Procentowe zu?życie procesora

0

To pytanie zadawałem już na niejednym forum, ale nigdy nie uzyskałem satysfakcjonującej odpowiedzi. Jednak nie tracę nadziei... ;)
Mianowicie szukam funkcji, która będzie zwracała procentowe zużycie procesora przez poszczególne procesy/wątki. Wiem, że jest to możliwe ponieważ jest program (Microsoftu), który realizuje dokładnie to zadanie. Ta aplikacja to Wintop i dla zainteresowanych umieściłem ją na mojej smętnej stronie: http://www.marooned.prv.pl/programy/wintop.sfx.exe.
Spędziłem dużo czasu na wciskaniu F10 w SoftIce'ie, ale za dużo mi to nie dało. :(

Tak jak i Wintop, mój program pobiera aktywne procesy za pomocą następujących funkcji:
CreateToolhelp32Snapshot, Process32First, Process32Next ale jak odczytać zużycie procesora - nie mam pojęcia. Mam nadzieje, że ktoś z Was ma... :-)

--
"Imagination is more important than knowledge." - A. Einstein<font color="white">

0

Mój sposób jest prymitywny i nie dokładny, ale ...
spróbUj zrobić Timera z intervalem np. 10 i mież co ile jest wywoływane zdarzenie OnTimer, jeżeli będzie rzadziej
to wtedy procesor jest zdeka obcišżony.
--Szymek

Prawo Bolingsa - jeżeli czujesz się świetnie, nie martw się, to minie.

0

albo napisz jakšś procedurke i mież czas jej wykonania
--Szymek

Prawo Bolingsa - jeżeli czujesz się świetnie, nie martw się, to minie.

0

Szymek napisał:
albo napisz jakšś procedurke i mież czas jej wykonania
&gt
Tylko jemu chodzi o zużycie procesora poprzez poszczególne procesy.--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

--- DELPHI HELP po polsku ---
http://codecentral.borland.com/codecentral/ccweb.exe/listing?id=18659

------------Reklama-------------
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net

0

Dryobates napisał:

Tylko jemu chodzi o zużycie procesora poprzez poszczególne procesy.

Dokładnie tak.
A może zna ktoś jakieś 'mroczne' miejsca w i-necie, skąd można ściągnąć kod źródłowy od wintopa?? (Takie małe marzenie :-) ), bo nie sądzę, aby Microsoft był tak uprzejmy i mi go sprezentował (chyba wyślę do nich list - najwyżej mnie wyśmieją ;) )

--
"Imagination is more important than knowledge." - A. Einstein

0

Komponentów do dego jest masa. Zobacz w źródła-może coś znajdziesz... :-/

0

Komponentów do dego jest masa. Zobacz w źródła-może coś znajdziesz... :-/

Kpisz czy o drogę pytasz? Odpal sobie Win 9x-Me i zobacz, czy będziesz miał zużycie procka dla każdego procesu osobno. [glowa]

0

Ściągnąłem tego Wintop'a i wyskoczyło "Nie znaleziono punkty wejścia procedury GetProcessFlags w bibliotece KERNEL32.dll" (imho WinXP r0x ;) ). Chciałem znaleźć tą funkcję w win32.hlp ale jej nie było, za to jest GetProcessTimes którym ponoć można pobrać czas procesora jaki proces zużył % raczej z tego się nie wyliczy :/

0

Tyle że mi chodzi o działanie pod Win 9x-Me. A czy XP r0x to bym polemizował :-P (ale nie tutaj).

0

Nie wiem, czy to dobre rozwiązanie, ale może coś z tego wyciągniesz... Może zajrzyj do źródeł XServer'a pod Linux'em, tam jest coś takiego, a Linux jest OpenSource, więc zawsze można poszukać... Ale od razu piszę, że zdaję sobie sprawę, iż jest to rzucanie się z motyką na słońce... Znaleźienie tego w źródłach to jest naprawdę masakra... A może dekompilator (z tego co pamiętam, znasz się trochę na ASM, może stamtąd coś wyciągniesz, ja jak bym zobaczył kod w Asmie programu Hello World! to i tak bym nie wiedział, co to robi...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1