Automaty do gry hazardowej - jak działają?

0

Mam pytanie, a mianowicie czy automaty do gry w hazard, działają po prostu jakoś mechanicznie, czy to jakiś algorytm zaprogramowany przez kogoś losują taką sekwencję "owoców", a nie inną:P Jeśli tak, to jak uzyskać taką losowość, bo ja jak programowałem na infę, program typu lotto, to problem był w tym, że liczby losowały się w zbliżonym przedziale, po dłuższym czasie.

0

Algorytmy, oj algorytmy.
Dzięki nim salon mam możliwość regulowania szansy na wypłatę i tym samym - regulowania zarobków.
Według norm dla takich automatów wypłata powinna wynosić 75%, ale tyle wynosi zazwyczaj chwilę przed kontrolą :P

0

Poczytaj o generatorach pseudolosowych. Jeśli w Twoim lotto losowały się liczby z jakiegoś wąskiego zakresu, Twój generator był popsuty (nie był równomierny).

0

Gry, maszyny kasynowe to ciężki kawałek chleba i nie łatwo cos na nich wygrać... Ostatnio czytałem na http://zakladysportowe.pl że niby są jakieś sposoby ale nie jestem do końca przekonany czy w ogóle działają...

1

No raczej to wszystko opiera się na algorytmach, ja nie wierzę w jakieś historie losowe. Może gdzieś, gdzie gra się na wielką skalę, jakieś automaty w Las Vegas. Tam, z tego, co wiem, kwoty, które inwestujemy, kumulują się i potem można rzeczywiście wygrać jakieś astronomiczne kwoty. Tam bardziej chodzi o losowe sprawy, trochę jak w totalizatorze sportowym. Ale nasze poczciwe maszyny typu jednoręki bandyta muszą przede wszystkim na siebie zarabiać, więc nie ma w nich spektakularnych wygranych.

0

Gdzieś nie dawno widziałem film o tych automatach. No i tu uwaga, oszukujo! Np. te łapki, które niby mają wyciągnąć misia dla twojej ukochanej, co skutowałoby fajnym seksem, w ostatniej chwili luzują uchwyt, abyś pomysł sobie "ja pierd..., znowu zostanie ręka" :)
Inaczej mówiąc, tylko debil wstawiłby do swojego klubu maszynkę, która nie zarabiałaby na niego.

0

Sam się nad tym zastanawiałem, nawet w ramach sprawdzenia przegrałem 200 złotych na automatach hazardowych na stronie [CIACH!]
Ostatecznie nie doszedłem do niczego i nadal jestem ciemny jak tabaka w roku.
W ogóle nie wiem nawet, czy te automaty do gier online działają na tej samej zasadzie co stacjonarne automaty?
Znajomy mówił, że można coś takiego stworzyć na arduino, ale ja nie jestem w tym temacie biegły.
Zastanawiam się jednak w jaki sposób wprowadzana jest tam ta losowość?

1

Najprościej to tak:

  1. Określasz warunki wygranej oraz wygrane kwoty. np : 3 truskawki w linii - 10 zł, 3 siódemki - 50 zł, 3 bary - 100zł.
  2. Ustalasz wagi dla każdego z tych trzech wydarzeń np. Truskawki - 50, Siódemki - 3, Bar - 1.
  3. Sumujesz wygrane przemnożone przez wagi i dzielisz przez koszt jednej gry (1zł) - 750.
  4. Ustalasz bazę losowań tak aby wyszedł Ci procent wypłacalności automatu np. 1000 co da Ci wspomniane w poście wyżej 75%.
  5. Zastrzegasz sobie, ze automat nie może wypłacić jeżeli nie ma na tyle pieniędzy.
  6. Odkładasz na "osobną kupkę" 10% z wpłaconych pieniędzy żeby mieć pewność zarobku.

Losowanie odbywa się przed wyświetleniem wyniku, jeżeli nie możesz wypłacić to losujesz jeszcze raz.

0

każda taka gra jest ustawiona aby zarabiała na osobę która jest właścicielem takiego urządzenia. Kiedyś czytałem że wszystkie te maszyny zwane jednorękimi bandytami są tak ustawione że pierwszy miesiąc zarabiają na te wszystkie opłaty a pozostałe to czysty zysk dla właścicieli. Dlatego nikt nie pozwoli obcemu wejść na rynek takich maszyn.

3
studenciaczek napisał(a):

Mam pytanie, a mianowicie czy automaty do gry w hazard, działają po prostu jakoś mechanicznie

Automaty typu "jednoręki bandyta" z mechanicznymi rolkami rzeczywiście były kiedyś.
Dzisiaj to jest po prostu gierka wyświetlająca rolki na ekranie. Niezależnie od tego jak wypaśnie i realistycznie wygląda animacja kręcenia się rolek, nie ma tu żadnej symulacji fizyki. Wynik jest dobierany pseudolosowo (z odpowiednimi wagami, by pewne wyniki były częste a pewne rzadkie, tak by zachować RTP - return to player) i wyświetlana jest animacja że takie cyferki czy wisienki wykręciło.

Losowość jest dobrana tak by RTP wynosiło typowo około 95% - czyli tyle średnio, na dłuższą metę, "wygrywasz" względem włożonej kasy.

Przewaga komputerowej gierki nad mechanicznymi rolkami jest taka, że precyzyjnie można sterować prawdopodobieństwem konkretnego wyniku.

Slawko82 napisał(a):

każda taka gra jest ustawiona aby zarabiała na osobę która jest właścicielem takiego urządzenia.

No trudno żeby nie, po zastanowieniu.

Kiedyś czytałem że wszystkie te maszyny zwane jednorękimi bandytami są tak ustawione że pierwszy miesiąc zarabiają
na te wszystkie opłaty a pozostałe to czysty zysk dla właścicieli.

To załatwia (na dłuższą metę) wartość RTP. Nie ma potrzeby doszukiwać się bardziej skomplikowanych "algorytmów".

Dlatego nikt nie pozwoli obcemu wejść na rynek takich maszyn.

Non sequitur.

1

Z tego co słyszałem żeby maszyny tego typu zostały dopuszczone do użytku muszą przejść państwową certyfikacje (https://interplay.pl/ministerstwo-ostrzega-przed-wstawianiem-automatow-do-gier-poza-kasynem/). Ma to zapewnić że maszyna nie oszukuje (sic!) grających więcej niż powinna.

Jeśli chodzi o generowanie liczb losowych to można wykorzystać sprzętowe generatory liczb losowych: https://en.wikipedia.org/wiki/Hardware_random_number_generator

Pamiętam był kiedyś atak na kasyno w którym autor wykorzystał słabość zastosowanego algorytmu: https://www.wired.com/story/meet-alex-the-russian-casino-hacker-who-makes-millions-targeting-slot-machines/

Niestety nawet na sprzętowe rozwiązania można mieć wpływ np. emitując fale radiowe, podnosząc temperaturę lub używając helu: https://www.ifixit.com/News/11986/iphones-are-allergic-to-helium

No ale piszę to jako hobbysta elektronik, do hazardu czuję wstręt...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1