Symulacja działania GPS

Odpowiedz Nowy wątek
2015-10-20 09:53

Rejestracja: 6 lat temu

Ostatnio: 4 lata temu

0

Cześć,

Poszukuję narzędzi za pomocą których mógłbym dokonać symulacji działania GPS? Poszukuję tego na rzecz wygenerowania danych dotyczących np poruszającego się pojazdu na dowolnym odcinku jezdni (może to być przykładowo kilometrowy odcinek autostrady, z odczytami dajmy na to co 1 sekundę).

Mając na myśli narzędzia najbardziej zależy mi na znanych Wam bibliotekach Javowych, ewentualnie Python ale jestem otwarty na różne propozycję.

Pozdrawiam

Pozostało 580 znaków

2015-10-20 10:00
Moderator

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 minut temu

1

OpenStreetMap? Masz tam mapę w XMLu ze współrzędnymi geograficznymi. Możesz sobie wytyczyć trasę w grafie dróg a potem dla tej trasy odczytywać kolejne współrzędne gps.


Masz problem? Pisz na forum, nie do mnie. Nie masz problemów? Kup komputer...

Pozostało 580 znaków

2015-10-20 11:53

Rejestracja: 6 lat temu

Ostatnio: 4 lata temu

0

Prezentacja danych po eksporcie jest bardzo przystępna. Jedynym minusem który napotkałem jest to, że eksportuje obszar całej mapy a nie interesującej mnie trasy. Wpadłem przy okazji na inny pomysł wygenerowania danych, co gdy wybiorę prosty odcinek drogi, punkty (początkowy i końcowy) o konkretnych współrzędnych przeniosę na wykres współrzędnych, wyznaczę funkcję opierając się o geometrie analityczną a na końcu napisze skrypt który według tej funkcji będzie generował te dane?

Pozostało 580 znaków

2015-10-20 13:30
Moderator

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 minut temu

1

No możesz tak zrobić, ale to taka dość słaba symulacja i raczej nic ciekawego na niej nie pokażesz. Użycie OSM byłoby o tyle fajniejsze że możesz potem pokazać ten ruch na prawdziwej mapie.


Masz problem? Pisz na forum, nie do mnie. Nie masz problemów? Kup komputer...

Pozostało 580 znaków

2015-11-26 00:32

Rejestracja: 6 lat temu

Ostatnio: 3 dni temu

gumis909 napisał(a):

Prezentacja danych po eksporcie jest bardzo przystępna. Jedynym minusem który napotkałem jest to, że eksportuje obszar całej mapy a nie interesującej mnie trasy.

http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Overpass_API ;)


#duda2020

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0