Strona www wysyłająca zapytania do serwera, który obsługuję bazę danych, jakich technologii użyć?

0

Cześć.
Pracuję nad pewnym projektem i piszę z prośbą o poradę.
https://drive.google.com/file/d/0B-8jqMSq9yIRYnQ3aW1WOHFuMlE/view?usp=sharing
(uproszczony schemat)

Projekt zawierałby bazę danych (strzelam w MySql), którą zarządza serwer (działający powiedzmy na dedyku), tzn. dodaje rekordy, usuwa itp itd...
Serwer otrzymywałby także połączenia od klientów i odbierał dane od nich. Dane wprowadzałby użytkownik aplikacji mobilnej bądź strony internetowej, następnie ta aplikacja/strona internetowa wysyłałaby informacje/żądanie do serwera, który po sprawdzeniu odpowiednich reguł (...) dodawałby rekord do bazy danych.
I tutaj pytanie, jakich technologii, języków, bazy danych użyć?

Baza danych - w przyszłości ma mieścić bardzo duże ilości danych, które będą podlegać analizie. Jednakże początkowo baza nie musi być nastawiona na ten wymóg.
Serwer - serwer działający non-stop na serwerze dedykowanym, odbierający połączenia od klientów i obsługujący je. Utrzymuję połączenie z bazą danych i tylko on ma do niej dostęp. Po odpowiedniej obróbce żądania wysłanego do serwera, serwer dodaje rekord do bazy danych (możliwe inne operacje...).
Strona www - strona ze skryptem. Po wypełnieniu formularza na stronie, skrypt wysyła żądanie do serwera.
Aplikacja mobilna - aplikacja robiąca to samo co strona www.

Proszę o porady z czego skonstruować wymienione rzeczy, czy w ogóle to ma sens.
Jestem otwarty na wszelkie porady.
Bardzo dziękuję.

Obecnie mam na myśli:

baza - mysql,
serwer - java/python
strona www - html, css, php?
aplikacja mobilna - android i ios (to chyba wiadome)

0
serwer - java/python
strona www - html, css, php?

skoro po stronie serwera java/python - to po co po stronie www php?

Równie dobrze serwer (czyli ten typowy backend) może postawić na javie/pythonie/phpie - bez różnicy.
W takim połączeniu jak opisałeś w warstwie "strona www" polecałbym zrobić np na jakimś angularze/reakcie i tylko puszczałbyś żądania do API, które w tym przypadku zaoszczędziłoby Ci kodowania na potrzeby mobilne (z API skorzysta zarówno Twoja appka mobilna jak i strona www)

0
diego411 napisał(a):

baza - mysql,
serwer - java/python
strona www - html, css, php?
aplikacja mobilna - android i ios (to chyba wiadome)

Jedna uwaga -- PHP działa po stronie serwera... Na www -- jeśli potrzeba coś dynamicznie -- to JavaScript.

Poza tym PHP to bardzo zły język. Na serwerze polecam Pythona.

0
koszalek-opalek napisał(a):

Poza tym PHP to bardzo zły język. Na serwerze polecam Pythona.

To język jak język. To, że ludzie nie potrafią się nim posługiwać, nie znaczy, że język jest zły.

0

php jest ogólnie bardzo awaryjny i niepolecany, strony są wolne i jest to widoczne, dlatego 83% stron w sieci jest na php
ja polecam java, no i oczywiście serwer dedykowany lub VPS, a nie hosting współdzielony (nie bądźmy zwierzętami) css sobie podaruj, tylko Sass lub Less, no i konieczne pisz na maku, a nie jakimś dellu czy hp, aha no i tylko Intel, wiadomo

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1