Wątek przeniesiony 2017-04-27 23:24 z Nietuzinkowe tematy przez somekind.

GIT kilka pytań

0

Witam, piszę tutaj ponieważ nie znalazłem lepszego miejsca. Posiadam dość nietypowy problem, związany z wersjonowaniem kodu, a mianowicie.
Posiadam w domu mały serwer z linux debian - chciał bym uruchomić na nim system GIT ( nie jest to dla mnie problem) ale chciał bym mieć dostęp do tego właśnie repozytorium z poziomu Visual Studio, oddawać zmiany i zarządzać moim kodem z poziomu windows - nie potrafię sobie z tym poradzić - proszę Was o pomoc, być może ktoś potrafi mi pomóc w rozwiązaniu mojego problemu.

0

Stwórz lokalne repo i dodaj remote, a potem skonfiguruj lokalne repo w swoim IDE?

0

ok, jutro będę w domu to spróbuję - ale pewnie jeszcze w linux będę musiał wystawić git na zewnątrz - żeby go widzieć w sieci ?

1
$ cd /opt/repos
/opt/repos$ git init --bare my_repo.git

Później na maszynie z windą:

git clone ssh://<user>:<ip_debian>:/opt/repos/my_repo.git 

Polecam dodać klucz SSH i używać keyagent'a na windzie, wtedy będziesz podawał tylko hasło do klucza. Albo nie będziesz musiał podawać nic jeśli Twój klucz nie będzie chroniony hasłem.

0
samouczek napisał(a):
$ cd /opt/repos
/opt/repos$ git init --bare my_repo.git

Później na maszynie z windą:

git clone ssh://<user>:<ip_debian>:/opt/repos/my_repo.git 

Polecam dodać klucz SSH i używać keyagent'a na windzie, wtedy będziesz podawał tylko hasło do klucza. Albo nie będziesz musiał podawać nic jeśli Twój klucz nie będzie chroniony hasłem.

Dzięki za pomoc ale co jeśli nie mam gita na kompie- windows - tylko ta wtyczkę do VS ? muszę zainstalować Git na kompie?
poprowadzisz mnie krok po kroku, ewentualnie znajdziesz chwilę żeby się połączyć przez skype lub Team Viewer i pomożesz mi to zrobic ?

0

Nie znam VS, nie chcę znać VS. Zakładam, zę VS ma klienta gita wbudowanego jeśli się z nim integruje. Jeśli nie masz gita na windowseie clone który pisałem możesz pewnie wykonać z poziomu VS. Istotne tu będzie adres repozytorium skąd masz pobrać kod - podałem go w odpowiedzi wyżej.

0

Bardzo ładnie działa klient git na windows: https://git-scm.com/download/win
Możesz uruchomić w trybie Bash lub GUI, tutaj fajny tutorialek na Youtube znalazłem:

1

@bl4ster: @Pawci_o warto dodać że na tej samej stronie jest książka "Pro Git":
Wersja v2 w j. angielskim: https://git-scm.com/book/en/v2/
Wersja v1 w j. polskim(!): https://git-scm.com/book/pl/v1/
Przerabiałem i polecam :)

0
Pawci_o napisał(a):

Dzięki za pomoc ale co jeśli nie mam gita na kompie- windows - tylko ta wtyczkę do VS ? muszę zainstalować Git na kompie?

A możesz machać lewą ręką jeśli nie masz lewej ręki?
To chyba oczywiste, że chcąc używać jakiegoś programu trzeba go najpierw mieć. W tym przypadku to banalne do sprawdzenia, po prostu utwórz sobie repozytorium Gita na swoim komputerze. Jeśli się nie uda, to prawdopodobnie nie masz go zainstalowanego.

0
samouczek napisał(a):
$ cd /opt/repos
/opt/repos$ git init --bare my_repo.git

Później na maszynie z windą:

git clone ssh://<user>:<ip_debian>:/opt/repos/my_repo.git 

Polecam dodać klucz SSH i używać keyagent'a na windzie, wtedy będziesz podawał tylko hasło do klucza. Albo nie będziesz musiał podawać nic jeśli Twój klucz nie będzie chroniony hasłem.

Zrobiłem tak:
w git na linux utworzyłem sobie repozytorium:

 /home/pawel/C#/GitRepo/ git init --bare repozytorium.git

na windzie mam zainstalowanego Gita i tak:

git clone ssh://pawel:192.168.11.100:/home/pawel/C#/repozytorium.git

dostaję komunikat: Please make sure you have the correct access rights
and the repository exists.
gdzie pawel- mam takiego użytkownika, próbowałem na root ale taki sam efekt, ip wpisałęm poprawne i ścieżki też...
proszę o pomoc

0

Z tego co widzę to na linuxie repo masz w katalogu /home/pawel/C#/GitRepo/repozytorium.git a na windzie próbujesz się dostać do /home/pawel/C#/repozytorium.git - zjadłeś GitRepo.

0

faktycznie, ale mimo że dodałem GitRepo komunikat mam taki sam
dodałem sobie repozytorium puste na linux a pod wondą mam ten komunikat... :/

0

Spróbowałbym bez tego # w nazwie, bo takie śmieszne znaczki w ścieżce lubią różne rzeczy psuć.

I ja nigdy nie piszę tego repozytorium.git.
Po prostu git init albo git init --bare.

0

no ok, pod linuxem z konsoli działa ale jak się do tego dobrać po stronie VS ?- a nawet po stronie Git w windows?

0

Bardzo proszę o wyjście z tree -pug /home/pawel/C (zakładam, ze # usunąłeś) i stat /home/pawel/C.

Samo ssh pawel@<ip> działa z windy?

0

tree -pug /home/pawel/Repo - nie znaleziono polecenia

C:\Users\Pawci_o>ssh [email protected]
'ssh' is not recognized as an internal or external command,
operable program or batch file.

C:\Users\Pawci_o>

z linuxem łączę się za pomocą putty...

0

nie, do [email protected] - dostaję się przez klienta Git CMD

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1