Liczba Taśm w Maszynie Turinga

Odpowiedz Nowy wątek
2013-09-08 17:46
StudenT1
0

Witam.
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć w prosty sposób na czym polega twierdzenie na temat Liczby Taśm w Maszynie Turinga ?

Załóżmy, ze maszyna Turinga M o k > 1 taśmach liczy funkcje w czasie f (n),wtedy istnieje maszyna Turinga M' o jednej taśmie liczącą funkcje .

Pozostało 580 znaków

2013-09-08 18:38
0

Chodzi o to że maszyna turinga z jedna taśmą jest w stanie symulować maszynę z wieloma taśmami, a dodatkowy narzut ma pewne górne wielomianowe ograniczenie (n^2)


Masz problem? Pisz na forum, nie do mnie. Nie masz problemów? Kup komputer...
edytowany 1x, ostatnio: Shalom, 2013-09-08 19:27

Pozostało 580 znaków

2013-09-08 18:59
StudenT1
0

A w jaki sposób można dowieść tego twierdzenia ?

Pozostało 580 znaków

2013-09-08 19:26

Odpuść sobie studiowanie informatyki bo to nie dla ciebie. Student 2-3 roku powinien umieć sobie to po prostu udowodnić w kilkanaście minut z ołówkiem i kartką w ręku a ty nie umiesz nawet ZNALEŹĆ takiego dowodu, chociaż w internecie tego setki. Marnujesz czas na tych studiach :)
http://wazniak.mimuw.edu.pl/i[...]ota.C5.9Bmowa_maszyna_Turinga

W wielkim skrócie robisz sobie w jednotaśmowej maszynie takie meta-stany które są złożeniem k-stanów maszyny k-taśmowej.


Masz problem? Pisz na forum, nie do mnie. Nie masz problemów? Kup komputer...
edytowany 1x, ostatnio: Shalom, 2013-09-08 19:27
Nie ma to jak wywyższać się na każdym kroku. Jeszcze pouczasz kogoś żeby odpuścił sobie studiowanie bo nie może czegoś znaleźć. Może poszedł na takie studia czegoś innego się nauczyć niż wiadomość o Maszynie Turinga ? Jak ty taki światły jesteś to weź sobie encyklopedie napisz haha :D - balu 2013-09-11 10:25
@balu, widzę że ban już się skończył. Szkoda :( Znów średnie iq na forum spadło o kilka oczek. Rozumiem że ty pominąłeś w swojej edukacji zagadnienia związane z automatami, maszyną turinga i złożonością obliczeniową? Cóż, nie dziwi mnie to. Te dziedziny wymagają w końcu trochę myślenia... No i widzę że napisanie tego komentarza zajęło ci aż 3 dni :D Podziwiam :D - Shalom 2013-09-11 10:31
!@balu, czegoś zdaje się w dalszym ciągu nie zrozumiałeś :( Zazdrościsz @Shalom'owi wiedzy, że tak się czepiasz? To są podstawy, chociażby umiejętność szukania informacji, rzeczy które "przyszły informatyk" powinien umieć znaleźć. Jak na razie swojej wiedzy specjalnie na forum nie pokazałeś, czepiasz się, że ktoś ją ma... smutne... - madmike 2013-09-11 11:08
@madmike czytałem sobie tematy i znów trafiłem na kwiatka o którym rozmawialiśmy na privie. "Odpuść sobie studiowanie informatyki bo to nie dla ciebie". Skoro ma tą wiedzę ale za każdym razem musi z siebie robić cierpiętnika to niech nic nie pisze i tyle. To mi głównie przeszkadza. - balu 2013-09-11 11:14
Trzymaj się zatem z daleka od jego postów i od wielu innych osób także. Jeśli ktoś nie umie samodzielnie znaleźć informacji, to nie nadaje się do studiowania informatyki (innych rzeczy także) - zapewne sam bym także tak napisał. @Shalom podał jednak przydatne informacje oprócz tego, że wyraził swoją opinię. Ponownie: nie podoba Ci się sposób w jaki pisze, nie wyszukuj jego postów - proszę bardzo, napisz tu dokładną odpowiedz W TEMACIE. I w tym momencie: koniec dyskusji na ten temat w wątkach, gdzie ktoś czeka na odpowiedz na nie na hejterstwo. - madmike 2013-09-11 11:19
@balu ale mam kogoś okłamywać? Jeśli ktoś nie umie szukać informacji to nie będzie z niego dobry programista i tyle. Możesz być koderem i nie rozumieć co to jest P vs NP, ale jeśli nie umiesz znaleźć w internecie tej informacji to dupa z ciebie będzie a nie koder. - Shalom 2013-09-11 11:19

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0