Pomoc w rozpoznaniu rodzaju szyfrowania tekstu.

0

Witam!
Wpadł mi w ręce natępujący kod: http://pastebin.com/6jjPva05
Jest to kod oprogramowania firmy Joytech do urządzenia Cuboid 150W i potrzebuje jego rozszyfrowania na jakiś język typu Angielski.
Gdzieś w necie znalazłem "evic-cuboid_version_3_character_table.txt" i faktycznie, znajdujący się tam słowniczek sprawdza się w 100% ale nadal nie wiem jak nazywa się to szyfrowanie kodu, chce go całego przetłumaczyć i potrzebuje tłumacza. Można zawsze tłumaczyć samemu ale to czasochłonne.
Link do pliku oprogramowania które chce przetłumaczyć: http://chomikuj.pl/TheEzioPL/cuboidd,5283502720.bin otwieram go programem HxD
Dzięki za wszelką pomoc.

3

http://pastebin.com/XEcqkASi
co za problem puścić skrypt który to zdekoduje?

0

A no taki że nie bardzo znam się na tym.
Fajnie by było jak by zrobić tak że zapodaje programowi słownik, a on w/g niego cały kod tłumaczy, Jakieś pomysły?

0
Ezio59 napisał(a):

A no taki że nie bardzo znam się na tym.

Na czym?
Na programowaniu w ogóle czy na przetwarzaniu czegoś takiego?

0

@Ezio59

import sys
dictionary = {'01':  '0', '02':  '1', '03':  '2', '52': 'A', '53': 'B', '54': 'C'}
print("".join([dictionary[x] for x in sys.stdin.read().split(" ")]))

http://ideone.com/1kpzpQ

"Zapodajesz" słownik a program czy z wejścia dane i wypluwa ci przetłumaczone.

0
hipekk napisał(a):
Ezio59 napisał(a):

A no taki że nie bardzo znam się na tym.

Na czym?
Na programowaniu w ogóle czy na przetwarzaniu czegoś takiego?

Na jednym i drugim.

0

Proszę o instrukcje krok po kroku jak można.

0

Ale co jak można? Podałem ci cały kod, brakuje w nim tylko dodania tego całego alfabetu zamian.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1