Sztuczne Sieci neuronowe analiza użytkownika

0

Witam. Mam do rozwiązania następujący problem. Chcę wykorzystać sieci do analizy zachowań użytkownika, w skrócie że analizuje jego wykonywane czynność, i na ich podstawie oblicza które zadania wykonuje najczęściej i w jakich przedziałach czasowych, ja szukając informacji w sieci już sam się pogubiłem. Rozumiem ogólną budowę sieci neuronowych oraz ich zastosowanie ale nie mogę dojść do pomysłu jak to wszystko skonstruować :( . Sieci neuronowe doradził mi wykładowca ale ja z nim nie potrafię się dogadać ponieważ on woli bardziej plotkować jak się do niego ktoś zgłosi niż pomoc... :/ Może jest inna fajna metoda na rozwiązanie tego problemu. Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi oraz informacje :)

1

Sieci neuronowe na dzisiaj to bezsens, kompletny bezsens. Może wykładowcy chodziło o system ekspercki z domieszką działań neuronowych?
Google wykorzystuje tego typu systemy (nie są to sieci neuronowe).
Co do literatury, była podana tutaj na forum, wystarczy poszukać.

0

No właśnie mi to też nie pasowało :/ nie potrafię zrozumieć jego idei w tym temacie... Dziękuje za podpowiedź z tym systemem eksperckim ,być może okaże się trafna :)

1

A ja nie bardzo rozumiem co ty chcesz osiągnąć. Sieci neuronowe pozwalają ci na przewidywanie czegoś na podstawie pewnych parametrów po tym jak sieć zostanie nauczona. Systemy eksperckie podobnie, pozwalają wyliczyc wnioski na podstawie danych.
A co ma być twoim wnioskiem? Bo analizuje jego wykonywane czynność, i na ich podstawie oblicza które zadania wykonuje najczęściej i w jakich przedziałach czasowych brzmi jak zwykłe statystyczne zliczanie. Więc gdzie chcesz tutaj zastosować to uczenie maszynowe? Czego komputer ma sie nauczyć? Na jakie pytanie ma odpowiadać?

0

Tak jak napisałem polecił mi to wykładowca więc próbuję to tak zrobić. Na początku gdy mu powiedziałem że chce zrobić tak jak piszesz "zwykłe statyczne zliczanie" popatrzył na mnie i powiedział że to mało sensowne... Więc po prostu staram się wykonać jego zadanie, w mojej pracy inż ma być ten sam moduł który tutaj opisałem ale zrobiony owszem na zwykłej statystyce bo nie ma co tutaj robić sobie problemu. Po prostu on jest dziwny... Denerwuje mnie od początku studiów :/

1

A może po prostu zapytasz go co on chce tutaj tymi sieciami przewidywać? Bo to co napisałeś po prostu NIE MA SENSU. Aż strach myśleć że jesteś przyszłym inżynierem tak btw.
Jestem sobie w stanie wyobrazić że np. przewidujemy kolejną akcje użytkownika, albo że klasyfikujemy sobie użytkowników automatycznie do różnych grup na podstawie ich zachowań, ale to TY powinieneś wiedzieć co chcesz osiągnąć. To co teraz napisałeś to bełkot, który tylko pokazuje że nie masz pojęcia o czym piszesz.

0

Dokładnie wiem co chcę zrobić to po pierwsze, po drugie źle sprecyzowałem swój problem dlatego a raczej na pewno mnie nie zrozumiałeś i uznałeś to za bełkot :) Wniosek jest taki że dzięki za pomoc i kontynuuje swoją pracę dalej . Pozdrawiam!

1

@krystian931 Bazując na tym co napisałeś, to ML pasuje do Twojego problemu jak silnik strumieniowy do deskorolki. W przytoczonym przez Ciebie przypadku wystarczy prosta statystyka opisowa. Domyślam się jednak, że nie napisałeś o sieciach z d*** i pewnie o coś Ci tam chodziło, ale brakuje Ci wiedzy, żeby to opisać. Mogę jedynie zakładać, iż chodzi Ci o taki przykładowy scenariusz:

  • Użytkownik zachowuje się w określony sposób (np. w przeglądarce internetowej na kompie w miejscu pracy);
  • Aplikacja/Plugin monitoruje jego zachowanie;
  • Na bazie w/w monitorowania powstaje model statystyczny (jakieś połączenie statystyk opisowych, wariancji, regresji, bootstrap, istotność);
  • W oparciu o ewoluujący model zaimplementowane jest ML, które promuje jeden rodzaj stron, a neguje inny (przykładowe kryterium - "produktywność" definiowana przez tematykę stron w odniesieniu do profilu zawodowego użytkownika i jego miejsca pracy);
  • W zależności od surfowania z czasem samoistnie blokowane są strony, które nie służą produktywności.

Mogę się mylić (zapewne). Dopytaj wykładowcę o co mu chodzi - może chodziło mu o stworzenie sieci "Użytkownik", która monitorowałaby samą siebie? :P

0

Dokładnie coś w tym stylu, lecz na inny temat. Ma to być zaimplementowane w aplikacji UWA, a tematem przewodnim jest Organizer osobisty do organizacji czasu oraz przypominaniu prostych czynności, zadań o których ludzie mogą najczęściej zapomnieć. I właśnie dlatego próbuję opracować ten schemat działania w jaki sposób aplikacja ma się "uczyć użytkownika" :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1