Czy wybór języka programowania sieci neuronowych ma duże znaczenie?

0

Witam, w literaturze i internecie można znaleźć wiele informacji o tym, że sieci neuronowe nie wymagają dużo programowania. W związku z tym zastanawiam się, czy wybór języka, w którym będziemy tworzyć nasze SSN ma znaczenie? Oczywiście jestem świadomy tego, że jeden język może posiadać lepsze wsparcie niż inny. Jednak chyba te rzeczy możemy napisać we własnym zakresie i dzięki temu być bardziej świadomym jak to funkcjonuje? Czy może jest to jednak jak porwanie się z motyką na słońce?

0

Warto wiedzieć jak to działa nie tylko z rysunków w książce, ale i własnych implementacji.
Do poważniejszych zastosowań, już po zrozumieniu podstaw, sugeruję mimo wszystko wykorzystywać wyłącznie gotowe przetestowane biblioteki ze wsparciem CUDA itd.

Co do wyboru języka: nie ma to większego znaczenia (poza rzecz jasna dostępnością bibliotek). Atoli pisząc w assemblerze jakąś spiking neural network prawdopodobnie będziesz się musiał pożegnać na parę dni z rodziną i znajomymi ;-)

1

A umiesz już w czymkolwiek programować? Bo jeśli nie - to nie, będzie tak samo trudno.

0

Jeśli chcesz się nauczyć jak działają sieci neuronowe, to najlepiej wybrać do tego język, który ma do tego najlepsze wsparcie. Zamiast użerać się z obliczeniami numerycznymi i algebrą liniową, chyba lepiej skupić się na tym co nowego wniosły sieci neuronowe. Owszem, możesz sobie pisać własne odwracanie macierzy, ale to jest tylko jedno z wielu narzędzi wykorzystywanych w sztucznej inteligencji. Jest sporo ciekawszych rzeczy (dla początkującego), niż martwienie się szczegółami drobnych operacji wewnątrz sieci.

0

A Python w wersji 3.5.3 się do tego nadaje?

1

Python, Java, C++ - i na początku nie ma znaczenia.
W Pythonie zrobisz to łatwo. Przyjemny język i masa bibliotek.
W C++ tak że będzie wydajne.
W Javie będzie łatwo i wydajnie.

Z gotowych bibliotek nie ma chyba sensu na początku korzystać. Potem jak Cię to wciągnie, albo będziesz mieć jakiś złożony problem do rozwalenia to będziesz musiał się zainteresować gotowymi rozwiązaniami.

0

@vpiotr: w Pythonie to też będzie wydajnie, przecież biblioteki takie jak NumPy mają pod spodem masę kodu w natywnym języku.

0

Myślę, że w przypadku sieci neuronowych Python może być najlepszym wyborem, ponieważ ma sporo bibliotek do rozwiązywania problemów z użyciem SSN. Jest ich dużo więcej, niż w przypadku innych języków.

0

Patryk27 +1. Dobrze ujęte!

To są tak złożone biblioteki że pisanie ich od początku to lekko mówiąc głupota. Samo nauczenie się ich wykorzystania zajmie trochę czasu :)

0

A co powiecie o tym, żeby do pracy z sieciami neuronowymi wykorzystać Swifta?

1

A co powiecie o tym, żeby do pracy z sieciami neuronowymi wykorzystać Swifta?

Jak już raz wytrenujesz sieć to możesz ją zapakować gdziekolwiek, od js-a, kalkulatora etc. Jeżeli chcesz się nauczyć implementować to każdy język będzie ok.

0

Chcę napisać backend, który będzie opierał się właśnie na sieciach neuronowych. Wiążę z nimi swoją przyszłość i chciałbym się zająć nimi na poważnie. Stoję przed wyborem odpowiednich technologii. Zastanawiam się, czy wybrać język, z którym praca sprawia mi największą przyjemność, bo nie będzie to większą przeszkodą przy sieciach neuronowych i spokojnie brakujące rzeczy można sobie dopisać samemu, czy jednak patrzyć tylko i wyłącznie na wsparcie i decydować się na Javę/Spring albo Python/Django.

0

Ale w jakim sensie będzie się opierał? Chcesz trenować sieć czy po prostu jej używać np. jako klasyfikatora? Ludzie będą doradzali pythona/matlaba/r bo tam są łatwo dostępne fajne biblioteki matematyczne, w innych językach będzie "więcej zabawy" ale skoro znasz jakiś język może być bardziej opłacalne zrobić w nim co tam chcesz niż uczyć się django.

1

A czy napisałeś już kiedyś jakiś program korzystający z sieci neuronowej?

Jeśli nie to przede wszystkim będziesz musiał się nauczyć na czym polegają same algorytmy sieci neuronowych, wybór języka to trzeciorzędna rzecz w tym momencie, bo na tym etapie nie powinno cię interesować np. czy będzie to szybko działać a jedynie to w jaki sposób działają SSN i w jaki sposób od strony algorytmu je napisać.

A co za tym idzie, pisz w tym języku programowania, który znasz, ew. w tym, którego używa autor podręcznika/tutoriala.

jeden język może posiadać lepsze wsparcie niż inny

Jeśli dopiero zaczynasz to nie obchodzi cię "lepsze wsparcie" bo twoje twory raczej będą proste i oparte na prostych algorytmach, które sam będziesz w stanie zrozumieć i zaimplementować od zera. Nauka bibliotek jest często trudniejsza niż nauka czegoś od zera (ponieważ biblioteki są często do zaawansowanych zastosowań, a jeśli zaczynasz to raczej interesują cię proste zastosowania).

0
LukeJL napisał(a):

Jeśli dopiero zaczynasz to nie obchodzi cię "lepsze wsparcie" bo twoje twory raczej będą proste i oparte na prostych algorytmach, które sam będziesz w stanie zrozumieć i zaimplementować od zera.

Mam trochę inne podejście do tematu. Planuję zacząć prace nad dużym projektem i w trakcie jego realizacji uczyć się nowych rzeczy. Jestem świadomy tego, że ma to swoje wady - można się łatwo zniechęcić itd. Ale tak jak wspomniałem, chciałbym w przyszłości poświęcić się tej tematyce - uczenie maszynowe(głównie sieci neuronowe) i już na tym etapie wybrać odpowiednie do tego narzędzia. I mam dylemat - wybrać język, który najbardziej mi odpowiada i praca z nim sprawia mi przyjemność, czy jednak bardziej patrzyć pod kątem wsparcia i języka najlepszego do uczenia maszynowego?

0

Uczenie maszynowe, w tym sieci, to w większości Python.

Maciek1992 napisał(a):

I mam dylemat - wybrać język, który najbardziej mi odpowiada i praca z nim sprawia mi przyjemność, czy jednak bardziej patrzyć pod kątem wsparcia i języka najlepszego do uczenia maszynowego?

A co to, jak nauczysz się jednego języka to ktoś ci zabrania nauczyć się innego? :D

0

Tylko po co, jeśli można wybrać od razu dobry i później nie zmieniać? Sama nauka składni języka nie jest problemem, ale już dobre ogarnięcie frameworków dedykowanych dla danego języka może być czasochłonne.

0
Maciek1992 napisał(a):

Tylko po co, jeśli można wybrać od razu dobry i później nie zmieniać? Sama nauka składni języka nie jest problemem, ale już dobre ogarnięcie frameworków dedykowanych dla danego języka może być czasochłonne.

Ale przecież nie ma jednego języka który załatwia wszystkie potrzeby.
Nawet gdybyś chciał zostać programistą COBOL-a to nie wiem czy w ciągu swojej 40-letniej kariery zdołasz pisać tylko w jednym języku.

0
vpiotr napisał(a):

Ale przecież nie ma jednego języka który załatwia wszystkie potrzeby.
Nawet gdybyś chciał zostać programistą COBOL-a to nie wiem czy w ciągu swojej 40-letniej kariery zdołasz pisać tylko w jednym języku.

Jestem tego świadomy i właśnie z tego powodu wspomniałem o swoich potrzebach.

1
Maciek1992 napisał(a):
vpiotr napisał(a):

Ale przecież nie ma jednego języka który załatwia wszystkie potrzeby.
Nawet gdybyś chciał zostać programistą COBOL-a to nie wiem czy w ciągu swojej 40-letniej kariery zdołasz pisać tylko w jednym języku.

Jestem tego świadomy i właśnie z tego powodu wspomniałem o swoich potrzebach.

Jeśli nie chcesz zmieniać języka, to niestety wybrałeś chyba zły zawód. Nawet jeśli miałbyś do końca życia programować sieci neuronowe.

1

Planuję zacząć prace nad dużym projektem i w trakcie jego realizacji uczyć się nowych rzeczy.

To dobry pomysł, ale pod warunkiem, że zakładasz potem przepisanie od nowa całego bądź części projektu. Rzucanie się od razu na produkcję ("nie wiem pojęcia jak coś zrobić, ale napiszę to od razu na czysto i" nie ma wiele sensu, bo zwykle takie programowanie kończy się jakimś spaghetti kodem). Nauka nowych rzeczy jak najbardziej, ale lepiej nie przywiązywać się zbytnio do kodu (w końcu jakby nie było wiedza, jaką zdobędziesz zostanie ci w głowie, niezależnie od wyborów technologicznych..).

Tylko po co, jeśli można wybrać od razu dobry i później nie zmieniać?

Dość naiwne podejście. Może przez przypadek wybierzesz właściwy, ale prędzej obstawiam, że przy dłuższym programowaniu czegokolwiek i tak masę rzeczy będziesz musiał zmienić.

Może przepiszesz to na inny język programowania. Może zmienisz framework. Może napiszesz własny framework. Może zmienisz całkowicie podejście czy do to tematu, czy ogólnie do programowania (np. przejdziesz z obiektówki na programowanie funkcyjne), a może po prostu nabędziesz więcej umiejętności w danej działce programowania i będziesz w stanie zrobić coś w o wiele lepszy sposób niż na początku. Programowanie to ciągła nauka i ciągła weryfikacja, a ty chcesz zamrozić swój proces uczenia i dokonać jakiejś wielkiej decyzji, na podstawie opinii kilku gości z netu na dodatek.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1