2

Burgundzki, egipski, licyjski, zemgalski...

0

Praktycznie każdy język jaki kiedykolwiek powstał ma pewnie jeszcze jakąś działającą instancję, więc ciężko powiedzieć, że "umarł". Poza tym zawsze się znajdą zapaleńcy, którzy jak będzie trzeba to nawet napiszą emulator całej maszyny, tylko po to by móc się pobawić. Przykłady:

  • 8086 i inne "relikty" procesorów są używane w urządzeniach wysyłanych w kosmos
  • elektrownie atomowe w Kanadzie dalej działają na PDP-11
  • Apollo 11 AGC, w readme masz link do maszyny wirtualnej

Więc zdefiniuj co rozumiesz jako "wymarły język".

0

A ja wam mówię, słuchajcie tego programisty o lewackich poglądach, który jest poprawny politycznie i nienawidzi partii PiS. On dobrze rokuje, przewidział wymieranie poszczególnych języków programowania!
https://przemelek.blogspot.com/2010/01/java-javascript-python-c-c-co-ma.html
https://przemelek.blogspot.com/2017/03/java-javascript-python-c-c-co-ma.html

0

Jako martwy język traktowałbym takie języki, w których nie tworzy się, ani nawet nie supportuje już istniejącego softu. W sumie troszkę trudno jest zdefiniować martwy - bo przecież mała ilość programistów już łamie taką definicję.
Ale np taki Basic? Czy ktoś tego jeszcze używa albo supportuje gdzieś?

0

Ale np taki Basic? Czy ktoś tego jeszcze używa albo supportuje gdzieś?

Zależy od odmiany, ale np. Visual Basic .NET żyje, VB6 chyba powinien nie żyć, ale jest trochę sytuacji, gdzie ktoś nadal musi supportować (albo przepisywać na coś innego), VBA żyje (dopóki MSFT nie wprowadzi JavaScriptu i Pythona do Excela).

0
Ktos napisał(a):

Ale np taki Basic? Czy ktoś tego jeszcze używa albo supportuje gdzieś?

VBA żyje (dopóki MSFT nie wprowadzi JavaScriptu i Pythona do Excela).

A i wtedy zostawią VBA ze względu na kompatybilność wsteczną... :)

Czyli -- nie ma martwych języków. :)

1
axelbest napisał(a):

Jako martwy język traktowałbym takie języki, w których nie tworzy się, ani nawet nie supportuje już istniejącego softu. W sumie troszkę trudno jest zdefiniować martwy - bo przecież mała ilość programistów już łamie taką definicję.
Ale np taki Basic? Czy ktoś tego jeszcze używa albo supportuje gdzieś?

Wciąż jeździ się konno, kuje się nowe zbroje i miecze, to co dopiero taki Basic.

Zawsze znajdzie się „gdzieś, ktoś”.

1

Więc zdefiniuj co rozumiesz jako "wymarły język".

Jako, że nikt nie podał to może ja: język jest wymierający jeśli w ostatnim roku udział tego języka w ofertach pracy był co najmniej 10x niższy niż w szczytowym roku. Definicja jest precyzyjna choć raczej trudna do obliczenia, bo chyba trudno (tak mi się wydaje) znaleźć wystarczająco dużo danych statystycznych do podparcia się nimi.

0

Clipper jeżeli ktoś jeszcze pamięta działajacy dbase. Bardzo popularny w Polsce w latach 90

0

Magik - to trochę taki generator wymagający runtime do działania. Widzę w Wiki, że "July 2012, Magik developers announced that they were in the process of porting Magik language on the Java virtual machine". Osobiście nie pisałem w tym, ale znałem ludzi którzy z tego korzystali. Problemem była wysoka cena runtime, który trzeba było kupić oddzielnie dla każdego użytkownika.

No i oczywiście TurboPascal + TurboVison

1

80% działającego kodu w szeroko rozumianych instytucjach finansowych jest napisanych w COBOL-u, także nawet taki język można powiedzieć, że, w pewnym sensie, żyje.
Java umiera ? W jakiej wersji ? 1.2 ? Nie no, sorry, ale takie rzeczy to może mówią studenci III roku przed pierwszymi praktykami.

3

Czasem języki wymierają prawie zupełnie:

  • FORTH (https://pl.wikipedia.org/wiki/Forth) - piękny język ery 8-mio bitowców - nigdy nie był popularny - ale to taki Clojure tamtych czasów (nie w sensie Lispowości, tylko w elegancji -mimimalizmie). Nie ma nic wspólnego z Fortranem. Pisałem trochę w FORTH - było fajnie.
  • Algol https://pl.wikipedia.org/wiki/ALGOL - skończył jak dinozaury. Miał zdominować planetę - do dziś książki o algorytmach rzucają Algolem. Spektakularnie umarł (Algol 68)... ale dzięki temu otworzył droge dla nowych gatunków (Pascal, trochę C)

Z innych bliskich wymarcia - 2 lata temu pracowałem nad projektem gdzie część była robiona w Smalltalku. Narzędzia developerskie z poprzedniej epoki, odpalane tylko na windows i to w trybie zgodności... miazga.

0

Taki C długo jeszcze nie wymrze, komu się chce stworzyć nowy system komputerowy czy mobilny od podstaw w Rust?

1

Logo komeniusz. Uczyłem się go kiedyś w szkole na lekcjach informatyki, a teraz nie widzę żadnej oferty :(

0

Miałem jeszcze okazję pisać w AutoLISPie to taka odmiana LISPa dla AutoCADa. Z tego co widzę w Wiki to Autodesk zrezygnował z jego rozwoju na rzecz VBA. Pamiętam, że był to świat nawiasów, nawiasy zamykające nawiasy, które zamykały następne nawiasy, ale ogólnie fajnie się w tym pisało

0

PHP.. zdycha od 10 lat i dalej zdechnąć nie może..

0

Z tego co znam lub widziałem przez ramię:

ZX:

  • PTI-LOGO - bardzo oryginalne spolszczenie języka, który robił ładne obrazki

Atarynka:

  • Action! - na carcie wymiatał
  • Atari MAC/65 - patrz wyżej
  • Turbo Basic XL - wg wiki 3-5 razy szybszy
  • Microsoft Basic - tak, na Atari 8 bit

Amiga

  • Amos - wersja BASIC-a

PC:

  • QuickBasic - coś co chyba miało walczyć z Turbo Pascalem
  • QuickPascal - patrz wyżej
  • Turbo Pascal
  • Oberon
  • Modula

Smalltalk to chyba język z gatunku "nieumarłych" - tzn. wydaje mi się, że są jeszcze ludzie którzy go używają do poważnych zastosowań.

Edit: przy okazji okazuje się że w Pythonie jest zawarte Logo:
http://www.instructables.com/id/Easy-Designs-Turtle-Graphics-Python/

0
vpiotr napisał(a):
  • PTI-LOGO - bardzo oryginalne spolszczenie języka, który robił ładne obrazki
    Logo wciąż w różnych odmianach jest użwyane w edukacji.
    [...]
  • Turbo Basic XL - wg wiki 3-5 razy szybszy
  • Microsoft Basic - tak, na Atari 8 bit
  • Amos - wersja BASIC-a
  • QuickBasic - coś co chyba miało walczyć z Turbo Pascalem

Mówisz tu o odmianach języka BASIC (który żyje i ma się, niestety, dobrze), więc odmiany może wymarły, ale język nie.

Z Pascalem podbnie, jak z BASICiem.

[...]

Edit: przy okazji okazuje się że w Pythonie jest zawarte Logo:
http://www.instructables.com/id/Easy-Designs-Turtle-Graphics-Python/

W Pythonie zawarta jest grafika żółwia, a w LOGO jest cały LISP, tylko bez nawiasów...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1